2017-09-22

Libertate pentru sclavi

Mă repet: Libertatea înseamnă răspundere, de aceea majoritatea oamenilor se tem de ea. (George Bernard Shaw)

Un stăpân şi-a chemat într-o zi sclavii şi le-a spus:
- Sunteţi liberi.
- Cum?! au strigat sclavii. Nu tu hotărăşti asta! Noi trebuie s-o facem, altfel n-are nici un rost!
- Ei bine, a spus stăpânul, hotărâţi-vă.
- Cum?! au strigat din nou sclavii. Ne porunceşti? Ce rost are să fim liberi?
Discuţia, care pornise pe o cale greşită, a ajuns repede la ceartă. A urmat un război îndelungat, care a ţinut atât de mult încât cei care mai iau parte şi astăzi la el au uitat de ce anume a început.

Libertatea este un concept filosofic, a cărui semnificaţie ar putea fi rezumată prin sintagma “lipsa constrângerilor”. Suntem sclavi sau suntem liberi?

In lucrarea sa, Despre libertate, John Stuart Mill explorează natura şi limitele puterii care poate fi exercitată în mod legitim de către societate asupra individului. El dezvoltă un principiu fundamental: fiecare are dreptul de a acţiona precum doreşte, în condiţiile în care faptele sale nu îi afectează pe ceilalţi.

Despre libertate este unul dintre textele de referinta ale doctrinei liberale, este un tratat despre libertate. John Stuart Mill (n. 20 mai 1806 – d. 08 mai 1873) a fost unul dintre cei mai influenţi gânditori liberali ai secolului XIX şi şi-a adus contribuţia şi la dezvoltarea utilitarismului.

18 comentarii:

  1. Cu articolele tale despre liberali, liberalism si alte libertati :)) M-am apucat sa caut cat de liberi suntem aici! :)) Concluzia: am ramas dezamagita! Unul dintre partidele de aici care are la baza liberalismul este partidul din care face parte în momentul asta premierul actual ... adica ... eu sunt dezamagita! Ma rog, chestii si reguli de politica interna, dar "liberalismul" in forma lui initiala ... este departe! Bietul Stuart Mill se rasuceste în mormant! Cu crearea Uniunii Europene, au început sa centralizeze. Adica exact ceea ce în opinia lor înainte de '90, era gresit la ... URSS! Prea avea "Москва" toata puterea! Prea erau centralizati .... Hai mai? Chiar? Dar acum, acum ce vor sa faca? Cum ramane cu "Ville de Bruxelles"? Ne transforma în sclavi pe plantatie, dar lasa ca au grije de noi! Le dam tinerilor telefoane, FB si alte "gadgets" ca sa-i tinem ocupati si chiori! Ii îndopam cu reclame .. sau pe scurt le dam "paine si circ" si le spunem ca sunt liberi! YES! Sunt pur si simplu scarbita de politica .. asa ca nici ca mai caut mai departe! :)
    Sa ai un weekend linistit, draga Diana! Pupici! <3

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Nimic de mirare la concluzia ta. :) Diferneta este ca voi aveti mai mult loc de manevra. :)
      Oooo! Ideea acestei "uniuni europene" exista de cel putin 50 de ani! S-a dorit (intre altele) ca exportatorii si importatorii sa nu mai aiba pierderi din diferentele de curs valutar, s-a urmarit "concentrarea" banilor in cat mai puţine mâini si multe altele. Faptul ca noi, cei "marunti" circulam fara viza e un fel de praf in ochi... E drept, e mai usor acum, si nu se mai sta la coada la diferite consulate. Ideea ca muncitorii din tarile sarace sa mearga la munca in cele bogate urmareste (intre altele) avanataje pentru angajatori: salariile mai mici conduc la un profit mai mare. Cred ca deja si-au dat seama multi ca U.E. nu este si nu va fi cum si-au imaginat ei, artizanii uniunii (sau urmasii lor) :)
      Multe "jucarii" sunt date oamenilor dar... cine-i obliga sa le ia?! :) Partea rea este ca acestia sunt prea multi - tot mai multi! Multi par ca-si traiesc viata pe diverse retele de socializare...
      Multumesc, Ella draga! Iti doresc sa ai o saptamana minunata! Pupici! <3

