2023-07-08

Maya Forstater si Sorana Cirstea

Cercetatoarei Maya Forstater, in 2018 sau pe acolo, nu i-a fost reînnoit contractul / bursa la Centrul pentru Dezvoltare Globală (CDG) din cauza convingerilor critice față de ideologia de gen.

CDG are ca obiective reducerea sărăciei și inegalității la nivel mondial prin cercetare economică menită să conducă la politici și practici mai bune.

Ea a scris pe Twitter, la un moment dat:

Sentimentul intern al unui bărbat că este femeie nu are nicio bază în realitatea materială.

A comparat femeile trans, care se autoidentifică, cu Rachel Dolezal, o femeie albă americană care s-a prezentat în mod fals ca fiind de culoare. Maya Forstater a descris acest lucru ca fiind un sentiment în capul lor.

Procesul câștigat de Maya Forstater este un proces câștigat (și) în numele libertății de exprimare.

Citez în continuare din spusele expertei fiscale care a câștigat procesul împotriva organizației care a nu i-a mai reînnoit contractul:

Organizațiile care numesc oamenii bigoți și care îi discriminează din cauza convingerilor lor se pot aștepta să plătească daune semnificative atunci când aceste cazuri ajung în instanță.

Un bigot este cineva care are prejudecăți sau este antagonist față de o persoană sau de oameni pe baza apartenenței acestora la un anumit grup. Eu, și multe alte persoane cu convingeri critice față de sex, am fost victimele, nu autorii, discriminării alimentate de bigotism.

(sursa info: The Guardian)

Consider că e un fapt: identitatea biologică nu e același lucru cu identitatea de gen – cele două noțiuni nu trebuie confundate. Doar pentru că unora nu le place cum sună – sau înțeleg greșit - nu înseamnă că nu e adevărat.

În cazul acesta libertatea de exprimare a avut de câștigat. Poate că mai sunt multe alte cazuri dar informațiile nu au ajuns și la mine. Nici nu am căutat informații, și nici nu aș fi scris despre acest caz (care e documentat pe larg pe marele Internet) dacă nu ar fi pe tapet acum „cazul tenismenei” criticată de fel și fel de indivizi care "dau semne de mentalitate extremistă" (să fiu în trend).

Sorana Cîrstea a scris pe nici-nu-mă-interesează-unde:

Faceți bărbații din nou masculini, faceți femeile din nou feminine, faceți copiii din nou inocenți.

(Într-un fel, numai ea știe ce-a vrut să spună; sau a aruncat o piatră în apă și...)

Unii dintre fanii tradiției, normalității (ce-o fi însemnând și normalitatea) au văzut în acest mesaj semne (!!!) ale unei mentalități care nu acceptă comunitatea LGBTQI+. Și-au început atacul!

Pe bune?! Cât de bigot trebuie să fie cineva încât să înțeleagă așa ceva din această frază?! Auzi! Semne ale unei mentalități... Semne! Asta s-ar putea traduce și prin aceea că un scriitor care ar scrie în romanul său X că i-ar plăcea că iubita lui să fie mai feminină ar de semne ale unei mentalități care nu acceptă comunitatea...?

Ori eu nu înțeleg nimic din nimic, ori alții... caută nod în papură din reflex. Zău așa!

Sigur, fraza sportivei poate duce cu gândul (și) la vremea când era bine ca femeile să aibă grijă de soț, de copii, de casă iar bărbații... puteau face ce vor inclusiv cu soțiile, fiicele lor. Înțeleg că nu ar fi unica stupizenie dată public de această sportivă. Dar! Pentru a accepta ceva, pentru a tolera ceva nu înseamnă, automat, că trebuie să îți și placă.

Sportiva a susținut că mesajul postat de ea a fost unul pozitiv, influențat de întâlnirile pe care le-a avut. Din declarația ei:

A fost un mesaj care a venit după sosirea mea la Wimbledon și a fost un mesaj pozitiv. Ieri am văzut-o pe Prințesa de Wales, Kate, și m-a impresionat extraordinar de mult eleganța ei, eleganța doamnelor de aici, cât de frumos sunt îmbrăcați bărbații, toți la costum, cu cravată, și câtă disciplină au copiii, ce inocență, și totul a venit dintr-o admirație a mea față de acest turneu și de toate lucrurile frumoase pe care le-am văzut aici, care reprezintă acest turneu. (...)

(sursa: sport.ro)

E foarte adevărat: cu atâtea sensibilități la tot pasul e greu să concentrezi o idee amplă în câteva cuvinte fără echivoc, mai ales dacă nu ești mare maestru orator. Dar de aici până la... un proces de intenție cred că ar trebui să fie cale lungă. Părerea mea.

