2019-09-09

Zicea Radu Stanca. Citate favorite

Nu vă uitaţi numai la ziduri, oameni. Uitaţi-vă la ceea ce e înăuntrul lor.
*
Nu suntem vinovaţi pentru că ne naştem. Suntem vinovaţi pentru că murim.
*
Tristeţea nu e altceva decât o stare sufletească în declin.
*
Uneori e mult mai folositor să-ţi pierzi speranţa, decât să-ţi pierzi vremea sperând.
*
Eroul tragic moare sub semnul vieţii, nu trăieşte sub semnul morţii. 
*
O femeie urmăreşte, întotdeauna, în căsnicie două lucruri: să facă din copilul ei un bărbat şi din bărbatul ei un copil.
Citate favorite e ȋntȃlnirea saptamanala gazduita de Zina, gandita impreuna cu Ella, la care poate participa oricine scrie o postare cu citate care i-au atras atentia intr-o carte sau in alta parte si pe care o inscrie in tabelul intalnirii.
Radu Stanca s-a născut in 05.03.1920 la Sebeș. A debutat in presă in 1932 (la vȃrsta de 12 ani) cu lucrarea intitulată “Legenda Peștilor” (in revista “Universul Copiilor”)
A absolvit Facultatea de Litere și Filosofie a Universității Regele Ferdinand din Cluj în anul 1942. În timpul războiului, Facultatea de Litere a Universității din Cluj s-a refugiat la Sibiu. Aici a luat ființă Cercul literar de la Sibiu. După modelul lui Eugen Lovinescu care la cenaclul Sburătorul a pus bazele Modernismului interbelic, Cercul a încercat să salveze tradiția literaturii române, dar – se zice – cercul a fost repede lichidat de prigoana comunistă din anii 50. Membrii lui au fost denumiți ulterior de criticii și istoricii literari membrii generației pierdute.
A murit in 26.12.1962, la Cluj.
(mai multe info pe autorii.com)
=======================
Rugăminte
Vă rog să ȋmi spuneți dacă apare foarte diferit textul și / sau dacă unele litere sunt simboluri “ciudate” pentru că am un ms word in care nu prea mă pricep să lucrez, tastatura e numai in engleză (folosesc combinație de taste pentru diacritice), un monitor nou care-mi arată totul altfel decȃt m-am obișnuit  ș.a.m.d.

18 comentarii:

  1. Pot sa confirm ultima zicala ... hahahahaha!!!
    Postarea ta este ok, nu vad nimic deosebit la litere sau forma...
    Si tastatura mea este "fara diacritice" ...
    La mine astazi fara citate ... nu am avut nici cea mai mica inspiratie ..

    O saptamana frumoasa îti doresc draga mea! Pupici! <3

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. M-a amuzat ultima zicala! :)) Cuprinde o mare doza de adevar.
      Super! Ma temeam ca, din cauza combinatiei de taste, la altii se vede aiurea - am patit cu o lucrare scrisa in acest mod (proful n-a putut sa o citeasca pe computerul lui).

      Stiu cum e cu lipsa de inspiratie. :)

      Multumesc, Ella draga! Saptamana frumoasa iti doresc sa ai si tu! Pupici! <3

      Ștergere
  2. Mi-au plăcut mult toate citatele, nu pot alege. Oricum, Radu Stanca e printre preferaţii mei. Foarte frumoasă alegere!

    La mine nu apare nimic ciudat, toate literele par la locul lor. Deci la mine e ok.
    Eu am însă o altă nedumerire: nu-mi apar comentariile la tine. Cel puţun la miercurea fără cuvinte şi la încă o postare. :roll:
    Zi bună îţi doresc!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. L-am descoperit pe Radu Stanca abia saptamana trecuta (spre rusinea mea) Si, uimire! Citind poezii ale lui mi-am dat seama ca unele le-am auzit... cantate! :) Cert este ca imi place cum scrie. :)

      E vina mea (indirect), si te rog sa ma ierti (si tu); miercurea de saptamana trecuta, s-a dus monitorul si joi am cumparat unitate centrala, monitor noi si... a fost un calvar! Dura intre 3 si 30 de minute de la un clic la altul!!! Si nu am reusit sa accesez sectiunea de comentarii (am ales moderarea comentariilor din cauza unora care se plictisec) pentru a le publica. Acum merge ceva mai usor si o sa postez toate comentariile.
      Din cauza de PC extra lent am fost absenta (acum e doar lent).

      Multumesc, Potecuta! Zi minunata iti doresc sa ai si tu!