      Ștergere
  2. Acest uriaș scriitor irlandez de limbă engleză, George Bernard Shaw, a știut exact cum să pună problema. Oamenii se tem de responsabilități. E mai ușor așa...Eu aveam obiceiul să le cam spun ce gândesc despre ei, despre alte lucruri, aceasta fiind o libertate asumată, care mi-a adus mari neajunsuri. Așa încât am hotărât să fiu mai discretă, mai reținută (adică să nu le spun mai nimic). Deja mi-am asumat o sclavie, nu-mi mai permit a le spune exact ce gândesc! A fi liber e mult mai greu, dar eu n-aș putea trăi altfel! Totuși, unii confundă libertatea cu a face ce vor, iar asta e mai periculos decât orice sclavie, neputând duce decât la autodistrugerea celor care consideră că lumea e a lor și se pot juca de-a divinitatea. Libertate, dar cu măsură! Să ai un weekend frumos și plin de bucurii, Diana dragă!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Si, uite asa, ferindu-ne sa spunem oricui ceea ce gandim ajungem sa nu mai comunicam cu prea multil De fapt, e mai bine sa avem un cerc restrans, in care sa nu fie necesar sa ne abtinem cum o facem cu strainii. Cenzura - inclusiv autocenzura - ma "enerveaza" tare mult (intre altele) :))
      E demential cum unii afirma "acum e libertate, fac ce vreau!" E imposibil sa-i faci pe acesti oameni sa inteleaga unde inceteaza libertatea lor si de ce trebuie sa inceteze... :( Le e greu sa inteleaga ca omul liber (macar in spirit) facea ce voia si atunci cand "nu era libertate" - si fara a intra in sfera libertatii altuia.
      Multumesc, Mirela draga! Iti doresc sa ai o saptamana frumoasa!

      Ștergere
  3. Mie imi place si citatul lui Camus: "Libertatea este dreptul de a nu minti"
    Ma intreb cum ar fi o lume in care toti "de la vladica pana la opinca" ar respecta acest drept fundamental?
    Cred ca ar fi tare fain si multe flori de lotus s-ar deschide in mod miraculos...

    Un weekend plin de pozitiv, Diana draga! Pupici! <3

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Dreptul de a nu minti! :) Eeee! Multi am rosti doar adevarul si numai adevarul (adevarul nostru) daca ceilalti nu s-ar supara. Exemplu de doi lei: o tipa dolofana imbraca o rochie stramta si ii sunt accentuati "colaceii" de zici ca-i mascota "Michelin" si te intreaba: cum imi sta?! Cum s-ar putea raspunde la o astfel de intrebare?! Da, cel care pune intrebarea isi asuma raspunsul dar... :)
      Am vazut cateva filme in care, la un moment dat, personajele ajungeau sa ingereze ceva "substante ale adevarului". :)) Comic! Trist! Haotic! Dar tare fain ar fi! Mai putin cand cineva isi declara dragostea pentru... sotul celei mai bune prietene! :)) (faza dintr-un film) - de aici, o intreaga filosofie (as zice ca s-a deschis o floare de lotus) :)
      (mi-ar placea sa mai vad acest film dar habar n-am titlul sau ce actori joaca).

      Multumesc, Suzana draga! Iti doresc sa ai o saptamana frumoasa! Pupici! <3

      Ștergere
  4. "Suntem sclavi sau suntem liberi?". Buna intrebare! In societatea de azi nici nu sti; in timpurile noastre suntem sclavi pana si ai telefonului, internetului samd.

    https://medeeasjourney.blogspot.ro/

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Azi, mai mult decat oricand, pare ca omul este... liber sa-si aleaga lanturile. :)

      Ștergere
  5. La noi mulți aplică doar prima parte a principiului fundamental, fără a se preocupa de cea de-a doua...

