2017-09-21

România divizată

Am tot auzit in ultimul timp sintagma „România divizată”. Ieri am auzit, azi am auzit... Şi-am auzit, de curând, pentru prima dată: „Franţa e divizată”. N-am ce face, aşa că întreb: Cum, adică, divizată? Mi se raspunde: Păi, da: oamenii au abandonat partidul lui Miterand şi au votat cu un partid nou: Înainte, partidul lui Macron, actualul preşedinte.
In acel moment am avut senzaţia că mi se încurcă circumvoluţiunile – atâtea câte sunt ele – iar unicul şi dragul meu neuron a ameţit pe loc.

România e divizată de protestele conduse de forţe ostile României – zice unul. România nu trebuie divizată de dispute politice şi diferenţe de opinie – zice altul.

România e divizată?!
Da! E divizată între oamenii cinstiţi şi susţinătorii hoţilor şi / sau pe criterii de vârstă...

Unii vor să facă mulţimea să creadă că există, cu adevărat, o prăpastie căscată între anumite categorii profesionale sau între oameni de diferite etnii sau vârste; de fapt, pare chiar că se doreşte atingerea acestui ţel: divizarea – când cetăţenii sar unii la beregata altora carul cu politicieni trece nestingherit, lăsând prăpăd in urmă.

O aiureală, faza aceasta cu divizarea. Desigur, sunt destui indivizi care aprind fitile, doar-doar explodează ceva... Şi sunt foarte convingători tot repetând ideea şi ilustrând-o cu exemple care sunt, de fapt, excepţii; dacă-i crezi pe cuvânt rişti să te cerţi cu vecinul.

Suntem diferiţi. România nu e divizată; există oameni cu interese diferite, cu dorinţe diferite, cu simpatii şi antipatii diferite, cu păreri diferite etc. Ca oriunde in lume!

Când două păreri sunt identice una e in plus. Altfel spus: mulţi vor dialog, dar vor dialog cu cei care au exact aceeaşi opinie. Cu părere de rău, acela e monolog nu dialog.

Nici chiar in politică nu e bine să existe o singură... opinie, să nu ajungem, din nou, la un unic partid şi un parlament de formă (nu_că majoritatea celor care formează azi Parlamentul ar fi nişte valori cu voinţă proprie – ei fac ce le dictează şeful grupului parlamentar din care fac parte; să n-avem vorbe!).

10 comentarii:

  1. Eu cred ca exista o divizare intre om si Sinele lui. Aceasta mi se pare cauza radacina pentru fiecare fiinta. Restul aspectelor sunt precum ai spus... Cat timp oamenii nu-si inteleg propriul scop al prezentei lor aici, vor evada in tot felul de nenorociri, divizari, abureli si aiureli.
    Si vor crede ce li se serveste dimineata, la pranz si seara si chiar si la gustari. Este trist, cumplit, horror, matrix, cum vrei tu sa-i spui, dar totul pare un somn al ratiunii. Si dupa bine a zis Goya, un astfel de somn chiar naste monstri!

    O zi frumoasa, Diana draga! Pupici si la buna reauzire!<3

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. O posibila cauza: divizarea dintre om si Sinele sau! (ce frumos ai spus) :)
      Nu cred ca voi reusi vreodata sa inteleg cum de asa de multi oameni se lasa pacaliti... Cum de nu se gandesc sa verifice ceea ce li se arunca, la tv in special... :( Poate lipsa de educatie in sensul unei informari cat mai corecte? Si, uite asa, se inmultesc monstruletii. :)

      Multumesc, Suzana draga! Iti doresc sa ai un weekend frumos, senin si la propriu si la figurat! :) Pupici! <3 La buna reauzire!

      Ștergere
  2. Stii care este problema la voi? Toata lumea "face politica" dar de fapt habar nu are despre ce vorbeste ... V-au napadit turcii cu serialele lor de doi bani(ati scapat de "sclava Isaura" si ati dat de "Yusuf, inima de aur!") , "vedetele" sunt peste tot si adevarul ... care adevar? Unii pe un post de televiziune prezinta situatia "roz" si pe un alt post, aceeasi situatie este "gri-verzuie" ... Pe cine sa crezi? Traiasca manipularea si spalarea pe creier! Ufff...

