2022-05-02

Încrederea este esențială

Cel care se încrede în timp va fi trădat (proverb arab)

Se spune că în vremuri de mult apuse oamenii se înțelegeau printr-o strângere de mână sau „pe cuvânt de onoare”. Oamenii țineau să nu le fie „pătată” onoarea și alegeau să o spele cu sânge, când era cazul. Pentru mulți, și azi are valoare onoarea, dar câți oameni mai riscă „să meargă pe încredere”?

Încrederea nu ține de tehnică, de trucuri, de abilități, ci este o trăsătură de caracter. Un om este de încredere pentru că „inspiră încredere”, nu pentru că este îmbrăcat frumos, arată bine sau pentru că are deosebite abilități de comunicare. Încrederea se construiește în timp. Vorba lui Warren Buffett: e nevoie de 20 de ani să construiești o reputație și numai de cinci minute s-o distrugi.

Se mai spune că încrederea este cel mai valoros lucru din lume; este una dintre emoțiile care nu pot fi "codificate" prin expresii faciale. Acolo unde nu mai e încredere și dragostea dispare, chiar dacă a existat vreodată. A fi de încredere înseamnă mult mai mult decât a fi iubit, e de părere poetul scoțian George MacDonald. Frank Crane spunea pe undeva că încrederea poate fi înșelată, dar neîncrederea este un chin. Altfel spus, mai bine să avem încredere și să fim înșelați decât să ne fie teamă să avem încredere pentru că am putea fi înșelați.

Fără încredere nu se pot construi relații de durată, fie că aceste relații sunt de muncă, de afaceri, romantice etc.. Nici dragoste nu poate exista fără încredere, iar gelozia nu e tocmai un „semn” că suntem iubiți, ci e un semn că ori nu inspirăm încredere ori persoana geloasă nu are încredere în ea.

Cel care nu are suficientă încredere nu va fi de încredere, zice Lao Tzu; peste mii de ani, Ernest Hemingaway îl completează, cumva: cel mai bun mod de a afla dacă poți avea încredere în cineva este să ai încredere în el. Isaac Watts, autor de imnuri, teolog și logician, ne atrage atenția că a învăța să ai încredere este una dintre cele mai dificile sarcini ale vieții. Eric Sevareid, corespondent de război în al doilea război mondial, e de părere că mai bine să ai încredere în omul care greșește des decât în cel care nu are niciodată îndoieli.

Ronald Reagan, al patruzecilea președinte american, vine cu cireașa de pe tort: ai încredere, dar verifică!

Cel mai mult și mai mult îmi place ai încredere în oameni și așteaptă-te la orice de la ei; nu vei fi dezamăgit niciodată (n-am ideea pe cine am citat).


Postarea este pentru Citate favorite, joc preluat de Suzana de la Zina, pornit în colaborare cu Ella.
citate despre a cunoaste un om si despre incredere in semeni
Trebuie să mănânci multă sare până să cunoști un om
. (
Blaise de Monluc-1500/1502 - 1577)
Mănânci un sac de sare cu un om și tot nu-l cunoști, spune un proverb românesc.

9 comentarii:

  1. Parcă-i tot mai greu de găsit încrederea asta. Aud tot mai des oameni spunând că nu au încredere în oameni. Mi se pare tare trist...

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Pare ca a devenit un act de curaj sa avem incredere in oameni, dar fara incredere e fix cum zici: tare trist. Sa fim mai curajosi, zic; esecurile le trecem in "contul experientei de viata" si mergem inainte. 😊

      Ștergere
  2. Foarte interesant subiectul, dar ci citatele. Iar faza "ai încredere, dar verifică!" este tare de tot. Oricum, este un subiect delicat. De multe ori instinctul ne ajuta ireprosabil, privind noile cunostinte. Uneori ma gandeam ca daca nu as crede pe cineva, ar fi ca si cum l-as fi jicnit. Dar era treaba acelei persoane sa ramana la nota maxima sau sa coboare. Dar erau alte timpuri, intr-adevar. Insa cand e vorba de hartii, legi, etc. a verifica mi se pare obligatoriu. Nu neaparat ca cineva vrea sa insele neaparat voit. Pur si simplu poate ca rationamentele acelei persoane pot fi cu erori si atunci doua capete judeca mai bine decat unul singur.
    Nu stiam ideea cu sare. Era doar vorba aceea ca poti avea surprize si dupa ani buni.
    Multumesc mult, Diana draga pentru participarea cu acest subiect cu adevarat interesant. Pupici! ❤️😘

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Cand e vorba despre politicieni as verifica si de mi-ar zice, exact, care mi-e numele si cand m-am nascut. 😊
      Subiectul a devenit delicat poate pentru ca s-au complicat (artificial, indraznesc sa afirm) foarte mult relatiile intre oameni. Imi place sa cred ca am incredere in oameni, dar nu cand e vorba despre "documente". 😊
      O-hooo! Oamenii pot fi... surprinzatori uneori! :)) Fie-n bine, fie-n rau.
      Si pentru mine sunt noi citatele cu sarea.
      Si eu iti multumesc, Suzana draga! ❤️ Pupici! 😘

      Ștergere
  3. Încrederea și curajul merg mână în mână.
    O săptămână cu bucurii!

    RăspundețiȘtergere
  4. Chestia cu sarea e grozava. :)))

    RăspundețiȘtergere
  5. Am incredere, dar e mai bine sa ma asigur :))))). Vorba aceea. (cel putin la capitolul alimentatie... intetiile pot fi bune, doar ca nu s-au actualizat „retele” conform noilor ingrediente, imbunatatite.. haha).
    Pupici

    RăspundețiȘtergere

Va multumesc pentru ca sunteti aici. Comentariile sunt moderate deoarece e singura metoda pe care o stiu sa nu pierd vreun mesaj si sa evit mesajele nepotrivite. Le public imediat ce accesez blogul. Multumesc pentru intelegere.