    Seară frumosă și weekend cât mai plăcut, dragă Diana!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Din pacate! Am senzatia ca-si bat joc de noi cei care afirma "azi e libertate, fac ce vreau". Parca nici nu merita sa consumi energie pentru a le explica ca nu e chiar asa...
      Multumesc, Zina dtaga! Iti doresc sa ai o saptamana frumoasa!

      Ștergere
  6. interesant subiect pentru postare !
    care libertate ?! suntem sclavii până şi ai obiectelor ce ne fac o bucurie !!!
    pupic !

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Multumesc. :)
      Da, cam suntem... Acum ma gandesc (si) la tigara mea electronica. :(
      Iti doresc sa ai o saptamana frumoasa! Pupici!

      Ștergere
  7. Un mare adevăr al vreurilor noastre. Oamenii-sclavi, având iluzia libertății! Circ, mult circ, „jucării” strălucitoare, care țin ocupată mintea oamenilor și cât mai puțină implicare în „viața cetății”. Lăsăm toate deciziile pe seama altora, care profită din plin și își văd nestingheriți de interesele lor...
    O duminică frumoasă, dragă Diana! :-)

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Cred ca am cam renuntat si la iluzia libertatii. :)) Imi mai spun, din cand in cand: "aleg sa fac aia sau aia..." cand, de fapt, in cea mai mare parte, sunt constransa sa le fac. :)
      Cat despre circ si jucariile sclipitoare... nu mai zic! Macar aici aleg sa nu ma intereseze. :) Totusi, daca-i circ n-ar trebui sa fie si paine?! :) Cred ca amatorii de circ au uitat partea a doua a zicalei si se multumesc doar cu circul...
      De-ar actiona oamenii mai des cum au reactionat la faza cu "pragul" pentru infractiunea de abuz in serviciu s-ar putea spera ca, incet-incet, s-ar gandi de doua ori guvernantii la hotararile pe care le iau.
      Multumesc, Alex draga! Iti doresc sa ai o saptamana frumoasa!

      Ștergere
  8. Foarte interesant....nu sintem liberi..our prison is the mind

    RăspundețiȘtergere
  9. Foarte buna si in veci actuala postarea !Din pacate ne trezim prea lent,si mult prea putini inteleg faptul ca toate "jucariile"sunt daruri otravite,festivalurile(vezi UNTOLD-malefic)de abaterea atentiei tinerilor,si nu numai,de la problemele grave ale societatii,manipularea
    maselor de sclavi-"liberi",de catre sistem !
    Foarte bun mesajul,draga Diana,dar..."il stie si Grivei?!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. :) Nu-mi place in mod deosebit muzica electronica dar as minti sa afirm ca nu am ascultat - si ascult - unele piese; dar nu prea mult pentru ca ma streseaza la un moment dat prin monotonia ritmului. Cred ca multi devin cam irascibili dupa cateva ore de electronica (si cam surzi). :( Si in niciun caz nu m-as inghesui intre sute de transpirati care topaie.
      Nu pot sa nu ma gandesc ca multi bani castiga unii prin organizarea acestor festivaluri fel de fel - care par tot mai dese, semn ca e o afacere profitabila pe banii naivilor care, cei mai multi, se bucura numai de compania prietenilor eventual, si inteleg prea puţin "muzica". :) Macar mai scapa de butonatul telefoanelor si mai fac miscare. :)
      Ceva mi se pare cert: multi au devenit sclavii festivalurilor - si asta nu cred ca e bine.
      Multumesc pentru apreciere, Natalia draga.
      :)) Grivei e preocupat sa-si roada osul (sa-si savureze "electronicele"). :)

      Ștergere

Va multumesc pentru ca sunteti aici. Comentariile scrise dupa trei zile de la data publicării articolului vor fi moderate. Multumesc pentru intelegere.