14 comentarii:

  1. În goada după senzațional, după știrea aia care să atragă, efectiv lumea să grăbește să scrie despre orice și ca de obicei, nu laudele se vând ci critica, așa că inevitabil au început să se lege de orice propoziție/frază spusă de cineva, de multe ori s-o scoată din context și s-o interpreteze fiecare după cum vrea. Articolul de azi mi se pare că face bună pereche cu cel cu „auzim, dar nu stim să ascultăm”. Sunt strâns legate după părerea mea. Jurnaliștii nostrii de „senzație” aud ceva și se grăbesc repede să interpreteze după prima idee care le trece lor prin cap fără să audă cu adevărat ce a vrut să spună interlocutorul. Iar in socialmedia, din spatele unui ecran ...„mulți viteji s-arată”.
    Bine ai revenit Diana!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Bine zis "goana dupa senzational". Hm. Macar de-ar fi senzational in toate aceste "fumigene"... Am sentimentul ca unii ar face orice doar pentru a fi bagati in seama, a fi "vizibili".
      Ai dreptate! Poate fi pereche cu "ascultatul". Bine zici: interpreteaza conform ideii care le bantuie prin cap. Iar despre "vitejia" din spatele ecranului ce sa mai vorbim?!
      Multumesc, Mihaela! <3 Bine te-am regasit!

      Ștergere
  2. Traim intr o lume in continua modificare... Eu fiind "de generatie veche" recunosc ca am conceptii imbatranite ... ma adaptez greu epocii gender. (genul trait si simtit, nu genul atribuit pe baza caracteristicilor fizice, masculine sau feminine). Accept totul asa, pentru ca e chestie de respect si educatie, insa de inteles nu prea inteleg si ma bucur din suflet ca eu nu ma confrunt cu asemenea tulburari... Incerc sa imi inchipui cat de greu le este celor care au asemenea probleme de orientare si cred ca e greu sa lupti sa iti clarifici sentimentele confuze. Mai intai pentru ei si apoi cu acceptanta sociala. Insa legislatia este din ce in ce mai prezenta in sprijinul acestora, deci banuiesc ca nu le mai este asa de greu, ca spre exemplu acum 50 de ani, sau ca in evul mediu.... Cu toate ca traim in democratie si libertate, unii vad genul ca o expresie a egalitatii, altii il percep ca abuz de limbaj si paternalism.
    Dar revenind aici la cazurile de exprimare pe care le ai prezentat tu aici, cred ca intr adevar este vorba de interpretate si de apartenenta la context.
    Te pup Diana draga. Un weekend placut!
    Ganduri bune si imbratisari de la Trio pentru Trio 🐾😘🤗

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Cred ca nu e vorba despre "generatia veche", ci despre ceea ce simtim, credem, stim... Tineri la "prima tinerete" sau tineri la "a doua/a treia etc. tinerete" 😊 traim o epoca in care pare ca exceptiile sunt promovate la rang de regula. Fiecare e liber sa fie/sa se simta cum vrea, ce vrea - e dreptul lui sa creada ca e firesc cum ii e (si n-o sa ma pun de-a curmezisul firescului cuiva cat timp nu-mi impune "firescul sau" si cat timp nu dauneaza altora), si e dreptul oricui altcuiva sa considere ca nu e firesc. Firescul, normalitatea sunt, totusi, notiuni relative, asa ca... toti avem dreptate (sau nici unii nici altii)
      In momentul in care unii sunt discriminati/hartuiti pentru ca-si exprima opinia despre ceva (fara a blama sau mai stiu eu ce) incepe sa fie aiurea... Aiurea mi se pare a fi si tendinta de a face din exceptie regula...
      Interpretarile facute "pe negandite" pot duce la o serioasa despagubire, dupa cum dovedeste procesul castigat de cercetatoarea in cauza.
      Iti multumesc, Carmen draga! ❤ Weekend placut si pentru tine! 😘
      Am zambit larg vazand 🐾 ! 😊 Pupici si imbratisari si de la noi pentru voi! 💕 💕 💕

      Ștergere
  3. Divide si cucereste. Invrajbeste si castiga... :)
    Cam asta e tot, rezumat.

    Mie fraza Soranei nu mi se pare ca ... face vreun rau. Nu m-ar fi afectat daca o citeam pur si simplu, nu ma afecteaza in vreun fel nici acum. De fapt nu inteleg care e treaba :))). Pana la urma si-a zis si ea parerea si nu a facut-o intr-un mod urat, jignitor sau mai stiu eu cum.

    In fine... poate sunt eu prea obosita, dar astfel de chestiuni ma duc cu gandul doar la un singur lucru: praf in ochi (ca sa nu se vada ce e important cu adevarat), crearea si intretinerea unui teren de „razboi” intre tabere care isi scot ochii pentru extreme.. cand exista desigur si o cale de mijloc, sau chiar mai multe... :). Sper bucuria si castigul unora.

