2023-07-16

TVA a câinilor și pisicilor

profil de pisica gri cu mustati lungi si expresie mirata
Indivizii numiți miniștri în Guvernul Ro s-au gândit că hrana pentru animalele de companie (între altele) e prea ieftină și scumpind-o - de data aceasta prin mărirea TVA – vor reuși să acopere gaura din buget. Hrana și accesoriile pentru animalele de companie aproape că și-au dublat prețul din cauza dezmățului energetic, dar politicienii tot nu strâng destui bani – în interesul statului și cetățenilor, desigur.

În plus, prin creșterea cotei taxei pe valoarea adăugată la produse bio, servicii de catering, restaurante etc. nici nu s-ar aduna extraordinar de mulți bani la buget – din mai multe motive, unul fiind că unii oamenii vor cumpăra mai puțin.

Șeful statului, în urmă cu câteva zile, zicea:

Cred că știe toată lumea că e nevoie de mai mulți bani decât avem acum la buget și atunci anumite măsuri se impun. (...) Mi-au spus cei din conducerea coaliției cam le ce s-au gândit, unele măsuri mi se par bune, altele cred că mai trebuie puțin discutate (...) Sunt anumite măsuri care pot fi puse în practică fără ca românul de rând să aibă impresia că vine cu bani de acasă pentru buget. (...) Promisiunea coaliției a fost că nu cresc impozite și taxe.
(sursa: https://spotmedia.ro/stiri/economie/iohannis-intrebat-daca-guvernul-va-creste-tva-sunt-masuri-ce-pot-fi-puse-in-practica-fara-ca-romanul-de-rand-sa-aiba-impresia-ca-vine-cu-bani-de-acasa-pentru-buget )

Zic io:

1. Noi, românii de rând, adică plebei - lipsiți de distincție, vulgari, grosolani - conform DEX - plătitorii de taxe și impozite cu venituri mici și medii și ei, privilegiații (nobilii?)... România e republică, dar cred că n-au observat prea mulți: cetățenii sunt, teoretic, egali. Când și propriul șef de stat împarte oamenii pe categorii la ce să ne așteptam de la politrucii plagiatori și alți autosuficienți?

2. Taxa pe valoarea adăugată este o taxă – indirectă, dar taxă;

3. Șefu’ de stat zice să nu aibă românul impresia... Altfel spus: dacă nu se prinde... asta este. Că românu-i prost, asta zice?

De la 9% (cât e cota de TVA acum) va crește la 19% pentru hrana animalelor de companie. După anul 2020 - cu pierderile financiare suferite de fabrici, magazine etc. - pe lângă aproape dublarea prețului din cauza scumpirilor nebunești, nici nu se simte în buzunarul pensionarului cu pensie de mizerie care are pe lângă el un suflețel căruia îi spune câine sau pisică sau cum i-o spune! La ministrul de Finanțe și la alții plătiți de la stat cu salarii imense, secretizate de curând, sigur nu se simte!

Mă întreb dacă s-au gândit că animale de companie nu sunt doar câinii și pisicile. Oamenii mai au prin case un hamster, un porcușor de guineea, iguane, țestoase, ceva papagali, canari și ce-o mai avea omu’ prin gospodărie (dada! păsările nu sunt animale! să înțeleg că pentru păsări nu se va mări cota TVA?) Și, bineînțeles, câinii utilitari care până să ajungă să ajute un om (unul prins sub dărâmături, de exemplu, sau nevăzător) trebuie și hrăniți nu doar dresați.

Sunt sigură că nu s-au gândit cât va crește întreținerea câinilor din adăposturile de câini care aparțin statului (nu doar pentru câinii din adăposturile private)... Nu s-au gândit la ce efort financiar îi vor supune pe cei care îngrijesc animalele nimănui. Ah, da! Mereu uit! Nu le pasă!

