2022-05-26

Obezitatea e epidemică, din 3 mai

Așa-mi trebuie, dacă nu stau lipită de TV să ascult știrile, nu citesc presa! Aflu abia acum că din 3 mai lobiștii de la OMS au declarat că obezitatea a atins proporții epidemice. Scrie în Raportul făcut în urma unui congres despre obezitate care a avut loc în acest an și OMS (ce ne-am face fără Organizația Mondială a Sănătății?), prin reprezentanții ei de frunte, dă avertismente dure (cum altfel ar putea fi avertismentele?!) cu privire la obezitate.

Nu știu cum văd alții lucrurile, dar mie-mi pare a fi o altă statistică vrăjeală menită să-i abată pe oameni de la ale lor. Chiar au cântărit toți oamenii din Europa și-au ajuns la concluzia că 60% sunt obezi?! Ar fi de râs dacă n-ar fi de plâns.

Când vrei să vinzi ceva creezi nevoia.

Mâine-poimâine apar iar șefi de stat și de guvern care ne arată cu degetul, amenințător, spunându-ne că suntem în război cu supraponderabilitatea și cu subponderabilitatea și trebuie luate măsuri drastice: la intrarea în toate spațiile publice închise sau deschise unde se vând produse alimentare vor exista cântare și unelte de măsurat înălțimea – portarul va calcula dacă indicele masei corporale se încadrează în standarde. Cine se încadrează intră; cine e sub sau peste standard vine după ce se îngrașă sau după ce slăbește, de la caz la caz (sau dacă se prezintă cu o listă de cumpărături scrisă și semnată de un nutriționist autorizat).

În mintea unora, toți oamenii trebuie să aibă masa corporală ideală, conform standardelor inventate tot de unii ca ei, să poată vinde pastile și aparate fel de fel.

Avem epidemia de diabet, de exemplu (despre alta de gen n-am auzit, dar nu înseamnă că nu există), și acum avem și de obezitate. Nu, n-am greșit. Epidemie și pandemie sunt termeni utilizați în general în cazul bolilor transmisibile, dar se folosesc și în cazul unor boli netransmisibile, pentru a sugera nevoia de măsuri urgente. Mda. Se mai spune că obezitatea e o boală. Și dragostea e boală, conform specialiștilor. Așa cum o spun specialiștii sună ca și cum toți oamenii s-ar îngrășa pentru că mănâncă mult. Sunt și unii care se îngrașă pentru că mănâncă mult și sunt sedentari dar obezitatea apare, mai des, în urma unor dereglări hormonale. Sigur, excesul de greutate poate conduce la diferite afecțiuni (tot specialiștii – cine alții? - ne informează că duce și la nu știu câte forme de cancer). Așa! Stresați oamenii speriindu-i, specialiștilor, să îi dereglați și apoi să-i tratați.

Cei care abia au ce să mănânce sunt, de regulă, bolnavi (și) de diabet – fără hrană corespunzătoare se poate întâmpla asta. Ups! Pentru epidemia de sărăcie nu există pastile?!

Se încurajează consumul de medicamente ceva de speriat, din punctul meu de vedere.

Nu cu mulți ani în urmă s-au luat de oamenii slabi: să nu mai apară pe podiumul caselor de modă și prin reviste/reclame oameni anorexici ‘că sunt unii care vor să-i imite și se nenorocesc.

Repede cu părerea despre slabi: anorexic, ftizic și mai știu eu cum dar pe scurt: bolnav.

E la modă să ai picioare strâmbe?! Se vor găsi mulți care să-și rupă picioarele pentru a le avea, mai apoi, la modă (e trist, dar e adevărat). Încerc să subliniez ideea că oamenii nu pot fi salvați prin interdicții impuse de lege.

Politicienii sunt cei care pun etichete oamenilor și tot ei vin, mai apoi, cu legi care să pedepsească pe cei care folosesc etichetele puse de ei.

Factori care determină obezitatea

Revin la raportul celor de la oms. Sunt specificați acolo câțiva factori care determină obezitatea, între care... digitalizarea. Se încurajează la greu comerțul online, au proliferat jocurile pe computer, o mulțime de aplicații care-i țin pe unii doar în fotoliu, aplecați peste dispozitive (urmează epidemia de discopatie cervicală?) – factori care impun, practic, sedentarismul. De ce să-mi mișc fizicul din fotoliu să merg să-mi cumpăr o pâine de la magazinul de peste drum când mi-o poate aduce curierul?

