2022-05-08

Legenda primelor căpșuni

Singura cale de a scapă de ispită este să-i cedezi, scria Oscar Wilde (în „Portretul lui Dorian Gray”). Lucrând florile de căpșun pentru Calendarul ReCreativ mi s-a făcut poftă de scris legende. Și cum nu-mi place să tânjesc... am cedat ispitei și-am repovestit mai jos o legendă Cherokee despre căpșuni.

o floare alba de capsun, cateva capsuni coapte si cateva capsuni verzi
În zorii timpului, primul bărbat și prima femeie locuiau pe malul unui mare râu, unde aveau tot ce le trebuie pentru un trai fără lipsuri: carne, fructe, apă dulce, lemn pentru foc. Au trăit fericiți până la prima lor ceartă. Bărbatul a întrebat-o într-o zi: „De ce nu ai gătit azi?” „De ce n-ai adus lemne pentru foc?” În altă zi bărbatul a întrebat-o: „De ce nu ai făcut ordine?” „De ce ești așa de dezordonat?” a venit replica ei. Încet, reproșurile au început să se înmulțească. Prima femeie s-a supărat atât de tare încât a hotărât să-l părăsească pe primul bărbat. În zorii unei zile a ieșit din casă și s-a îndreptat spre răsărit. Mergea hotărâtă, fără să privească în jurul ei, fără să privească în urmă. Când primul bărbat s-a trezit și a văzut că prima femeie nu e acolo a înțeles ce s-a întâmplat și-a plecat după ea; a găsit repede urmele ei, dar distanța era mare, era greu s-o ajungă.

Privindu-l din înalt și văzându-l atât de trist, Soarelui – care știa totul și-i vedea pe amândoi - i s-a făcut milă de primul bărbat și l-a întrebat dacă mai e supărat pe partenera lui. „Nu sunt supărat și o vreau înapoi”.

Soarele a binecuvântat pământul cu razele lui și în fața femeii au apărut tufe de afine coapte, dar femeia nu s-a arătat interesată și nu s-a oprit. Soarele a făcut atunci să apară în jurul ei tufe de mure, dar nici acestea n-au interesat-o, ea mergând înainte cu pas grăbit. Văzând așa Soarele s-a gândit că trebuie să facă ceva deosebit, și atunci au răsărit pentru prima dată căpșunii, cu fructele lor roșii și parfumate. Parfumul fructelor a atras atenția femeii și aceasta a privit în jurul ei. Văzând boabele roșii și strălucitoare ascunzându-se sub frunze s-a aplecat și a luat una. A gustat-o și dulceața ei i-a readus liniștea în suflet; când a privit la jumătatea de fruct din care mușcase a văzut că are formă de inimă și și-a amintit cât de frumoasă a fost viața lângă primul bărbat și dorința de a-l părăsi a început să se stingă. S-a așezat pe pământ întrebându-se ce-ar trebui să facă. Stând ea și mâncând căpșuni primul bărbat a reușit s-o ajungă din urmă; s-a așezat lângă ea fără a rosti vreun cuvânt și a zâmbit. Ea i-a dat să mănânce o căpșună. Atunci au înțeles cât de mult își doresc să fie împreună și au plecat spre casă, luând cu ei și câteva plante, să le planteze, să nu uite această lecție.

(http://www.northerncherokeenation.com)
Imagine de Oli Hale de la Pixabay

13 comentarii:

  1. Cu siguranta, acei capsuni primordiali, nu erau hibrizi, ci 100% naturali ! :)
    O duminica relaxanta, binecuvântata, draga Diana !

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Sunt convinsa! :-) Cred ca in copilarie am "prins" si eu ceva din fructele 100% naturale.
      Iti multumesc, Iosif! La fel sa fie si pentru tine!

      Ștergere
  2. Linda leyenda. Me encantan las fresas. Te mando un beso.

    RăspundețiȘtergere
  3. Mi-e dor de capsuni, dar pana nu ies cele mici si parfumate nu vreau sa iau.
    Nu stiam povestea, evident. Ciudata un pic, dar faptul ca s-a ajuns la capsuni este chiar deosebit! Oricum, sunt atatea motive superficiale care separa oamenii, este chiar incredibil!
    Parca am povestit candva, prima mea experienta cu gemul, facut mai mult pentru cea mica. Am lipsit din bucatarie putin si am gasit aragazul insangerat.😊
    La nici un alt gem nu s-a revarsat zeama in felul acesta. La final, cred ca am muncit mai bine de o ora sa il spal. Cat traieste omul invata!

