2019-11-01

Mituri și fapte despre Halloween (II)

Printre miturile care circulă in legătură cu Halloween mai sunt:
Lame de ras în merele glazurate, puse de oameni răi. E cel mai asociat mit cu sărbătoarea: teama că unii introduc ace sau lame în produsele pe care le oferă copiilor. Centrele medicale și secțiile de poliție au ajuns să ofere radiografii gratuite pentru produsele oferite/primite de Halloween. Folcloristul Rick Santino, de la Universitatea Bowling Green State, a scris pe larg despre Halloween și a căutat să afle de unde spaima cu lamelele de ras în mere. A constatat că în New Jersey, pe la sfârșitul anilor 1960, ar fi fost mai multe astfel de cazuri, ceea ce a condus la o lege (în 1968) care prevedea pedeapsa cu închisoarea pentru cei care erau prinși că pun lame de ras în mere. Câțiva ani mai târziu, jurnaliștii au mers “pe fir” și au constat că toate rapoartele despre lame și ace in mere erau farse făcute de “victime” sau de prietenii lor.
Droguri în dulciuri - e un alt mit legat de Halloween. Pe la începutul anilor 1980 au început să circule rapoarte privind unii indivizi care distribuiau copiilor autocolante îmbibate cu LSD (un drog halucinogen). Într-o scrisoare deschisă adresată către “The New York Times” de un folclorist (Jan Harold Brunvand) de la Universitatea din Utah acesta a arătat confuzia pe care au făcut-o polițiștii în anii 1980 în legătură cu “autocolantele”, acestea fiind, de fapt, niște coli din hârtie absorbantă/ sugative (de regulă decorate și perforate) care conțin pătrățele numite file, fiecare pătrat (blotter) conținând între 30-100 µg de LSD; de regulă, pătrățelul absorbant se mestecă și se înghite. Cu toate acestea, departamentele de poliție și comitetele de părinți au continuat să emită avertismente cu privire la presupusele autocolante LSD care ar viza copiii, mai ales că unele au imagini din desene animate care ar fi tentante pentru copii.
Cea mai recentă versiune a mitului bomboanelor care conțin droguri sunt rapoartele poliției și avertismentele părinților care cred că micuții ar putea mânca fără să știe bomboane de Halloween infuzate cu THC, ingredientul activ din marijuana, având în vedere că în mai multe state consumul a devenit legal și produsele comestibile din această plantă arată și ca ursuleții gumați, maronii, dar și ca batoanele de ciocolată. Au existat câteva cazuri de ingestie accidentală de astfel de bomboane, dar nu există rapoarte despre persoane care oferă cu intenție astfel de bomboane; câțiva copii din Arizona au luat gume dintr-un bol pregătit pentru Halloween (în casa unui prieten) și au sfârșit simțindu-se super-veseli la ora de matematică.
Otrăvirea bomboanelor este un alt mit țesut în jurul acestei sărbători. Lame de ras, ace, droguri, toate au fost introduse în bomboanele oferite copiilor de oameni răi. În ultimii ani au apărut pe rețelele de socializare imagini cu unghii și alte cele găsite, chipurile, în bomboane cu această ocazie, dar toate sunt doar legende urbane. Joel Best, profesor de sociologie și drept penal la Universitatea din Delaware, a studiat toate rapoartele privind “sadismul de Halloween”, începând cu anul 1958 (și până în 1983), și susține că nu a găsit vreunul care să fi arătat că un copil a fost ucis sau rănit grav din cauza vreunei bomboane sau prăjituri contaminate intenționat. A existat un singur caz de copil în vârstă de 8 ani ucis cu intenție de un baton otrăvit cu cianură, în anul 1974. Ronald Clark O’Bryan, cel care a făcut asta,  nu era un străin, ci era tatăl copilului ucis pentru că dorea să-i încaseze asigurarea de viață și a arată cu degetul