2022-05-05

Protecție în adăposturi

Un banc sinistru, cu iz de premoniție... De fapt, e mai mult decât premoniție, pentru că nu s-a terminat ce-a început în 2020 – au văzut politicienii ce mișto se pot juca „pe caz de boală” și nu se mai satură.
- Ce se întâmplă dacă războinicii cad la pace?
- Urmează valul șase.

Având în vedere preocuparea majoră a unora pentru „protejarea" mediului înconjurător prin construirea de microcentrale electrice nucleare și având în vedere depozitele enorme de bombe și rachete cu încărcătură nucleară (care nu au fost încă distruse – și costă prea mult să fie distruse) și având în vedere cum le place unora să se joace de-a războiul și cu nuclearele, mi-am amintit o filă din istoria Statelor Unite ale Americii... 

o parere a fizicianului Albert Einstein despre posibilul rezultat al unui razboi atomic
Accidente „mărunte” au tot avut loc și vor avea loc. Ca și cu mașinile: cât timp există mașini există și accidente rutiere.

Adăposturile antinucleare

Când, spre sfârșitul războiului, în 1945, s-a ordonat detonarea armelor nucleare (bombe atomice) la Hiroshima și Nagasaki, s-a aflat ce pot face astfel de arme: orașe complet distruse și sute de mii de morți (civili). S-a presupus atunci că oamenii au înțeles consecințele devastatoare ale acestor arme. S-a presupus greșit. În anul 1949, Uniunea Sovietică a efectuat primul său test nuclear – SUA nu mai era singura națiune deținătoare de arme capabile de distrugere în masă. Cei doi aliați din al doilea război mondial erau acum rivali. Relațiile dintre cele două națiuni fiind tot mai tensionate, în urma testării bombei cu hidrogen (mult mai puternică și mai dăunătoare decât bombele folosite în Japonia), Administrația Federală de Apărare Civilă (constituită pentru a se ocupa de siguranța civililor și pregătirea pentru dezastre; numită altfel azi), a început să instruiască civilii în vederea construirii de adăposturi antinucleare.

A trecut ceva timp până ce ideea a prins, dar multe firme au avut parte de boom economic pe tema aceasta. Din punct de vedere financiar, nu erau prea mulți cei care-și puteau permite astfel de adăposturi.

Statele Unite sunt cel mai cunoscut exemplu pentru adăposturi antinucleare.

La sfârșitul anilor 1950, începutul anilor 1960, tensiunile războiului rece și amenințarea cu atacuri nucleare i-au convins pe liderii guvernamentali din S.U.A. că milioane de vieți ar putea fi salvate prin construirea de adăposturi antinucleare.

În anii 1950 exercițiile publice în caz de atac nuclear erau rutină, dar președintele Eisenhower nu a promovat în mod activ construcția de adăposturi antinucleare. În aceste exerciții copiii de la școală erau învățați să se ascundă... sub bănci.

Guvernul a comandat filme despre adăposturi – le era lăudată valoarea și oamenii erau îndemnați să cumpere pentru că vor fi instruiți cum să le construiască / monteze și cum să le folosească.

Președintele Eisenhower a recunoscut efectele negative ale „fricii nucleare” asupra populației și i-a avertizat pe oameni: Nu trebuie să fim isterici. Putem fi vigilenți.

În anul 1957 a fost publicat „raportul Gaither”, în care se susținea, oficial, construirea de adăposturi care ar permite oamenilor să supraviețuiască în caz de atac, având speranța că vor putea ieși repede de sub pământ. Eisenhower îi sfătuia să adune provizii pentru șapte zile.

După ce Kennedy a devenit președinte, pe fondul escaladării tensiunilor dintre SUA și Uniunea Sovietică, într-un discurs ținut în octombrie 1961, acesta le-a spus oamenilor să înceapă construirea de adăposturi pentru a-și proteja familia în caz de atac. Tot Kennedy a pus presiune pe membrii Congresului să aloce cel puțin 100 de milioane de dolari pentru a se construi o rețea publică de adăposturi antinucleare și pentru a se dota cu cele necesare. S-a votat. Mass media (și nu numai) a preluat „mesajul”. Au apărut broșuri cu instrucțiuni despre cum să-și construiască oamenii adăposturile.

Companiile producătoare de „materie primă” exploatau teama publicului și culegeau beneficiile financiare.

