2022-09-22

Scuzați deranjul

Luni m-a rugat o cunoștință s-o însoțesc prin magazine pentru că voia să-și cumpere „de urgență” ceva de îmbrăcat pentru situația X, dar nu neapărat să fie ceva super-calitate. Nu-mi place să bântui prin magazine – ci vreau să merg „la punct fix” - dar am bântuit prin câteva, și n-a găsit nimic potrivit – nu lungesc povestea, ci trec la final...

Mi-am amintit de un magazin cu marfă la prețuri mici - de unde am mai cumpărat mărunțișuri de-a lungul timpului și știam că au haine faine dar care nu trecuseră, din motive diverse, de „controlul tehnic de calitate" al producătorilor.

Una dintre vânzătoarele din acest magazin e tare neplăcută dar de fiecare dată am ignorat atitudinea ei pentru că mai era cel puțin una cu chip senin (sau măcar un zâmbet de conveniență) care „îndruma” clienții.

Luni, când intrăm, lângă tejgheaua unde era casa de marcat stătea o femeie în vârstă, mititică, și nicio vânzătoare la vedere. Ne învârtim pe acolo ca hamsterii în roată și după câteva minute apare „neplăcuta” dintr-o cameră din spate, vorbind la telefon – pe această vânzătoare am văzut-o de fiecare dată vorbind la telefon; și nu se oprea nici când opera casa de marcat. Cred că două minute am așteptat să termine de vorbit, dar ea ne ignora și pe noi și pe doamna în vârstă. Am întrebat-o dacă aș putea găsi acolo tricouri „cutare” pentru că ar fi durat o veșnicie să scotocesc prin toate rafturile și toate stativele unde erau fel și fel de tricouri (proasta de mine credea că ea este acolo și să ajute clienții, nu doar să încaseze bani).

Ce nepoliticoasă sunt! Deranjez din convorbiri private vânzătoarele aflate la muncă!

Ce?! mă întreabă strâmbându-se de parcă am înjurat-o. Repet întrebarea și ea se adresează, enervată, persoanei din „cutia electronică”: Stai un pic că... (am completat în gând, zâmbind larg spre femeie, ce-mi imaginam că ar vrea să zică: cred că o idioată vrea să cumpere ceva). Apoi întinde brațul și zice în scârbă: Acolo! (și revine la convorbire). Nu! Nu erau chestiuni de serviciu! Vorbea despre ceva cu „verișoara care...”. Nu! Nu era aproape de ora închiderii, ci cu două ore înainte de ora închiderii.

Doamna cea în vârstă încă aștepta la tejghea să plătească ce avea în coș, dar vânzătoarea avea de vorbit. Când ne-am îndreptat spre ieșirea din magazin, după vreo zece minute (n-am cumpărat nimic), doamna cea în vârstă încă aștepta...

M-a mâncat limba, și înainte să ies i-am spus răspicat, dar cu zâmbet larg pe mutră: Scuzați deranjul!” Iar ea, de colo, în scârbă: Niciun deranj, doamnă! Și eu, și ea, două persoane civilizate! Păi, nu?!

Persoana pe care o însoțeam mi-a zis că puteam să tac. Da, puteam! Tăcusem de atâtea ori până atunci – și voi mai tăcea, probabil, în alte situații! Cred că luni am vorbit pentru că femeia aceea în vârstă stătea „cuminte” și aștepta ca vânzătoarea să-și îndeplinească atribuțiile înscrise în fișa postului.