    Zi cu spor îti doresc si fara batai de cap! :) Pupici! <3

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Sunt multe probleme la noi dar cred ca de la nepriceperea amintita de tine porneste raul cel mai mare... Cand unii iau de bun ce li se spune - desi sunt informati trunchiat sau chiar gresit si nu vor sa cerceteze singuri (chiar daca li se recomanda) - nu se poate face mare lucru, mai ales cand este vorba despre a vota; asa memorie scurta cum au romanii nu cred ca mai exista la altii! :)
      Ai-ai-ai si ioi! :)) Cand e vorba despre cei care iubesc telenovelele ma gandesc, in general, la oameni care privesc pe gaura cheii cum traiesc altii! Cat despre "vedete"... orice animatoare devine "vedeta"... Imi spune, uneori, cate cineva: "stii ce a facut vedeta X?" Pe langa faptul ca nu ma intereseaza, in general, chiar deloc ce fac - mai ales necunoscutii - trebuie sa intreb "cine e X?"
      Politicienii - si unii "jurnalisti" care apar des la tv - joaca alba-neagra cu noi! :( oare de ce nu pleaca si ei in strainatate? :)

      Multumesc, Ella draga! Weekend frumos iti doresc sa ai! Pupici! <3

      Ștergere
  3. avand in vedere ca romanii se bateau intre ei precum chiorii... moldova cu muntenia, ardealul cu ambele... nu ma mira ca si azi e la fel. :))

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. :))) Scurt si la obiect! :))) Altfel spus: avem gâlceava in ADN. :)

      Ștergere
  4. lumea e din ce în ce mai ciudată... pe la noi sunt acum serialel turceşti, au fost mai înainte coreene... pe la aţii sunt americane.. gusturile sunt atât de diferite ! ţara noastră este ''vărsătoare'' deci greu de găsit 2 persoane cu păreri apropiate !
    nu ştiu de ce dar brusc mi-a fugit gândul la o carte (de care aproape uitasem):''Divanul sau gâlceava înțeleptului cu lumea'' de D.Cantemir..
    o seară plăcută !

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Filmul e o forma de arta, iar multe dintre ceea ce dau unii azi ca filme (indiferent din ce categorie ar face parte) sunt orice dar nu arta! Divertismentul a decazut rau de tot daca gasim oameni care rad la poante cu tenta rasiala, de exemplu... Ciudat ce gusturi au oamenii. :) Nu afirm ca eu n-oi avea cidatenii, dar nu mi-as lasa copilul sa planga doar pentru a nu pierde "o scena" dintr-o telenovela.
      N-am citit "Divanul" - doar fragmente, pe ici-colo.
      Multumesc, prietena-japoneza! Zi frumoasa iti doresc!

      Ștergere
  5. O realitate tristă, alimentată cu iscusință de către cei care-și văd de interesele lor egoiste. Nu pot să uit înveninarea dintre români, din primii ani de după Revoluție, când unii ar fi sărit la beregata celorlalți, dacă ziceai ceva despre partidul pe care ei îl simpatizau... Culmea este că nici după atâția ani nu văd adevărul în față. Adevărul de atunci sau cel de acum...
    Iar despre faptul că unii nu înțeleg, nu pricep, nu știu să vadă realitatea, lipsa de educație își spune clar cuvântul. Nu întâmplător școala este așa cum este și încă de atâția ani...
    Numai bine, dragă Diana și un weekend frumos! :-)

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Vaaaai! :) Nu-mi aminti de primii ani de dupa decembrie 1989! Atunci Ro a luat-o intr-o directie teribil de gresita! :( Ai dreptate: nici azi, cei mai multi, n-ar recunoaste realitatea distorsionata in care traim... si nu vor (uneori cred ca nu pot) sa accepte ideea ca cei in care isi pun toate sperantele nu dau doi bani pe ei daca nu le sunt utili ca masa de votanti sau ca producatori de profit...
      Pare departe de orice idee a teoriei conspiratiei ca nu se doresc oameni invatati, care sa stie (intre altele) sa recunoasca manipularea si sa i se opuna, oameni care sa se poata descurca singuri, fara ajutoare de la stat. Invatatura, educatia sunt baza pentru o viata mai buna.
      Multumesc, Alex draga! Iti doresc sa ai o saptamana minunata!

      Ștergere

Va multumesc pentru ca sunteti aici. Comentariile sunt moderate deoarece e singura metoda pe care o stiu sa nu pierd vreun mesaj si sa evit mesajele nepotrivite. Le public imediat ce accesez blogul. Multumesc pentru intelegere.