2023-07-27

Argumente contra venitului de bază universal neconditionat(4)

În ideea de a da bani gratis tuturor oamenilor de pe Terra, pentru diminuarea inegalității veniturilor (?!), unii s-au gândit la ceva numit venit de bază universal garantat și necondiționat - căruia i-au atașat câteva caracteristici pe care ei le numesc importante - de care să beneficieze în mod egal și bogații și săracii, și cei care muncesc și cei care nu muncesc, și cei care vor să muncească și cei care nu au chef să muncească. Ideea, în sine, nu doar pare, dar este utopie – din punctul meu de vedere, desigur (dar nu doar al meu).

Există argumente pro venit de bază garantat și argumente contra. Mie-mi pare că argumentele contra sunt mai puternice, dar e posibil să nu fiu obiectivă.

Argumente contra venitului de bază universal

1. Costul foarte mare

Oare de ce experimentele care s-au desfășurat în unele state au durat doar un an sau doi sau fost oprite înainte de termenul hotărât inițial? Costuri ridicate. În plus, la majoritatea acestor experimente au participat câteva sute/mii de persoane (în funcție de stat), nu câteva zeci de miliarde sau măcar zeci de milioane.

Cât ar trebui să fie bugetul unui stat pentru a acoperi o astfel de cheltuială?! Banii vor fi dați tuturor, necondiționat, dar care e certitudinea că măcar jumătate vor reveni – sub o formă sau alta - în buget?

Chiar dacă ar fi eliminate toate celelalte programe sociale ale unui guvern sau altul s-ar acoperi numai o mică parte din sumele necesare unui astfel de venit de bază universal garantat. Iar suma care ar acoperi doar nevoile de baza ar lasă oamenii tot în sărăcie, practic.

Pentru a obține banii la bugetul de stat ar trebui mărite anumite taxe, care vor conduce la majorarea prețurilor bunurilor și serviciilor, ceea ce ar diminua valoarea acestui venit de bază universal.

Bogații pot refuza – pe drept – o impozitare foarte mare, iar împrumuturile la care ar trebui să apeleze unele state (sau toate!) ar crește datoria publică (națională).

Dacă acest venit – cât o fi el (prea mare n-are cum fi) – elimină (cum se preconizează) toate celelalte forme de asistență socială: indemnizații diverse (alocația pentru copii, cea pentru familiile monoparentale, pentru persoanele cu dizabilități), asigurarea medicală și altele de gen... vor avea suficienți bani cei care au grave probleme de sănătate și care azi își permit tratamente și medicamente prin sistemul actual? Fiecare act medical, de exemplu, va fi plătit „pe loc” de individul care beneficiază de acesta? Toți bolnavii cronici vor fi nevoiți să-și asigure tratamentele din acest venit de bază universal? (va fi suficientă această suma pentru cei care au nevoie de chimioterapie, de exemplu?!)


2. Reduce stimulentele pentru muncă

Sunt situații în care un venit minim garantat poate reduce pofta de muncă a unora. Mulți ar vrea să muncească și azi, dar să rămână cu ceva mai mult decât acoperirea (parțială, în foarte multe cazuri) a nevoilor de bază.

În momentul în care unii aleg să trăiască numai din acest venit de bază universal necondiționat se poate spune că nu prea e mare lucru de făcut și economiile nu au decât de pierdut: sacul din care iei și nu pui se golește la un moment dat.

Un ajutor social de subzistență poate motiva oamenii să caute să muncească, dar... să aibă unde, să aibă calificarea cerută unui post sau altul, să aibă posibilitatea să urmeze cursuri de reconversie profesională și să aibă un salariu care să-i permită măcar un pic mai mult decât acoperirea nevoilor de bază.

Un venit de bază universal garantat ar putea eroda – pe termen lung – dorința unor oameni de a merge la muncă. La început, fiecare își va lua, poate ceva zile libere, va sta cu familia, va călători, dar va dori să muncească. Unii ar putea să-și dea seama că nici nu le trebuie foarte mulți bani pentru a le fi bine fără pretenții deosebite și nu se vor mai înghesui să muncească: vor alege să nu mai lucreze cu normă întreagă sau să renunțe definitiv.