26 de comentarii:

  1. Urasca astfel de persoane si nu o data mi s-a intamplat ca dand peste un astfel de ”vanzatoare” sa nu mai intru iar in acel magazin, bine-nteles avand si alte variante la dispozitie. Dar atitudinea vanzatoarelor ma influenteaza mult daca cumpar sau nu un anumit articol din magazinul in care ele lucreaza.
    Chiar ieri am fost sa cautam o rochita de nunta. Am intrat intr-un magazin in care vanzatoarea nici nu s-a ridicat de pe scaun, nici nu ne-a intrebat ce cautam desi ne vedeam ca comparam diverse modele cu ceea ce vazusem in vitrina. Nici nu am avut chef sa probam ceva de acolo. Am intrat apoi in alt magazin unde...am vazut o vanzatoare ca in filme, vorbit frumos, politicos, explicat, cautat rochie, adus ea la cabina de proba, inclusiv pantofi.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Ooooo! Astfel de "vanzatoare" care n-au nicio treaba sa faca un client sa se simta bine in magazin par a fi tot mai multe... De parc ar fi vina clientilor ca lor nu le place ceea ce fac la locul de munca. :( Sunt constienta ca nu e usor sa fii vanzator, dar ce vina am eu ca cineva, inainte, i-o fi stricat buna dispozitie? Unii sunt prost dispusi de la natura... 😊
      In general, nici eu nu mai intru cand dau de astfel de agenti comerciali - tot daca am alternativa. In schimb, cand dau de oameni carora le place (macar in aparenta) ceea ce fac la locul de munca, chiar daca nu gasesc ce as fi vrut, cumpar macar un maruntis, daca exista pe acolo ceva de gen, daca nu...
      E o placere sa vezi oameni carora le pasa de clienti! E aproape sigur ca, a doua oara, tot acolo merg prima data cand am nevoie de ceva similar.
      Toti avem zile mai putin bune, dar cand "ziua mai putin buna" devine obicei e aiurea. Cu prima ocazie cand voi avea drum la magazinul despre care am scris voi intra, voi pierde timp acolo si nu voi cumpara. 😊

      Ștergere
  2. Când descopăr situații similare, de obicei nu mai calc pe acolo...
    Păcat că există vânzătoare care își uită meseria 🤔...
    Dar mai există (am întâlnit așa ceva...) și vânzătoare cu zile în care nu are chef (și te admonestează că nu spui corect denumirea produsului...) și zile când este veselă, dornică de activitate !
    Pupici ❤

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Nici eu nu mai calc, daca am alterntiva, altfel merg si - in general - dupa unele schimburi de replici se schimba radical situatia. Am "experienta" cu doua vanzatoare din alimentarele de langa bloc, unde merg de regula - am inghitit cat am inghitit atitudinea lor si apoi am spus ce aveam de spus. Acum zici ca sunt prietena lor! :)) Chiar daca e de fatzada atitudinea lor, nu-mi pasa.
      Toti avem zile mai putin bune, dar... ma enerveaza admonestarile de genul de care zici! Uneia de la un chiosc, care m-a corectat la denumirea unei gume de mestecat, i-am zis ca nu stiu engleza; a doua oara (si ultima), dupa nici o ora, m-am dus cu denumirea scrisa pe hartie si i-am aratat-o, spunandu-i ca nu vreau s-o indispun din nou cu engleza mea de balta. Doar ca n-a aruncat in mine cu pachetul de guma! 😃
      Pupici! ❤

      Ștergere
  3. Nu-mi vine să cred!!! Îmi închipui că nasoala e chiar patroana magazinului... nu că asta ar schimba cu ceva datele problemei. Data viitoare când mergi acolo încearcă să o descoși pe vânzătoarea amabilă.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Nu e proprietara... Pe proprietari i-am vazut. E un "lant de magazine" - unul a fost candva chiar pe langa bloc si mergeam des, sa cumpar maruntisuri gen hartie colorata, lipici, culori etc.
      Ca tot veni vorba... Nu sunt niste angajatori prea ok, din ceea ce au povestit vanzatoarele pe care ajunsesem sa le stiu dupa nume, dar acest fapt nu cred ca e corect sa "motiveze" comportamentul vanzatoarelor in relatia cu clientii...