      Ștergere
    2. Of, Diana! Îmi pare rău, ştiu cât e de supărătoare treaba asta. Eu am crezut că am intrat prin spam sau că iar au ceva de împărţit cei doi îndrăgostiţi, în dragostea lor cu năbădăi: Blogspot şi Wordpress. Că au mai fost perioade-n care nu se înţelegeau deloc. De asta am încercat să zic, deşi nu eram sigură că va ajunge la tine comentariul.
      Sper să nu-ţi mai facă probleme şi să nu te mai necăjească nici cei de care spui că se plictisesc!
      Să ai o zi bună!

      Ștergere
    3. Multumesc. :) In unele cazuri, cei doi indragostiti :) continua sa fie incompatibili (din ceea ce am inteles de pe la altii).
      Au fost, candva, si cazuri cand comentariile nu au ajuns deloc pe acest blog - ceea ce chiar nu-mi explic, mai ales ca urmatoarele ajungeau (si se intampla cand nu "moderam" comentarii)
      Acum sunt mai putini cei care se plictisesc - au vazut ca nu le mai apar ineptiile si au renuntat. :)
      Multumesc, la fel, Potecuta!

      Ștergere
  3. E OK, tu scrie, ca noi intelegem si hieroglifele, numai sa avem ce citi:)

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Frumoase alegeri. Eu mi am ales primul citat.
      La mine se vede ok, nu s hieroglife.
      Numai bine! 😀

      Ștergere
    2. Si mie imi place primul, cel mai mult. :)
      Super ca se vede bine si la tine.
      Multumesc, ina! la fel!

      Ștergere
  4. De văzut, se vede foarte bine, nu e niciun semn ciudat.
    Cât despre diacritice... Trebuie să umbli la setări. La Control Panel ai Region and Language. Dacă dai clic acolo, apare o fereastră care are sus: Formats, Location, Keyboards and Languages etc. Dai clic pe Keyboards and Languages și apare un mic câmp în care scrie Change keyboards. Dai clic pe el și apare o listă din care alegi Romanian, iar de aici - Standard. Succes!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Constat, cu bucurie, ca pe ecranele celor care ma intereseaza in mod deosebit se vad corect caracterele. E perfect! :)

      Multumesc, Zina draga! Am incercat inainte sa raspund, dar nu functioneaza - e doar tastura "engleza SUA"; am incercat sa adaug "limba romana" insa nu-mi permite. :( O sa ma descurc cu acele combinatii de taste, care - din pacate - functioneaza numai daca scriu intai in Word si apoi copiez aici... De ce sa fie simplu cand poate fi complicat?! :)) M-am cam obisnuit cu complicatiile. :)

      Zile senine iti doresc!

      Ștergere
  5. Sunt cugetari cam pesimiste.
    Am auzit dupa '89 de Cercul literar de la Sibiu. Acel mediu elevat l-a influentat si pe Stefan Augustin Doinas.
    Toate cele bune!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Poate acela cu tristetea si starea sufleteasca. Chiar sunt pesimiste? :)
      Tare tarziu am auzit si eu despre "generatia pierduta" si la acea vreme mi-a fost cam greu sa pricep despre ce e vorba exact.
      Multumesc. La fel!

      Ștergere
  6. Ultimul citat... hahah. Asa o fi?!

    La mine se vede totul Ok :D. Si le doresc atat unitatii cat si monitorului si mearga din ce in ce mai .. repede :D.
    (sa stii ca si mie saptamana trecuta mi-a mers foarte greu laptopul - ueori face asa cand vrea sa ma oblige sa actualizez browserul sau sau windowsul :))))
    Pupici cu mult drag!!

    ps: mi-a ramas asa in minte citatul care face referire la tristete...

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Cred ca da. :))

      E super ca se vede si la tine ok! Multumesc! Sper sa se "rodeze" si sa "zboare", ca cel pe care l-am abandonat (pana fac rost de un monitor pentru a putea sa configurez rezolutia pentru monitorul nou - cel vechi avea rezolutie mai mare si sistemul nu s-a descurcat sa "ajusteze" de capul lui rezolutia)
      Cred ca acest PC are o hiba cu hardul, pentru ca celalalt, vechi si el si sistemul, functiona super fain si pe siteuri cu filme si pe YT(mai putin pe Y! - unde, am facut proba si cu computere performante si tot nu fucntioneaza - si pe Fb, unde se misca mai greu, dar suficient de repede sa nu uit ce voiam sa fac).
      Si sistemul de operare si motorul de cautare se actualizeaza de capul lor, din cate am inteles. Mai spre noapte, am observat ca pe YT se misca ceva mai bine, intrerupandu-se mai rar si mai scurt. Poate-si revine. Sper! :)

      Pupici cu drag-drag! <3

      P.S. E cam aiurea citatul, in sensul ca e tare... trist.

      Ștergere

Va multumesc pentru ca sunteti aici. Comentariile sunt moderate deoarece e singura metoda pe care o stiu sa nu pierd vreun mesaj si sa evit mesajele nepotrivite. Le public imediat ce accesez blogul. Multumesc pentru intelegere.