2018-12-20

Peştele de la cap se împute

Peștele de la cap se împute
- e un proverb care apare în folclorul multor state și se referă la corupția dintr-o comunitate / societate, corupție care începe de la nivel înalt. Proverbul face referire la conducători dar și la obediența celor conduși.
Când un stat, o societate etc. eșuează, rădăcina cauzei trebuie căutată la lideri.
Prospețimea unui pește mort poate fi judecată dupa starea capului. Când capul e stricat peștele nu mai e bun pentru consum pentru că tot corpul e alterat. Astfel, atunci când partea responsabilă (cum ar fi liderul unei țări, etc) este putredă, restul vor urma în curând și, de la coada sau din altă parte, degeaba mai zic unii că se curăță… ce-i stricat, sticat rămâne, în cazul peștelui împuțit - trebuie aruncat.
Proverbul își are originea în vremuri îndepărtate și e dificil a se stabili cu exactitate unde și cine l-a rostit prima dată. Multe state pretind că aparține folclorului lor (China, Rusia, România, Franța, Polonia, Marea Britanie, Grecia etc.) dar nu există dovezi clare în favoarea vreunui stat. Undeva se afirmă că a fost scris într-un text grecesc al lui Erasmus, care a murit in 1546 - poate așa o fi.
Sir James Porter, în Observații cu privire la religia, dreptul, guvernul și obiceiurile turcilor, scrisă în anul 1768, scrie: Turcii au un proverb pentru astfel de ocazii; ei spun: “peștele de la cap se împute”, însemnâd că, dacă un servitor este neglijent este pentru că stăpânul lui este la fel.
Porter e recunoscut ca fiind autoritate în obiceiurile turcilor, fiind și ambasador britanic la Sublima Poarta a Imperiului Otoman timp de 15 ani, în a doua jumătate a secolului al XVIII-lea, ceea ce ar putea plasa Turcia ca fiind locul de origine al acestui proverb.
*
Le poisson pourrit toujours par la tête - francezii afirmă că e un proverb breton.
The fish always stinks from the head. (engleză)

10 comentarii:

  1. Om afla vreodată originea acestui proverb, până atunci îți doresc să ai o zi frumoasă cu bucurii, Diana dragă!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Poate... :)
      Multumesc, Dana draga! Zile senine iti doresc si multe bucurii! :)

      Ștergere
    2. Fiecare popor își are conducători care i- merita,așa e scris intr-o carte,o uzanța acceptata în continuare devine o normalitate,toate lumea comentează, domnule de unde să aduci oameni,dacă totul e stricat,de pe alta planeta,dar speranța omoare ultima, mult noroc va doresc,ne-am dus peste Europa, o sa corupem și pa aia și o sa stricam toată planeta

      Ștergere
    3. Am înțeles cu respect,și mult noroc și fericire va doresc

      Ștergere
    4. Posibil sa avem conducatorii pe care-i meritam... Partea rea este ca putem alege (atunci cand mergem la vot) dintr-o oferta stabilita...
      Oamenii "de caracter" si de-ar ajunge sa fie alesi (fara bani multi si sustinere fel de fel nu ar ajunge sa fie cunoscuti la nivel de tara, de exemplu) tot n-ar putea schimba prea multe pentru ca structura e putreda si de la "conducatori" in jos.
      Nu vom corupe noi Europa. :-) Europa e, deja, corupta, doar ca pe acolo coruptii cred ca sunt un pic mai inteligenti si nu se afiseaza ca ai nostri.
      Multumesc! La fel!

      Ștergere
    5. Va multumesc pentru interes!
      Multa sanatate!

      Ștergere
  2. Asta când este numai un ”pește” care s-a stricat, dar la noi cam toți s-au împuțit, așa că pute rău toată balta (țara).... Ne tot întrebăm, de ani buni: oare când se va ivi și pentru noi acel lider emblematic, care să dea tonul pentru o țară întreagă la reconstrucție și la normalitate?
    Numai bine, dragă Diana și zile minunate! :-)

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Sunt unii care se lanseaza intr-o cariera politica dorind sa lucreze pentru ţara si oamenii din ţara doar ca... increngatura coruptilor este atat de stransa incat sansele de a o descalci tind spre zero - multi cei animati de bune intentii stiu cam la ce sa se astepta dar cand ajung acolo isi dau seama ca realitatea le depaseste cu mult cele mai pesimiste prezumtii; unii renunta, altii aleg sa se complaca - pe principiul "daca tot sunt aici"... :(
      Cred ca sansa noastra e sa incepem cu structurile mici, locale - sa descalcim increngatura "pe bucati", de jos in sus - sa nu mai acceptam compromisuri.
      Multumesc, Alex draga! Zile senine iti doresc! :)

      Ștergere
  3. Neeeaaaah cred ca l-au luat de la japonezi. :)))).
    Glumesc! Dar chestia asta mi-a adus aminte de un lucru. Vedeam mereu prin anime-uri niste capete de pesti (uratei, ca sa fiu draguta) si ma gandeam ca sunt inventii... pana cand i-am vazut la piata de peste (intr-un documentar despre Japonia). Exista.. mosntruleti din aceia de pesti. pfoa.
    pupici cu drag :)

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Cred ca stiu despre ce peşte zici. Oh, nu stiu cum se numeste, dar am ceva in memorie (nu stiu daca din desene sau din vreun film) :) E un peşte "zbarcit la faţă" - asa imi spune (sau joaca feste) :) memoria.
      Pupici cu drag! :)

      Ștergere

Va multumesc pentru ca sunteti aici. Comentariile sunt moderate deoarece e singura metoda pe care o stiu sa nu pierd vreun mesaj si sa evit mesajele nepotrivite. Le public imediat ce accesez blogul. Multumesc pentru intelegere.