2023-07-17

Casele din oglinda. Reflexii in oglinda

În imagine sunt câteva case de pe strada Lupeni, o stradă pe care cred că am parcurs-o ultima dată cândva în adolescență (câțiva ani în urmă, desigur). Pe atunci urcam des la Cetățuia Brașovului.

reflexia intr-o oglinda rutiera a catorva case de pe strada Lupeni din Brasov

De pe pagina de FB Brașov, orașul sufletului meu am ales această fotografie nu doar pentru că îmi place tare mult cum e realizată, ci și pentru amintiri – dar și pentru jocul găzduit de Carmen, preluat de la SoriN (http://fewstuff.blogspot.com/)
Reflexii în oglindă, joc la care poate participa oricine postează pe blogul său o fotografie cu reflexii în oglindă și înscrie link-ul în tabelul de pe blogul Între vis și realitate.

Pentru că am mai scris despre unele străzi din Brașov am căutat ceva informații și despre aceasta, dar nu am găsit nimic interesant. Sigur, în arhivele statului sau la biblioteca județeană e posibil să găsesc dar nu e timp pentru o astfel de cercetare. Mi-ar plăcea să știu dacă a locuit pe acolo vreo personalitate marcantă din trecut și mi-ar plăcea să știu de ce se numește Lupeni. Dacă și ce personalitate a locuit pe acolo bănuiesc că n-o să aflu, iar despre denumirea străzii mă hazardez și-mi dau cu părerea mai jos.

Având în vedere că în Ro sunt localități care se numesc Lupeni și în multe localități există o stradă denumită Lupeni mă gândesc că numele i-a fost dat străzii în memoria minerilor morți, răniți, arestați în localitatea Lupeni din Hunedoara. În germană se numea ShylwolfsbachPârâul Lupului pe Jiu.

Ca rezultat al eșecului unor negocieri îndelungate cu privire la negocierea contractului colectiv de muncă (salarizare și condiții de muncă) în august 1929 a avut loc o grevă generală în care au fost implicate mai multe mine și circa 6000 de oameni. Minerii trăiau în sărăcie extremă, având salarii sub limita decenței și aproape că nu existau locuințe pentru ei; directorii câștigau de 5-6 ori mai mult decât ei (având și multe sporuri de sute de lei, iar minerii, pentru depășirea normei, abia primeau câteva zeci de lei în plus); proprietarii minelor câștigau cât toți la un loc.

Greva a fost înnăbușită brutal: jandarmii au tras în oameni (fuseseră trimiși acolo și grăniceri, dar aceștia ar fi tras în aer).

Sursa aleasă de mine pentru informații:
https://foaienationala.ro/lupeni-1929-istorie-imposibil.html

Sau… Poate că strada din Brașov se numește Lupeni pentru că acolo o fi locuit cineva pe nume Lupu – foarte cunoscut pentru ceva - și oamenii ziceau că merg la Lupu sau pe strada lui Lupu și așa a ajuns strada să se numească astfel. Sextil Pușcariu, în Brașovul de altădată a scris că unele străzi și/sau localități ajungeau să fie denumite și în acest mod.

Oficial, străzile din Brașov au început să aibă denumiri în anul 1887 și numerotarea caselor a început din 1890.

20 de comentarii:

  1. Me pareció muy interesante. Te mando un beso. .

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Me alegro de que a ti también te parezca interesante la foto. Gracias.
      Te mando un beso.

      Ștergere
  2. Interesante variantele, poate ai un răspuns dacă afli de când poartă acest nume. Dacă este recent (cel puțin în Cluj există o manie cu schimbarea numelui străzilor, nu le pasă câte neplăceri le crează celor care locuiesc acolo) este mai probabil să vină de la localitate, dacă a fost numită așa în primii ani ai comunismului e mai probabil să fie în amintirea grevei.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Multumesc pentru super idee! 😊 Numele nu cred ca voi afla prea simplu de cand il are dar inspre zona respectiva ar fi inceput sa se construiasca locuinte pe la sfarsit de secol XIX si arhitectura imobilelor pare a fi de secol XIX - XX... Avand in vedere ca au ”confiscat” greva, comunistii, cand au castigat puterea politica, e posibil ca denumirea sa vina de la localitatea respectiva. Datorita tie am mai castigat 😊 un punct in favoarea propriei supozitii.

