2019-09-22

Pisoiul de la miezul nopții. Jocul cuvintelor

Într-o lume plină de întrebări ca “omenirea, încotro?”, în miezul unei nopți geroase de septembrie câțiva oameni au ieșit în căutare. Nu toți deodată, ci într-un fel de permutaredorind să-și asume responsabilitatea salvării unui pisoi, ca și cum prin gestul acela se valida calitatea lor de om. Se ajunsese la un fel de partajare a responsabilității: unul a adus mâncare, altul s-a întins pe asfalt să caute sub mașina de unde se auzeau miorlăiturile disperate, ca și cum mică ființă se afla în plină adaptare la un mediu ostil.  Erau câțiva oameni care atunci se vedeau prima dată, în lumina aurie a felinarului stradal. Colaborau ca niște prieteni și se simțea o oarecare supraincarcare emoțională, fiecare dorind să fie el cel pe care-l va alege pisoiul. 
După mai mult de o oră, pisoiul a ieșit în goană din caroseria mașinii și a tulit-o într-un subsol; a ales viața în libertate, asumându-și orice risc. Oamenii au rămas zâmbind, ușor dezamăgiți, și in privirile lor se citea ideea de a redefini ce e bine și ce e rău pentru un animăluț, practic, sălbatic.


₪₪₪
Exercițiu de imaginație: Jocul celor 12 cuvinte găzduit de Eddie pe blogul său, Cartim.
Cele 12 cuvinte: valida, cautare, lume, intrebari, partajare, supraincarcare, viata, alege, dorind, permutare, adaptare, redefini.

22 de comentarii:

  1. Pisicile intotdeauna vor alege libertatea! :)

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Drept este! Si, cica, pisicile care au trait in casa se adpateaza pe strada mai repede decat cainii. :)

      Ștergere
  2. Pisicile n-au stăpân. Ele zicese că ne stăpânesc. 😋

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. :) L-am avut pe Pufitica parca tocmai pentru a mi se confirma regula.

      Ștergere
  3. Asa este in ce priveste adaptarea, pisicile au nevoie de mai putin spatiu si de mai putina hrana. Faina povestea, dar exista si pisici care vor un stapan, cel putin cat sunt mititele.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Da, le place sa fie ocrotite - sau doar rasfatate. :) Sunt atat de curioase, insa, incat destul de rare sunt pisicile care nu au tendinta de a fugi - in sensul de a explora locuri noi.
      Ar fi ideal pentru pisicile care stau in casa sa li se asigure locuri inalte unde sa se poata refugia, chiar daca nu e foarte mare camera. In general mananca atat cat le trebuie, indiferent cat li se pune in vas (in caz ca nu apare alt pisoi, care sa atenteze la portie). :)
      N-ar avea nevoie de un stapan nici cand sunt mititele, daca nu ar exista oameni rai sau doar indiferenti.

      Ștergere
  4. Pisicuțele dragi și independente!
    Mishu este tare atașat de noi ... specific, de noi și nu de casă!
    Nu a avut nici-o jenă că ne-am mutat ... a fost fericit că era cu noi!

    Să ai o săptămâna nouă frumoasă și fără probleme! Pupici! <3

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Mi-s tare dragi pisicile, dar tot spre caini inclin (fara a putea, insa, alege!) :)
      Sunt convinsa! <3 Si e perfect ca e asa! Pisicile care pleaca sa caute o fosta locuinta sau sunt apatice in noua locuinta am inteles ca o fac pentru ca proprietarii lor nu le-au oferit (si nu le ofera) atentia pe care si-o doresc, si cauta ceva ce le este familiar si unde ajunsesera sa se simta, totusi, bine, si sunt apatice pentru ca ajung intr-un loc necunoscut si nu mai au puterea de a se adapta - cand sunt mai inaintate in varsta (am vazut intr-o emisiune in care erau invatati oamenii sa inteleaga comportamentul pisicilor lor).
      Multumesc, Ella draga! Saptamana frumoasa iti doresc sa ai si tu! Pupici! <3
      P.S. Computerul s-a comportat azi ca-n prima zi cand l-am cumparat: infernal! :))

      Ștergere
  5. La noi au aparut iar catei abandonati. :( Doi puiuti - au si disparut intre timp, sper ca au fost luati de cineva si le e bine. Avem s pisici, o gramada, dar asa cum spui, parca ele se adapteaza mai bine si isi gasesc locuri mai usor.
    E uimitor cum, cateodata, parca iesim din rand ca sa traim astfel de momente - momente care te fac sa simti ca traiesti cu adevarat si ca nu mai exista bariere intre oameni ci doar... omenie.
    Pupici cu drag <3!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. E superba aceasta solidaritate intre oameni! :) Sunt foarte multi oameni care se preocupa de ceea ce-i inconjoara, doar ca nu sunt prea multi "la un loc". :)
      *
      La noi erau, candva, multe-multe pisici, dar numarul lor se tot micsoreaza... Cu ani in urma, unii le-au otravit - nu cred ca e cazul si de data aceasta pentru ca nu le-am mai vazut corpurile cazute fara viata pe te miri unde (ca atunci, cand plangeau copiii in hohote vazandu-le).
      Sarmanii catelusi. Si eu sper sa fi ajuns undeva in siguranta.
      Pupici cu drag! <3

      Ștergere
  6. Frumoasa poveste. In Turcia, pisoii stau ca barosanii, "paganii" aia de turci au mai multa inima.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Daaa! Am vazut un documentar pe tema: "Adevaratii sultani ai Turciei". :)
      Pare ca "paganii" nu ar fi capabili sa sustina ca unii "patriarhi" de pe la noi: "te inchini la idoli daca iubesti cainii"!!