Măsuri posibile

Directorul regional oms pentru Europa zice că anumite măsuri pot fi luate pentru ca traiectoria obezității să se schimbe. Între acestea: crearea unor medii mai favorabile, promovarea investițiilor și a inovării în domeniul sănătății, dezvoltarea unor sisteme de sănătate puternice și rezistente.

La ce se referă cu medii mai favorabile el știe (ce idei are pentru îmbunătățirea acestor medii nu mai spune). Sisteme de sănătate puternice și rezistente... Rezistente la ce?! La foc, probabil, în cazul Ro. Puternice în ce sens? Medicina a cam devenit comerț: ai bani, ești tratat pe măsură, n-ai bani... cumpără-ți o aspirină și nu mai consuma aerul din spital.

Când zice de inovarea în domeniul sănătății e la mintea cocoșului la ce se referă: genele! Nu de la ochi, cele din ADN. Au descoperit gena obezității, da! După mai mult de 20 de ani de cercetări care au inclus secvențierea genetică în masă. Speră să facă ceva pastile, să fie recomandate oamenilor pentru a le induce starea de sațietate. Cu astfel de pastile au rezolvat și foametea în lume – în viitorul apropiat, se pare, va fi atins obiectivul 2 al ONU.

Implementarea unor măsuri prin care restaurantele sunt obligate să prezinte informații nutriționale - să facă acest lucru și pe aplicațiile online, iar serviciile care livrează mâncare să fie clasificate ca afaceri din domeniul alimentar pentru a putea fi trase la răspundere ca restaurantele mai sus amintite – este altă idee a lobiștilor de la oms.

O altă măsură ar fi taxa pe zahăr, bani care se colectează la bugetul de stat (pentru un sistem de sănătate mai puternic, desigur).

Și vânzătorii ar putea da sfaturi nutriționiste, recomandând clienților cam ce să cumpere pentru a se menține sănătoși.

Aici îmi dau mai tare cu opinia de gard: ce-ar fi să interzică toate porcăriile de alimente care conțin fel și fel de chimicale care, cică, nu dăunează sănătății dacă sunt consumate în cantități mici. Ce înseamnă mic în context?! Dacă un E-x (de la E-urile alimentare) apare pe eticheta a mai mult de jumate din produsele pe care le consumă un om într-o zi e cantitate mică sau mare?! Cine stă să adune procentele de E-uri din majoritatea alimentelor care se comercializează?

Sigur va fi cineva care să spună că fără E-uri ar fi prea puțină mâncare pentru câți oameni sunt pe Terra! Dacă-i așa, de ce se aruncă – zilnic! - tone de mâncare?!

Ia să nu mai fim stresați, de administratorii statelor, cu birocrația, cu taxele și impozitele, cu pensii și salarii mici, cu foametea, cu crize economice și energetice, cu războaie, cu terorismul și cu fel și fel de vrăjeli de doi bani pentru care trebuie să suportăm fel și fel de măsuri de austeritate (și să ne descurcăm și să înțelegem) pentru binele general (binele colonel e în retragere)

Cum par a rezolva indivizii aceștia problemele?! Punând reflectoarele pe diferite categorii sociale: grași, slabi, săraci, fumători, bătrâni, (bruneți, blonzi) etc. acționând – aparent – cu intenția de a-i marginaliza, să accepte mai ușor anumite cuceriri ale științei și sfaturi de la specialiști sau să stea ascunși dacă nu vor să înțeleagă că unii le vor binele.

Mulți ne vor binele! Să nu-i lăsăm să ni-l ia. Din punctul meu de vedere fiecare om știe ce e mai bine pentru el, știe cum și când și unde se simte bine, știe ce-i place și știe că poate alege să schimbe multe în viața lui (ceea ce se poate schimba).

Mi se pare sau unii au ridicat ipocrizia la rang de politică de sănătate? Ce urmează? Vor declara supraponderabilitatea și subponderabilitatea ilegale și vor stabili amenzi pentru cei care nu vor să ia măsuri (medicamente, operații, modificări în ADN etc.) pentru a se încadra în standardele stabilite de niște unii care n-au ce face?