Adăposturile erau livrate în multe forme, dimensiuni și materiale. Nu era suficient doar adăpostul; trebuia și echipat cu suficientă hrană și alte provizii pentru a supraviețui mai mult timp unei explozii nucleare. Magazinele aveau raioane speciale unde expuneau alimentele care se pretau pentru stocare pe termen lung și foarte lung; erau prezentate și vase diverse în care proviziile puteau fi depozitate/păstrate.

Aceste adăposturi au devenit un fenomen larg răspândit și datorită (sau din cauza?) insistențelor președintelui Kennedy – până în 1965 au fost construite mii de astfel de adăposturi, private și publice. Clădirile municipale au adaptat garaje și subsoluri pentru protecția civilă.

Specialiștii știu că astfel de măsuri n-ar fi ajutat prea mult. Sunt multe cauze care ar fi condus la eșec, cauze pe care le poate deduce oricine are minime cunoștințe de fizică și ceva logică în ceea ce privește comportamentul oamenilor în caz de dezastre.

Războiul rece a schimbat cultura americană – și nu numai – în mai multe aspecte importante. În SUA, teama de comunism a crescut foarte mult pe fondul relațiilor tot mai tensionate cu Uniunea Sovietică. Politicienii s-au cam folosit de frica publicului și și-au axat discursurile (în alegeri) pe măsurile drastice ce le vor lua împotriva comuniștilor. Lupta împotriva comunismului (și a comunismului împotriva „Occidentului”) a implicat amenințarea nucleară, pentru că cele două națiuni aveau arme nucleare pe care le îndreptau una asupra celeilalte.

Zicea Albert Einstein (cu optimism!!): Nu cred că civilizația va fi distrusă complet în urma unui război atomic. Probabil două treimi din oamenii de pe pământ vor fi uciși.


Resurse online:
- https://www.apartmenttherapy.com/fallout-shelters-american-homes-36770210
- http://www.tn4me.org/images/upload/File/Domestic_Impacts_Student_Handout.pdf
- https://www.history.com/this-day-in-history/kennedy-urges-americans-to-build-bomb-shelters
- https://buffalonews.com/news/panic-rooms-the-fear-of-fallout-in-the-50s-left-the-nations-back-yards-and/article_af1b89f5-310a-5824-b4cd-e913cba420e4.html
- https://www.cbsnews.com/news/a-look-back-at-americas-fallout-shelter-fatuation/

Imagine de Dr StClaire de la Pixabay

21 de comentarii:

  1. Yo creo que estamos destinados a la extinción si no es por una guerra nuclear . Lo hará el cambio climático u otra cosa. Te mando un beso.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Y yo creo lo mismo. La gente encontrará una manera de destruirse a sí misma.
      Te mando un beso.

      Ștergere
  2. Estamos destinados a la extinción. Te mando un beso.

    RăspundețiȘtergere
  3. Valul 6 a inceput deja in Africa de Sud. Posibil si in China.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Nu stiu pe ce val e Africa de Sud dar China, cica, ar fi pe valul omi_cron.
      In Africa e mai mereu cate ceva, doar ca nu se mediatizeaza exagerat.

      Ștergere
  4. Mi-ai adus aminte ca acum niste ani am vazut un reportaj din SUA. Era in mare voga cumpararea de buncare. Sumele variau dar cred ca minim era 100.000 de dolari. Si un nene care isi cumparase unul, vorbea despre el, explica ce contine.
    Isi cumparase alimente, apa si ... arme. Se gandea cum le va utiliza cand va fi atacat de cei care nu aveau nimic! Bezna mentala!
    E foarte corect. Nu trebuie sa fim isterici. Din pacate se incearca sa devenim.
    Asta este mai grav decat orice guvid! Sunt convinsa ca la cel mai mic semn sobolanii se vor ascunde. Sa stea mult si bine in ce buncare vor...
    Multumesc pentru linkuri, Diana draga! Documentata ca mereu!
    Pupici si seara buna!❤️😘

