2022-05-23

Când muzica e poluare fonică

Lumea – prin lobiștii de la oms (organizația mondiala a sănătății) și excepționalii lideri politici ai lumii – se „pregătește” pentru apropiata "pandemie" de variolă a maimuței, care „se ia” de la rozătoare; alții au parte de șuieratul obuzelor și gloanțelor din "război" și pe mine mă doare de poluarea fonică! Deh! Trebuie să se gândească cineva și la poluarea fonică.

Concertele ocazionale, chiar și când durează 2-3 zile, știi că se termină și nu trebuie să suporți zgomotul timp de luni de zile, trei zile pe săptămână.

Orașul Brașov se vrea „verde”! Stoparea poluării fonice nu pare a fi pe agenda celor care sunt toată ziua cu „orașul verde” în gură.

Foarte mulți dintre cei care se referă la zgomotul ambiant au în minte doar traficul: rutier, feroviar, aerian. Acestea trei sunt cele mai mari surse de zgomot, e foarte adevărat, și UE se „luptă” din greu să-l diminueze. Cică statele, regiunile, orașele iau fel și fel de măsuri să-l stopeze. Între aceste măsuri se numără și introducerea așa-zisei „zone liniștite” (parcuri, rezervații naturale) unde pot merge oamenii pentru a scăpa de zgomotul orașului.

Acum fac un exercițiu de imaginație: toată săptămâna suportăm „zgomotul orașului” (unii suportă și zgomotul de la locul de muncă) și la sfârșit de săptămână „evadăm” în „zonele liniștite”. Superb! Ne auzim gândurile, ne relaxăm, inspirăm adânc! Mergem acasă și vine noaptea. Somnul promite a fi unul bun, adânc, odihnitor, după atâta inspirat de aer curat, fără să sune alarma dimineața să știm că trebuie să ne pregătim pentru muncă sau școală. Ups! Ce-i asta?! Urlă muzica! Răsună tot cartierul! Vibrează stelele pe cerul senin al nopții! Păsările se foiesc printre crengile unde și-au început somnul la lăsatul serii. Probabil că și insectele au fost tulburate... Nici nu-ți trebuie sculă de măsurat să-ți dai seama că zgomotul e peste 55 db. Îți țiuie timpanele și te întrebi ce-ai rezolvat cu „rezervația naturală” în care ai inspirat adânc aer curat. Îți spui că, deh, se distrează oamenii la sfârșit de săptămână, ești înțelegător. Dar se repetă gălăgia la fiecare sfârșit de săptămână, de șase luni și ceva, de vineri până duminică inclusiv, de la ora 22 până pe la 3-4-5 dimineața (uneori mai puțin). Începi să te întrebi ce fac polițiștii. Poate că nu aud din sediul unde sunt 24 de ore din 24, dar la intervale anumite patrulează prin oraș. Muzica urlă pe o arteră principală – pe acolo nu se patrulează?! Așteaptă, ei, să reclame cineva, punctual? N-ar trebui să aștepte, pentru că în atribuțiile lor intră și faza cu „ocrotirea ordinii și liniștii publice”, iar când decibelii se aud dintr-un local public numit club pot interveni fără să fie sesizați de cetățeni – e vorba despre „liniștea orașului”, despre protejarea mediului și sănătății oamenilor. Polițiștii au dreptul să constate „flagrantul de zgomot” și să sancționeze vinovatul (exact așa cum au dreptul să-l rețină pe hoțul prins în flagrant).

Există așa-numite regulamente de funcționare a acestor cluburi: zgomotul lor nu trebuie să se fie auzit de cei care nu vor să-l asculte. Trebuie izolate fonic, altfel spus, pentru ca cei care vor să se distreze să aibă liber la distracție iar cei care vor să se odihnească să aibă o șansă reală la odihnă.