    Multumesc pentru poveste, Diana draga! Seara frumoasa si o saptamana usoara! Pupici!❤️😘

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Am mancat destule, deja - unele mai gustoase, altele mai fade. Rar mai gasesc capsuni cu acel gust pe care mi-l amintesc din adolescenta.
      Era "obligatoriu" sa aib si capsunile o legenda! 😊 Uneori, ma gandesc ca legendele care-s date ca fiind vechi sunt inventate relativ recent - nu zic ca nu-s faine! 😊
      Imi amintesc ceva despre zeama care ti-a dat de lucru mai mult decat gemul, dar nu mai stiam ca e despre capsuni. Nu pot face comparatii pentru ca o singura data am facut gem (de prune) - si l-am afumat (m-am chinuit mult pana am curatat oala). Îhî! Invata, omu', invata! 😊
      Cu placere! Si eu iti multumesc, Suzana draga! ❤️ Saptamana frumoasa iti doresc! Pupici! 😘

      Ștergere
  4. Bella leyenda no la conocía, Me gusto que la fresa sea un símbolo. A me me gusta mucho esa fruta. Te mando un beso.

    RăspundețiȘtergere
  5. Imi place povestea/legenda capsunilor. Si eu am impresia ca multe legende sunt cam noi de fapt. Dar sunt povesti frumoase.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Si cred ca cel mai important este sa placa, indiferent ca-s noi sau vechi.
      Ma bucur sa stiu ca-ti place aceasta poveste. 😊

      Ștergere
  6. Tare mult îmi plac poveștile, dar și legendele, iar pe cea a căpșunelor n-o știam și m-am bucurat mult de tot s-o aflu acum. Mi-a plăcut și felul în care ai redat-o, cu mult umor. Primul bărbat și prima femeie nu se deosebesc prea tare de urmașii lor...din vremurile noastre. 😊
    Îți mulțumesc, Diana! Te îmbrățișez și-ți doresc să ai o după-amiază delicioasă ca niște căpșune bine coapte!! ❤️

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Iti multumesc, Cri! ❤️
      Soricelul de biblioteca te-a furat?! 😊
      *
      Hahaha! Ca bine zici! Prea multe deosebiri nu-s, in general.
      Si mie-mi plac legendele, basmele - unde-i strop de magie hop si io! :))
      Cu placere. Si eu te imbratisez si iti doresc seara linistita. 💕

      Ștergere
    2. Mi-ar fi plăcut să mă fi răpit șoricelul... sau, mai bine zis, chipeșul bibliotecar Corvin din poveste. 😊 Adevărul adevărat e însă că, iarăși, m-au acaparat cotidienele, deși n-au strop de magie într-însele. :)) Dar le-am dovedit, din nou. Sau... pe aproape, fiind în continuare musai să îmi reorganizez mai bine timpul, să am și mai mult liber. Am citit de curând dintr-un dicționar de optimisme scris de Chris Simion-Mercurian ceva ce mi-a plăcut maxim și care suna așa: „Ocupă-te să nu fii ocupat, ci liber.” Pentru ca să faci cât mai mult din ce-ți place, aș adăuga eu acum, în context.
      Îți mulțumesc, Diana, mult, mult, încă o dată! 💕

      Ștergere
    3. Haha! 😊 Corvin am scris initial, dar nu eram sigura daca e potrivit sa ma joc cu orice protagonist aici. 😊 Soricelul mi s-a parut neutru.

      Ooooo! E plin cotidianul de cotidiene! :)) Nu rezolvi una, ca vine alta! Sunt zile in care ma simt ca o bila de "loto" care nu nimereste iesirea din roata.
      E cel mai bun sfat pe care l-am auzit in ultimul timp: "ocupa-te sa nu fii ocupat!" Idealul - si pentru mine - sa am mai mult timp pentru a face ce-mi place. 😊
      Cu drag! Si eu iti multumesc! 💕

      Ștergere
  7. Vaaaai ce legenda frumoasa. Fug sa opovestesc si lui Buni (si lui Mami ca e inca la noi),
    Iti multumesc mult :D
    hihih
    Pupici!!

    ps: acum vreau sa fac si eu ceva cu tema capsune :))))))

    RăspundețiȘtergere

Va multumesc pentru ca sunteti aici. Comentariile sunt moderate deoarece e singura metoda pe care o stiu sa nu pierd vreun mesaj si sa evit mesajele nepotrivite. Le public imediat ce accesez blogul. Multumesc pentru intelegere.