Surse online:

La adresa de mai jos poate fi descarcat raportul oms, în limba engleza:
https://www.euro.who.int/en/health-topics/noncommunicable-diseases/obesity/publications/2022/who-european-regional-obesity-report-2022
gena obezitatii”:
https://www.digi24.ro/stiri/sci-tech/descoperiri/descoperire-revolutionara-o-mutatie-genetica-rara-ii-fereste-pe-oameni-de-obezitate-1591697
alte studii genetice în materie:
https://raportuldegarda.ro/studiu-genetica-obezitatii-14-mutatii-in-13-gene-influenteaza-greutatea-corporala/

10 comentarii:

  1. Auzisem expresia si m-a prins rasul, desi e de plans. Asocierea cuvantului de epidemie cu obezitatea este ridicola, insa nu cred ca este ceva lansat intamplator, doar zic. Adica eu mananc si cine ma priveste ia in greutate? Sau cum? Nu ma pot abtine sa nu constat momentele in care se emit aceste enormitati. Si este posibil sa fie si teste pentru tugulani, sa vada pana unde pot intinde coarda. Ca pare ca inca mai e loc de intins. Este exasperanta negandirea si pentru asta nu e solutie, din pacate. Si asta mi se pare o premeditare, la obezitate ma gandesc. Am asistat la un experiment candva. Daca masori cantitatea de zahar din reteta de cola, declarata pe eticheta, e enorma. Cele mai bune reclame sunt la aceste bauturi dupa cum stim. Ele genereaza dependenta, etc. Atatea alimente junk, pline de calorii false, etc...
    Nu mai vorbesc de medicamente pentru aceasta situatie. Au creat problema si cica au gasit si solutia. Bla, bla bla! Asa este de ani de zile. Noi poate nu am facut toate conexiunile, dar cred ca mereu a fost asa. Politica de sanatate?
    De preventii inteligente incepand cu educatia copiilor in scoli nu prea am auzit.
    In fine! Este crancen ce se intampla.
    Cica ajutorul catre pensionari va fi dat in iulie. Am auzit azi. Cica se poate amana plata ratelor la banci, dar sa dovedesti ca ti-au crescut platile cu 20% parca, nu mai stiu exact, iar bancile au intrebat de ce nu au fost consultate. Tot comentariu pe nu stiu unde.
    Totul e vraiste, asa ca... ac persan scrie pe mine!😂
    Pupici si seara buna, draga mea! 😘 ❤️
    ps. cea mai mare provocare a generatiei noastre: sa ne luam viata pe cont propriu. O fi posibil?

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Medicina devenind, in mare parte, comert se aplica "regulile" comertului: "vrei sa vinzi ceva creezi nevoia" - intotdeauna se vor gasi oameni care vor sa fie frumosi (sau altfel decat i-a facut natura), vor sa fie sanatosi (nu-si dau seama de riscurile asupra sanatatii prin "interventia" pentru frumusete), vor sa fie "la moda" (ajungand sa fie identici) s.a.m.d. Pentru a determina cat mai multi sa accepte "standarde" te apuci si "stigmatizezi" in stanga si-n dreapta - de sila, de rusine, de cine mai stie ce, oamenii cedeaza presiunii (pentru ca multora exact asa ceva le lipseste).
      Da, e crancen. Cat timp cei multi vor pune botul ca tot ce se zice "la TV" e adevarat, bun etc. mergem in continuare asa. Viata pe cont propriu o au, in eneral, cei carora nu le pasa de "standarde", de "ce zice lumea", de ce face toata lumea. cand aud pe cate cineva spunand "si altii fac" am senzatie de greata - la fel si in cazul celor care spun ceva de gen: "daca n-ar fi bun nu s-ar face reclama la TV".

      No, si tu! Pana in iulie mai e! Pensionarii apasa "stop" pentru viata pana atunci, si atunci... nu vor fi bani; nu-i prima data cand "vom face", "analizam", "ne gandim"; "ne gandim la oamenii flamanzi si peste doua luni le dam ceva sa manance"...
      Pe "ministretul" de la finante nu poti pune baza - daca-l ia vreun economist adevarat la intrebari punctuale incepe sa dea marunt din buze, ca peștele.
      "Pe cont" propriu nu e usor, mai ales in iarna vietii - ma gandesc aici la "resursele financiare". :( Dar nu-i imposibil. 😊

      Multumesc, Suzana draga! ❤️ Noapte buna! Pupici! 😘
      Spor la lucru! (cu sau fara ac persan) 😊

      Ștergere
  2. Am numai informațiile de mai sus, dar cred că încă obezitatea nu este considerată boală, respectiv cei obezi să primească tratament gratuit, scutiri de anumite munci ...
    Weekend plăcut!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Teoretic, intra in categoria asa-numitelor "boli de nutritie", alaturi de supraponderabilitate, subponderabilitate, boli endocrine, diabet s.a. Tot teoretic, exista "Strategia Nationala de Sanatate 2014-2020" - chipurile se pune accent pe obezitate. Teoretic (si un pic practic - despre vreo 20 de oameni am citit ca ar fi beneficiat - era nevoie sa depuna cerere la CNAS) sunt compensate (sau au fost, prin 2008 sau 2009) 50 % unele tratamente pentru obezitate. Dupa congresul din 3 mai se vorbeste sa o declare "boala" de sine statatoare - ceea ce e cam ciudat, avand in vedere ca la obezitate nu ajung doar cei care mananca prea mult si sunt sedentari, ci se ajunge la surplus de greutate din foarte multe cauze. Intr-un fel, excesul de greutate e "efectul" altor afectiuni. Oricum, exista o ramura noua in medicina: "nutrigenetica" = rezolva ei lucrurile.

