2019-11-11

Puterea vorbelor. Citate favorite

Asigura-te că îți guști cuvintele înainte de a le rosti.
Un cuvânt aruncat la întâmplare poate fi picătura ce poate face paharul cuiva să se reverse…
Cuvintele sunt gratis. Modul în care le folosești s-ar putea să te coste. (rev. James J. Martin, în cartea “Puterea cuvintelor”).
Cuvintelor, pur și simplu, nu le dăm valoare, oricine le poate rosti; nu costă niciun ban, sunt gratuite, și e motivul pentru care nu sunt apreciate.
Cuvintele, însă, sunt motivul pentru care o persoană trăiește în belșug și alta în sărăcie. Cuvintele pot deschide uși pe care mâinile nu le pot deschide. Ele pot descompune limitele invizibile. Câteva cuvinte pot distruge o viață sau pot inspira o viață bună. Cuvintele pot aduce fericire unei persoane sau o pot duce la disperare. Cuvintele pot spori încrederea în sine a unei persoane sau o pot prăbuși.
Citate favorite e ȋntȃlnirea săptămȃnală găzduită de Zina, gȃndită ȋmpreună cu Ella, la care poate participa oricine scrie o postare cu citate care i-au atras atenția ȋntr-o carte sau în altă parte și pe care o ȋnscrie în tabelul ȋntȃlnirii de luni.
₪₪₪
James J. Martin  (n. la 29 decembrie 1960) este preot iezuit, scriitor și editor american. Unele dintre opiniile sale - în special despre homosexualitate - au născut controverse în rândul catolicilor, el fiind autorul cărții “Building a Bridge: How the Catholic Church and the LGBT Community Can Enter into a Relationship of Respect, Compassion, and Sensitivity”.

18 comentarii:

  1. o daaaa! "sa iti gusti cuvintele inainte de a le exprima"! este cel mai bun sfat... Cuvintele nedrepte sau spuse la graba, fara a fi cantarite, dor, ranesc adanc... Cicatricele raman mereu... Da, cuvintele negandite, negustate pot sa schimbe destinul prieteniilor.
    Te pup draga mea. O saptamana cat mai placuta sa ai. Si daca intr adevar nu vei avea internet pana la Craciun, sa stii ca ma gandesc cu drag la tine. Daca ai telefon mobil, te rog contacteaza ma din cand in cand. Te pup si te imbratisez cu drag 😘🤗

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Tare rau dor cuvintele... S-ar putea sa nici nu ne dam seama cand se intampla sa ranim pe cineva - zicem (un fel de a spune, pentru ca nici nu gandim cu adevarat ce putem rosti la un moment dat) ca "aruncam o vorba la suparare" si... Trebuie alese cuvintele, da.
      Iti multumesc, Carmen draga! ♥ Pana in 15 decembrie cred ca nu voi avea, desi am inteles ca are un laptop care ar trebui configurat; daca ma descurc (poate il duc la vreun "centru" unde se fac din astea in caz ca nu reusesc) sa il configurez voi avea din cand in cand acces - macar sa vizitez blogurile prietenilor. <3 Si de pe telefon pot vizita bloguri, greu e cu scrisul mesajelor.:)
      Si eu te imbratisez cu drag! Pupici! ♥

      Ștergere
  2. Cât de uşor se poate răni un om din câteva cuvinte. Pot fi arme albe dacă ajung pe buze nepotrivite. Ar trebui să existe permis de cuvinte, cum există permis de arme.
    Să ai o zi bună, Diana!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Foarte fain ai zis: "arme albe"!
      Mai ales pe cei sensibili - si cum nu prea avem cum sti cat de sensibil e cineva... Sunt si "bizoni" care nu simt puterea cuvintelor. :)
      Multumesc, Potecuta! Seara frumoasa iti doresc!

      Ștergere

  3. Aceste învățături (cu conținut similar) sunt printre cele mai importante pe care i le-am spus cu seriozitate și drag fiicei mele și la care a fost foarte receptivă. Uneori n-o poți opri din vorbit, dar niciodată nu spune lucruri care i-ar prejudicia ei sau altcuiva, e teribil de atentă și indiferent cât sau ce află, uită, dacă acel lucru e neplăcut sau i-ar putea face rău ori ei, ori altcuiva.:P :*
    În definitiv, asta înseamnă a te maturiza, a progresa, a urca pe scara valorică! Omul se exprimă prin cuvinte spuse sau scrise, mare atenție (nu neapărat la ce-ai spus cândva) ci la ce spui acum, la ce auzi, în ce discuții intervii, la ce ”apleci” urechea, ce anume cauți să afli, să comentezi, să transmiți!!!
    Foarte folositoare rândurile tale de azi, bine ar fi să le aplicăm cu integritate.
    Să ai o săptămână senină și blândă, Diana dragă! :)

