2022-01-07

Don’t Look Up! Nu privi în sus! Film

Don’t Look Up! Este un film din 2021, în regia lui Adam McKay, având în rolurile principale pe Leonardo DiCaprio (Dr. Randall Mindy) și Jennifer Lawrence (Kate Dibiasky). Mai apar în film Cate Blanchett (Brie Evantee, o co-prezentatoare într-o emisiune de doi lei dar cu priză la public), Meryl Streep (Janie Orlean, președinte SUA), Johan Hill (Jason Orlean, fiul președintei și șeful ei de cabinet), Rob Morgan (Dr. Teddy Oglethorpe, șeful Biroului de Coordonare al Apărarii Planetare al NASA ), Mark Rylance (Peter Isherwell, sponsor principal al președintei și mare mahăr în IT, cu multe idei crețe, care rezolvă totul „consultând” algoritmii) și mulți alții.

Poate părea că am povestit filmul, dar nu e chiar așa. Am „ascuns” câte ceva.

E o comedie neagră, o satiră, o alegorie despre schimbarea climei, dar ironizează și preocupările jurnaliștilor și politicienilor cu privire la criza privind clima. Acest film e un fel de „teatru absurd”, o satiră despre cum se dezinformează, o satiră despre ipocrizie.

Mi-a plăcut filmul, dar mă așteptam la ceva mai mult; nu știu exact la ce... Actorii sunt super naturali în pielea personajelor... Mi s-a părut „făcut în grabă”, cumva. Ca satiră, mi-a plăcut mult. Ca personaj, cel mai mult mi-a plăcut Yule, deși apare spre sfârșit, deci pentru scurt timp, dar înțelegi imediat ce fel de om este.

Doctoranda Kate Dibiasky descoperă o cometă de mărimea muntelui Everest care se îndreaptă spre Pământ și dacă nimeni nu va face ceva lumea va fi distrusă. Îi spune profesorului ei, Mindy – un tip anxios din cale afară - și acesta trimite datele „mai sus”. Li s-a spus să nu se panicheze. Mulți cercetători din lume au zis că e groasă, dar nimeni nu se agită să rezolve.

Janie Orlean, o superficială în Biroul Oval, a fost de acord să-i primească pe astonomi; au discutat, le-a spus să plece liniștiți că se va discuta chestiunea în Senat.

Și Mindy și Dibiasky sunt astronomi de nivel mic, așa că nu prea sunt luați în serios până nu intervine Dr. Oglethorpe, dar nici acesta nu are prea mult succes pentru că șefa lui la NASA – fostă anestezistă (parcă) – era prietenă cu președinta.

Cei doi astronomi, văzând că nimeni nu vrea să ia vreo măsură, apelează la mass media. Ajung la emisiunea matinală The Daily Rip găzduită de Brie Evantee și Jack Bremmer (Tyler Perry) - un show unde totul este tratat într-un mod optimist (adică frivol) – și Kate spune pe șleau că o cometă va distruge Pământul în circa șase luni. Și nimănui nu pare să-i pese.

Președinta, când își dă seama că riscă să piardă alegerile care urmau, apelează la ajutorul lui Mindy și ține un discurs despre cum va salva ea pe americani și lumea întreagă, cu ajutorul lui Peter Isherwell. Între altele, acest „om de știință” îi spune președintei că algoritmii spun că ea va muri mâncată de un brontoroc. „Ce-i aia?” întreabă ea. „Nu știu”, zice el zâmbind mânzește.

Apare și un general, Benedict Drask (Ron Perlman), care declară că va conduce racheta care va lovi cometa. Misiunea începe, dar e oprită brusc pentru că miliardarul Isherwell anunță că vrea să devieze cometa în ocean, de unde bucățile să fie recuperate de armată mai apoi, pentru că analizele arată un conținut de minereuri în valoare de trilioane de dolari. Schema prin care vor să facă asta nu este evaluată științific, dar lor le pasă numai de bani. 

