2023-10-11

Suport pentru umbrele din tuburi hartie

Prima săptămână din luna octombrie s-a încheiat acum 3 zile și am depășit termenul pentru prima temă din jocul Transformări creative – octombrie 2023.

Termenele pentru teme nu sunt obligatorii, dar mi-ar plăcea să mă pot încadra. În octombrie este despre refolosirea tuburilor din hârtie, astfel: 1. obiect decorativ/util din unul sau mai multe tuburi; 2. obiect decorativ/util din inele din tuburi; 3. decorațiuni pentru Halloween; 4. Fii creativ! Pentru fiecare tema e dedicată o săptămână din luna octombrie.

Obiectul meu util este un suport pentru umbrele realizat din tuburile de la role de șervețele.

suportul din tuburi de hartie invelite in ambala de la flori - fara umbrele si cu umbrele in el

Am mai folosit hârtie de ambalaj de la flori – pentru a înveli tuburile. Pentru că nu am avut suficientă hârtie pentru a avea toate tuburile aceeași culoare am ales vișiniu (bate spre magenta), mov deschis, cu dungi subțiri mov și mai deschis și pentru unul dintre tuburi am fost nevoită să folosesc altă hârtie, mov închis (mai mult celofan). În total sunt 15 tuburi, de diferite înălțimi și diametre.

etape confectionare suport umbrele: tuburile initiale, tuburile invelite in hartie visinie si doua nuante de mov, nasturii pentru capacele

După ce-am învelit toate tuburile în hârtie le-am lipit între ele și pe toate pe un rotund din carton învelit în hârtie de la buchet de flori (pe ici-colo se cam vede lipiciul). În mijloc e un cilindru confecționat dintr-o fâșie de carton – pentru a avea suportul echilibru dar și rezistență mai mare. Tuburile le-am legat și cu un fir de lână galben-auriu răsucit, tot pentru mai multă rezistență.

Capetele tuburilor lungi și vișinii le-am astupat cu nasturi (negri, vișinii, și unul mov pentru un cilindru scurt cu diametru mic plasat frontal); capetele celorlalte tuburi sunt astupate cu rotunduri din carton negru lucios.

În suport încap cel mult patru umbrele.

Din istoria umbrelei

Nimeni nu știe cine a inventat umbrela, dar există diferite dovezi că este cunoscută de vreo 4000 de ani, folosită fiind de civilizațiile antice din Egipt, Mesopotamia, China, India, Grecia și Roma.

Inițial au fost folosite că protecție împotriva soarelui. În China antică a apărut prima umbrelă de soare (din hârtie) ceruita/lăcuită pentru a fi impermeabilă și folosită pentru protecția împotriva ploii (cele mai multe umbrele de azi sunt fabricate în China; americanii au, și ei, mai multe fabrici de umbrele).

Oamenii au început să folosească umbrelele pentru a se feri de ploaie în secolul I d.Hr. Femeile din Roma își impregnau umbrelele cu ulei, dar apa se scurgea pe ele.

În Europa, umbrela a devenit accesoriu feminin începând cu secolul al XVI-lea. Primul bărbat care a purtat o umbrelă în Londra se spune că a fost filantropul englez, scriitor și călător, Jonas Hanway (12.08.1712 – 05.09.1786). Mai este amintit și scoțianul John MacDonald. Curând și alți bărbați au început să folosească umbrela.

Primele umbrele erau simple frunze de palmier (sau altele asemănătoare) și erau sinonime cu bogăția. Sinonime cu bogăția au fost mult timp mai apoi, fiind considerate un semn de distincție. Azi, umbrelă nu are cine nu vrea, și sunt fel și fel de modele, culori, forme, din diferite materiale – sunt și unele la care poți asculta muzica preferată, unele care te informează dacă va ploua și tot așa (umbrelele au intrat, și ele, în era înaltei tehnologii).

Frunzele se usucă și cad – plutind ușor spre pământ, foșnind în adieri de vânt - aerul e umed și răcoros, soarele încălzește domol, iar ploaia se poate declanșa din senin - dacă nu-ți place ploaia nu uita umbrela.


Citate despre ploaie si umbrelă

de la Mehmet Murat ildan citire:
  • Dragul meu prieten, știi, nu există zece moduri diferite sau o sută de moduri de a iubi ploaia, există o singură cale: când plouă, fii cu aceasta, fără umbrelă.
  • Umbrela este confort, ploaia este viață! De multe ori trebuie să lași confortul pentru a atinge viața.
  • Nu cel care nu are umbrelă se udă cel mai mult sub ploaie, ci acela căruia nu-i place ploaia.
  • Una dintre cele mai mari magii ale ploii este că face să apară de nicăieri mii de umbrele.

