2022-01-09

Microcentrale nucleare

Atunci când politicienii susțin că politica lor de guvernare implică programe pentru protejarea mediului înconjurător la ce se referă, oare?!

Se bate monedă pentru microcentralele electrice nucleare... Ce înseamnă „micro”, de fapt, dacă se zice că vor fi amplasate cam pe unde vor fi închise/desființate (până în 2032) cele care funcționează pe baza de cărbuni?

Se spune că vor fi costuri mai mici de producție și distribuție, deci și sume mai mici pe facturile oamenilor. Oare?

România va avea primul mini-reactor nuclear. Uaaau! Ce fericire, să fie testat aici acest mini-reactor! Ce tari suntem! Vor experimenta la noi minunile tehnologiei nucleare! Noul concept a primit aprobare în anul 2020 (în SUA). Înțelegerea dintre cele două companii implicate e din 2019 și servită - pe larg - publicului în 2021.

În 1979 a avut loc accidentul de la Three Mile Island, iar SUA au renunțat, treptat, la construcția de reactori nucleari. În administrația lui George W. Bush, la începutul anilor 2000, a revenit ideea introducerii unor noi capacități nucleare; în anul 2016 erau în construcție patru reactori. Câți or fi acum nu știu.

În noiembrie 2021, o companie americană a anunțat că va construi în România (în colaborare cu o companie românească) prima centrală nucleară de mici dimensiuni (SMR - small modular reactor), cea mai nouă tehnologie nucleară care nu are încă aplicații practice. Sunt state (Franța, SUA, Marea Britanie s.a.) care au arătat că vor și ele dar, probabil, după ce vor fi testate în state precum România, mai ahtiate după bani, la nivel înalt. Centrala va avea 12 module – ce-o fi însemnând și asta.

Construcția centralei micro e anunțată la nivel de Casa Albă (prin reprezentant, altul decât președintele) – președinte România. „Un pas vizionar pentru România”, zicea americanul care-și susține compania. De ce n-o testează la ei dacă e așa super? În Idaho, compania are un complex cu astfel de centrale...

Compania speră să fie eliminate unele norme obligatorii de siguranță la aceste centrale pentru că – susțin reprezentanții – riscurile la reactoarele lor sunt mult mai mici din moment ce sunt prezente cantități mici de materiale radioactive și reactoarele pot fi îngropate. Mai vor acești producători ca pentru zonele unde vor instala SMR să fie scutiți de obligativitatea creării unei zone de evacuare de urgență pe o rază de 16 km în jurul reactoarelor. Compania voia să fie scutită și de angajarea unei forțe de securitate pentru a preveni încercările de sabotaj. Hm.

În anul 1987, într-un spital dintr-o localitate din Brazilia, a avut loc un incident considerat a fi al doilea după accidentul de la Cernobîl, ca nivel de contaminare oameni și mediu, precum și ca pierderi de vieți omenești. Au luat unii un recipient și l-au vândut la fier vechi... Dacă într-o unitate sanitară care utilizează efectul radiațiilor ionizante (X, gamma sau beta) poate avea loc un astfel de incident mă cam îndoiesc că nu e posibil cu microcentralele ieftine – poate construirea va fi ieftină, dar nu cred că exploatarea, întreținerea, asigurarea deșeurilor radioactive va fi prea ieftină.

Bineînțeles, s-a discutat și despre numărul mare de locuri de muncă ce vor fi create datorită acestor microcentrale nucleare: în prima fază peste 6000, în SUA și România, cu un potențial de creștere la 30 de mii. Și cometa care amenința Pământul (în film) putea fi exploatată pentru a fi create locuri de muncă.

butoaie galbene cu reziduuri periculoase imprastiate pe camp
Se spune că mediul va fi mai protejat cu aceste microcentrale nucleare. Totuși, un complex de astfel de micro nu fac cât una mare sau cât jumate din una mare? Deșeurile radioactive rezultate nu vor mai fi radioactive și nu vor mai trebui depozitate în condiții extraordinare – cu același preț ca în cazul mamuților nucleari? Același preț și ca sume de bani și ca poluare extremă.

