2018-12-15

Argumentele irelevante

Tăcerea este unul dintre argumentele cel mai greu de combătut. (Josh Billings)
Argumentele irelevante sau sofistice trebuie să fie respinse pentru a se asigura obiectivitatea disputei.
Exemple:
Argumentum ad hominem (argument la persoană). Reprezintă o încercare de argumentare prin referire la calitățile persoanei, la caracterul sau la faptele sale anterioare. Argumentul ad hominem e folosit și pentru discreditarea martorilor părții adverse atunci când se susține că ei nu spun adevărul din cauză că sunt inculți, au avut antecedente penale sau sunt imorali în viața personală.
Argumentum ad auctoritate (argumentul autorității). Se face apel la competența sau poziția oficială a unei persoane, la modul cutare are dreptate deoarece e specialist în materie.
Mod de argumentare prin care se invocă în favoarea unei afirmaţii faptul că e afirmaţia unei persoane cu autoritate şi prestigiu în opinia comună şi implicit în cea a oponentului.
Argumentum ad verecudiam - argumentul prin apelul la modestie. E înrudit cu argumentul autorității. Se încearcă impunerea ideii că nu putem contrazice o autoritate în materie sau o idee acceptată un timp îndelungat și trebuie să fim modești în raport cu aceasta.
Argumentum ad popolum - argumentul prin apelul la opinia poporului. E un apel demagocic la pasiunile, prejudecățile sau sentimentele poporului. Se consideră că o idee este adevărată pentru că majoritatea oamenilor o acceptă. În acest caz adevărul e determinat de adeziunea unui număr de oameni, este adevărul majorității.
Argumentul ad misericordiam - argumentul prin apelul la milă. E folosit cănd vina inculpatului e evidentă și nimic nu se mai poate face. Apelul la clemență e motivat de faptul că inculpatul are o familie numeroasă pe care trebuie să o întrețină sau că judecătorul trebuie să fie îngăduitor pentru că respectivul ar fi într-o situație specială.
Argumentum ad ignorantiam - argument relativ la ignoranță. Se încearcă acreditarea ideii că o afirmație e falsă pentru că nu poate fi dovedită de către cel care o susține.
Mod de argumentare constând în a cere de la adversar fie să accepte dovada propusă, fie să aducă una mai bună (Loch).
Argumentum ad vanitatem - argumentul prin flatarea vanității. E încercarea de-a obține adeziunea prin flatarea interlocutorului, a judecătorului sau martorului advers. Exemplu: Dumneavoastra, care sunteți un om deosebit de cult și de inteligent, trebuie să fiți de acord că…
Argumentum ad baculum - argumentul bastonului. E încercarea de a impune o idee prin amenințări. Exemplu: dacă nu recunoști că… vei suporta următoarele consecințe.
Argumentum ad invidia - argumentul urii; falsă demonstraţie menită, sub pretextul apărării adevărului, să stârnească ura activă împotriva părerilor altora sau să îi compromită pe nedrept (Wolff).

12 comentarii:

  1. Hello dear Diana!
    Great post and interesting article!
    I like and agree with the first phrase! So true!
    Thank you for sharing! Have a fabulous weekend! Hugs!
    Dimi...

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Hello dear Dimi!
      Thanks for appreciation and for your good wish.
      I wish you a lovely evening and a great week! Hugs!

      Ștergere
  2. Ce multe sunt! Interesante ideile!
    Multumesc de colectie. Si nu-ti mai ameninta blogul ca il vei sterge!
    Nu ti-e mila de el? Mai bine transforma-l! Poate ca deja are si el un suflet!
    Pupici si o duminica placuta, Diana draga!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Sunt multe, si aproape toate le auzim aproape in fiecare zi, pe te miri unde, la te miri cine. :)
      Mi-e mila de el, de blog. :) Tocmai de aceea il sterg de acolo si il "intercalez" aici - fuziune prin absortie. :)) Cred ca are ceva suflet - i-am picurat din al meu. :)
      Multumesc, Suzana draga! Iti doresc sa ai o seara excelenta! Pupici! <3

      Ștergere
  3. Bună Diana!
    Interesant articolul tău!
    Duminică frumoasă îți doresc,drag mea!
    Pupici cu drag și mulțumiri de vizită!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Buna, ELena draga!
      Multumesc!
      Iti doresc sa ai o seara minunata - si o saptamana super buna!
      Imbratisari si pupici, cu drag!

      Ștergere
  4. Răspunsuri
    1. Cam asa ceva...
      Ar fi indicat sa le ignoram cand le auzim, dar deh. :)

      Ștergere
  5. Irelevante pentru cei pregatiti si experimentati. Cum sa sa rezisti cand cineva te flateaza cu cuvintele "Dumneavoastra, care sunteti un om deosebit de cult si inteligent..."?
    Toate cele bune!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. :) Ferice de cei care nu au nevoie sa auda laude pentru a sti ca sunt (sau nu!) :) culti si inteligenti.
      Multumesc, la fel!

      Ștergere
  6. Ihhhh. Manipulari?
    Foarte tare aceasta "imparteala". In argumente. Ma gandesca ca pe unele le folosim inconstient (ca asa am fost si noi dresati). Dar cand sunt studiate si intentionate... eu ii zic Manipulare.

    Pupic!!!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Cred ca nu pot fi folosite inconstient. :) Aceste argumente apar numai cand nu aveam altele, si le folosim - daca o facem - cat se poate de constient si, da, :) e o forma de manipulare. Cand le auzim avem posibilitatea unei alegeri. :)
      Oh! Tocmai imi dau seama ca fac o grava eroare! :) Aceste argumente pot fi folosite si inconstient, desi nu sunt considerate - de cei in cauza - ca fiind argumente. Incep sa ma invart in cerc - e timpul sa merg la nani! :)
      Pupici! <3

      Ștergere

Va multumesc pentru ca sunteti aici. Comentariile sunt moderate deoarece e singura metoda pe care o stiu sa nu pierd vreun mesaj si sa evit mesajele nepotrivite. Le public imediat ce accesez blogul. Multumesc pentru intelegere.