2017-09-06

Obiective culturale in apropiere de Piaţa Sfatului (IV)

Zona Centrului Vechi este un izvor de istorie - cred că nu există clădire veche care să nu aibă ceva interesant de spus despre oamenii care au locuit acolo sau au trecut acele praguri, despre vremurile apuse…
E fascinant să ştiu că Mihai Viteazu a păşit in Casa Sfatului din Braşov, că Vlad Ţepes s-a îndrăgostit de o săsoaică şi a poposit într-o casa de pe… ş.a.m.d.
Primul Palat Czell (stânga-jos)
Mai aproape sau mai departe de Piaţa Sfatului, între multe altele:
La intersecţia Bulevardului Ferdinand (bd. Eroilor azi) cu Şirul Inului (str. Mureşenilor azi), pe locul vechii Porţi a Vămii  (peste drum de Rectorat), se află primul palat Czell, construit in 1901 (e cunoscut ca locul unde a fost “Groapa cu bere”, la subsolul fostului restaurant “Ursu” – proprietar a fost Nicolae Cătănoiu, tatăl poetului Nicholas Catanoy, stabilit in Germania). Palatul are două etaje, turnuri şi basoreliefuri cu îngeri şi sori. I se spunea chiar ”Palatul Soarelui“. Azi, clădirea e destinată locuinţelor şi spaţiilor comerciale. Practic, fraţii Czell nu au ridicat aceste palate pentru a locui in ele, ci pentru a le închiria celor cu dare de mână, ca locuinţe sau ca spaţii de lucru sau comerciale.
Al treilea palat Czell, ceva mai modest, se află pe str. Mureşenilor, a doua clădire după Biserica Romano-Catolică – e usor de recunoscut dupa ornamentele dantelate. Al doilea palat Czell construit este astăzi sediul Băncii Naţionale Braşov.
Primul Palat Czell (stanga; sec. XIX)
Alte clădiri cu istorie, personală sau de interes general:
Biserica Sf. Petru şi Pavel; Palatul Spitz (cum i s-a spus in primele decenii ale secolului trecut), pe Mureşenilor nr. 5, edificiu ridicat in anul 1912 de Albert Spitz, unde a locuit poetul Ştefan Baciu după ce familia a părăsit locuinţa de pe str. Michael Weiss. In fundul curţii acestei clădiri se afla o locuinţă stilată, unde a locuit Valeriu Negrilă, unul dintre medicii ginecologi apreciaţi de urbe. La nr. 7 se află clădirea care adăpostea hotelul Europa, nu cel mai luxos, dar apreciat de negustorii care veneau la târg pe Poarta Vămii – clădirea va fi transformată in cinematograful Corso (numit după 1950, Popular). Tot înainte de naţionalizare, la nr. 8 era deschisă Casa de mode “Samuel” (pentru femei, in special), iar la nr. 9 era croitoria pentru domni a lui Aron Zsigmond. La capătul străzii Mureşenilor (spre Livada Poştei) se află un edificiu fastuos, construit între 1881-1884, in stil neorenascentist, după proiectul arhitectului Peter Bartesch – iniţial a fost Palatul Institutului General de Pensii, acum e sediul Rectoratului Universităţii “Transilvania”; in perioada interbelică fiinţa la parter elegantul restaurant cu terasă “Transilvania” al cărui proprietar era Moise Popa. La etaj a functionat Prefectura.
Palatul Spitz (sursa) 
Casa memorială Gheorghe Dima, pe Şirul Gheorghe Dima nr. 3, inaugurată in anul 1960 in fosta locuinţă a lui Gheorghe Dima. Incinta adăposteşte documente originale, afişe de concert, partituri, mobilier vechi, pianul şi alte obiecte personale ale artistului. Prima cameră expune fotografii ale compozitorului împreună cu colegii de studio din Germania şi diploma de absolvire a Conservatorului din Leipzig (28 iulie 1880).
Gheorghe Dima (28 septembrie 1847 – 4 iunie 1925) s-a născut in Şcheii Braşovului şi a murit la Cluj; a fost compozitor, dirijor şi pedagog român. In tinereţe a cântat la operele din Klagenfurt şi Zurich, ulterior s-a întors in ţară şi a practicat ca profesor de muzică şi dirijor, fiind director al Şcolii de Gimnastică şi Cântări (1875–1879; 1899–1914) – dirijor al Reuniunii române de gimnastică şi cântări din Braşov a fost un timp Ciprian Porumbescu (n. 2/14 octombrie 1853 – d. 6 iunie 1883, care a locuit in oraşul de la poalele Tâmpei între 15 noiembrie 1881 - 15 noiembrie 1882).