    Pupici :*

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Ai rezumat la fix acest "razboi al genului" (sau "genurilor"?) Chiar praf in ochi, sa se abata atentia de la chestiunile cu adevarat importante...

      Exact! Fata si-a spus parerea... pentru ca si ea are dreptul sa aiba pareri.
      Cred ca numai cine e "fixat" pe o anumita idee poate alege sa inteleaga, din ceea ce a scris sportiva, ca e un "atac" la cineva... In fond, daca tot e despre "interpretari" putem gasi mai multe.
      Ceva de speriat cum le reuseste dezbinarea! :(

      Hm! Fara legatura... Ieri am auzit alta: o femeie transformata in barbat a dat nastere unui copil (desi facea tratament cu testosteron) si acest om a zis intr-o emisiune (la americani) ca nu e femeie si nu e mama, ci "persoana care a nascut" - si "va lupta" ca toti cei in situatia aceasta sa aiba un "cuvant/expresie" care sa-i desemneze "in mod egal" si "nediscriminatoriu" cu femeile-femei care nasc - cumva, lasa de inteles ca femeile (toate) care nasc sa fie numite "persoane care nasc". Altfel spus, sa se schimbe legea naturii printr-o lege politica. Hm. Alte "dezbateri aprinse" pentru exceptii. Aaaapuuufff!
      Pupici! 💗

      Ștergere
  4. Yo creo que uno debe aceptar a los demás pero los demás tambien deben aceptarte a ti y respetar lo que piensas . Así no estén de acuerdo. También debemos buscar nuestras similitudes y no nuestras diferencias. Te mando un beso.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Totalmente de acuerdo: necesitamos respeto mutuo. Las similitudes son lo que nos une, y se puede decir que las diferencias nos completan (como especie), no deberían "para tirarnos a la batalla" unos contra otros.
      Despedir a alguien que dijo un axioma (por así decirlo) está mal, en mi opinión.
      Te mando un beso.

      Ștergere
  5. Anumite subiecte s-au transformat intr-un fel de trend periculos. Cei mai bine de 30 de ani de spalari pe creier si-au dovedit eficienta, din pacate. :(
    Cand logica si bunul simt, se ascund e tare naspa. Cand un om vorbeste despre normalitate si este atacat pentru asta, vremurile s-au deteriorat dramatic. Cu cat persoana este mai publica, cu atat mai mult valurile de idiotenii sunt mai mari.
    Nu credeam sa ajung sa traiesc astfel de vremuri, adica nu credeam ca astfel de vremuri ar fi posibile.
    Am vazut un mic video in ton. O 'ea' spune: azi sunt o pisica. Si era si imbracata cu accesorii corespunzatoare. O alta 'ea', raspunde: cunosc un medic veterinar de exceptie...

    La buna reauzire, Diana draga! Seara frumoasa si o saptamana usoara!
    Pupici! ❤️😘

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Multe dintre cele care se intampla azi in Ro au avut loc in ”Occident” (inca de) pe vremea cand cetatenii Ro erau ”feriti de toate relele Occidentului corupt”. Intr-un fel, e o etapa pe care trebuie s-o parcurga si cei care au trait in ”fostul bloc comunist”. S-ar fi putut si fara aceasta ”etapa” dar...
      Evit (ezit) sa afirm ca ceva e normal si altceva e anormal pentru ca notiunea e (prea) relativa. Pentru unii e normal sa traiasca in cabane de stuf si sa se hraneasca doar cu ceea ce vaneaza, pescuiesc etc., pentru altii e normal sa traiasca in vila si sa se bucure de ”cuceririle stiintei” - se poate extrapola aproape la infinit. Consider ca problemele intervin cand unii sau altii incearca sa impuna ”normalitatea lor” celorlalti.
      A impune cuiva ”normalitatea” proprie e - in cel mai bun caz - lipsa de bun-simt, dar si de logica si (cum bine ai observat) s-au cam ascuns logica si bunul-simt...

      E buna gluma din final! 😄 Pentru ca ai adus vorba... Sunt oameni care se cred pisici si se ”costumeaza” (inclusiv prin unele operatii ”estetice”) sa arate cat mai... pisici. Sunt si unii care se cred... elfi.
      Multumesc, Suzana draga! ❤ Saptamana buna sa iti fie! Pupici! 😘