Rușii, indienii și chinezii încearcă să distrugă ei cometa – când află că americanii i-au omis din acordul de exploatare al cometei - dar le reușește doar o explozie nucleară, cometa văzându-și de orbita ei, direct spre Terra.

Între timp, Randall Mindy se complace în postura de răsfățat media, Kate pleacă acasă, dezamăgită. Ea striga că această cometă va distruge omenirea, dar oamenii voiau locuri de muncă. Kate se încăpățâna să nu înțeleagă beneficiile cometei! Se angajează vânzătoare într-un magazin, și-l cunoaște pe Yule (Timothée Chalamet), un tip care trăia mai mult pe stradă. Se înțeleg bine și petrec timpul împreună. Erau pe un acoperiș când cometa a intrat în atmosfera Pământului și putea fi văzută cu ochiul liber. I-au admirat frumusețea.

Opinia publică mondială este împărțită: unii vor distrugerea cometei, unii condamnă alarmismul, alții vor să fie exploatată cometa – pentru a fi mai multe locuri de muncă – și alții neagă existența cometei. Sunt două tabere principale: Look Up! și Don’t Look Up! (a doua e tabăra politicienilor aflați la putere, în special, cu președinta în frunte). Evident că au început să se certe între ei – oamenii din cele două tabere - și când s-a anunțat că n-a putut fi distrusă cometa și nici deviată în ocean... Asta e! O parte dintre bogătași au urcat pe o navă specială, unde aveau recipiente pentru criogenare, și s-au lansat în cosmos, în căutarea unei planete asemănătoare cu Pământul. Mulțimea... Fiecare după posibilități și caracter.

Cine dorește să afle ce e acela un brontoroc trebuie să aibă răbdare să vizioneze genericul. Cine dorește să constate că uneori e bine să rămâi unde ești în momentul când lovește urgia, să urmărească următoarea parte a genericului. Ironia maximă a filmului mi se pare că e tocmai în aceste scene intercalate în generic. 

Filmul nu se termină imediat când apare genericul. 😊

Și acest film l-aș fi văzut cine știe când dacă nu vizitam FilmSerial:
https://filmserial.home.blog/2021/12/24/nu-priviti-in-sus-satira-despre-incalzirea-globala/

Imagine de A Owen de la Pixabay

Editare ulterioară

Super fain scris despre film (o altă "abordare"):
Dacă nu aș fi văzut filmul l-aș fi căutat.

20 de comentarii:

  1. Ce fain ai scris despre el. Să ştii că m-am învăţat, nu mai ştiu exact de la care film, să urmăresc şi genericul. Că sunt surprize în multe cazuri :D

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Multumesc, Potecuta! ❤️
      Daaa! La multe filme as fi pierdut "faze" daca nu ar fi fost cineva sa ma anunte. 😊 In cazul acestui film am oprit derularea imediat cand a inceput genericul dar am avut un "sentiment ciudat" si l-am lasat sa mearga mai departe. Ce faze tari (din punctul meu de vedere) as fi pierdut! :))
      Sper ca bogatasii aveau cu ei si tehnologia necesara perpetuarii speciei in laborator, altfel... natura isi spusese cuvantul in cazul loc.

      Ștergere
  2. In decursul timpului au fost realizate diferite scenarii apocaliptice despre distrugerea planetei si cum cei mai mici, dar profesionisti rezolva lucrurile desi altii mai cu greutate ar avea asta in fisa postului dar tot nu pot gandi o rezolvare.Chiar daca nu e neaparat un sablon, am observat ca aceste filme reapar pe diferite canale, dar nu stiu in ce idee este reluarea lor. Uneori mi se pare o abatere a atentiei, desi suna naspa. Insa sunt atatea scenarii care pur si simplu crapa, incat parca aceste filme ridica stacheta ideilor pe un alt palier. E doar o parere, de la rasul solului, dar ti-am zis-o. Eu nu am netflix si nu mi-am propus sa am. Dar cine stie cand si cum!
    Pup si seara frumoasa, sau vizionari placute, ca vad ca te-au prins! ❤️😘