Logica îmi spune că a construi un număr mare de centrale nucleare (micro sau macro) pentru a reduce gazele de seră într-un mod semnificativ va costa extrem de mult și va crea o cantitate de deșeuri radioactive extrem de dăunătoare. Pentru aceste deșeuri nu există o soluție permanentă și sigură.

Dorința aceasta „acerbă” de a construi microcentrale nucleare nu se potrivește bine cu alarmismul creșterii prețului la electricitate și gaze naturale? Populația va insista să plătească mai puțin – va plăti mai puțin în bani, probabil.

O centrală nucleară operațională (micro sau macro) are impact asupra mediului în trei domenii: 1. emisii gazoase (inclusiv radioactive) în atmosferă; 2. emisie de mari cantități de căldură; 3. distribuția deșeurilor radioactive lichide în jurul centralelor nucleare.

Pentru a depozita aceste deșeuri trebuie îndeplinite condiții riguroase (dar accidente oricum pot interveni – un cutremur, de exemplu). Zona unde vor fi depozitate trebuie bine cercetată din punct de vedere al proprietăților mecanice, geochimice, profunzimii minimale (300-700 m), proprietăților termice și trebuie să se știe sigur că nu va exista un interes potențial pentru o exploatare ulterioară a zonei respective. Trebuie să se aibă în vedere distanța față de sursele de apă, grosimea stratului utilizabil și multe altele – stratul geologic pentru depozitare trebuie să fie omogen și cât mai gros cu putință.

Dar... ce știu eu? Să citesc? Citesc dar nu pricep nimic, pentru că nu sunt specialist; logica nu e utilă în astfel de cazuri; evenimentele tragice din trecut, cu "produse" nucleare și radioactive, sunt doar în mintea mea; sunt adepta teoriilor conspirației.

Surse info:
http://www.anpm.ro/ro/accidente-nucleare

https://en.wikipedia.org/wiki/Lists_of_nuclear_disasters_and_radioactive_incidents

https://economie.hotnews.ro/stiri-energie-25154153-reactoare-nucleare-mici-smr-centrale-nucleare-energie-romania-sua-tehnologie.htm

https://www.greenpeace.org/romania/articol/6855/de-ce-energia-nucleara-nu-e-o-solutie-pentru-criza-climatica/

https://www.cotidianul.ro/unde-va-fi-amplasata-viitoarea-centrala-nucleara/ 

https://ro.wikipedia.org/wiki/Central%C4%83_nuclear%C4%83

Imagine de Dirk Rabe de la Pixabay

24 de comentarii:

  1. A mi ese remedio me parece peor que la enfermedad. Te mando un beso

    RăspundețiȘtergere
  2. Răspunsuri
    1. Cam aceeasi reactie am si eu, la tot mai multe... :(

      Ștergere
  3. Experimente... Sa speram ca vor fi reusite. :)

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Îhî. 😊 Speram. Oare, cobaii din laboratoare au speranțe? 😊

      Ștergere
  4. Ouch! Ai trecut de la ficțiune (filme) la the real thing. Cernobîlul nu a fost teorie a conspirației, s-a întâmplat cu adevărat. E normal să fim îngrijorați de aceste micro-centrale nucleare. :( Mai bine s-ar ocupa de un program de educare a populației că nu ai nevoie de 25-30 de grade Celsius in casă, iarna. La noi în zonă sunt probleme cu RADET-ul, toți vecinii au dat drumul la aparatul de aer condiționat. Eu m-am mulțumit cu 20 de grade, am pus două pulovere pe mine, n-am pățit nimic. Rămân la părerea mea că temperatura de confort iarna este de 21 de grade Celsius.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Ups! Ma gandeam ca e tocmai invers: am trecut de la lucruri serioase, utile, la fictiune - numai intr-un film fantezie am putea opri construirea de centrale, arme etc. nucleare. 😊

