2022-05-04

România are gaze

România are gaze! Nu, nu-i balonată, nici constipată, ci are zăcăminte de gaze naturale; le are de mult, dar... cine să le exploateze serios, în "folosul națiunii"? Pentru a exploata gazele (și orice alte resurse subterane și nu numai) e nevoie de bani pentru investiții, de oameni pricepuți, care știu ce fac și – nu în ultimul rând – e nevoie de interes.

Trebuie grijă și de mediu, să nu te-apuci să „sapi” aiurea, să-ți iei gazul, să-l treci printr-o gașcă de firme-căpușă și să lași jale în urma ta... Sigur, când e o „urgență”, s-o permite să nu mai fii prea atent cu mediul, să nu mai ții cont de „truditorii” plătitori de taxe și impozite și bunurile lor. Când e „urgență” e urgență și gata: „ciocu' mic, acum noi suntem la putere” (vorba unei "politicienese" din fostul partid democrat liberal devenit azi partid liberal).

România are gaze la Buzău, de exemplu. Gaze la mare adâncime. O, super! Gazul de acolo va face ca România să fie independentă un timp extraordinar de îndelungat: 3 ani, cu începere din... 2024. Se aude un fâssss... România scapă gaze. Acum, fără mofturi! Vrem independență gazoasă, nu mai facem mofturi și sperăm că pânza freatică va rămâne cu apă bună de băut, că nu vor fi cutremure mici și dese și alte mărunțișuri de gen!

Când le-am văzut entuziasmul celor care aruncau cu praf gaz în ochi despre Buzău așteptam să zică măcar vreo 10 ani. Când am auzit trei... speranța s-a blegit.

România are gaze și în Marea Neagră! Se știe de muuuulți ani dar... nu erau bani pentru o exploatare serioasă, deh! Acum vine o (altă) companie americană, face „parteneriat” cu una română și începe exploatarea. Un ministru cu ochelari, slăbuț la propriu (la figurat nu e prea clar cum e, dar dacă e ministru...), aproape că scanda despre câte milioane se vor investi pentru exploatarea resurselor! Se entuziasma de parcă toți acei bani ar fi urmat să fie împărțiți „truditorilor” plătitori de taxe și impozite! Cât timp va fi România independentă în acest caz? Nu știu... Fâsul va fi sub apă, de data aceasta. Ne rămâne speranța că nu vor fi delfinii cu burta-n sus la suprafață.

România are gaze. Românii ce au?

Acesta este un pamflet și trebuie tratat ca atare.

16 comentarii:

  1. Uy los politicos solo ven por ellos. Te mando un beso.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Creo que siempre ha sido así, en casi todas partes, pero ahora hago demasiado solo por ellos.
      Te mando un beso.

      Ștergere
  2. Românii au gauri negre în gândire si simtire. :)
    https://www.youtube.com/watch?v=kxjwb5cXTI0

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Nu chiar toti. :) Si-apoi, prea multe nu putem face in unele chestiuni. Partea nasoala e ca nu avem "la oferta" (cand mergem la votare) niste oameni care se gandesc si la natiune, cu adevarat, nu doar din gura.

      Multumesc pentru video; poate gasesc filmul, sa-l revad.
      Toate cele bune!

      Ștergere
  3. Romania nu va face nimic pentru români atât timp cât mentalitatea noastră nu se schimbă. Suntem mult prea axati ( in general vorbesc) pe binele numai al nostru personal si imediat, in secunda doi daca s-ar putea, fară a ne gandi la comunitate. De la comunitate stim doar sa asteptam, uitand ca in fond noi formam communitatea. E ca intr-o postare aparuta pe grupul comunei mele ”Cand eram mică, iesem sambăta la poarta si maturam strada, acum asteptam sa ne măture primaria”.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Ai dreptate: este si o chestiune de mentalitate. Si, luand exemplul dat de tine: daca nu reusim sa ne descurcam cu maturatul in dreptul gospodariei personale cum sa reusim ceva de anvergura?
      Pe de alta parte, cand e vorba de "bogatiile solului si subsolului", acestea sunt ale tuturor = de redevențe ar trebui sa beneficieze toti, indirect (prin bugetul de stat) dar politicienii aleg redevențe mici si e greu sa nu ne gandim ca ar putea fi "parandărătul" mare...

      Ștergere
    2. Asa ar fi corect Diana, sa beneficieze toti, dar de la ceea ce e corect pana la realitate...e diferenta mare.
      Exact aia e si problema mea cu oamenii care asteapta sa le faca primaria sau statul sau ...pe cine considera ei responsabil de un anumit lucru. Si mai si zic ca pe vremea lor se facea intr-un anumit fel. Cine ii opreste acum sa faca ca atunci? Pana la urma tine de bun simt. Ne uitam la filmele americane si vedem cu se implica toti in comunitate si cum se ajuta unii pe altii. La noi... e mai mult ceva de genul ”iti dau daca imi dai si tu...” Altfel chiar nu iti da.

