2018-12-22

Banii n-au miros

Este o expresie prin care sunt ridiculizați oamenii care folosesc mijloace necinstite pentru a câstiga bani sau pentru a parveni. Altfel spus: nu contează pe ce cale sunt obtinuți banii cât timp sunt obținuți.
Expresia vrea să arate că valoarea banului nu este diminuată de modul prin care este obținut.
Se afirmă că aceste cuvinte au fost rostite de împăratul Titus Flavius Vespasianus (69-79), urmaș al lui Nero, care, găsind visteria goală, a introdus taxe noi, printre care și taxa asupra toaletelor publice. Comentariile nefavorabile făcute în public la adresa acestei măsuri l-au făcut pe fiul său, viitorul împărat Titus, să-l avertizeze că poporul bârfeşte. Vespasian a replicat, arătând o monedă: n-are miros (non olet! De unde expresia: pecunia non olet!)
=====================================================================
Toaletele publice din Roma erau legate la sistemul de canalizare al orașului, sistem numit Cloaca Maxima, dar urina era colectată în vespasiene, nu ajungea în canalizare.
Vespasiana (latrina, pisoarul) era o urnă din argilă și urina colectată era vândută. Amoniacul conținut de urină era un ingredient folosit de tăbăcari dar se folosea și pentru albirea togilor din lână.
Cumpărătorii de urină erau cei care plăteau această taxă.
Unii afirmă că moneda (amintitî mai sus) ar fi fost de la primul impozit pe urina colectată. Canalizarea Romei antice este unul din cele mai vechi sisteme de canalizare din lume. Canalizarea nu servea doar pentru evacuarea reziduurilor, ci avea mai multe funcțiuni, printre care tranzitarea apelor pluviale care se scurgeau de pe colinele din oraș prin diferite cursuri de apă mici, evacuarea apelor de infiltrație provenind din sistemele de alimentare cu apă, evacuarea apelor uzate de la băile publice și drenarea zonelor joase, mlăștinoase din lunca râului Tibru.
Sistemul Cloaca Maxima, cel mai mare sistem de canalizare al Romei antice, drena partea centrală a orașului, în particular văile dintre dealurile Esquilina, Viminal și Quirinal. El este și sistemul cel mai bine cunoscut, la aceasta contribuind atât faptul că a fost amintit în repetate rânduri de diferiți scriitori din antichitate. Din acest sistem s-au păstat până azi mai multe porțiuni ale canalului, care au făcut obiectul unor studii arheologice. (v. wikipedia)

4 comentarii:

  1. Sa nu razi ! Expresia asta mi-a adus in fata ochilor pe 'urmareste banii' si vei sti sigur cine este in spatele unor activitati. Asa, ca in cartile politiste. Pana la urma, lasa un fel de 'miros' in sistem...

    Un weekend frumos, Diana draga! Acum chiar este un pic de soare. Nici nu imi vine a crede! Pupici si numai bine la tine! <3

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Nu râd! :) Pentru ca banii au miros - mai ales pentru cei care au simtul olfactiv foarte dezvoltat. In mod cert banii lasa urme.
      Multumesc, la fel, Suzana draga!
      Aici nu e soare. A plouat; ploaia a topit zapada si patinoarele de pe trotuare nu mai sunt, s-a incalzit vremea, dar - din senin - mai trece si o rafala de vant geros.
      Zile senine iti doresc! Pupici! <3

      Ștergere
  2. Vai trebuie sa ii citesc si lui tati despre Titus (:D).
    Mi se pare fascinant cand se incearca (mai nou) recreerea virtuala a locurilor vechi (cred ca si in Constanta s-a facut un astfel de tur virtual).
    Oare ce ar spune stimabilii acum cand banii au miros? (si au... miros unii a parfum, a detergent, a balsam... or fi spalati - desi arata destul de murdari.. hahahahahah)
    Btw - am trimis un mail micut :P.
    Pupici cu drag <3!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Si mie imi plac tururile virtuale in... antichitate (am vazut, intre altele, unul intr-un templu egiptean; am salvat link-ul dar l-am pierdut cand am avut probleme cu PC, si nu l-am mai gasit).
      :)) Buna faza cu banii spalati! Am spalat si eu bani - pe cei uitati prin buzunare. :)
      (acum vad ca trebuie sa accesez "casuta" - sper sa nu fie ceva urgent pentru ca n-o sa reusesc acum la cat de greu se incarca - e doua noaptea si privesc printre gene) :( Scuza-ma, te rog.
      Pupici cu drag! <3

      Ștergere

Va multumesc pentru ca sunteti aici. Comentariile sunt moderate deoarece e singura metoda pe care o stiu sa nu pierd vreun mesaj si sa evit mesajele nepotrivite. Le public imediat ce accesez blogul. Multumesc pentru intelegere.