      Ștergere
  3. Frumoasa imaginea rwflectata, iar ideile conexe extrem de interesante.
    Ma gandeam ca de exemplu arhitectul sef al unui oras ar putea avea acces la diferite info. Mi-ar placea astfel de carti cu istoria locurilor mai putin cunoscute.
    Multumesc Diana draga pentru cararea de azi. Pup si o zi frumoasa!❤🙋

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. In Bv - sa zic asa - e un arhitect care stie o multime de lucruri despre istoria imobilelor, strazilor etc. Are pagina de FB... dar nu m-am gandit sa intreb pentru ca nu stiu cat/cand/daca raspunde la cate intrebari i se tot adreseaza. Numele lui e Gruia Hilohi - a publicat cate ceva pe tema...
      Cat despre actualul arhitect sef al orasului... N-am vreo speranta sa stie ceva... :-(
      Pentru Bv am observat ca sunt si pe net o multime de info despre locuri/zone mai putin "mediatizate" - nu mai zic de pagina de FB a arhitectului amintit si de pagina Brasov, orasul sufletului meu.
      Cu placere! Si eu iti multumesc, Suzana draga!
      Ziua frumoasa sa iti fie! Pupici! ❤ Ce fain e emoticonul 🙋

      Ștergere
  4. O fotografie foarte reușită ! Îmi place și mie Brașov, am fost acum câțiva ani în urmă, dar nu și pe strada Lupeni!
    Îmi place că ți-ai dat cu părerea despre numele străzii după ce te-ai informat! Mulțumesc pentru informații!
    Zi frumoasă să ai și o sătămână ușoară! Pupici

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Strada e destul de "pitita", nu prea e nici "in calea" localnicilor. 😊
      Si eu iti multumesc! Imi face placere sa stiu ca iti place Bv! ❤
      Cu placere! Zi frumoasa si pentru tine si saptamana cu spor!

      Ștergere
  5. Superba oglindire! Excelent ales unghiul ... Atat de clar si frumos se vad casele si cerul senin!
    Nu stiu cu siguranta ce inseamna numele strazii insa cred ca este un omagiu la greva minerilor din 1929.
    Eu cunosc aspectul urmator... Brasovul, a purtat numele Stalin intre 1950 si 1960 si comunistii au incercat sa revendice pentru miscarea PCR un rol important in protestul minerilor de la Lupeni... Deasemenea, o lista importanta de artisti si oameni de arta activi in Orasul lui Stalin o are in frunte pe Zina Balanuta (fosta eleva a lui Toniza) , cea care a pictat ciclul "Lupeni29"....
    Frumos ar fi sa gasesti intr adevar pe cineva care cunoaste istoria strazii din propriile trairi.

    Pupici si imbratisari de la Trio pentru Trio 😘🐾💞

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Intre timp am mai castigat un punct in favoarea supozitiei mele si cu ce ai scris si tu, inca un punct. 😊 Multumesc!
      Exact! Comunistii au "confiscat" greva, desi n-au avut niciun merit, dar se bucurau ca "burghezia" a primit o lovitura...
      Zina Blanuta a ajuns in Bv prin casatorie. A locuit pe str. N.D.Cocea (mall-ul AFI are intrarea in parcarea subterana prin aceasta strada). N.D.Cocea e o strada pe care trec des, cand merg la "casuta de pe deal" si din aceasta strada era si intrarea fabricii unde am lucrat, iar una dintre ferestrele biroului avea "vedere" spre aceasta strada... dar abia in anii 2000 am aflat ca pictorita a locuit acolo! Sigur, nu i-as fi batut la usa, dar ca idee... 😊 Poate ca am trecut pe langa ea macar o data, pe strada.
      Pe strada Lupeni nu stiu pe nimeni; o verisoara locuieste pe o strada din apropiere, dar n-are idee... Poate voi avea certitudinea originii denumirii la un moment dat.

