2018-12-18

Acarul Păun sau ţapul ispăşitor

Este o expresie - un clișeu, mai corect - care desemnează țapul ispășitor**, adică asupra lui se aruncă vina. Respectivul trage ponoasele pentru ceilalți, uneori în mod dramatic.
Expresia își are originea într-o poveste adevarată, povestea lui Ion Păun, acarul staţiei Vintileanca (astăzi Săhăteni) de pe linia Ploieşti-Buzău. În urma unui tragic accident feroviar (în iulie 1923), pentru a nu-i demasca pe adevăraţii vinovaţi, el a fost cel care a îndurat pedeapsă, în ciuda nevinovăţiei.
A fost una dintre catastrofele din istoria Căilor Ferate Române, din cauza unui lanț de erori umane dar și a stării proaste a infrastructurii feroviare din acei ani, pe care presa o semnala, presă care a explodat, efectiv, când acarul a fost găsit unicul vinovat și condamnat iar impiegatul de mișcare și șeful gării au fost doar destituiți.
Faptul e foarte displăcut pentru dl. general Moşoiu care ar fi putut stabili mai comod vinovăţia acarului în absenţa lui. Totuşi, e bine că s-a găsit ţapul ispăşitor, se scria prin ziarele vremii.
Ministrul era subiectul caricaturilor şi pamfletelor:
N-am eu, dragă, nicio vină,
Conştiinţa mi-e senină,
Şi-mi mîngîi, discret, amarul.
Anchetînd, am rezultatul
Că acolo, vinovatul,
E ori acul, ori acarul.
Nici Tancred Constantinescu, directorul CFR, nu a scăpat de batjocura ziarelor: Trăim sub regimul celei mai detestabile administraţiuni de cale ferată şi accidentele de tot felul se succed cu o uimitoare regularitate. Sînt vinovaţi care trebuie pedepsiţi pentru toate aceste culpabile asasinate. Averea statului este păgubită cu sume fabuloase şi nu se mai poate îngădui muşamalizarea atîtor nenorociri. (monitorulexpres.ro)
** Țap ispășitor
Expresie larg raspândită, preluată din Vechiul Testament.
În religia mozaică țapul și vițelul au reprezentat animalele cele mai des sacrificate la ofrande, spre spălarea păcatelor.
Țapul ispășitor era acel țap alungat din cetate, în cadrul sărbătorii din "Ziua Ispășirii" (Yom Kipur), spre a muri în pustie, după ce arhiereul Legii Vechi își punea măinile peste el și marturisea asupra lui toate păcatele poporului. De la funcția îndeplinită de acest țap, până astăzi, "țap ispășitor" sunt numiți toți cei nevinovați care sunt trași la răspundere pentru greșelile altora.
Țapul ispășitor, nevinovat fiind, primea moartea pentru păcatele oamenilor, în afara cetății. (crestinortodox.ro)

6 comentarii:

  1. Hello dear Diana!
    Very known expression! I didn’t know the meaning of this!
    Thank you for sharing and for all those interesting informations!
    Have a lovely day! Hugs!
    Dimi...

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Hello dear Dimi!
      Until I was looking for the origin of the expression, I didn’t know it was from the Old Testament.
      With pleasure. Thank you for appreciation.
      I wish you, too, a lovely day! Hugs!

      Ștergere
  2. Două expresii atât de interesante și pline de miez. Cu Acarul Păun... parcă vorbim de zilele noastre. Am văzut cu toți în ce hal se prezintă CFR-ul, în aceste prime zile înzăpezite de iarnă. Binenețeles că marii conducători habar nu au și... nu au nicio vină!? Curați... „ca lacrima”!
    Iar „țapul ispășitor” avea cu adevărat un rol ritualic în Vechiul Testament. Se spune că el l-a preînchipuit pe Hristos, Cel care a luat asupra Sa păcatele lumii, deși nu avea nicio vină.
    Numai bine, dragă Diana! :-)

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Chiar e teribil sa realizam ca de atunci pana acum mari diferente nu sunt! Cad poduri, se fura firele care transporta electricitatea, se fura sine si nimic! Garile stau sa cada, in trenuri e ori prea frig ori prea cald si nimeni nu raspunde pentru nimic! Curand, prea putini vor mai avea curaj sa porneasca la drum cu trenul...
      De doua ori am citit Biblia (inainte de 1989 si pe la sfarsitul anilor 1990) dar deloc nu mi-a dat prin minte sa fac legatura - mi-a fost "servita de-a gata". :)
      Multumesc, la fel, Alex draga! :)

      Ștergere
  3. Foarte taaaare! Acum m-ai facut curioasa sa aflu ce a fost in 1923. Si am dat peste tragedia de la Ciurea din ianuarie 1917... Pf... Gata am gasit si despre Acarul Paun.
    Trist... dar interesant.
    Pupici!!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Multe catastrofe se mai intampla... Despre tragedia de la Ciurea uitasem - am (re)citit acum.
      Antivirusul nu-mi permite sa accesez historia. :(
      Pupici! <3

      Ștergere

Va multumesc pentru ca sunteti aici. Comentariile sunt moderate deoarece e singura metoda pe care o stiu sa nu pierd vreun mesaj si sa evit mesajele nepotrivite. Le public imediat ce accesez blogul. Multumesc pentru intelegere.