spre un vecin care ar fi oferit bastoanele din zahăr copiilor. Individul a fost numit Candyman sau “Omul care a ucis Halloween-ul” (a fost executat pentru omor în anul 1984). În general, incidentele semnalate sunt provocate de copii, mai afirmă afirmă Joel Best - “azi e ușor să introduci ceva în batonul tău de ciocolată, să faci o poză și să o postezi pe rețelele de socializare”. Desigur, verificarea bomboanelor nu este un lucru greșit, fiind și un motiv perfect pentru a testa mărfurile. Multor americani le este mai greu să creadă că străinii nu otrăvesc copiii la întâmplare decât poveștile care se țes pe această temă.
Aceste povești repetă două teme care sunt comune în legendele urbane: pericolul pentru copii și contaminarea alimentelor. În unele cazuri adulții au susținut otrăvirea copiilor cu dulciuri primite pentru a acoperi o crimă sau o otrăvire accidentală, iar în alte cazuri au fost copii care au suferit de indigestie pentru că au mâncat prea multe dulciuri sau produse alterate, dar nu s-a putut dovedi că vreun străin ar fi otrăvit la întâmplare copii.
Acest mit al otrăvirii dulciurilor de Halloween are și unele cauze sociale și s-a constatat că au prevalat în anii 1960 și 1970, când, într-o perioadă de mari tulburări și transformări sociale, o mai mare integrare rasială și un statut îmbunătățit pentru femei, s-au născut întrebări cu privire la în cine mai poți avea încredere în noile cartiere unde vecinii nu se cunoșteau între ei și erau din mai multe categorii sociale, unde femeile nu mai voiau să fie casnice s.a.m.d.. Poveștile despre vecinii necunoscuți care ar putea face rău copiilor în cadrul unei astfel de sărbători, fie intenționat, fie că sunt negijenți cu substanțele toxice, fie că sunt abuzatori erau des întâlnite. Se lansau multe zvonuri care produceau panică. Halloween s-a dezvoltat în aceste cartiere ca o sărbătoare populară de tip carnaval, menită să elibereze unele tensiuni sociale, și care și-a pierdut din funcționalitate pe măsură ce cartierele respective se descompuneau (din motive diverse). Din cauza temerilor, părinții și comunitățile au restricționat “colindarea” și au inventat evenimente mai “sigure”, care se desfășurau în bisericile creștine. Această teamă colectivă a fost utilă și centrelor comerciale locale, prin vânzarea de bomboane ambalate individual, marcate, fiind oferite (în timpul revoluției sociale) în toate magazinele, de toți producătorii de dulciuri și nu se mai știa ce ingrediente sunt folosite și cum sunt procesate aceste produse. Au fost medici care afirmau public că tratau în fiecare zi copii otrăviți cu bomboane - cum se îmbolnăvea un copil care a mâncat bomboane, cum devenea o regulă că bomboanele erau cauza (și nici un caz de boală gravă sau deces nu a avut loc). În anii 1890 și 1900 multe agenții de stat au testat sute de feluri de bomboane și nu s-au descoperit produse otrăvite sau alterate - s-a descoperit glucoză (din siropul de proumb folosit pentru bomboanele ieftine), urme de cupru din vasele in care se produceau și coloranți, dar nu otravă, deșeuri industriale și altele de gen. S-a dedus că acei copii care s-au îmbolnăvit au suferit de indigestie pentru că au mâncat prea multe bomboane sau au suferit intoxicații alimentare din cauza fabricării necorespunzătoare, a igienei sau din cauza păstrării necorespunzătoare a alimentelor.
Un alt mit legat de această sărbătoare - poate cel mai vehiculat - este că ar fi o sărbătoare satanistă. Fals. E (aproape) cert că sărbătoarea își are originea în unele ritualuri păgâne ale celților, la sfârșitul sezonului de recoltare, în sărbătoarea Samhain, care s-ar traduce “Sfârșitul verii”. Festivalul dura câteva zile și oamenii aprindeau focuri mari pentru a curăța terenurile și pentru a-și lua rămas bun de la recolta anului, în timp ce se pregăteau pentru lunile reci de iarnă.
