2018-12-21

Libertatea din decembrie

doar o luna de libertate
Haide, foloseşte-te de libertatea din decembrie
.
(Libertate pentru sclavi, altfel spus).

Age, libertate Decembri […] utere (in limba latina; Horațiu, Satirae, II, 7, 4-5)

Expresia este un îndemn la folosirea unei libertăţi temporare de acțiune și ilustra în Roma antică dreptul acordat sclavilor romani, în timpul sarbătorii Saturnalia din luna decembrie, de a-și critica și ridiculiza stăpânii, de a spune tot ce vor să zică și chiar de a fi serviți de aceștia.

Cele două cărți cu Satire (Satirae), numite de Horațiu Sermones ("Convorbiri"), cuprind 18 poeme scrise în hexametre dactilice, inspirate din operele satiricului Gaius Lucillius.
Sub forma unui dialog, sunt tratate teme etice, criticându-se, pe baza unor exemple, ambiția nemăsurată, prostia, avariția, defecte și vicii care îi fac pe oameni nefericiți, într-un mod tolerant și cu umor, fără asprimea predecesorului său. Uneori se referă la slăbiciunile propriei sale persoane. Dialogul dintre poet și interlocutorul său ia sfârșit prin postularea principiului epicurian, al cărui adept a fost Horațiu, bazat pe preconizarea ataraxiei, a echilibrului interior și armoniei: "Est modus in rebus, sunt certi denique fines, Quos ultra citraque nequit consistere rectum" "E o măsură-n toate: tu, drumul drept îl ține Și nu călca hotarul pus între rău și bine" (Sermones, I,1: trad. de Al. Hodoș și Th. Măinescu) (wikipedia)

Saturnalia - o sărbătoare închinată zeului Saturn și soției sale Ops, care personifică rodnicia pământului. Zeul era sărbătorit zgomotos și sălbatic, prin dansuri mai mult sau mai puțin obscene. Erau zile de dezmăț și de descătușare totală.
La Saturnalia, orice respect față de lege și moralitate dispărea complet. Petrecerile de carnaval se țineau lanț, iar stăpânii serveau la masă pe sclavi. În întregul imperiu roman ordinea era răsturnată. Tot atunci se sacrificau porci, iar capetele lor se puneau pe altarul zeului Saturn.

6 comentarii:

  1. da... libertatea pentru o luna. Ce paralela perfecta ai realizat, cu sau fara voie... "revolutia" din decembrie '89 a fost tot cam asa ceva 😔 Practic, libertatea si dreptul acordat sclavilor romani de a-si critica stapanii, a fost un instrument psihic. Cand esti mereu la dispozitia cuiva, fara a avea posibilitatea de a reactiona la umiliri si persecutii, fara a putea riposta la nedreptatile ce se fac, atunci "fierbi" si aduni frustrari pana cand candva "explodezi". In Roma antica, cei oropsiti au avut "posibilitatea" de a "se racori" in mod regulat si controlat. Si au spus oful si apoi... si-au continuat viata din aceleasi pozitii... Dar eliberati de furia acumulata timp de un an.
    Te imbratisez si iti doresc un sfarsit de decembrie cat mai placut si linistit 😘❤️
    pupici de la trio pentru trio 💕

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Cu intentie am repostat in decembrie acest text; cand l-am postat prima data la revolutia din decembrie m-am gandit imediat, spunandu-mi ca am avut si noi cateva luni sa criticam ce nu ne place - multi s-au bucurat vazand pe unii cum isi pun cenusa in cap si pe altii cum promit marea cu sarea omitand intentionat dificultatile inerente care ar fi urmat... Sunt aproape sigura ca fara Iliescu si gaşca aia care aparea la TV atunci ar fi fost altfel in RO.
      Multumesc, Carmen draga! SI eu te imbratisez cu drag si iti doresc sa ai un weekend minunat! Pupici de la trio pentru trio! <3

      Ștergere
  2. Interesante subiecte pe blogul cel vechi. Mereu e util un astfel de dictionar. Mi se pare uneori bizar ca practic sunt multe lucruri despre drepturile si libertatile noastre in legi pe care nici macar nu le stim, ca sa le putem invoca. E complicat si acum chiar vreau sa ma gandesc la ceva mai senin.
    Un weekend placut, Diana draga! Numai bine si frumos! Pupici!<3

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Multumesc. Sunt acolo cateva texte care imi plac - si le-am adus, sau le voi aduce aici - dar cele mai multe sunt (au fost) "provocari" la momentul in care au fost scrise.
      Azi, cine are acces la informatie, ar trebui sa informeze si pe aceia care nu au acces la aceste informatii despre drepturi si libertati. Nu e asa complicat cum pare si, practic, de n-ar exista prejudecati, de n-ar exista unii care vor totul fara sa dea prea mult in schimb = vor sa profite de altii, de n-ar exista extremisti etc. s.a.m.d. nu ne-ar mai trebui legi pentru ca ar fi totul o chestiune de bun simt, ceva de genul "traieste si lasa si pe altii sa traiasca". :)
      Senin in suflet si in gand iti doresc, Suzana draga!
      Multumesc. Iti doresc sa ai un miunat sfarsit de saptamana! Pupici! <3

      Ștergere
  3. Citind astfel de lucruri iti dau seama ca oamenii mare lucru nu au invatat si nu prea au progresat (ba in unele sectoare au regresat).
    Ma bucur sa descopar aceste articole si mi-am pastrat pana ies cu Kouki in seara asta o fereasta sa ma bucur de ele :*).
    Pup

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Urcusuri si coborasuri. :) Se poate spune, aproape cu certitudine: istoria (istoriile) :) se repeta.
      Multumesc pentru apreciere. <3 Miki nu e prea bucuroasa cand trebuie sa mearga pe gheaţa (pe trotuare e patinoar!) asa ca ma alearga ca pe hotii de cai, sa ajunga repede acasa asa ca a trebuit sa o "pacalesc" si o plimb prin zona verde - pe unde e posibil - pentru ca sunt si zone fara zapada. :)
      Pupici! <3

      Ștergere

Va multumesc pentru ca sunteti aici. Comentariile scrise dupa trei zile de la data publicării articolului vor fi moderate. Multumesc pentru intelegere.