3. Oferă bani în plus celor care nu au nevoie

Programele guvernamentale de asistență socială existente azi sunt orientate spre acele persoane care au venituri mici sau nu au deloc. Venitul de bază universal va fi oferit atât celor bogați cât și celor săraci. Chiar și milionarii vor primi plăți lunare de care nu au nevoie!

Să ne imaginăm în România că toți banii care sunt azi alocați programelor de asistență socială (indemnizații de șomaj și pentru creșterea copilului, alocația copiilor, indemnizațiile pentru cei cu dizabilități, pentru familiile monoparentale, pentru și pentru...) ar înceta să fie direcționați numai spre cei care au nevoie și ar fi împărțiți, egal, între toți cetățenii țării, minori și adulți, doar pentru că există (n-ar fi suficiente fondurile alocate azi programelor de asistență socială). Aceste programe ar trebui desființate și găsite multe alte surse de finanțare pentru un proiect gen VBU.

Pe scurt: un astfel de program nu ar reduce sărăcia, ci ar putea-o exacerba – sunt de părere unii economiști – pentru că după ce venitul universal este împărțit fiecare ar cam trebui să se descurce cu acesta și numai cu acesta, fără alte facilități gen medicamente cu preț compensat, ajutor pentru încălzire și alte compensații.

Acest venit ar fi util dacă ar veni ca un fel de suplimentare a sumelor primite prin programele de ajutor social, și nu înlocuitor pentru acestea - dar chiar și așa programul tot ar fi costisitor (nu doar pentru bogați, ci și pentru cei din clasa de mijloc care ar trebui să plătească).


4. Diminuează stima de sine

Un loc de muncă poate fi mai mult decât o sursă de venit pentru unii oameni, și poate conferi un sentiment de valoare pentru toți cei care au un loc de muncă.

În unele cazuri ar putea fi posibil ca oamenii să se simtă nesemnificativi, inutili, dacă salariul e înlocuit cu un astfel de venit – probabil că nu ar fi foarte multe cazuri, dar ar fi.

Pe de altă parte, foarte mulți oameni merg la muncă nu pentru că le place ceea ce fac, ci pentru că primesc un salariu – satisfăcător sau nu. Cu acest venit de bază universal unii ar putea renunța definitiv la muncă – poate nu foarte mulți, dar ar fi, mai ales dintre cei care câștigă cât să-și acopere nevoile de bază. Alții ar alege să facă ce le place chiar dacă ar fi prost plătiți (pentru că au acest venit garantat); unii ar alege să-și dedice timpul pasiunilor s.a.m.d.


5. Poate conduce la reducerea salariilor

Unii economiști susțin că salariile ar crește, iar alți economiști susțin că ar putea scădea – tind să cred pe cei din urmă deoarece angajatorii au interesul să-și mărească profitul (și) prin scăderea salariilor, iar un stimulent venit gratis, de la stat, le-ar permite să-și plătească angajații cu mai puțin (sigur, nu mai puțin decât salariul minim pe economie – acolo unde există).

În general, oamenii care au și alte surse de venit sunt dispuși să-și rotunjească veniturile lucrând pentru ceva bani în plus sau sunt dispuși să lucreze pentru bani mai puțini deoarece ar face ceea ce le place.

Din acest punct de vedere nu există studii serioase (la scară mare) care să încline balanța serios într-o parte sau alta.

Totuși, dacă tendința ar fi de scădere a salariilor guvernele ar putea interveni prin creșterea salariului minim. Orice creștere a salariilor, însă, poate conduce (mai devreme sau mai târziu) și la o creștere a prețurilor bunurilor și serviciilor ceea ce... ar duce la un fel de ce iau pe mere dau pe pere.


6. Nu rezolva cauzele fundamentale ale sărăciei

Oamenilor care trăiesc în sărăcie le lipsesc nu doar banii. Lipsa banilor poate fi rezultatul unei conjuncturi de viață. Mulți dintre oamenii săraci au probleme de dependență (alcool, droguri, jocuri de noroc etc.), au sănătate precară (venitul în sine nu i-ar vindeca de boli), le lipsesc abilitățile necesare pentru piața muncii și/sau educația (în sens de studii).