Când Biserica Catolică a încercat să înlocuiască Samhain și alte sărbători autohtone, practicienii religiilor rivale au fost calificați ca închinători ai diavolului. Credințele în morții rătăcitori au persistat, dar ființele supranaturale onorate de celți au devenit asociate cu răul, iar lumea spirituală celtică a fost asociată cu iadul creștin.
Vina pentru această faimă proastă, în zilele noastre, pare să o poarte Pat Robertson, gazdă unei emisiuni TV, care a făcut carieră demonizand (literalmente) Halloween, descriind noaptea de 31 octormbrie că fiind “noaptea în care diavolul se bucură” și avertizând părinții să nu-și crească copiii că “ȋnchinători la demoni”. În anul 2015 (sau 2016) acesta explică la TV că Halloween e “ziua în care milioane de copii și adulți se vor costuma în diavoli, vrăjitoare și goblini pentru a-l sărbători pe satan. Nu își dau seama ce fac”. Uită că mulți se îmbracă în prințese și pirați și își consumă greutatea în dulciuri!
Hulirea sărbătorii își are rădăcinile în biserica catolică timpurie, care a încercat să stopeze practicile păgâne - precum Halloween - etichetȃndu-le drept satanice. Creștinii fundamentaliști au început să atace cu adevărat sărbătoarea abia în anii 1980, probabil ca reacție la popularitatea din ce în ce mai mare a unor sărbători creștine, cum ar fi Crăciunul (dar și despre Crăciun se spun multe - inclusiv că pe vremea romanilor în aceeași perioadă erau Saturnaliile).
Pe site-ul bisericii satanice scrie că sataniștii sunt atei, că ei nu cred în diavol ca ființă sau persoană. Halloween este una dintre cele mai mari trei sărbători din calendarul satanist, dar se spune despre aceasta: “poate fi sărbătorită ca un moment în care sinele poate fi explorat prin folosirea unui costum sau care poate aminti ceva important din viața cuiva care a murit - cum se întâmplă în noaptea din tradiția europeană” (Ziua Tuturor Sfinților).
Diavolii rămân un simbol al Halloween-ului și este posibil să vedeți câțiva dintre ei care merg din ușă în ușă. Halloween-ul este însă un moment în care oamenii își proiectează temerile într-un mod sigur și distractiv.
Istoricul Beth Allison Barr susține că există, de fapt, foarte puține dovezi cu privire la modul în care s-au desfășurat sărbătorile celtice și este probabil ca cele mai vechi practici de Halloween să fie înrădăcinate în cultura medievală creștină, mai degrabă decât în ​​păgânism. Nicholas Rogers, autorul cărții “Halloween: From Pagan Ritual to Party Night” este de aceeași părere. Henry Kelly, profesor de engleză la UCLA și autor al cărții “Satan: A Biography”, afirmă că sărbătoarea Halloween este cel mai bine înțeleasă ca un produs al tradițiilor folclorice din secolul al XVIII-lea din Scoția și Irlanda. “Eforturile de a o conecta cu ceva mai vechi sunt greșite”, a spus Kelly. Cele mai puternice rădăcini ale sărbătorii izvorăsc din tradițiile catolice. Numele provine de la All Hallow's Eve, cu o seară înainte de Ziua tuturor sfinților, cu două nopți înainte de All Souls Day. Așa că, în loc să se îngrijoreze de diavol, Kelly îi sfătuiește pe evanghelici ca Robertson să se “relaxeze și să se distreze”.
S-ar putea spune că Halloween este o sărbătoare hibrid cu origini celtice şi influenţe creştine, care a evoluat până astăzi în ceea ce am putea numi una dintre manifestările sacrului în profan și care caracterizează contemporaneitatea.

