2018-12-14

Victorie a la Pirus

Victorie a la Pirus înseamnă o victorie obţinută cu un uriaş cost pentru învingător. Deşi provine din domeniul militar termenul e folosit şi în alte domenii: afaceri, juridic, sportiv, politic etc. şi descrie o victorie ruinătoare pentru învingător.
Pirus a fost rege al moloşilor, populaţie greacă din regiunea Epir (306 - 302 și 297 - 272 î.Hr.) şi al Macedoniei (288 - 284, 273 - 272 î.Hr.). Mama lui era o verișoară a lui Alexandru Macedon.
S-a remarcat ca un mare general, cunoscute fiind mai ales luptele sale din sudul Italiei împotriva statului roman. Chemat de oraşul-stat Tarent în ajutor împotriva expansiunii romanilor a obţinut două victorii în luptele cu aceştia: la Heracleia şi Ausculum.
Pierderile mari în rândul armatei sale din bătălia de la Ausculum l-ar fi făcut pe rege să exclame:
Încă o victorie ca aceasta şi suntem pierduţi! (ne spune Plutarh că ar fi fost reacția lui Pirus la felicitările primite din partea supuşilor).
Pirus moare în anul 272 î.Hr. în luptele de stradă din orașul Argos, în timp ce ducea un război împotriva Spartei şi Messenei, aliatele rivalului său la tronul Macedoniei, Antigonus al II-lea Gonatas.
**
Pyrrhus din Epir, se scrie si Pyrrhos sau Pirus.

4 comentarii:

  1. Hello dear Diana!
    Great post! I learned at school at history class about Perrhus ,king of Epirus!
    Thank you for sharing! Have a lovely day and a happy weekend! Hugs!
    Dimi...

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Hello dear Dimi!
      Thanks for appreciation!
      I think I also learned at school, but I do not remember too much. :)
      Thank you. I wish you a wonderful week! Hugs!

      Ștergere
  2. Ce interesant!! Deci victorie a la Pirus (cred ca ar trebui sa ma straduiesc sa o tin minte ca in ultimul timp daca vorbim de "victorii" cam de-astea am reusit sa adun in palmares.. hahaa:P).
    Pupici!!!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. De victorii a la Pirus n-am avut parte, dar, uneori, am senzatia ca sunt "angajata" la cooperativa "munca in zadar". :)
      Zile senine iti doresc! Si victorii cu profit! :)
      Pupici cu drag! <3

      Ștergere

Va multumesc pentru ca sunteti aici. Comentariile sunt moderate deoarece e singura metoda pe care o stiu sa nu pierd vreun mesaj si sa evit mesajele nepotrivite. Le public imediat ce accesez blogul. Multumesc pentru intelegere.