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. E un lucru important aceasta invatatura! Si pe mine m-au invata dragii de parinti sa nu arunc vorbe la intamplare, sa-i respect pe ceilalti dar - in adolescenta, mai ales - am mai scapat pe aratura. Imediat mi-a parut rau, dar nu mai puteam retrage cuvintele... De atunci, n-am mai comis-o decat din greseala, in sens de gafa (am un talent deosebit pentru gafe) :(
      Oh, da! Prea multi oameni "apleaca" urechea la fel si fel de vorbe fara a incerca sa verifice cat adevar contin... sau de ce sunt rostite.
      Multumesc pentru apreciere, Mirela draga! Weekend frumos iti doresc! :)

      Ștergere
  4. De luat aminte! Mi-a placut mult, mai ales citatul: ''Cuvintele sunt gratis. Modul în care le folosești s-ar putea să te coste. (rev. James J. Martin, în cartea “Puterea cuvintelor”).''
    O saptamana buna! :)

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Da, da! Unele ne costa mult daca le rostim, fie ca-s cuvinte grele, fie ca-s adevaruri. :)
      Multumesc, Ina! Weekend frumos iti doresc! :)

      Ștergere
  5. The power of a word!
    Cu un cuvant poti face un om fericit sau poti sa-l distrugi …
    Primul citat îmi place cel mai mult!
    Sa ai o saptamana frumoasa, cu voie buna si drum bun! Pupici! <3

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Da... Unele cuvinte pot distruge... Un adevar destul de greu de inteles pentru cei care arunca, de regula, vorbe grele spre altii, neintelegand ca nu toti au in loc de inima o piatra.
      Multumesc, Ella draga! Pupici! ♥

      Ștergere
  6. Așa este, cuvintele ne pot înălța sau ne pot doborî, ne pot reînvia sau ucide. Bune citate!
    Săptămână excelentă, dragă Diana!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Desi parintii m-au invatat... bunul simt, in adolescenta am mai scapat haturile. :) Acum am bagat bine la cap ca trebuie sa am grija ce vorbesc.
      Multumesc, Zina draga! Weekend frumos iti doresc!

      Ștergere
  7. Așa este, cuvintele sunt importante cum le rostim.
    Mi-a plăcut citatul de de-asupra benzii roșii cu love,
    Săptămână frumoasă îți doresc !!!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Cum rostim, ce rostim si cand rostim e important. Uneori, ceea ce fac unii (ceea ce facem!) e contrar opus cuvintelor rostite - fie in sens pozitiv, fie in sens negativ. Unii spun vorbe grele cuiva, dar cand e la o adica ofera ajutor neconditionat! Acestia mi se par cei mai... ciudati! :))
      Multumesc, Stef! Weekend frumos!

      Ștergere
  8. Mereu ne intalnim cu astfel de idei, mai importante decat am putea crede si totusi parca nu au impactul pe care le merita. Nu stiu exact de ce. E adevarat ca pot presupune, desi pentru fiecare om exista motivul lui. Poate ca merita sa fim mai rabdatori in a desteleni astfel de lucruri, care se manifesta mai lent in viata reala, dar cred ca impactul este mult peste ceea ce am putea banui.
    Noapte buna, Diana draga si oriunde mergi sa-ti fie bine si frumos! Pupici! <3

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Da, fiecare gaseste un motiv - o scuza - pentru vorbele grele (in special) aruncate altora. Si, ma intreb: la ce ne foloseste sa spunem ceva ce mai devreme sau mai tarziu vom regreta (fie ca recunoastem sau ba)? Pe de alta parte, nici anumite incurajari fara suport real nu-si prea au sensul...
      Multumesc, Suzana draga! Pupici! ♥ Weekend frumos iti doresc!

      Ștergere
  9. Da... ar trebui sa fie gustate. Ma gandesc insa ca multi au degustatori (si acestia nu sunt foarte binevoitori si le servesc cuvinte rele).
    Noi dam putere cuvintelor. Sa le folosim... intelept. Si cu suflet.
    Pupic!!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Cred ca, in general, e foarte greu pentru cineva care are parte doar de cuvinte rele sa gaseasca o cale de a se elibera altfel decat facand altora ceea ce i se face.
      Folosind cuvintele cu sufletul aproape ca nu ne mai trebuie intelepciune. :))
      Pupici! ♥

      Ștergere

Va multumesc pentru ca sunteti aici. Comentariile sunt moderate deoarece e singura metoda pe care o stiu sa nu pierd vreun mesaj si sa evit mesajele nepotrivite. Le public imediat ce accesez blogul. Multumesc pentru intelegere.