sursa fotografii: 
Dumitru Agachi (Palatul Spitz)

Bibliografie

"Brasov: scurta istorie ilustrata a evolutiei urbane", Dana Jenei, Anca Maria Zamfir, Gruia Hilohi, Gernot Nusbaecher;
“Brasovul de altadata”, Sextil Puscariu;
“Strazi, case, oameni din Brasov”, de Steluta Pestrea Suciu
Online: casasfatului.ro; http://www.summitbucharest.ro/ro/40.html; http://www.economiczoom.ro/life-style-hobby/palatele-din-brasov.html; adevarul.ro; http://monitorulexpres.ro/mobil/?stiri&p=mozaic&sID=132897; 

6 comentarii:

  1. Locuiești într-un oraș minunat plin de istorie și frumuseți. Cum să nu-l iubești?!? :)

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Sa stii ca da. :) In "centrul vechi" aproape fiecare casa are istorie care merita povestita; multe imobile (case particulare) sunt declarate "monument istoric".

      Ștergere
  2. Multumesc mult de prezentare, Diana draga!
    Musteste istoria la fiecare colt de strada. Ar fi frumos niste reconstituri pe masura, desi cred ca sunt multe edificii renovate.
    Aveti cu ce va mandri!
    Ma intreb daca daca generatiile urmatoare vor avea la ce sa se mai raporteze din timpurile prezente...

    O zi minunata, Diana draga! Pupici! <3

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Cu multa placere, Suzana draga! :)
      In "centrul vechi", mai ales, e istorie aproape in zidurile fiecarei case; la fel si in Scheii Brasovului. :) Cele mai mult cladiri importante (si aflate in patrimoniul statului) au fost reconditionate si consolidate (inclusiv Palatul Spitz - poza e din 2009), dar pe unele au "uitat" sa puna la loc statuile sau alte decoratiuni... :(
      Da... Se vor raporta la blocuri construite pe margine de stanca, in locul arborilor (blocuri inca goale), se vor raporta la unele constructii excesiv de urate si plasate de parca le-au cazut din macara... Numai "Centrul de Afaceri", ridicat relativ recent, e o monstruozitate care ne intampina la intrarea in oras dinspre Bucuresti... Trebuie neaparat sa caut fotografii cu aceste "remarcabile" constructii (sau sa fac unele, desi stiu ca nu-mi reusesc).

      Multumesc, Suzana draga! Iti doresc sa ai si tu o zi minunata! Pupici! <3

      Ștergere
  3. Ce surpriza minunata!! Chiar imi era foarte foarte dor de Brasov! Si de o calatorie in timp.
    M-au bucurat si alin(t)at foarte mult gandurile bune! Multumesc mult :). Si eu am lipsit o perioada din peisaj - ma bucur sa ne revedem. :)
    cu drag
    rux

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Multumesc pentru reactie, rux. :)
      Si eu ma bucur sa ne revedem! :)
      Zile cu bucurie iti doresc, cu drag!

      Ștergere

Va multumesc pentru ca sunteti aici. Comentariile scrise dupa trei zile de la data publicării articolului vor fi moderate. Multumesc pentru intelegere.