Bibliografia la finalul primei părți: 
https://diana-kundalini.blogspot.com/2019/11/mituri-si-fapte-privind-halloween-i.html 

12 comentarii:

  1. Cat ai lucrat la articole!!! Esti incredibila!!
    Sarbatoare-nesarbatoare, fiecare sa o petreaca dupa cum o vrea. Pt unii poate sa nu insemne nimic, pt altii poate sa fie o gluma, altii poate o iau mai in serios...
    Urat ii numai cand facem misto de cei care nu gandesc ca noi.....asta vine la pachet cu civilizatia.
    Felicitari pt articole, e ca la biblioteca la tine :)

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Iti multumesc pentru apreciere, Mona!
      Imi place sa stiu, si cu cat stiu mai multe cu atat imi dau seama cat de putine stiu. :))
      De aceeasi parere sunt si eu: fiecare sa petreaca asa cum crede. Imi cade aiurea cand aud voci care insista (uneori violent) ca e o sarbatoare "satanista". :( S-au stricat prietenii pe tema aceasta! E incredibil!
      Mistourile sunt de prost gust! :(

      Citind randurile scrise de tine la prima postare pe tema am dat fuga sa caut despre petrecerea organizata la biserica (a fost prima data cand am auzit, si iti multumesc ca ai scris), dar am gasit mai mult ironii. Textul il am (cred) de vreo doi ani inceput, si tot adaugam la el). :( O sa mai caut, pentru ca imi place ideea (si ma ajuta sa pastrez o oarecare echidistanta intre preferintele de petrecere a acestei sarbatori - adica, sa "prezint" acelasi lucru din mai multe "unghiuri"). Cam suna a infatuare, dar nu-i decat o dorinta. :)

      Ștergere
  2. multi oameni rai pe lumea asta 😫😓
    Dar faptul ca exista asemenea oameni care isi consuma energia negativa in asemenea actiuni, nu trebuie sa ne faca sa renuntam la a mai serba Halloween!
    O serbare minunata, la care eu nu renunt niciodata.
    Am ciiplit dovleci cu fetele mele de cand erau mici si padtram traditia de aproaoe 30 de ani 🤗 Costumati, nu am umblat pe strazi necunoscute. Am sunat doar la vecini sau am participat la partys organizate in cercul nostru de prieteni. Este minunat 🎃👻🦇🐾 Happy Halloween

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Cu intentie, insa, nu s-a constat ca cineva a otravit dulciuri sau a pus lame in mere (exceptie facand tatal acelui copil, care si-a ucis baietelul in varsta de 8 ani pentru ca voia sa incaseze asigurarea de viata; fetita lui a avut noroc, la fel si ceilalti copii care au primit bastonase dar nu au apucat sa le manance)... Renuntand la Halloween pentru ca unii sunt rai ar trebui sa renuntam, poate, si la Craciun sau Paste sau alte sarbatori care implica si dulciuri oferite copiilor care merg cu colindul, de exemplu.
      Orice sarbatoare e minunata cat timp oamenii nu exagereaza - cate nenorociri nu s-au intamplat si de Craciun! Oricand se poate intampla ceva rau cand cineva isi pune in cap sa faca rau.

      Imi plac dovlecii vostri! :) Si petrecerile cu masti, dar de Halloween nu am avut ocazia! :) Ca-s hidoase sau ba mastile conteaza mai putin, pentru ca nu visez urat noaptea cand vad... glume. :))
      Multumesc, Carmen draga! Zile senine iti doresc!
      Imbratisari si pupici, cu drag, de la trio pentru trio! <3

      Ștergere
  3. E de râs când mă gândesc la câte tâmpenii pot crede unii şi e de plâns din acelaşi motiv...
    O zi bună, Diana!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Asa-i! Si e incredibil ca se ajunge la certuri, urate, pe tema! :( Practic, parerile pro si contra exprimate extrem de vehement dezbina oamenii...
      Multumesc, Potecuta! Zile senine iti doresc!