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Tot ceea ce se naste, moare, deci si Terra va disparea candva - mai mult decat probabil, doar ca oamenii par sa se straduiasca sa fie cat mai repede.
      Intotdeauna au existat si vor exista astfel de filme. Multe au si "morala", nu sunt doar distrugere si aventura. Unele sunt un fel de "semnal de alarma", altele ilustreaza un adevar ca fiind fictiune tocmai pentru ca un adevar poate exista dar nu poate fi dovedit si/sau divulgarea unor adevaruri ar putea costa mult pe cei care indraznesc... s.a.m.d. Uneori nici nu sunt sigura daca filmele (unele) ne arata o realitate viitoare care trebuie sa se intample (si suntem "obisnuiti cu ideea" din timp) sau realitatea "imita" filmele. Tind sa cred prima varianta, in anumite cazuri.
      Nici eu nu am netflix si nu vreau, dar am acces (si) la acest "post tv", la un prieten.
      Exceptand anul 2020 si mare parte din 2021 am vazut multe, multe filme, doar ca nu am scris despre ele - cand gazduia Carmen "Clubul cinefililor" am scris mai mult. Am ales sa scriu despre filme ca sa nu-mi darame mascatii usa, noaptea. :))
      Multumesc. Seara frumoasa iti doresc sa ai si tu! Pupici! ❤️ 😘

      Ștergere
  3. Am tot auzit de acest film, am cam inteles ce e cu el din ce a aparut in presa, dar nu m-a convins sa il vizionez. Ba chiar din contra. Dupa recenzia ta, ma gandesc, ca poate i-as da o sansa

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Indraznesc sa afirm ca nu pierzi nimic daca nu-l vezi. Mi s-a parut interesant, in sensul ca ilustreaza bine realitatea traita de cei mai multi: fiecare cu ale lui...
      "Va fi distrus Pamantul?! Oh, lasa! S-a mai zis si cu alte ocazii si Terra e tot aici".
      Am ales sa-l vad si pentru ca joaca Leonardo DiCaprio care, in realitate, e un mare activist pentru mediu, si filantrop. 😊 Imi place si ca actor, desigur.

      Ștergere
    2. Si mie imi place ca actor. Ar fi un plus sa il vad. Pe de alta parte, vorba Suzanei, au fost o gramada de filme pe tema asta, si chiar am vazut multe. Exact pe acelasi gen, cineva "mic" descopera o mare amenintare la adresa pamantului, ajunge undeva in cercuriel "superioare", dar tot nu e luat de fapt in seama, si solutii de salvare vin de la oamnei nepregatiti in domeniu, sacrificiul suprem il fac .... intr0un film cu invazie extraterestra era un betiv, fost pilot in razboi, in aldul cu inundarea planetei si nave de salvare pentru bogatasi - un sofer de limuzina...undeva e cam acelasi tipar.
      Cam la fel cu filmele de Craciun de pe Diva: el si ea se (re)intalnesc, se indrogostesc si in vreo 2-3 saptamani maxim se mai si casatoresc. Cel mai adesea unul din ei lucreaza si de Craciun desi toata firma pleaca in concediu. POt fi foarte cinica si critica cu filmele astea, dar tot ma uit. Nu mi se par reale, doar povesti bune pentru relaxare. Televizorul merge si eu imi vad de treburi.

      Ștergere
    3. Acest film este total diferit de tot ceea ce ai vazut - si am vazut; si eu am vazut foarte multe (poate prea multe), pe acelasi tipar, majoritatea. Am vazut inclusiv Waterworld (cu Kevin Costner), care mi s-a parut cel mai prost film apocaliptic.
      Don't look up! e cu totul si cu totul altceva. Nu vreau sa-ti stric surpriza, in caz ca vei dori sa-l vezi. 😊 Si daca o faci, nu uita: sa nu opresti filmul cand incepe genericul de final - sa-l lasi pana la capat. 😊

      Daaa! :)) Mie nu-mi plac filmele romantice, dar mereu ma uit la filmele de Craciun de pe Diva, dar numai la cele difuzate in decembrie. Macar de Craciun sa ma prefac a crede cat de simpla-i viata, cum toate se rezolva sunand din clopotel! 😊

      Critica sunt si eu cu astfel de filme, si tot ma uit. 😊 Exact cum zici tu: tv-ul merge si eu imi vad de ale mele.