Oare indivizii aceștia care majorează taxele din pix nu-și dau seama că și pisicile, câinii și alte vietăți de companie finanțează societatea?

sursa foto:https://pixabay.com/ro/users/amnas-11208014/

14 comentarii:

  1. De când am văzut titlul mi-era teamă ce despre o creștere apreturilor la produsele pentru animale va fi vorba. De parcă deja nu este mult prea scump acum. In loc să faciliteze aceste lucruri că poate oamenii nu i-ar mai abandona pe stradă că a fătat pisica/căteaua și nu au cum să crescă atâtea animale, să creeze programe de sterilizare a animalelor să nu se mai înmulțească în nestire. Nici nu-mi vine să cred câte gospodării am văzut în ultima perioadă cu multe pisici cu pui mici că da, stiu că se mai sterilizează gratis pe undeva, dar nu e tocmai comod să ajungă acolo. Offf!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Mai ales in cazul hranei necesare pentru anumite afectiuni preturile erau oricum foarte mari si nu si le putea permite oricine. Multi au adoptat un caine sau o pisica sa nu se chinuie pe strada vietatile si acum...
      In raport cu majorarea preturilor, taxelor (in general), veniturile celor mai multi vor ajunge sa fie insuficiente chiar si pentru ei... Daca vor creste preturile din nou sunt aproape sigura ca urmeaza un nou "val de abandonuri"...
      Da, sunt astfel de "sponsorizari" pentru sterilizarea animalutelor, insa oamenii nu par a se "inghesui" sa mearga. Intr-un fel, ii inteleg: ori e prea departe un astfel de cabinet medical veterinar, ori se tem ca le va fi animalutul nenorocit daca intra pe mana unui nepriceput (si, dn pacate, sunt destui nepriceputi, mi ales in cazul sterilizarii femelelor)... Un mare of.
      Sper ca vor renunta la idee - oricum nu vor aduna cati bani le trebuie chiar daca majoreaza cota TVA si la astfel de produse.

      Ștergere
  2. Diana, lucrurile eu le vad cam asa: se vor aborda toate subiectele posibile pentru ca nivelul vietii sa ni se deterioreze. Nu exista decat metodologie de distrugere. Nimic nu va salva un buget, fara industrie, agricultura, turism, zootehnie si cercetarile aferente. Si acestea nu fac parte din niciun discurs. Dupa cum in niciun discurs nu apare tara si oamenii ei si istoria noastra. Nu exista logica, exista doar ordine. Din afara granitelor. Poate gresesc, insa...fiecare zi aduce noi dovezi in acest sens. Stii ce este bizar? Nu exista justificarile, nimic in cifre prin care sa ne dovedeasca ca bla,bla, bla... va duce la ceva bun. Ce specialisti au analizat efectele pe termen scurt si mediu.Totul are in spate un mare gol, sau asa mi se pare mie.
    Pot sa spun: 'da-mi Doamne puterea de accepta ceea ce nu pot schimba'?
    Insa mai ales: inspira-ma sa pot schimba, macar putintel, prin preajma!
    Cum iti spuneam, sa ne pastram mintea in parametri, este tot ce conteaza!
    Pupici, draga mea! O seara frumoasa si o saptamana usoara!❤️😘

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Sa primesti inspiratia, asta da! S-o dorim tot mai multi. 😊 Si apoi sa actionam.
      Logica exista in cea ce fac indivizii acestia, dar e spre binele lor tot ceea ce fac, nu spre binele "natiunii" - de aceea nu-i intereseaza sa anaizeze ceva, sa faca simulari si alte cele. Si cine sa le faca? Aia cu doctorate si licente plagiate?!
      Nu cred ca e in intentia lor sa distruga cetatenii-robii (si nu doar in RO) - vor sa le fi lor foarte bine in continuare. Vor bani, iau de la cetateni, cetatenii vorbesc pe la colturi si scot banii mormaind, dar ii dau... Nu-i prost cine cere, ci cel care da - vorba poetului. 😊 Politrucii din Ro s-au prins ca pe aici multimea inghite in sec si executa ordinul. Nasol, e drept.
      Acest "curent" al globalizarii face sa para ca vin "ordine" de afara... Vin, dar nu in aceasta forma-ordin. Politrucii de aici nu stiu cum sa aplice ceea ce se cere... Ei par a nu intelege nici toti termenii intr-o discutie de specialitate in orice domeniu.
      Evident ca fara a dezvolta ceva industrie, agricultura, servicii si altele de gen n-o sa mai avem buget, la un moment dat - si o sa avem, eventual, o rascoala.
      Vom pastra mintea lucida - macar sa intelegem ce ni se intampla. 😊
      Iti multumesc, Suzana draga! ❤ Saptamana usoara iti doresc sa ai si tu!
      Noapte buna! Pupici! 😘