Simpla oferire de bani nu rezolvă aceste probleme. În plus, lipsa unui anumit nivel de educație (și nu numai) ar putea duce la creșterea natalității – fapt care nu e rău în sine, dar... bugetul pentru venitul de bază universal va trebui să tot crească. Natalitatea ar putea crește și datorită faptului că mulți ar simți că au ce le oferi copiilor. Dar! Să nu uit că există politici de control al nasterilor.

Un om sărac ar putea beneficia de asistență medicală gratuită, de exemplu, nu ar avea neapărat nevoie de bani pentru a merge la medic (doar să aibă un medic în apropiere); asanarea unei mlaștini, de exemplu, e mai importantă, uneori, decât banii pentru nevoile de bază – sunt distruși țânțarii care transmit boli ce diminuează capacitatea oamenilor de a munci. Și tot așa.

Pe de altă parte, cei care nu mai trebuie să-și facă griji – să lupte! - pentru existența zilnică ar putea face față mai ușor celorlalte probleme: boli, dependențe etc., sau ar putea și să transforme în afacere o pasiune.

La o prima vedere, venitul de baza universal garantat poate părea o minune care salvează oamenii de sărăcie. La o a doua privire... personal, prefer să nu mă bucur pentru satisfacerea nevoilor de moment fără a gândi implicațiile pe termen lung.

10 comentarii:

  1. La experiencia en mi pais no es muy halagadora y sirve para hacer negociados. Te mando un beso.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Lo mismo ocurrirá dondequiera que existan tales programas. :-(
      Te mando un beso.

      Ștergere
  2. E un subiect foarte interesant!
    N-am auzit să se fi încercat recent într-un stat democrat.
    Toate cele bune!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Finlandezii au oprit programul dupa un an (din doi) - prea multi bani cheltuiti si nesemnificative "diferentele". In Anglia, in doua orase, e in desfasurare (inceput de curand): timp de doi ani, 30 de persoane vor primi 1600 lire sterline (mai mult decat "acoperirea nevoilor de baza") - vor fi supravegheati in acest timp. Prea putini oameni pentru ca rezultatele sa poata fi valabile "la general". In Tara Galilor guvernul plateste aceeasi suma, timp de doi ani, tinerilor care parasesc sistemul de ingrijire (nu se poate spune ca e un real VBU).
      S-au mai facut experimente in Suedia, Norvegia, Danemarca, Germania, Australia, Noua Zeelanda - pare ca fiecare a ales alta "titulatura" programului-pilot. Si in SUA e propus si - daca nu ma insel - e in curs in nu stiu ce oras din nu stiu ce stat... (nu garantez, insa, ca am retinut corect ca e in curs experimentul).

      Multumesc! Toate cele bune!

      Ștergere
  3. Incercarile astea de subiecte ce se vor generalizate pe terra mi se par fumigene.
    Noi tentative de se observa reactiile. Sunt curioasa cine trage concluziile.
    S-au inmultit experimentele pe masura ce creste si cantitatea de ceata cerebrala, ca sa fiu politicoasa.
    Seara buna, Diana draga! Pupici! ❤️😘

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Sunt fumigene, multe. VBU e de-a dreptu' utopie - nu stiu care stat e atat de bogat incat sa-si permita asa ceva pe termen nelimitat; nu stiu care stat nu are datorii - interne sau externe. Cu VBU pare ca se urmareste "eliberarea" politicienilor din guverne de aproape orice responsabilitate; in plus, omul care are ce manca si ce juca e mai linistit si nu-i arde de proteste. 😊
      Cred ca experimente au fost facute in mod continuu, dar nu chiar asa la vedere. Acum, blazarea cetatenilor pare sa le beneficieze "experimentatorilor".
      Da, sa ramanem in limitele politetii. 😃
      Multumesc, Suzana draga! Seara frumoasa si pentru tine! Pupici! ❤ 😘