      Ștergere
  4. Mă întreb acum ce-aș fi făcut oare eu, dacă eram în locul tău... Probabil, tot la fel, aș fi căutat să-mi păstrez calmul, știind că oricum n-o pot face pe angajată să înțeleagă de ce e ea pe acolo... Cu siguranță, șeful ei știe cum ar fi, atât ca om, cât și ca vânzătoare, și - dacă nu ia măsuri, îi e pesemne „rudă”, cu sau fără ghilimele. Am cunoscut și pe cineva ca ea, dar care nu se înrudea cu șeful, nu, ci doar era... de temut, fiind un om rău cu adevărat. Am empatizat și cu doamna în vârstă, despre care presimt că nu va mai intra, vreodată, în acel magazin. Eu una, să fi fost în locul ei, fix așa aș face, pe viitor.
    Te îmbrățișez, Diana! Zi frumoasă îți doresc să ai!! ❤️

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Tacusem de atatea ori... Mai puteam sa tac o data, dar doamna aceea era in magazin, langa tejghea, de cel putin 15 minute (de cand am vazut-o, si era acolo cand am intrat). Chiar nu cred ca e ok asa ceva! Sunt sigura ca dna in cauza va mai intra - sunt preturi mici in magazin, si la servetele, hartie igienica si altele de gen de folosinta zilnica...
      Acest magazin (face parte dintr-un "lant") nu are proprietari ok, din ce ziceau vanzatoarele din alt magazin, aflat candva pe langa blocul unde locuim si pe care il frecventam... De la respectivele doamne stiu ca aveau salariul minim si primeau in plus in functie de vanzari. Poate ca femeia de luni are salariul mai mare sau nu e "indexat" cu "sporul de vanzare", sau poate ca nu-i pasa... Evident, exista si varianta pe care ai amintit-o, dar trebuie sa fie sisi aia care pastreaza angajati care alunga clientii.
      Si eu te imbratisez, Cri, si iti doresc sa ai zi frumoasa! ❤

      Ștergere
  5. Hi Diana,
    What an unpleasant salesperson, I would never go to this store again, because I hate rude people and there are certainly other stores with the same or similar products.
    Hugs and all the best

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Hi Maria!
      As a rule, I don't go anymore where I meet rude people, but there are cases where I can find certain products only "there" or it is more convenient to go "there". This is not the case with this store - there are others.
      Thank you! All the best to you too! Hugs!

      Ștergere
  6. Şi totuşi ai fost chiar elegantă, deşi tu ai spus-o cumva ironic. Sigur nu s-a prins.
    Există, din păcate, multe situaţii la fel. Încă de la intrare îţi aruncă priviri ucigătoare, de parcă le intri în casă, încălţat, pe covorul nou.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Ce bine ai descris atitudinea unora! 😃 Exact asa se comporta aceasta femeie!!! (cand mai era si alta acolo o ignoram, dar pare sa fie "responsabila" la casa de marcat).
      Cred ca s-a prins... Prea a rostit cuvintele din varful buzelor. Ups! Hahaha! Acum ma gandesc ca o fi fost raspunsul "reflex" la expresia "scuzati deranjul". 😃 Ar fi ceva! 😃

      Ștergere
  7. Eu nu tac. Ori e acolo să-mi stea la dispoziție ori n-are decît să cheme pe altcineva cît își rezolvă problemele. Săru mîna!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. In magazine unde merg rar tac, de regula - dar am si zile cand am mancarimi la limba. Acolo unde merg des si cineva se comporta - de regula - ca si cum deranjez tac cat tac si vorbesc, apoi merg tot acolo ca si cum nimic nu s-a intamplat (si atitudinea lor devine una potrivita - cel putin cu mine).
      Ar fi bine sa nu mai taca nimeni cand intalneste astfel de situatii.
      Zile linistite iti doresc!

      Ștergere
  8. Genial y profundo relato. Te mando un beso.