      Uau! Din ceea ce stiu de la cei care au, aparatele de aer conditionat consuma multa energie electrica. Oare cati dintre acestia se dau iubitori de mediu inconjurator? Sigur, nu ma gandesc ca trebuie sa tremure de frig in casa, dar...
      Am auzit de cei care-si incing casa la 25 grade! Si medical e nerecomandabil! Diferenta prea mare de temperatura intre casa si "pe strada" trebuie sa fie nu prea mare (fie iarna, fie vara) pentru ca forteaza organismul sa se adapteze prea brusc la diferentele mari de temperatura - in cazul celor care obisnuiesc sa iasa din casa.
      La noi a fost peste 21 de grade pe vremea lui Ceausescu, cand eram copil, si tineam oberlihturile deschise - era centrala de cartier si individul nu-si pusese, inca, in minte, sa achite datoria externa. Dupa cativa ani... puneam patura la geam si cand mergeam la somn nu eram siguri daca nu plecam, de fapt, spre Polul Sud, asa eram de imbracati! :))) Nu se mai gaseau nici "aeroterme" (doar "pe sub mana") si mai foloseam resouri confectionate (de mesteri care stiau ce fac!) intr-un soi de caramida (nu mai stiu cum se numeste), dar numai peste zi, sa le supraveghem.

      Ștergere
    2. Într-adevăr am trăit vremuri muuult mai grele. O parte din mine nu îi blamează pentru temperaturile înalte din case. E democrație, fiecare face ce vrea. Dar sunt întru totul de acord cu tine că diferența dintre afara/inauntru nu trebuie să fie foarte mare. De aceea zic că populația ar trebui educată. Nu mi se pare normală tendința de a sta în pantaloni scurți iarna în casă. Își fac rău cu mâna lor și nici măcar nu știu. În fine...

      Ștergere
    3. Cate lacune am si iooo; uei! dar stiu din experienta ca e greu cu invatarea. Cei tineri au preluat de la parinti unele invataturi care azi nu mai sunt tocmai valabile, sa zic asa, si UAU! sa nu cumva sa le spui (intre altele) ca nu-i ok sa transpire iarna in casa, in pantaloni scurti.
      Cand e foarte cald in casa exista si tentatia de a iesi cam neadecvat (prea subtire) imbracat cand afara e frig!
      Sunt o maaare amatoare de caldura! Cand sunt 40 grade C la umbra ma simt (inca!) foarte bine, dar in casa nu-mi place sa fie foarte cald, iarna (vara mi-e egal) 😊

      Ștergere
    4. Ne potrivim și din punctul ăsta de vedere. :) Nici pe mine nu mă derajează căldura de vară, dar iarna, la 25 de grade Celsius e sufocant cu geamurile închise.

      Ștergere
    5. Cred ca as face hipoxie daca nu as avea, mereu, oberlihtul intredeschis (inclusiv iarna). Macar iluzia ca respir aer curat (ventilat) sa o am. Am nevoie de aer ca de... aer! 😊 Inchid rapid si oberlihtul cand se "pogoara" peste oras putoare de pacura si/sau acetona (ceva de genu'). :))
      Daaa! 25 grade in casa, geamurile inchise, apoi se intreaba de ce au dureri de cap. Of-of.

      Ștergere
  5. Un subiect al vietii reale, periculos rau. Cam multi vor sa experimenteze pe aici ce nu vor pe la ei. Eu ma intreb de ce nu s-ar finaliza unitatile incepute si neterminate de la noi. Incepe sa fie din ce in ce mai periculos acest mod de a fi condusi aproape spre prapastie.
    Nu stiu cum e pe la tine, dar eu una am inceput sa urmaresc apa calda. E cam sinistru, drept sa spun. Am inceput sa incalzesc si pt. bucatarie...

    Multuumesc pentru linkuri. O sa intru si eu pe ele.
    O seara linistita, Diana draga. Pupici!❤️ 😘

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. E o chestiune de bani; ceva la modul: "lasa aia, fa asta, si-ti dau bani" (bani pentru bugetul de stat, desigur).
      Comunistii au incercat sa uneasca toate statele socialiste sub o singura conducere. Nu le-a iesit, din mai multe motive. U.E. s-a format cam pe acelasi sistem si avem iluzia ca nu este un singur "conducator", dar este - unul cu mai multe capete. :( Nu e bine sa aiba toate statele fabrici de zahar, de exemplu, pentru ca ar scadea profiturile celor aflate in state "mari". Si tot asa, in toate domeniile, inclusiv in acela al depozitarii deseurilor radioactive si nu numai - de ce sa strice solul lor cand il pot strica pe al celor din Ro si alte state asemanatoare? de ce sa aiba fabrici state ca Ro, cand ar putea sa nu mai aiba si atunci pot "face bani" vanzand "aer" celor care au, sa-si poata aceia mari capacitatea de productie?