      Ștergere
  3. Ce pacat ca linia politica este impotriva animalelor de companie! Habar nu au ce bine face o pisicuta sau un catel, unui pensionar al carui contact social oricum s a redus la minim! Sau ce bine face un catel unui supraponderal, care de dragul catelului face plimbari in aer liber, ce bine face un animalut in educatia unui copil care intelege ce inseamna sa preiei responsabilitatisi ce bine face oricarui om al muncii, caruia prin mangaierea unui anumalut ii dispar eneriile negative acumulate la serviciu sau in trafic spre casa,... Daca pitica ar incuraja adoptia animalelor de companie, societatea ar fi mai sanatoasa, mai echilibrata....dar ... Pacat, ce pot sa mai zic?! Imi pare rau pentru România! 💔

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Rau imi pare si mie! 💔 Nu-i nimic de zis... :(
      Politicienii de azi par a fi mai obtuzi si decat cei care au fost din 1990 incoace (de fapt, cei care au "domnit" in anii 1990 erau perversi rau, dar inteligenti)... Sunt total incompetenti! Atat de incompetenti incat nici nu-si dau seama ca-si taie craca de sub picioare... Sigur, ei n-au de pierdut decat o functie politica, eventual un post caldut...
      Nu doar TVA pentru hrana si accesoriile pentru animale vor sa majoreze, ci si pentru plimbarile de agrement, pe langa ce am scris in postare; mai vorbesc despre "taxa de lux" - cei care au proprietati de peste 500 mii eruo sa plateasca anual 1% din valoare; zic politrucii de taxa asta de vreo 20 de ani dar... ei sunt cei mai multi cu proprietati atat de "valoroase". Mai vor sa impoziteze veniturile "externalizate" ale unor firme... - si despre asta amintesc de vreo 10 ani si nimic. Cand vor bani la buget ei raman tot la taxe si impozite marite pentru unele chiar vitale in anumite cazuri.
      Redeventele sunt de doi lei... Practic, astia dau totul aproape gratis (ce le iese lor stiu numai ei - altfel de ce ar da asa de ieftin in concesiune orice? doar intreb)
      Nu le pasa ca unii oameni au de castigat macar un strop de bine cand au langa ei un caine sau o pisica. Probabil ca in mintea lor (tara ancestrala) 😊 cei care au caini se dau aristocrati si/sau burghezi pentru ca... pe vremea strabunilor lor iobagi (sunt rea, stiu!) numai astia aveau animale de companie, cand oamenii care munceau cam mureau de foame...
      Pupici! ❤

      Ștergere
  4. Produsele pentru animale ramasesera nescumpite, de parca așa erau ieftine!

    RăspundețiȘtergere
  5. Pe sistem medieval: regele/nobilul local avea nevoie de bani - creștea birurile.

    RăspundețiȘtergere
  6. Mai ca imi vine sa aplic la un post la stat. Pare tare frumos acolo.
    Stai la soare iti mai vine o idee, daca nu e buna e de la insolatie, daca e buna e de la inspiratie.

    Desigur ar putea sa nu imi pese ce vor face cei care nu isi pot hrani animalele cu hrana preparata de ei - ca doar asta e trendul sa nu iti pese atata timp cat nu te afecteaza direct. Dar asa cum ai spus, va fi extrem de greu pentru oamenii care au facut ceva bun - au salvat o viata, sau doua, sau 10, sau cate au putut. Vieti care depind de ei. Pentru care au nevoie de aceste produse (asa discutabile cum sunt, calitativ).
    Nu prea vad ce mari minuni s-au facut cu banii de la buget in ultimii ani. Lucrari de mantuiala, spoileli ici-colo, tot felul de evenimete ca niste praf in ochi le ofera oamenilor de lucru (sa si-l scoata.. haha, sau sa nu mai vada esentialul si sa fie mai usor controlabili). Agricultura e otravita - dar noroc ca exista medicamente si tratamente. Pentru care exista alte medicamente si suplimente si tot asa.