      Ștergere
  4. yo la vi y si me agrado. Genial reseña. Te mando un beso

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Me alegra saber que hay alguien más por aquí a quien le ha gustado. 😊
      Te mando un beso.

      Ștergere
  5. De data asta link-ul către blogul meu este nejustificat. Așa cum zicea Niko: ”Am tot auzit de acest film, am cam inteles ce e cu el din ce a aparut in presa...” În plus, e ca o palmă. Mulți îmi spun că nu înțeleg motivul existenței blogului meu; că preferă să citească păreri sincere despre filme, așa cum ai scris tu mai sus și te felicit. Ca să înțelegi rostul blogului meu trebuie să-l vezi ca pe un exercițiu de traducere. Întâmplător am ales subiectul film... de fapt nu întâmplător, îmi plac filmele :) ... dar puteam să aleg subiectul drumuri și poduri, tot exercițiu de traducere rămânea. Deci please, șterge link-ul(rile) la blogul meu. Comparația nu mă avantajează. Și te rog să iei asta drept un compliment. Cred că ar trebui eu să-i direcționez pe cei care-mi reproșează lipsa de originalitate către blogul tău. :) Altfel, exact cum ți-am mai spus, personajul Yule este atât de reușit, încât aproape merită să vezi filmul doar pentru el. Poate de aici senzația de ”repede inainte”, s-a intenționat ca povestea să ajungă mai iute la Timothee. :)

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Oh, Jo! Tu zici ca e nejustificat si imi explici cum vad altii blogul tau... Chiar nu ma intereseaza ce zic altii - mie-mi place si imi este si util.
      Fara blogul tau nu as fi aflat prea curand despre multe filme. Poate ca despre unele nici nu as fi aflat si nu as fi fost tentata sa le vad - si mi-au placut - daca nu era blogul tau: The Suicide Squad, de exemplu, din 2021. Fara blogul tau nu as fi stiut despre film, nu l-as fi vazut si nu m-as fi distrat. 😊
      Pe blogul tau sunt amanunte care pot fi de interes pentru cei care vor sa stie si "din culise". Aici nu vor gasi astfel de amanunte. In mintea mea, cumva, ceea ce scriu eu si ceea ce traduci tu se completeaza.
      In fond, engleza mea e cam de balta! Fara traducerile tale as fi bajbait pe net aiurea - eu nu caut filme, de regula, prefer sa vad ceea ce recomanda cei despre care stiu ca au gusturi apropiate de ale mele; pe blogul tau, din comentarii, ma pot orienta daca mi-ar placea sau ba un film anume... chiar daca nu intra in preferintele mele.

      Haide sa gasim o cale de mijloc, desi nu prea vreau sa sterg link-urile. 😊 Las un link inactiv. Dezactivez redirectionarea si postez doar link cu adresa si cine vrea copiaza adresa si-o plaseaza in "bara de cautare". Fac asa - daca nu e bine te rog sa-mi spui si sterg de tot. :(

      Ștergere
    2. Probabil m-a afectat intrucâtva comentariul negativ al acelei persoane la adresa blogului meu. Mă gândesc că cu cât sunt mai mică și mai insignifiantă cu atât evit comentariile negative pe care știu că nu le merit. Chiar dacă unii nu înțeleg ce fac eu, nu sunt datoare nimănui cu nici o explicație. Și apoi sunt persoanele ca tine care se bucură de informații noi despre filme. Îți mulțumesc pentru cuvintele frumoase. Hai să negociem un link la blogul meu pe an. :) Anul ăsta m-ai pomenit deja cât pentru 5 ani. :) E bine așa? :)