20 de comentarii:

  1. Te quedaron geniales. Te mando un beso.

    RăspundețiȘtergere
  2. imi place ideea! Excelenta utilizare a tuburilor de hartie, care altfel ar fi ajuns la gunoi... Ce frumos e suportul tau de umbrele! Sper sa aiba suficienta stabilitate! Daca nu, poate ca ai putea sa introduci in tuburi câteva pietre, sa fie grea baza.
    Frumoasa si istoria umbrelei si citatele. Multumim ❤️😘
    Luna octombrie se pare ca ai inceput o in forta, abia tin pasul cu postarile tale. Când mi se pare ca am ajuns la zi cu cititul, pac! mai apar doua-trei ☺☺☺ Felicitari! Si doar teme interesante!
    O luna creativa si vesela sa ai, Diana draga!
    Pupici si imbratisari, de la trio pentru quattro 💕 💞 🐾 😘

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Ma bucur sa stiu ca iti place suportul si ca e de interes "istoria" umbrelei (o istorie foarte lunga si... mare concuenta la bevetarea a fel si fel de umbrele, inca si azi!). 😊 ❤ Are stabilitate buna suportul, datorita cilindrului de carton din interior, care nu permite umbrelelor sa se "lase" direct pe tuburi - in plus, trei sunt umbrele care se "strang mici" , sa incapa in geanta si au inaltimea tubului.
      Oh, Carmen draga, iti multumesc pentru interes si compliment! 💕 Am avut spor sa public mai multe pentru ca am multe texte in "ciorna", din alti ani (cele mai multe de anul trecut) si, in masura timpului, le "eliberez". 😊
      Multumesc! La fel sa fie si pentru tine! 💖
      Imbratisari si pupici cu drag si de la noi pentru voi! 🍀 💞 🐾 🤗

      Ștergere
  3. Deci, din nou jos pălăria în fața ta. Ești fantastică la aceste articole că mă mir că nu participi și tu la superblog sau ceva de acest gen. Ai îmbinat atăt de frumos creativitatea cu istoria și lectura!.
    Suportul pentru umbrele e o idee inedită. Primul gând a fost să te copiez, dar cu tuburi de plastic tentru mai multă rezistență ( mi-au rămas tevi de la canalizare), dar apoi am realizat că nu prea folosim umbrele, ale noastre cam rămân în mașină.
    Documentarul despre umbrele nu m-a surprins, nu e prima dată când faci ceva creativ și apoi ne dai și un mic istoric legat de ceeea ce ai făcut. Mi-a făcut plăcere să citesc despre istoria umbrelei. Nu știam că e atât de „veche”.
    Dar citatele chiar m-au surprins. Plăcut bine-enteles, doar că nu mă așteptam și la ele. Foarte frumoasă selecța lor.
    Felicitări pentru tot!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Iti multmesc pentru complimente, draga Mihaela! 💕 Ooo, nu! 😊 Superblog nu-i pentru mine! Ma avant - cu entuziasm (vorba Suzanei, la jocul citatelor si nu numai) - doar cand imi place ceva foarte mult. Acest joc e o placere - Superblog e complicat pentru felul meu de a fi. Am obosit doar cat am scris acum despre Superblog. 😃
      Ideea suportului din tevi e faina! Am avut unul, cu ani in urma - un tub "inalt" in mijloc (cu diametru mare, pentru umbrelele lungi) si trei mai scurte (pe sfert din inaltimea primului) in jurul celui din mijloc - pentru umbrelele scurte - si avea echilibru perfect (fundul suportului meu a fost tot din plastic - dintr-un rotund taiat dintr-o sita pentru uscat fructe). La vremea aceea aveam opt umbrele lungi - "castigate" pentru pachetele de "grisine" cumparate - dar acum mai sunt doar trei (am tot dat din umbrele si/sau au fost uitate pe te miri unde), asa ca am dat suportul. Si-l am pe acesta, de cateva zile. 😊
      Hahaha! Noi lasam umbrelele in suport (acum). Mama, cand e acasa, mai ia umbrelea - noi avem, in general, haine cu gluga sau... lasam ploaia sa ne ude (cand nu avem de parcurs distante mari si/sau nu e frig tare afara cand ploua).
      Citatele au ajuns aici din cauza curiozitatii. 😊 Gasim citate despre aproape orice, asa ca am fost curioasa daca sunt si despre umbrela. 😊 Si sunt! (mai mult sau mai putin).
      Inca o data, multumesc! ❤ 😘

      Ștergere
  4. Îmi place ploaia, dar trebuie să recunosc că apreciez mult existenţa umbrelei atunci când n-o uit :D
    Foarte faină ideea ta şi foarte utilă! Cumpăr tot timpul şervete de bucătărie, de acum nu mai arunc tuburile şi poate-mi iese şi mie. Mulţumesc, Diana!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Haha! La fel: apreciez umbrela mai ales atunci cand nu-mi "permit" sa ma las udata. 😃 (de regula, atunci umbrela e uitata - intr-o zi m-a plouat nasol desi aveam umbrela in geanta, dar uitasem ca e acolo).
      Tot aruncand tuburile de la servetele intr-o zi mi-am zis ca ceva poate fi facut din acestea. 😊 In momentul in care incerci, iti iese.
      Cu placere! Si eu iti multumesc, Potecuta!