      Ștergere
  6. Mie totusi normalitatea mi se pare legata
    de bun simt si compasiune. Acestea le pot
    considera universal valabile. A nu face rau
    semenilor este un criteriu fundamental, fara
    legatura cu dualitatile conceptelor.
    ❤Pup. O zi usoara.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Am scris - indirect - ca se leaga si de bun-simt, si de logica, si - da - in ecuatie poate fi introdusa si compasiunea. Normalitatea e un fel de "linie de mijloc", si toti ar trebui sa intelegem punctele de vedere ale altora (sa "umblam in papucii altuia", altfel spus, si altii sa umble in papucii nostri).😊
      A nu face rau semenilor poate fi un criteriu fundamental - inteleg exact ceea ce zici - dar... 😊 Fiecare isi formeaza anumite opinii in functie (si) de mediul in care se dezvolta si atunci se ajunge la "normalul unuia" si "normalul altuia", fiecare fiind convins ca detine adevarul absolut despre normalitate. Cei care fac rau e posibil sa fie convinsi (din fel si fel de motive) "in capul lor" ca e bine ceea ce fac... Normalitatea e un fel de... cale de mijloc - probleme sunt atunci cand unii nu vor sa aleaga "calea de mijloc".
      (cei care, cu buna-stiinta, fac rau semenilor au ceva lipsa - in cap sau in educatie)
      Multumesc! ❤ Seara frumoasa! Pupici! 😘

      Ștergere
  7. Sunt mulţi rămaşi cu traume de la "ce-a vrut să ne transmită autorul, copii?" şi de cele mai multe ori, deşi "autorul" n-a vrut să zică mai multe decât a zis, ei găsesc înţelesuri ascunse.
    I-aş întreba pe cei care au luat foc doar două lucruri: de câte ori aţi râs la vreo glumă cu sau despre gleznuţele dezgolite, la mare modă acum printre bărbaţi, şi de câte ori aţi zis sau aţi gândit că în ziua de azi, copiii, cu atâta tehnologie-n jur, nu mai au copilărie, că nu mai aleargă ca noi pe coclauri? Ups! Vai de mine! Deci aţi râs la "nemasculinitate" şi credeţi că nu mai sunt copiii ca pe vremuri? Nasol, la colţ cu voi, sunteţi anti. Anti orice.
    Sunt unii duşi rău de tot, Diana, nu ai cum să-i înţelegi. Mesajul ăla circulă în limba engleză pe mai multe reţele deci nici măcar nu e al ei. Dar toţi au ştiut ei clar că e anti LGBTQ, aşa ceva nu s-a mai văzut, câţi experţi există.
    Cel mai tare îi compătimensc pe cei care prin "faceţi bărbaţii din nou masculini" au înţeles treaba aia cu bătut de femei. Doamne fereşte, cât de trist! Deci asta e masculinitatea? Violenţă? Grobianism? Bădărănie? Şi la asta n-am văzut bărbaţi să reacţioneze.
    Feminitate înseamnă fără drepturi şi cu sac pe cap, pe stradă? Ăştia-s oameni normali, Diana? Că pe mine m-au uimit.
    Şi ei vorbesc de toleranţă călcându-l pe cap pe ăla despre care cred că nu-i tolerant? Hă? Adică, cum ar veni, arunci cu sticle de plastic în grădina ăluia care nu e eco-bio, că tu eşti de partea naturii şi vrei să-i dai o lecţie? E de o stupizenie maximă.
    În fine, revin, suntem vai de noi! :D
    Te pup!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Potecuta, iti multumesc foarte mult pentru aceste randuri! ❤ Ai sintetizat super si ai gasit exemple elocvente pentru "tolerantii" care incearca sa apere minoritatile de "atacurile" majoritatii.
      M-a amuzat fraza cu "ce a vrut sa transmita autorul?" 😊 Unii nici macar nu s-au deranjat sa-si formeze opinie personala (daca tot e sa "analizam" ce a vrut...) ci au replicat repede cu ceea ce le-a spus "profesorul".
      Habar nu aveam ca mesajul nu e "gandit" de S.C.! 😄 dar... de ce s-a apucat sa-l rostogoleasca?! Pentru ca e anti! 😄 De fapt, nu-i de râs, e de plans...
      Sigur ca nu-i inteleg pe cei care ridica piatra imediat, dar tot incerc s-o fac. (sa-mi fac un control la cap?!) 😊 Uneori imi imaginez ca ar putea fi armonie reala pe Terra... dar mereu apare cate unul care "baga batul prin gard"... Gata! 😊 Imi fac un control la cap! Oricum, cei care vor sa critice ceva (orice!) o pot face si altfel decat o fac cei mai multi, si ar putea gandi mai aprofundat... raspunzand la intrebari precum cele amintite de tine.
      Suntem vai de noi - si tare mi-ar placea sa te pot contrazice (argumentat! 'ca altfel o pot face, dar "asa cred eu" nu e argument) 😊
      Pupici! ❤

      Ștergere

Va multumesc pentru ca sunteti aici. Comentariile sunt moderate deoarece e singura metoda pe care o stiu sa nu pierd vreun mesaj si sa evit mesajele nepotrivite. Le public imediat ce accesez blogul. Multumesc pentru intelegere.