      Multumesc! Weekend frumos si pentru tine!

      Ștergere
  3. Daca au dat "cod" iubirii, in nomenclatorul "tulburarilor comportamentale", de ce sa nu faca la fel si cu credinta? :(
    Nu cred ca se poate "dezactiva" in creier doar ceea ce tine de credinta - din ce-am mai citit am retinut ca toti lobii creierului sunt "implicati", intr-un fel sau altul dar... exista metode de a "robotiza" oamenii. Pare ca tot mai multi sunt deja pe calea "robotizarii", pentru ca-mi pare ca tot mai putini se gandesc daca chiar e bine pentru ei ce li se spune (de unii, altii) ca e bine.
    Aspartamul e indulcitor, parca... Nu mai stiu, dar daca intra in categoria E-urilor nu-mi suna a bine.
    Comercializarea laptelui crud e interzisa - nimeni nu-mi poate interzice sa beau lapte proaspat muls. Sunt destui care consuma lapte nepasteurizat, fiert. Cine a consumat o singura data lapte "natural" stie ca in cutiile din magazine nu prea e lapte.
    Multumesc! Zi frumoasa si pentru tine! Pupici! 😘
    P.S. Imi place cum ai "sintetizat" parabola celor 3 maimute. 😊

    RăspundețiȘtergere
  4. Bunicii nostri n-au avut parte de "grija" statului pentru sanatatea lor... Nu li se bagau pe gat medicamente si/sau suplimente pentru orice, nici aditivi in mancare s.a.m.d. (cand mestec unele branzeturi imi scartie intre dinti!). 😊 Cum se bagă statul pe felie cum se strica totul - de fapt, politicienii cedeaza lobistilor marilor companii de tot felul care urmaresc doar profitul - daca se intampla ca unor oameni ca noi sa le fie un pic mai bine e... doar intamplare (asa pare). Sigur, exista si exceptii, pentru ca nu pot nega evidenta: unele medicamente salveaza vieti, in caz de urgenta mai ales.
    La ce ritm are viata azi nici nu-i de mirare ca mor tinerii de epuizare; de boli de inima, de te miri ce... Hrana e cum e, presiunea sociala e teribila... Piata-i plina de "suplimente alimentare" testate de... nimeni s.a.m.d. Laptele proaspat te imbolnaveste de cine stie ce... :)) Da, daca-i animalul bolnav poti avea nesansa - si-apoi, laptele poate fi fiert. 'Ca mi-am adus aminte! Prin 2003, cand cu "aviara" (una din ele), cand erau retrase de peste tot produsele de pasare zice una (medic), la TV, adevarul (cred ca "jurnalistii" nu stiau ce va zice!): daca e carnea bine fiarta, prajita etc. nu-i pericol pentru om chiar daca pasarea era bolnava. Nu-mi mai iese din minte faza asta. :))
    Le multumesc degețelelor tale! 😊
    Si eu te pup!

    RăspundețiȘtergere
  5. fast foodul, bata-l vina! :)

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Exista cel putin 3 exceptii, pe care le cunosc. :) Din trei persoane supraponderale pe care le stiu una nu a atins niciodata astfel de "mancare", dar are probleme cu glanda tiroida.

      Ștergere
  6. oh....... intai il incurajeaza pe om sa ia din magazine fara grija, apoi permit in magazine toate porcariile pamantului ... si dupa aceea constata ca oamenii sunt foarte bolnavi.
    traim un SF halucinant.
    de real.
    Pup!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Ai atins esenta! 😊
      Am sentimentul ca suntem cobai intr-un laborator urias! :(
      Pupici! 😘

      Ștergere

Va multumesc pentru ca sunteti aici. Comentariile sunt moderate deoarece e singura metoda pe care o stiu sa nu pierd vreun mesaj si sa evit mesajele nepotrivite. Le public imediat ce accesez blogul. Multumesc pentru intelegere.