      Ștergere
  7. Ai potrivit frumos cuvintele la locul lor creând astfel o poveste pisicească..

    Mi-a plăcut mult imaginea cu pisic.
    O Săptămână Frumoasă îți Doresc !!!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Pisoiul din poza seamana cu cel miorlaitor in noapte (sau invers) :)
      Cuvintele s-au "lipit" de capul lor intamplarii cu pisoiul. :) Am fortat doar unul sa se potriveasca: permutare.
      Multumesc! Saptamana frumoasa iti doresc sa ai si tu!

      Ștergere
  8. Eu cred că n-a ales pisica,
    ci mai degrabă a fost frica.
    Care destin ar fi mai bun
    acum e tare greu să spun:
    o libertate absolută
    și viața toată ca o luptă
    sau între oameni îngrădită
    și de niciunele lipsită...

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Cat de frumos ai exprimat... dilema mea. :)
      Multumesc pentru versuri si pentru vizita!

      Ștergere
  9. A ales ce-a fost mai bine. Duioasă tare povestea şi foarte fain ai inclus cuvintele propuse!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Vreau sa cred ca a facut alegerea buna. :)
      Multumesc, Potecuta!

      Ștergere
  10. Ce text dulce! Oamenii mereu isi imagineaza ce ar fi mai bine pentru prietenii pufosi, dar cred ca daca le-am intelege cu adevarat, am avea mari surprize! :) Nu pot sa spun care ar fi sensul libertatii pisicesti, dar cred ca depinde totusi de experiente! :)
    Bine te-am regasit, Diana draga! Numai bucurii si spor la toate! Pupicei! <3

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Bine ai revenit, draga Suzana! <3
      *
      Intr-o lume ideala in libertate le-ar fi cel mai bine acestor fiinte. Da, am putea avea mari surprize daca le-am sti intelege. Atunci cand luam animalute din strada se poate spune ca... intervenim in destinul lor fara sa le intrebam, fara sa stim ceea ce simt ele. Sigur, e filosofie - daca le-am lasa in drum ar muri imediat sau, oricum, (probabil) mai repede decat daca ar fi in casa cuiva, iar faptul ca le-am gasit inseamna ca asa a trebuit sa fie: sa le salvam. Dar sa le si subordonam dorintelor noastre, pastrandu-le in casa e bine? Sigur, raspunsul e clar: da. Oare?! Poate ca da: au fost "trimise" in calea noastra pentru noi, nu pentru ele, pentru ca ele isi doresc libertatea fara a intelege ce inseamna, ci doar... au instinctul acesta. Eeee! Vezi cum ma invart in jocuri de idei?! Complic ceea ce este / poate fi simplu. :))
      Multumesc, la fel! Numai de bine! Pupici! <3

      Ștergere
  11. N-aţi văzut pisoi jigăriţi, lihniţi de foame şi de sete, miorlăind jalnic pe stradă, în libertate? N-aţi văzut pisici moarte, călcate de maşini, după ce au traversat strada în libertate?
    Dacă povestea e adevărată, pisoiul a fugit de frică, nu din dragoste de libertate! Oraşele noastre sunt un loc periculos pentru pisicile libere, pentru pisicile nimănui. Sunt periculoase şi pentru pisicile cu stăpân, lăsate să hălăduiască în voie. Ştiţi cum e când îţi găseşti pisoiul de nici patru luni mort, vizavi de poartă? Nu vă doresc să aflaţi.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Nu contest niciun adevar dintre cele enumerate aici, dar cu ce se schimba ideea dorintei de libertate - presupunand ca un pisoi ar intelege sensul termenului?
      Am vazut, si stiu din experienta cum e sa-mi gasesc pisoiul mort, lovit de masina (de atunci, cand am avut pisici, nu le-am mai permis sa haladuiasca in voie; ca fapt divers: soferul a incercat sa-l fereasca, dar pisicul s-a razgandit si a cotit exact in directia in care a cotit si soferul incercand sa-l fereasca - mi-au spus cei care au asistat la accident si m-au chemat).
      Am vazut corpuri de pisici otravite zacand pe te miri unde si copii plangand in hohote la vederea lor.
      Sunt sigura ca pisoiului in cauza i-a fost frica, dar de ce sa scriu despre frica lui cand aceste micute feline sunt vestite pentru independenta? :) M-am gandit la libertate, nu la frica. Avem animalute in casa de cand ma stiu (si ma stiu de mult) :), dar asta nu inseamna ca nu ma gandesc la cat de bine le-ar fi in libertate (dar pentru ca nu traim intr-o lume ideala...)
      Si oamenii sunt in pericol la tot pasul, dar asta nu inseamna ca trebuie sa stea inchisi in case.

      Ștergere

Va multumesc pentru ca sunteti aici. Comentariile sunt moderate deoarece e singura metoda pe care o stiu sa nu pierd vreun mesaj si sa evit mesajele nepotrivite. Le public imediat ce accesez blogul. Multumesc pentru intelegere.