      Groaznic! Am retrait senzatii de groaza cand, acum cativa ani, se busise centrala, iarna! Stiu, cred, exact cat de sinistru este. :(
      Din fericire, avem centrala de apartament - in municipiul Bv nu mai sunt foarte multe imobile de locuit racordate la (fostul) mamut energetic, dar mai sunt; anul acesta (nici anul trecut) nu am auzit sa fi avut probleme cu apa calda si caldura (asta nu inseamna, neaparat, ca n-or fi). Niste prieteni au rezolvat cu incalzitoare-instant de apa, boiler pentru baie si panouri radiante (temperatura poate fi reglata exact ca la centrala, de la un termostat conectat la panouri).
      Ceea ce se intampla in Bucuresti pare a fi un mod de a determina oamenii sa se descurce pe cont propriu, sa nu mai curga bani la radet... :(

      Cu placere. 💕
      Multumesc, Suzana draga! ❤️ Seara linistita iti doresc sa ai si tu! 😘

      Ștergere
  6. Am stat și noi fără centrala doua sau trei zile. A fost groaznic. Sofiei i-a plăcut băita la lighean. :))

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Oh, da!! E groaznic.

      Hahaha! Pentru ea era ceva inedit! 😊 Ati "invatat-o" ce inseamna "dușul comunist". 😊

      Ștergere
  7. Sărut mâna și La mulți ani, dragă Diana! Îți dorim un an cât mai bun, sănătate și multe bucurii!
    Foarte interesant subiectul. Lumea asta, tot mai sucită, crede că o soluție a crizei energetice este tocmai ideea cea mai periculoasă. O fi ea „microcentrală”, dar teoretic tot o posibilă „bombă atomică” este, căci cine poate susține că emisiile radioactive pot fi controlate 100%? Au pățit-o ei japonezii, cu toată seriozitatea și rigoarea lor. Dar... cum marile decizii se iau peste capetele oamenilor de rând.... vom vedea ce-o să mai fie.
    Toate cele bune! :-)

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Iti multumesc, Alex draga! La fel sa fie si pentru voi! La multi ani!
      Ma bucur sa te revad aici. 😊

      Nu mai departe de august 2019 le-a facut poc, rusilor, o racheta nucleara... Un accident poate avea loc oricand, oricata diligenta ar depune cei care manevreaza chestiile acestea nucleare...
      Mereu vor sti unii ce-i mai bine pentru oameni, pentru mediu, pentru Terra si vor lua acele decizii care aduc bani multi in conturile unora... :(
      Multumesc! Toate cele bune! 😊

      Ștergere
  8. Ce să mai zic ! Ne stă bine, suntem obișnuiți să rămânem deșeul Europei.
    Nu se putea să nu ne lipsească și așa ceva, pentru că pe restul le cam avem.
    Sper să nu ajungă vreun Dorel să își facă lucrarea lui prin grădină centralei.😁
    Numai bine îți doresc, Diana !

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Din pacate... Avem niste "administratori de stat" de ne doare capul! Ajungem sa fim dependenti de altii in chestiuni esentiale si, astfel, santajabili...
      Nu! :)) Banuiesc ca, totusi, nu le vor permite sa nu asigure paza. Sper!
      Iti multumesc, Stef! La fel iti doresc si eu tie! 😊

      Ștergere
  9. Am auzit câte ceva despre aceste centrale, dar nu știam ca suntem cobai...
    Mulțumesc pentru documentare!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Oh, dar nu suntem cobai! Facem un pas vizionar. 😊
      Cu placere.
      Multumesc pentru interes.

      Ștergere
  10. Si stii unde vor sa faca minunatia asta? :)

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Ultima info data publicitatii, pe care am citit-o, se refera la Doicesti, in Dambovita.
      Ideea "centrala" este ca aceste mini centrale sa fie construite pe locul minelor de carbuni care au fost inchise / se vor inchide...

      Ștergere

Va multumesc pentru ca sunteti aici. Comentariile sunt moderate deoarece e singura metoda pe care o stiu sa nu pierd vreun mesaj si sa evit mesajele nepotrivite. Le public imediat ce accesez blogul. Multumesc pentru intelegere.