      Imbratisari si pupici si de la noi pentru voi! ❤ ❤ ❤

      Ștergere
    2. Ce ma bucur 😂👍 Uite asa se fac cercetarile... Team research 💞
      Pupici 😘🤗

      Ștergere
    3. Dada! Jocul in echipa are mai mult farmec! 💞
      Pupici! 😘🤗

      Ștergere
  6. Imaginea este superbă. N-am mai urcat la Cetățuie din 2000. Știu că undeva la un alt articol de-al tau despre ea dar nu mai știu care, am scris că acolo a făcut balul de sfârșit de facultate grupa soțului meu.
    Am văzut zilele trecute la tv că în sfțrșit primăria a obținut titlul de proprietate asupra Cetățuii și că se apucă de renovări.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Ma bucur sa stiu ca si tie-ti place poza! 😊 Fotograful de pe pagina FB de unde am luat poza are fotografii excelente cu "aspecte" din Bv - cumva, "prinde" si "viata orasului" in ele.
      Imi amintesc ca ai scris despre petrecere - cu acea ocazie mi-am amintit de multe zile si seri petrecute pe acolo. 😊 Uneori ne prindea noaptea pe deal si aveam de coborat - nu gluma! - pe strazi neluminate, cu padure de o parte si de cealalta pana la un punct. 😊
      Daaa! Am actualizat postarea in care ma revoltam. 😊 Primarul e cam luat peste picior pe tema... Anul viitor se implinesc 500 de ani de cand a fost construita, practic, si e intrebat (ironic), primarul, cam ce va reusi sa faca...

      Ștergere
  7. Chiar e tare interesantă şi frumoasă fotografia!
    Şi tare interesante şki informaţiile. Nu cunosc oraşul decât aşa, punctele importante, dar aş vrea să merg pe strada aia, pe urmele poveştii :)
    Zi frumoasă, Diana!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Multumesc si pentru apreciere, Potecuta!
      Strada e destul de "ascunsa", dar e o alta cale de a ajunge la un singur obiectiv turistic: Cetatuia. Altfel spus, cand vei fi in Bv vei putea prinde doi iepuri deodata. 😊
      Zi frumoasa si pentru tine!

      Ștergere
  8. Olá Diana!

    Muito linda a foto, gostei de conhecer um pouco de sua história.
    Desejo-lhe uma semana repleta de luz
    abraços Loiva

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Olá Loiva!
      Fico feliz em saber que você gostou desse post.
      Obrigado! Desejo uma semana cheia de luz!
      Abraços.

      Ștergere
  9. Sau poate ca veneau lupii pe acolo :D. Glumesc. Foarte interesant tot ce ai scris - mai ales partea cu denumirea si numerotarea. Imaginea aleasa imi place tare mult - imi placeau astfel de oglinzi si realizez ca in ultima vreme, in unele locuri unde erau inainte... au disparut :O.
    imi plac casutele acelea... :D. Cred ca e rocoros ....
    Pupici cu drag :*

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. M-am gandit la lupi 😊 - pentru ca dealul a fost impadurit serios (mai e si acum, dar mai putin) - dar era cam... populat cu oameni, si destul de putin probabil sa fi fost prea multi lupi in zona.
      Poate ca acele oglinzi nu mai sunt pentru ca s-a schimbat configurarea zonei sau au montat semafoare...
      Da, e racoros in zona - de fapt mai corect ar fi sa zic "e respirabil". 😊
      Iti multumesc, Rux! Pupici cu drag! 💗

      Ștergere

Va multumesc pentru ca sunteti aici. Comentariile sunt moderate deoarece e singura metoda pe care o stiu sa nu pierd vreun mesaj si sa evit mesajele nepotrivite. Le public imediat ce accesez blogul. Multumesc pentru intelegere.