    RăspundețiȘtergere
  9. Bine te-am regasit, Diana draga! Nu stiu cum ajungi in astfel de situatii, insa presupun ca nu sunt singulare. Chiar daca vreau sa cred ca procentul lor nu este chiar mare... de tot!😊 Chiar daca nu sunt stilul certaret, ma intreb cum ar fi reactionat daca o intrebai cine este seful acolo!
    Macar la plecare, cred ca nu m-as abtinut sa-i spun ca m-a pierdut de musteriu.
    Desi probabil ca ar fi durut-o alaturi.
    Noroc ca nu sunt antrenata in astfel de expeditii. Si pentru mine mi-e cam greu cu magazinele... 😊
    O duminica placuta sa ai si cu experiente mai frumoase!
    Pupici!❤️😘

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Bine ai revenit, Suzana draga!
      In mod sigur se intampla destul de des, dar clientii sunt diferiti. :)) Personal, trebuie sa recunosc ca nu am intalnit ca regula astfel de situatii, ceea ce ma determina sa sper/cred ca, totusi, nu sunt asa de multe "cazuri" cum ar putea parea (poate tocmai de aceea or iesi in evidenta si sunt deranjante) 😊
      N-ar interesa-o intrebarea despre sef - la acea ora era singura acolo, iar angajatorii nu sunt niste angajatori ok, deci s-ar putea ca pe ea s-o pastreze "cu orice pret" pentru ca altii n-ar rezista sa lucreze acolo prea mult (probabil ca si vanzatoarea stie asta - pe ea am vazut-o de fiecare data cand am intrat; celelalte erau tot altele, si nu se lucreaza "in schimburi")
      Cand merg la magazin merg pentru ca am nevoie de "cutare lucru", nu stau sa casc ochii; rar, rasfoiesc reviste-reclama, dintre cele lasate pe la blocuri, sa aflu ce-si mai cumpara oamenii. 😃
      Multumesc! Zile senine iti doresc! Pupici! 😘 ❤

      Ștergere
  10. Olá Diana!

    Nessa nova geração é o que mais está surgindo.
    Pessoas que não dão valor ao trabalho que tem.
    Depois reclamam da falta de emprego.
    Tenha uma semana repleta de luz
    Abraços Loiva

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Olá Loiva!
      O que você escreveu é muito verdadeiro! Acho, porém, que não é só a geração de hoje que está insatisfeita. A vendedora sobre a qual escrevi tem mais de 40 anos, mas provavelmente está fazendo esse trabalho agora porque perdeu um emprego onde gostava.
      Obrigada!
      Desejo a você uma semana maravilhosa!
      Abraços.

      Ștergere
  11. Genial entrada Diana <3

    Un beso desde Plegarias en la Noche

    RăspundețiȘtergere
  12. Am mai trecut sa-ti spun o saptamana usoara si fara prea mari deranjuri! Pup.😚💖

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Iti multumesc! 💖 Pana la acest moment a fost "liniste". 😊 Pupici! 😘 ❤

      Ștergere
  13. Ha!!!! Dar ai fost prea Lady, zau.
    La noi era un magazin (posibil sa mai fie) cu doua creaturi care zici ca erau vesnic ingretosate de toata lumea.... :))))).
    Am intrat si eu odata cu Ralu. A doua oara cand am trecut pe langa i-am zis destul de tare cat sa ma auda cele doua minunate, care priveau lumea din usa castelului lor ... ca eu acolo nu mai intru nici sa ma plateasca ... :))))))
    Si cred ca am mai zis ceva de proasta crestere sau ... ifose sau .... nu mai stiu nici eu exact :)))) ca a trecut ceva vreme. Dar le-am sters un pic zambetele superioare de pe fata :))).

    Pupici :D

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Oh, Rux, multumesc! N-am fost deloc lady! O lady ar fi iesit, fara sa comenteze, inca de la primul cuvant adresat, in sila, de vanzatoare. 😊
      Hahaha! Au fost momente cand am batut si eu seaua sa priceapa iapa. 😃 Prefer s-o spun pe sleau, sa nu existe echivoc, dar nu intotdeauna se potriveste (sau... nu intotdeauna e "sanatos" sa o spun pe sleau) 😊

      Pupici! ❤

      Ștergere

Va multumesc pentru ca sunteti aici. Comentariile sunt moderate deoarece e singura metoda pe care o stiu sa nu pierd vreun mesaj si sa evit mesajele nepotrivite. Le public imediat ce accesez blogul. Multumesc pentru intelegere.