2018-12-13

Prieten mi-e Platon dar mai prieten mi-e adevărul

Amicus Plato sed magis amica veritas.
O afirmaţie a lui Aristotel, din "Etica Nicomahică", reprodusă de Ammonius Saccas în lucrarea sa "Viaţa lui Aristotel".
Sensul ar fi că nu e suficient ca o părere să fie susținută de o autoritate, ci trebuie să fie și adevărată. Unii înțeleg că adevărul este mai presus de prietenie - dar în acest ultim caz se poate deschide o largă discuție.
Note 
Platon (n. cca. 427 î.Hr. - d. cca. 347 î.Hr.) a fost un filozof al Greciei antice, discipol al lui Socrate și învățător al lui Aristotel. Împreună cu aceștia, Platon a pus bazele filozofice ale culturii occidentale. Platon a fost interesat de matematică, a scris dialoguri filozofice și a pus bazele Academiei din Atena, prima instituție de învățământ superior din lumea occidentală.
Aristotel (n. 384 î.Hr. - d. 7 martie 322 î.Hr.) a fost unul din cei mai importanți filosofi ai Greciei Antice, clasic al filosofiei universale, spirit enciclopedic, fondator al școlii peripatetice, discipol al lui Platon.
Etica nicomahică este o scriere ce aparține lui Aristotel și apare ca fiind scrisă în jurul anului 350 î.Hr. Lucrarea este structurată pe 10 cărți, având ca subiect virtutea. Numele de Etica Nicomahică, provine de la numele fiului lui Aristotel, Nicomahus, despre care se consideră că ar fi editat cartea, având în vedere că aceasta fusese concepută de Aristotel drept curs pentru discipolii săi.
Ammonius Sacca, a pus bazele neoplatonismului - denumirea dată fazei finale a tradiției platoniciene, inaugurată de gândirea lui Plotin, durând până în secolul VI d.Hr. când ultimul bastion platonician, Școala din Atena, a fost desființată de împăratul bizantin Iustinian.
Ammonius s-a născut în Alexandria, Egipt, prin anul 175 d.H. (alte surse dau ca dată anul 160 d.H.) și a murit in anul 242 d.H. (alte surse se referă la data de 254), în cetatea feniciană Tyr.

8 comentarii:

  1. Hello dear Diana!
    Great post about the Greek philosophers Plato,Aristotle and Socrates!
    I really enjoyed reading all those interesting informations!
    Thank you for sharing! Have a lovely day! Hugs!
    Dimi...

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Hello dear Dimi!
      I like many philosophers but the Greek Socrates more than all. :)
      My pleasure.
      Thank you. I wish you a wonderful day! Hugs!

      Ștergere
  2. Ce ciudat suna "desfiintez". Esti chiar radicala, intr-o zi de joi! :D
    Subiectele filozofice imi creeaza stari de incertitudine, poate de aceea le-am cam ocolit. Dar usor, usor cu citatele de luni, parca mai imi trece! :)
    Numai bine si vesel, Diana draga! Pupici! <3

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Păi... sunt hotarata. :) Initial am scris "lichidez". :)
      Incertitudine? Mie mi se pare ca filosofia deschide calea spre o multime de... universuri. Intre altele, filosofia "inventeaza" intrebari, despica firul in patru s.a.m.d.. Zeci de intrebari care pot avea, uneori, o multime de raspunsuri valabile. Practic, certitudini nu prea exista..., avand in vedere ca totul este relativ. :)
      Multumesc, la fel, Suzana draga! Pupici! <3

      Ștergere
  3. Problema mea era ca numarul intrebarilor era mult prea mare si raspunsurile asa, mai usurel. Sau erau lansate pentru a raspunde altii? Nu mi-e prea clar si mi-e cam somn! :D
    Pupici! <3

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Pe "principiul" "intrebarea e mai importanta decat raspunsul", filosofii cauta intrebarile si impreuna (sau fiecare de capul lui) cauta raspunsuri. "De ce scaunul se numeste scaun si nu altfel?" :) De ce m-ar interesa?! :) Nu exista pentru filosofi intrebari fara un raspuns posibil - mai ramane sa se puna de acord in toate. :) Exista o filosofie pentru orice.
      Somn usor! Pupici! <3

      Ștergere
  4. Este interesant cum privesc acum filosofia occidentala. Multa vreme am crezut ca si Confucius e de-al "nostru" (din cauza numelui). Imi placea cel mai mult... :)))
    Am senzatiaca filosofia orientala... daca pot sa zic asa.... este mai firesc deasimilat. Adica, nu ma tulbura dureros. E oarecum mai blanda si atunci cand este vorba de lucuri dureroase. In schimb la noi e un fel de curent de intors cutitul in rana si "confuzat" si creat stari de regret si neputinta si ... neliniste.
    Asta nu inseamna canu sunt lucruri care imi plac. Dar cred ca m-am cam saturat de tristetea melancolica... si caut o liniste sufleteasca.
    Ma bucura mult articolele de gen. Imi mai amintesc, mai aflu, mai meditez....
    Pupici din orasul cu smog inecacios. Lol.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Filosofia nu ceeaza stari, ci... le despica-n patru. :) Socrate, de exemplu, punea sub semnul indoielii credintele pentru a stabili adevarurile si a dezvalui inconsecventele...
      Filosofia are (si) ceva... nu stiu cum sa generalizez (mai ales ca nu-i corect sa generalizez) :) are ceva... rece (impropriu spus), in sensul "asta-i viata", "accepti ce nu poti schimba si treci mai departe", "nereusitele le treci in contul experientei de viata si incerci din nou sau treci mai departe". De fapt, mai toti filosofii privesc viata si ceea ce li se intampla lor sau altora cu oarecare detasare.
      Multumesc pentru apreciere. Imi face placere sa stiu ca te intereseaza.
      Pupici <3 din alt oras cu smog inecacios! :)

      Ștergere

Va multumesc pentru ca sunteti aici. Comentariile sunt moderate deoarece e singura metoda pe care o stiu sa nu pierd vreun mesaj si sa evit mesajele nepotrivite. Le public imediat ce accesez blogul. Multumesc pentru intelegere.