Poluarea fonică e dezastruoasă – aproape ca cea atmosferică! Oamenii expuși pe termen lung la zgomot pot avea parte de o mulțime de neajunsuri: disconfort, efecte negative asupra sistemului cardiovascular și asupra sistemului metabolic, tulburări de somn, tulburări cognitive la copii, și altele.

La sfârșit de săptămână se presupune că oamenii au dreptul – prin lege – la zile de odihnă. Îhî! Unii oameni! Acei oameni care n-au baftă de cluburi în zona rezidențială, cluburi ai căror proprietari nu respectă legea.

De aparatele pentru aer condiționat doar amintesc: chiar dacă nu e depășită limita de zgomot admisă, un zgomot mai mic dar continuu distruge creierii celor care sunt obligați să-l suporte. În unele state, pentru zgomotul ambiant produs de te miri ce făptuitorul e pedepsit penal.

Speri ca măcar la sfârșit de săptămână să ai parte de liniște! Speri, mata, dar speri degeaba! Culmea! La sfârșit de săptămână, în unele locuri, nu e liniște nici ziua și nici noaptea – e liniște noaptea doar în „zilele lucrătoare”, dar nu și în zilele în care ai „dreptul legal la zile de odihnă”! Unii agenți economici încalcă oamenilor acest drept și nimeni nu pare să se sesizeze. S-or gândi că „zile de odihnă” nu include nopțile aferente?

Asta se cheamă „agresiune prin zgomot”. Un local cu activitate de discotecă nu poate funcționa oriunde, oricum.

citat despre curajul de a te juca si odihni in societatea actuala
Îți trebuie curaj să spui da jocului și odihnei într-o cultură în care oboseala e văzută ca un simbol al statutului social. (Brené Brown)

Image by Jeon Sang-O from Pixabay

22 de comentarii:

  1. Sunt atatea legi si reguli care se incalca ca efectiv nu ma mai mira nimic. Poate daca s-ar reclama non-stop astfel de lucruri ar mai tresari careva, desi este posibil nici atunci. Daca poluarea fonica ar fi singura problema ar fi cum ar mai fi, insa hotia,tradarea si prostia sunt cele mai asurzitoare, din pacate.

    Diana draga, sa ai o saptamana cu ganduri senine, in ciuda bruiajelor de orice fel care ne asalteaza! Numai la imunizare ma gandesc...
    Pupici!❤️😘

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Mare dreptate ai! Cand privesc in jurul meu ma intreb ce-o functiona bine in tara asta? E o debandada totala! Cum ar putea fi altfel cand cei mai multi administratori ai statului sunt la un nivel atat de jos?
      Pe astia despre care am scris i-au reclamat oamenii - au tinut-o asa, cu muzica tot mai tare (si aproape aceleasi melodii in fiecare weekend) de prin septembrie anul trecut. Faza! Pe unii dintre cei care au reclamat telefonic, in miez de noapte, i-a intrebat dispecerul "de unde se aude?" Si oamenii nu au stiut, pentru ca in zona sunt multe pensiuni, carciumi care se vor cluburi etc. si sursa sunetului e greu identificabila mai ales noaptea, si se propaga la distante foarte mari.
      Sunt multe de rezolvat, dar trebuie inceput de undeva - putem incepe "la mai multe capete". 😊

      Iti multumesc, Suzana draga! ❤️ Saptamana senina iti doresc sa ai si tu! Pupici! 😘
      P.S. Imuna de-as fi la toate bruiajele tot m-as agita (chiar daca doar ca sifonul!) 😂