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Ca "vestigii istorice" aceste buncare sunt fascinante si au valoare, dar sa fie folosite pentru ceea ce au fost construite... cred ca nu prea multi ar reusi - mai ales daca altii cunosc locul unde sunt amplasate.
      Imi amintesc si eu unele documentare despre oameni care sunt pregatiti pentru Apocalipsa (sub orice forma ar veni ea)... Unii chiar se plictisesc in propria viata si nu stiu cum sa iasa in evidenta. Nenea amintit de tine: daca-l prinde "apocalipsa" deperte de buncar, in vacanta, la munca, la cumparaturi...? 😊
      Mai ales sobolanii mari se vor ascunde, sa "coordoneze" de sub pamant (si-apoi ies din gaura si se dau eroi) - 'ca fara ei oamenii n-or sti sa se descurce.
      Nu toti devenim isterici la fiecare piscatura de tantar; frica le ia mintile unora si... se arunca pe fereastra de la etajul 10 sa nu moara la cutremur, de exemplu. :( Tare trist...
      Multumesc si eu, Suzana draga! ❤️ Noapte buna! Pupici! 😘

      Ștergere
  5. Comunismul real, original, adevarat, absolut, eliberator a fost promovat si propovaduit de Mântuitor si este singura forma de guvernare corecta într-un stat, iar viitorul omenirii de acest sistem ceresc va fi dominat.

    "Toţi cei ce credeau erau împreună la un loc şi aveau toate de obşte.
    Îşi vindeau ogoarele şi averile, şi banii îi împărţeau între toţi, după nevoile fiecăruia."

    O seara relaxanta, binecuvântata, în bucurii si pace învesmântata, draga Diana !

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Suna minunat, dar...
      Sunt deja, in lume, comunitati "noi" (nu-i vorba de secte sau kibuț) care "sunt impreuna" si incearca sa traiasca impartind totul "dupa nevoile fiecaruia" - chiar si in aceste comunitati se isca ceva "concurenta" din cand in cand si cand se vor mari nu stiu daca nu vor ajunge sa reia ceea ce au dorit sa abandoneze. 😊

      Iti multumesc, Iosif! Numai de bine iti doresc si eu tie!

      Ștergere
    2. Din pacate, exista acest "dar..." care dintotdeauna a bulversat sistemele si lumea. Cu cât o familie, comunitate sau societate se dezvolta si evolueaza în spatiu-timp, cu atât "zeii" se vor înmulti si asupri lumea de pe Olimp. :)
      O zi minunata, relaxanta, în toate binecuvântata !

      Ștergere
    3. Imi place metafora cu "zeii". 😊
      Iti multumesc, Iosif! Zile senine iti doresc sa ai si tu!

      Ștergere
  6. O ser humano vai se auto destruir. Uma boa tarde. Diana. Beijinhos

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Quase tudo o que as pessoas fazem mostra que estamos caminhando para a autodestruição...
      Obrigada!
      Boa noite!
      Tenha um bom dia!
      Beijinhos 💐

      Ștergere
  7. M-au trecut fiorii citind ce ai scris aici...

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Ma gandesc ca nu se va mai ajunge pana la se indemna oamenii sa-si ridice adaposturi subterane....

      Ștergere
  8. Nici nu trebuie să vină de undeva sfârșitul lumii, pentru că singuri ni l-am creat.
    Doar câteva explozii nucleare ne-ar trebui, pentru a ne trimite în antichitate...cine ar scăpa cu viață.
    Weekend plăcut, Diana !

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Suntem cea mai inteligenta specie de pe Terra! Ar fi culmea sa nu reusim sa distrugem Pamantul prin propriile forte. 😊
      Multumesc, Stef! Weekend placut iti doresc sa ai si tu!

      Ștergere
  9. Vai de cei ce vor supraviețui unui atac nuclear!
    Toate cele bune!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Din tot ce-am citit si vazut despre consecintele unui atac nuclear chiar e vai de supravietuitori...
      Multumesc! Toate cele bune!

      Ștergere
  10. Mie mi se pare un pic amuzant (in sensul de ras amar) - la cate bombe au detonat.. noi mai asteptam atac? Oare acum nu traim consecintele experimentelor continui... adaposturi.... ah vreau si eu un adapost. Undeva sa fiu in siguranta... cu aer curat, apa curata.. mancare. Ce dorinte... pf!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Inca mai detoneaza, ca proba, in... atmosfera.
      Intr-un adapost de gen e aproape sigur ca pe oameni ii va "lovi" claustrofobia... il va distruge lipsa de ocupatie...
      In realitatea Terrei cred ca aer curat, apa curata si altele cu adevarat curate mai pot fi gasite - eventual! - unde n-a ajuns "fir de om"... "civilizat"... dar chiar si asa... nu stim ce-o fi in sol, de la Natura...

      Ștergere

Va multumesc pentru ca sunteti aici. Comentariile scrise dupa trei zile de la data publicării articolului vor fi moderate. Multumesc pentru intelegere.