      Ștergere
    3. Exact! Sunt sigura ca nu-s singura care se bucura de informatii direct in limba romana.
      Si eu iti multumesc! Chiar unul pe an?! :D Unul in fiecare luna, eventual - daca oi scrie asa de des despre filme (as vrea s-o fac, dar nu stiu cat voi reusi). Cum crezi tu ca e ok pentru tine. 😊 O data pe an e prea putin! Si concediul e mai des! 😊

      😊 Toti au fost "mici", pana au crescut si se dau intelepti sau ignora pe cei "mici". Altii apar pe ici-colo sa faca ce-i usor: sa insire vorbe, dar nu si-ar "asuma" un blog (e destul de mult de lucru). 😊 Si tot asa. Importanta e parerea ta si a prietenilor tai/blogului.

      Cand am scris despre filmul Domino (in 2015) cineva mi-a scris ca tot ce mai lipsea e sa scriu despre filme si blogul va fi o varza perfecta. :)) E varza mea! 😊 Am vrut sa scriu link aici, sa vezi comentariul, dar cred ca l-a sters candva. S-o fi razgandit, si blogul n-o fi varza. :))

      Ștergere
  6. M-am uitat și eu, dar nu m-a convins. Cred că am și ațipit puțin. :( Eu mă uit la un site cam pirat care are vreo două reclame la început (se deschid în alt tab). M-am obișnuit cu el. Aș plăti, dar nu am cui. Îl spun Suzanei și ție. dar e folosibil doar de pe laptop/computer. Îi zice veziseriale punct org. Enjoy.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Multumesc! Multe filme am vazut si eu pe un site. Nu sunt sigura, dar unele dintre aceste site-uri platesc ceva pentru drepturi de autor - n-am cautat care si daca chiar e asa pentru ca nu prea stiu de unde sa incep.

      Filmul, din punctul meu de vedere, este despre cum oamenii nu sunt, de fapt, interesati de incalzirea globala (si de alte pericole) dar se lauda ca ar fi. Si sunt, doar pana cand trebuie sa ia atitudine - atunci intervine interesul personal (si/sau de grup).

      Ștergere
  7. Abia aștept să-l văd, că am tot amânat, dar va veni și timpul lui. La mulți ani frumoși, Diana! 🙂
    Să-ți fie cu bucurie și lumină Noul An! ♥️

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Iti multumesc, Dana draga! Cu bucurie si lumina sa fie si pentru tine! ❤️
      La multi ani frumosi! 🌼

      Sa nu te astepti la "actiune" in film. 😊 Nu e dupa reteta obisnuita in cazul filmelor de gen.

      Ștergere
  8. My dear, precious friend,

    Thank you for the review. I just skimmed through it as I am still to watch this film that my friends and family are highly recommending.

    Your page looks so different, fresh and new. It's heartening to see the new look and so many reviews. Aren't you participating in #WordlessWednesday anymore? Though I did stop hosting too.

    Need to focus on my book and other writing pursuits.

    Biggest hugs and all my love always dear Di.

    Natasha

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Thank you for stopping by, dear Natasha! ❤️ I figured you had a lot to do.
      Last year I felt the need to change the look of the page from predominantly black to predominantly white. 😊

      I liked the movie because it's a satire; and it's not like all the other movies about the apocalypse.

      I have some technical issues that I can't solve yet. It would be difficult to return the visit of all who would have passed through here and that is why I chose not to participate at #WordlessWednesday. :(

      I wish you inspiration in writing! ❤️
      All my love! Big hugs! ❤️

      Ștergere

Va multumesc pentru ca sunteti aici. Comentariile sunt moderate deoarece e singura metoda pe care o stiu sa nu pierd vreun mesaj si sa evit mesajele nepotrivite. Le public imediat ce accesez blogul. Multumesc pentru intelegere.