      Ștergere
  4. de la o anumita vârsta, cred ca in situatia de "venit de baza" va scadea interesul pentru un job! Eu spre exemplu, daca as avea tot ce am acum si mi s-ar garanta un venit de baza pe termen nelimitat, as renunta la serviciu, pentru ca acum, pentru mine este mai important mentinerea sanatatii (atât cat mai e) si timpul petrecut cu cei dragi... Si cred ca tendinta generala ar fi aceasta, pentru ca observ tot mai multi ies mai devreme in pensie, acceptând diminuarea venitului (din valoarea de pensie calculata a o primi la 67 e ani - vârsta legala de iesire la pensie in Germania, se scad 7 pâna la 18 % în fct de câti ani vrei sa iesi mai repede, dar numai dupa ce ai implinit 63 e ani. Penalizarea este pe pentru tot restul vietii!!!). Si nu cred ca firmele isi permit sa piarda specialistii, in masa!
    Ma rog, nuímeni nu e de neînlocuit, dar... Hm, habar nu am... Interesanta dezbatere ☺
    Numai bine draga Diana. Pupici si îmbratisari, de la trio pentru quattro ♥♥♥♥

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Si in Ro exista aceasta "penalizare" la "pensia anticipata", dar numai pana la varsta legala de pensionare, cand se recalculeaza, si mai creste suma.
      Cu un astfel de VBU ai putea ramane sa muncesti "jumatate de norma" - daca angajatorul ar fi de acord, si pe langa salariul mai mic ai avea VBU. Dar! Suma fiind fixa, nu stiu cat se vor grabi s-o indexeze cu indicele infaltiei, nu stiu "cat de suficient" ar deveni venitul dupa cativa ani avand in vedere ca e aproape obligatoriu sa creasca ceva taxe si impozite pentru a fi fonduri suficiente si marirea taxelor inseamna in mod automat marirea preturilor. Cand va ramane numai VBU si celelalte (unele sau toate) programe guvernamentale vor fi "desfiintate" nu stiu cat de indestulator ar fi acest VBU pentru a mentine un anumit standard de viata.
      La un sondaj pe tema efectuat nu-stiu-unde in SUA a reiesit ca tinerii sunt mai incantati de VBU, iar multi oameni cu varsta de peste 60 de ani afirma ca ar refuza, pentru ca nu vor sa depinda totalmente de guvern...

      Multumesc, la fel, Carmen draga! Imbratisari 🤗 si pupici cu drag si de la noi pentru voi! ❤ 💕 🐾

      Ștergere
  5. S-ar putea sa prinda la noi. :)) Stai sa iti zic.. am citit / vazut la un moment dat un material despre sarea iodata. Se pare ca au existat doua experimente - unul pe oras sau ceva de genul, altul pe o regiune mica. Rezultate dezastruoase. Dar la noi a mers...si merge in continuarea.. pe toata tara :)))).
    Asa ca, s-ar putea sa prinda.

    Am mai zis azi o data, il citez pe Spanul... Razi tu Harap alb, dar nu e rasul tau. Ha Ha Ha

    Pupici cu drag :*

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. S-ar putea intampla dar... in Ro e utopia utopiilor un astfel de program social! Politicienii nu indexeaza pensia cu inflatia (cum scrie in lege) iar cand se lauda ca "maresc" pensiile de "buni" ce sunt nu le maresc nici macar cu cat ar fi indicele inflatiei, iar unii oameni doar ca nu zic "saru' mana!"
      De cand am citit despre nenorocitul ala de "codex" am zis ca nu sunt normali politicienii - dar nici ceilalti oameni?! Dar... vorba 'ceea: nu-i prost cine pretinde, e prost cine accepta (parafrazand o expresie) 😊
      La faza cu sarea iodata m-am gandit imediat: ce fac aia care au iod in exces?!
      Nu stiu despre experimentele pe care le-ai amintit dar o sa caut - poate mai gasesc ceva pe net.
      Da! 😃 Râdem, noi, dar nu-i râsul nostru! 🎶
      Pupici cu drag! 💗

      Ștergere

Va multumesc pentru ca sunteti aici. Comentariile sunt moderate deoarece e singura metoda pe care o stiu sa nu pierd vreun mesaj si sa evit mesajele nepotrivite. Le public imediat ce accesez blogul. Multumesc pentru intelegere.