      Ștergere
  2. Eu nu am localuri în apropiere, dar vecinii le suplinesc cu...veselie. Apoi comentează că au fost amendați de 2-3 ori intr-o noapte din cauza unor vecini câinioși, dar nu vor plăti amenzile...”Să moară dușmanii!”
    Recunosc, n-am curajul să-i reclam.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. E si mai greu cu rezolvarea cand de-astea fac "persoanele fizice"!
      In ianuarie 2020 a fost modificata L.61/1991 (R) si au crescut amenzile pana la 6000 de lei (si/sau ore de munca in folosul comunitatii in anumite cazuri, daca se repeta fapta in 24 de ore) dar e frectie la picior de lemn daca tot n-au de gand sa plateasca (poate va dori ANAF sa-i execute silit).
      In 2019, cand se discuta despre modificarea legii la acest "capitol" s-a vorbit despre confiscarea "obiectelor zgomotoase" daca se repeta fapta in 24 de ore, dar au lasat-o balta. Sunt state in care se confisca aceste aparate cand omu' nu pricepe ca altii vor liniste - Anglia si SUA (nu mai stiu care state) imi vina acum in minte.
      Cat de bine inteleg de ce nu ii reclami! :( Ia-o pe "ocolite": scrie in bara de cautari a Goo care e problema, cam pe unde,cat mai pe scurt, cat mai des, cu alte cuvinte (amanunte) la intervale de timp mai mici sau mai mari pentru ca exista o sansa - minima, dar sansa - sa se schimbe ceva in bine; se "cerceteaza" cautarile pe care le fac oamenii astfel. Sa faca la fel si altii care s-au saturat...

      Ștergere
  3. Amiga Diana, seu texto é muito bom!
    Estou ciente quão grave é som muito alto que incomoda a todos e é prejudicial a saúde.

    Tenha uma boa semana.
    Beijinhos


    Tenha um feliz semana

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Obrigado pelo apreciação, Fatyma!
      O barulho é terrível!
      Desejo-lhe dias serenos!
      Beijinhos 💐

      Ștergere
  4. Uy si hay unos generos como regueton que son basura. Te mando un beso.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Sí, sí! 😊 Cuando se trata de ruido "musical", es aún peor cuanto menos nos gusta.
      Te mando un beso.

      Ștergere
  5. Știu ce spui, Diana. E nespus de supărătoare muzica dată tare și mereu, nu numai noaptea, dar mai ales atunci. Am o colegă de serviciu care locuiește vis-a-vis de un manelist celebru, care o ține tot în chefuri și, la fel, ea nu prea are ce face... Și-a izolat fonic locuința, dar tot se aude. După un timp, spunea că te obișnuiești și cu poluarea fonică...fie ea și de acest tip. E important, cred, să găsim căi prin care să nu ne mai deranjeze. Dacă autoritățile nu se auto-sesizează, depinde doar de noi să găsim o soluție. Unii oameni se tem să reclame, mai ales dacă au de-a face cu niște gălăgioși cu mușchi..., cum e cazul colegei mele. Așa că stă cu ferestrele închise, neavând de ales, chiar și vara. Și, după cum spuneam, după un timp, n-a mai deranjat-o muzica lui...X (am uitat numele vecinului ei :) ).

    O seară frumoasă îți doresc să ai! ❤️

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Aoleeeeuuu! Atunci cand urla muzica la orice ora din zi/noapte si nu se autosesizeaza "organele" (pentru ca au dreptul avand in vedere "diminuarea" poluarii fonice) putem sa ne gandim doar ca... or fi unse undeva ceva suruburi. :(
      Partea nasola este ca... obisnuinta cu zgomotul e la fel de daunatoare. Ca si in cazul somnului: multi spun ca dorm bine desi in apropierea lor e un zgomot continuu si constant (mai mult sau mai putin tare); dar zgomotul "lucreaza" = creierul inregistreaza, si nu se odihneste, asa cum crede posesorul; in timp, se vor arata efectele negative si - mai mult ca sigur - nu cred ca se va gandi cineva ca e de la acel zgomot "obisnuit".

      Multumesc, Cri! Noapte buna! Zi frumoasa! ❤️

      Ștergere
  6. Es terrible cuando pasa y mas si a tus vecinos le gusta regeton y lo oyen altas horas de la noche. Te mando un beso.

    RăspundețiȘtergere
  7. Oi amiga, Diana!
    Passando relendo e desejando que tenha uma feliz noite!
    Obrigada pela visita e comentário em minha página.