      Ștergere
    3. Dada! Diferenta intre teorie si practica... e-heee! 😊
      Chiar asa! Ce-i opreste sa faca asa cum stiu?! Si eu am o "problema" cu cei care au fixul "sa-mi dea statul; sa faca primaria"... Sunt lucruri care intra doar in atributiile astora, dar ar fi ideal sa invete toata lumea care-s acestea, sa nu-si mai faca iluzii si sa astepte in zadar de la altii ceva ce trebuie sa faca ei.
      Atunci cand oamenii aranjeaza pe unde stau ii determina, la un moment, dat si pe ceilalti macar sa pastreze daca nu sa faca... Atunci cand ceva este neingrijit se aplica... "teoria ferestrelor sparte".
      Mai avem mult până departe...

      (am scris candva despre o fetita in varsta de vreo 6 ani care facea curat in fatza scarii de bloc unde locuieste pentru ca nu voia ca pasarile sau pisicile sa manance ceva ce nu trebuie sau sa se raneasca).

      Ștergere
  4. Gaze de esapament??? Poate ne vine vreo idee geniala unindu-le petru a genera energie 'libera'!
    Niko a exprimat foarte corect. Daca nu ne schimbam abordarea, oferind altora ceea ce avem noi nevoie pentru a avea si noi (miraculos) nu se va intampla nimic.
    E greu de inteles abordarea, insa a o experimenta la scara mica poate ca ar schimba ideile principale. Se spune ca Ro este o colonie. Sunt oameni care facand bilantul constata asta. Noi nu intelegem ideea, cred eu. La asta s-a ajuns dupa mai mult de 30 de ani de regres, involutie si spalare a creierului.
    Si evident conduceri marioneta - tradatoare !
    Ma opresc aici, ca oricum problemele nu le rezolvam asa.
    Pupici si o seara frumoasa, Diana draga! Sa fie pace este cel mai important acum...❤️😘

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Haha! Are destule si de esapament. Macar de-ar avea cineva ideea geniala de-a putea "reconverti" aceste gaze in energie! Si de-ar fi posibil, nu e "acceptabil" pentru ca pierd altii gramezi de bani.
      Putem schimba abordarea, dar in anumite chestiuni nici chiar "majoritatea" n-are spor - in chestiunile financiar-economice (de stat) de exemplu. Singura abordare posibila in astfel de cazuri e sa scriem, sa vorbim sa alea-alea. Nu schimbam mare lucru, pe loc, dar in timp se vor misca lucrurile pentru ca se aduna tot mai multi oameni in jurul unei idei. Daca, de exemplu, pe tine te deranjeaza nu stiu ce lege si nu scrii despre asta public - poate spui cuiva, in cercurile tale, dar nu-i acealsi lucru - cei care nu sunt imediata ta apropiere n-au de unde sti ca esti nemultumita deci nu te abordeaza pentru o eventuala incercare de schimbare. E bine sa facem/zicem lucruri in "patratica noastra" dar e bine si sa spunem public, sa se adune tot mai multi oameni, indiferent unde sunt ei, fizic discutand.
      Cat timp oamenilor le este bine - sau pare ca le este bine - in "patratica lor" nu se va schimba mai nimic in bine; in rau... e-heee!
      Romania colonie! Nu doar Romania! Sunt aproape toate statele coloniile unora, doar ca in grade diferite. Globalizarea e un fel de colonizare.
      Sa fie pace e important dar... depinde ce fel de pace. ;)

      Iti multumesc, Suzana draga! ❤️ Seara frumoasa sa ai si tu! Pupici! 😘

      Ștergere
  5. Are multe, dar n-are tehnologie si conducatori capabili.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Ar avea si tehologie daca ar avea administratori capabili... Administratori capabili prea curand nu va avea. :( Mergem inainte ca un hamster in roata lui.

      Ștergere
  6. Am impresia că globalizarea actuală stagnează (unii susțin că de-a lungul vremurilor au fost mai multe globalizări datorită migrației și comerțului).
    Încep să cred că vor fi din nou ”cortine de fier” si orașe sectorizate de ziduri păzite.
    Weekend liniștit!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Cred ca globalizarea a inceput cu tratatele comerciale care au stat la "baza" infiintarii ONU - de cand s-a infiintat ONU pare ca a inceput globalizarea (doar ca nu era numita astfel).
      N-ar fi de mirare... Intre Israel si Palestina exista zid, intre SUA si Mexic exista "gard"; nu stiu daca Ungaria a demontat gardurile ridicate in 2020...
      Iti multumesc! Weekend linistit iti doresc sa ai si tu!

      Ștergere
  7. Ah, de aia m-am pricopsit de vreo saptamana cu .. gaze. Macar stiu de la ce mi se trage.
    Desi nu ar trebui sa vorbim de trageri in acest caz...
    :))

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Nasol cu gazele astea! :)))
      Ce fain ai completat pamfletul! :)))))) Multumesc! 😘

      Ștergere

Va multumesc pentru ca sunteti aici. Comentariile scrise dupa trei zile de la data publicării articolului vor fi moderate. Multumesc pentru intelegere.