      Ștergere
  4. Sa si fie doar mituri... Asa sa ramana.
    Sunt din pacate si oameni cu probleme care ar putea face "farse nesarate" e drept. Sper sa nu fie cazul.

    Pupici :)

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Dupa toate aparentele, mituri sunt; exceptie acel tampit care si-a ucis baietelul, pentru a-i incasa asigurarea de viata, profitand de sarbatoare si sperand sa cada vina pe cine stie cine, care nu va fi descoperit, eventual (voia sa-si ucida si fetita, dar ea a avut noroc, la fel si ceilalti cativa copii care primisera bastonase otravite dar nu au apucat sa le manance).
      Cei fara creier intreg pot face orice, oricand... :( La sarbatori precum Halloween (dar nu numai) e clar ca se lasa si cu accidente, cu farse de prost gust, batai si altele pentru ca unii exagereaza.

      Pupici! <3

      Ștergere
  5. Ce documentare pe cinste ai facut! Multumesc mult pentru toate aceste informatii. Oricum, este un nou prilej pentru a se comercializa tot felul de dulciuri , costume si jucarii ciudate. Asa, pentru toate gusturile!
    Te pup si o saptamana frumoasa sa ai! <3

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Cu multa placere! Iti multumesc pentru apreciere, Suzana draga! :)
      Asta asa e... Dar, in fond, nu-s "vinovati" cei care ofera, ci aceia care cumpara prea mult, prea scump... Intr-un fel, comertul intretine aceste sarbatori. :)
      Multumesc! Saptamana minunata iti doresc sa ai si tu! Pupici! <3

      Ștergere
  6. Sărbătorile pentru mine au devenit irelevante, nu mă refera hallowenn, în special la cele mari unde a intervenit domnul banului și care sau transformat intr-o sursă bună de venit,atât pentru comercianți, cât și pentru uni lideri spirituali, care ar fi trebuit să învețe lecția aia de la Mântuitorul care a scos afară cu biciu pe vânzătorii și comercianții din templu unde ar fi trebuit să fie spiritualitatea și închinare, nu piață spirituală..

    Mi-ar fi plăcut să rămână sărbătorile în stilul clasic, fără atâtea zorzoane scumpe și fără rost, care culmea, că după terminarea sărbătorii, alți munți de gunoaie și bani prăduiţi, pentru cine, pentru ce ?
    Sigur pe Dumnezeu nu la satisfăcut, sau poate dimpotrivă la supărat, însă domnii afaceriști cu siguranță au avut ce număra, și cam atât..

    Este o părere personală, să o tratați ca atare !

    Și încă ceva si,am plecat !
    De halooween niste vecini sau îmbrăcat într-un fel de makeup reprezentând niște zombii și au mers la o matușe de-a lor și au speriato de moarte, dar după ce s-au dat măștile jos, matusica lor ia recompensat cu câte 100 de lei de căciulă..:))
    No să fie sănătoși, doar că se putea și mai rău :)

    Seară Frumoasă !!!


    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Cuuuum?! Nu-l astepti pe Mos Craciuuun? :)
      Ai dreptate, ca prea se cheltuiesc bani aiurea-n tramvai, dar nimeni si nimic nu ne obliga sa cheltuim. Putem pastra sarbatorile simple, amintindu-ne ce reprezinta, de fapt - nicidecum goana dupa cumparaturi si darurile bogate, mancatul peste masura si alte exagerari. :) Ceva de genul "fa ce zice popa, nu ce face popa". :)

      Eeee! Matusica si-a scuipat in san, sa-i treaca sperietura si a facut ce fac matusile: si-a recompensat nepotii. :)) Se pot intampla si de-asta, e drept. Daca matusica ar fi stiut ca-i Halloween poate ca nu s-ar fi "spariet" asa.:)

      Multumesc! Zile senine!

      Ștergere

Va multumesc pentru ca sunteti aici. Comentariile scrise dupa trei zile de la data publicării articolului vor fi moderate. Multumesc pentru intelegere.