    Poate ar trebui sa caute bani, in acele locuri care s-au inmultit ca ciupercile necomestibile dupa ploaie... :D si le gasesti la tot coltul... Ca daca tot sunt atatea si rezista - inseamna ca fac profit serios (rar vezi alimentara langa alimentara, dar casino, amanet, bar de noapte, sala de jocuri sau pariuri... din plin - plus farmacii si banci..).

    Pupici

    ps: - si eu sper sa ramana la stadiul de idee nesustenabila (ca sa nu zic proasta). :)))


    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Imi place faza insolatie/inspiratie! 😊 "La stat" le merge bine celor cu funtii inalte, cum s-ar zice - cei care chiar muncesc serios au salarii destul de mici in raport cu preturile si taxele...

      Ar putea sa caute alte solutii de a-si hrani animalele cei care nu-si vor mai putea permite nici cat isi permit azi si, pe cale de consecinta, politrucii din Ro ar reusi - din condei - sa trimita in faliment fabrici si magazine, si pe angajati in somaj (si somajul e platit tot din bani publici, asa ca... ce vor lua pe mere ar putea da pe pere). Astia chiar nu-si dau seama ca in firme, cu taxe majorate, vor fi concediati oameni la un moment dat (inainte de orice).

      Continua sa-si livreze sporuri de tot felul! Sefu' statului, de exemplu, cica si-a cheltuit aproape toti banii alocati pentru acest an - ca el or mai fi, si vor, probabil, o rectificare bugetara, sa cheltuiasca in continuare.

      Nu le trebuie ciuperci otravite! E mancarea, deocamdata. 😄 Stiu ca nu e amuzant dar fara "chimicale" ar falimenta prea multi si.. valoarea actiunilor (unde e cazul) s-ar duce la vale, spre zero. Au ei acest interes? Oamenii poarta o parte din "vina", consumand aproape orice. Stiu ca produsele cu multe chimicale sunt mai ieftine si atunci profita: cei care nu au bani suficienti cumpara... Apoi, politrucii, se planga ca... e "incarcat sistemul medical" si pentru ca oamenii nu merg la control regulat si alte bla-bla-uri.

      Alimentara langa alimentar! Oh, nu! Supermarket/minimarket unul langa altul vad mai des! Pe langa cele enumerate de tine, desigur, dar prin astfel de "stabilimente" profiturile sunt mari. A! Si farmaciile sunt aproape una langa alta! Se putea altfel?

      Pupici! 💗

      Ștergere
  7. Îmi place să întru la petshop când am drum la Mall. Mă uit la hamsteri şi la jucării, la păsărele şi la peşti. Mie mi se par exagerate preţurile la jucării şi accesorii şi ce mai trebuie la un animal. De nisip şi alte alea nu mai zic. Iar mâncarea, că mai cumpăr pentru o pisică câteodată, când nu e stăpâna ei acasă, e scumpă tare. Dar na... ce pretenţii să mai ai de la cei care ne conduc?

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. La mall preturile sunt oricum mai mari decat in "magazinele de cartier" - chiria pentru spatiu in mall tinde spre cer. :(
      Prin cartier, preturile la cele mai mult produse pentru animale sunt deja dublate, din ianuarie a.c. incepand - mi-e frica sa vad preturile de la mall. 😊
      Pretentii de la cei care se cred privilegiati... pfuuuu... Nasol ca astia nu pricep nimic din nimic.

      Ștergere

Va multumesc pentru ca sunteti aici. Comentariile sunt moderate deoarece e singura metoda pe care o stiu sa nu pierd vreun mesaj si sa evit mesajele nepotrivite. Le public imediat ce accesez blogul. Multumesc pentru intelegere.