2018-12-18

Călcâiul lui Ahile

Călcâiul lui Ahile e o expresie utilizată spre a semnala locul vulnerabil, punctul nevralgic al unei persoane. Dar se poate utiliza şi în alte situaţii: atunci când se descoperă partea defectuoasă din argumentaţia cuiva, ca exemplu - atunci se spune că i-ai găsit “călcâiul lui Achile".
Ahile era fiul zeiţei marine (nereida) Thetis şi al muritorului Peleu, regele mirmidonilor din Phthia (sud-estul Tesaliei, devenit mai tarziu Fthiotis sau Fthia) și nepotul lui Zeus. Mama lui, dorind să îl apere de orice primejdie, l-a cufundat în apa Styxului, râu din Infern (împărăţia zeului Hades), a cărui apă îi făcea invulnerabili şi pe muritori. Zeiţa, când l-a scăldat în apă, l-a prins de câlcâi aşa încât Achile a devenit invulnerabil, cu excepţia călcâiului de care l-a ţinut Thetis.
Astfel, în ciuda puterii sale imense, călcâiul, o zonă aparent neimportantă, reprezenta pentru el cea mai mare slăbiciune.
Iliada lui Homer este cea mai cunoscută relatare a faptelor lui Ahile din timpul războiului troian. Epopeea homerică acoperă doar câteva săptămâni din cadrul războiului și nu prezintă moartea lui Ahile.
La chemarea lui Odysseus (Ulise), Achile s-a alăturat armatelor elene în războiul contra Troiei. A săvârsit minuni de vitejie pe câmpul de luptă, semănând panica între adversari. Printre alții, l-a ucis și pe Hector, unul dintre fiii regelui troian Priamus, fratele lui Paris. În cele din urmă, Achile a fost ucis de o săgeată otravită, cu care Paris l-a nimerit în călcâiul vulnerabil.
O variantă spune că zeul Apollo a îndreptat săgeata lui Paris către călcâiul lui Ahile, unicul său punct vulnerabil, în timp ce eroul aheu se afla pe câmpul de luptă. O altă variantă susține că Ahile a fost ucis cu un cuțit în spate de Paris în timp ce se afla cu prințesa troiană Polixena, iubita sa, în templul lui Apollo.
Medicină:
Tendonul lui Ahile face legatura între călcâi și mușchii gambei. Este cel mai mare tendon din corpul uman și permite mișcarea degetelor necesară în timpul mersului sau alergatului. E un tendon care asigură inserția mușchiului triceps sural (mușchiul puternic al gambei) pe calcaneu (osul călcăiului). Tendonul lui Ahile, cel mai voluminos tendon din organism, permite flexia plantară a piciorului. Foarte rezistent, acest tendon poate suporta o greutate de 400 de kilograme.
Accidente ale acestui tendon apar în general la sportivii adulți, din cauza degenerscenței generale. Sunt foarte puțini oamenii care au suferit un astfel de accident dacă nu practică un sport care să solicite zona, tendonul lui Ahile fiind unul foarte putrnic. 

10 comentarii:

  1. Hello dear Diana!
    Great post! We also have the same expression!
    So common to say this many times!
    Thank you for sharing! I hope you are safe with the snow storm,i saw the tv news !
    Have a a warm evening! Hugs!
    Dimi...

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Hello dear Dimi!
      When I first read the legend I was a child and I cried because the goddess forgot the heel.
      When is true it isn’t common.
      Thanks for your thoughts, Dimi. In Brasov, in town, it is snow but not very much and no wind, for now.
      Thank you. I wish you a lovely day!

      Ștergere
  2. O idee foarte interesantă, să ne explici anumite expresii. Iar legenda viteazului Ahile, cel vulnerabil la călcâi, completează și mai bine expresia.
    Toate cele bune și zile fericite, dragă Diana! :-)

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Multumesc (si) pentru apreciere, Alex draga!
      Acum sunt multe site-uri unde sunt explicate diferite expresii, dar cand mi-am dorit eu prima data sa aflu "povestea din spatele unor expresii" era destul de dificil sa gasesc informatii. Acum profit si imi construiesc propria colectie. Si ma bucur sa stiu ca sunt si altii interesati. :)
      Zile fericite va doresc si eu! Numai de bine! :)

      Ștergere
  3. La tine e ca la biblioteca! :)

    RăspundețiȘtergere
  4. Se vede ca sunt obosita. Citeam eu frumos despre Ahile si calcai (nu stiu de ceaveam senzatiacaera vorba despre o frunza lipita de calcai - cred ca e alta poveste si le incurc, dar nu stau sa google it ca mi-e ca adorm intre timp) si vedeam asa cu ochii mintii coperta de la Legendele Olimpului cand ajungem la Troia si ma trezesc subit... cu Brad Pitt si Eric Bana pe post de Ahile si Hector. Si apoi si Orlando Bloom. Ra;u detine recordul la vazut filmul asta asa ca am impresiacaam avut si eu onoarea sa-l vad.. o data (dar imi amintesc doar fragmente).
    Pupic!!!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Eroul cu frunza este Siegfried (Cantecul Nibelungilor) - la un moment dat, el ucide balaurul care pazea comoara Nibelungilor si se scalda in sangele lui pentru a deveni invulnerabil; o frunza se lipeste de omoplat si locul ramane vulnerabil - e locul unde va fi lovit de sulita unui dusman, complot pus la cale de un rege care s-a simtit jignit din nu mai stiu ce pricina.
      Pupici cu drag! <3

      Ștergere
    2. Da daaa! Stii ca ma gandeam dupa ce am scris ca se suprapuneau doua coperte: cea de la legendele olimpului si cea de la tristan si isolda care e neagra (si e cartea mea preferata cum am putut sa o uit. Si cred ca in aia am si cantecul nibelungilor :))))).
      Da.. asa e sange si frunza si balaur ;)))).
      Ce ti-e si cu scaldatul asta.
      Pupic <3

      Ștergere
    3. Si eu le "scufund" de numa-numa! :)) Cand ai scris de frunza au inceput sa mi se invarta rotitele, pentru ca-mi era foarte cunoscuta ideea si nu stiam unde s-o "identific". M-am gandit intai la Iorgu Iorgovan, dar nu era la el frunza! :) Si-apoi mi-a picat fisa. :)
      Pupici cu drag! <3

      Ștergere

Va multumesc pentru ca sunteti aici. Comentariile sunt moderate deoarece e singura metoda pe care o stiu sa nu pierd vreun mesaj si sa evit mesajele nepotrivite. Le public imediat ce accesez blogul. Multumesc pentru intelegere.