    Beijinhos

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Obrigado, Fatyma!
      Venho até você com grande prazer - é reconfortante.
      Desejo-lhe dias serenos!
      Beijinhos 💐

      Ștergere
  8. Olá Diana!

    Acho que o mundo está de uma forma ou de outra.
    Querendo nos mostrar que estamos nos auto destruindo.
    Precisamos reorganizar.
    Desejo-lhe uma semana repleta de luz
    Abraços Loiva

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Olá, Loiva!
      O mundo é do jeito que é, mas de certa forma cabe a nós mudar alguma coisa se - como você diz - não quisermos nos destruir.
      Obrigada. Desejo-lhe dias serenos!
      Abraços.

      Ștergere
  9. Știu, nu toată lumea își permite să stea la țară, la casă, deși nici aici nu putem spune că am scăpat definitiv de zgomote. Uneori și aici la mine unde chiar e liniște deplină, tot se mai trezește , noaptea, câte un câine să latre, dar m-am obișnuit.
    Weekend plăcut îți doresc, Diana !

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Oooo! Sa aud cainii latrand nu a fost problema pentru mine niciodata (am avut ocazia sa-i ascult aproape doua saptamani, candva, noapte de noapte) :)) Cu animalele e altceva, din punctul meu de vedere, dar stiu ca e deranajnt pentru cei mai multi oameni.
      Depinde de localitate, de oamenii din comuna/sat. Cunosc cateva persoane care locuiesc la țară (in localitati fara blocuri sau "camine") si au parte de "muzica urlatoare" aproape seara de seara, de la cate un vecin...
      Iti multumesc, Stef! Weekend frumos iti doresc sa ai si tu!

      Ștergere
  10. Am scăpat de așa zisele "muzichii" cu eternul refren "dușmanii mei"! O, daaa, aici în Florida nu te poți juca cu așa ceva. Adică te poți, dar consecințele sunt dure și clare: o amendă zdravănă, iar dacă a recidivat și închisoare de vreo două săptămâni. Cel puțin unde locuiesc eu, nu se aude nici un zgomot.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. E ideal sa traiesti intr-o zona unde legile nu-s golite de sens si cei care au atributii in materie o aplica!
      Cand au modificat in Ro legea privind astfel de fapte au vrut sa introduca si confiscarea "aparatelor" in caz de recidiva in 24 de ore, dar s-a pierdut pe drum ideea. :(
      Cartierul in care locuim e, din fericire, unul linistit si "dusmanii mei" 😊 se aude rar spre deloc. De prin octombrie/noiembrie 2021, insa, au deschis un club in zona (nu tocmai aproape) si ne-au capiat cu muzica! Din fericire, n-am mai auzit in ultimul timp.

      Ștergere
  11. Vreau sa iti zic ca tocmai am parte de poluare fonica :))) din plin! Mai devreme imi propusesem sa incerc sa fac ceva, inspirata de capsunelele pe care le descoperisem la tine. Cateva tentative esuate mai tarziu, cu ochii zapaciti de la o lampa pe care m-am gandit sa o aprind ca sa vad mai bine (din parti, ca acum vad numai luminite.. haha), m-a gandit sa ma pun la somn. Cred ca! Dududul la putere.
    Asa ca am zis sa mai vad un articol doua. Primul care mi-a aparut in fata a fost acesta :))))))))). Ca sa vezi!!
    De ce am avea nevoie de somn odihnitor nu? Sa-i dam cu minimalul inainte :))) (cica asa s-ar numea stilul asta a unor beat-uri pe repeat in nestire).
    Pupici cu drag :*

    RăspundețiȘtergere

Va multumesc pentru ca sunteti aici. Comentariile sunt moderate deoarece e singura metoda pe care o stiu sa nu pierd vreun mesaj si sa evit mesajele nepotrivite. Le public imediat ce accesez blogul. Multumesc pentru intelegere.