      Ștergere
  5. Nu m-as fi gandit la un astfel de suport, insa arata fain. Imi place ca fiind compus din rulouri, se formeaza onduleurile alea. Recunosc ca numai pentru umbrele nu l-as folosi, ci pentru suluri de hartie colorata de craft. Sunt inca sub impresia aranjarii cam nasparlie a unor tuburi de hartie. Le-am pus cumva, insa cand scot unul se modifica toate. Trebuie sa inventez altceva. Frunzele de palmier in jungla
    cu siguranta au fost primele umbrele.
    Mie imi place ploaia. Mi-a spus cineva ca ploaian este un fel de conector intre noi si Duhul Sfant. Mi-a placut ideea!
    Felicitari pentru suportul tau frumos colorat, Diana draga! Pupici!❤️😘

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Onduleurile mi-au placut si mie, mult. Primul gand a fost sa lipesc tuburile intre ele si apoi sa le invelesc deodata, "pastrand" forma tuburilor, dar s-a dovedit a fi mult prea complicat si nu prea puteam sa lipesc fin hartia de tuburi.
      Pentru sulurile de hartie am deja un "suport", facut din carton (dar nu prea mai am multe suluri de hartie). 😊
      Sunt sigura ca-ti va veni ideea potrivita pentru tuburile acelea! 😊
      Si mie-mi place ploaia - si folosesc destul de rar umbrela dar am gluga la cele mai multe haine si daca simt ca-mi ingheata capul... pun gluga (dupa ce parul e ud... pun gluga doar asa,... psihologic) 😃 Cel mai distractiv e cand pun gluga dupa ce m-a plouat bine si gluga e fleasca in interior.
      E faina ideea! Imi place si aceea ca stropii de ploaie sunt lacrimile de suparare / bucurie ale Cerului pentru oameni.
      Iti multumesc, Suzana draga! Pupici! ❤ 😘 Seara frumoasa!

      Ștergere
  6. Interesant si util suportul tau! Felicitari! Pupici

    RăspundețiȘtergere
  7. What a brilliant idea and they are beautiful colors too. I too love the rain because then I can cry in sorrow because then no one sees my tears. I wrote some years back this words.
    https://tinedejong.blogspot.com/2016/05/regengroetjes.html

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Thank you for your appreciation, Tine!
      I read the poem, I saw the video - wonderful!
      When it rains, very few people can see the tears of their peers...
      All the best! <3

      Ștergere
  8. Din tuburi de hârtie aș face multe crafturi la gradi, dar am văzut și niște suporturi foarte interesante pentru creioane.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Ar fi o idee, pentru ca "se lucreaza" destul de usor cu tuburile din hartie. Am vazut si eu suporturi faine! 😊
      Pe la inceput de an, tot la Transformari creative, am facut unul "dublu" si oval "scund" la baza, pentru guma de sters si alte maruntisuri.

      Ștergere
  9. La mine în Ilfov n-a plouat de mai mult de două luni. Am stricat un hidrofor și o pompă sumersibilă în disperarea de-a scoate apă din puț pentru a uda la rădăcină cei 4-5 pomi din curte.
    Mulțumesc pentru lectura interesantă!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Prea multe nu sunt de spus... :( E tare rau fara ploaie... In Bv nu ne putem plange de lipsa ploii anul acesta, chiar daca, poate, n-a fost suficienta in unele zone (anul trecut am carat apa cu bidoanele sa ud pomii din apropierea balconului... Din fericire, nu am avut pagube materiale (un hidrofor puternic - plus ce mai e nevoie - nu e deloc ieftin). :(
      Cu placere! Multumesc si eu, pentru apreciere.

      Ștergere
  10. Suportul este super tare! Si imi place mult de tot cromatica aleasa :).
    Imi plac mult umbrelele - am avut una cu picioar pisicuta.. mi-a usurat cineva in timpul unei ninsori ghiozdanul. am fost extrem de trista pentru ca o aveam de cand eram mica... Cred ca l-am vazut pe individ.. ce om mic si de nimic sa fure de la un copil in drum spre scoala. Mda...
    Cred ca mi-ar placea sa incerc sa fac o umbreluta... in genul ei, candva.
    Pupici cu drag

    ps: in ultima perioada am avut umbrele din acelea mari... initial am crezut ca ai avut suporturi cilindrice uriase, apoi mi-am amintit ca... totusi, exista si umbrele mai micute :)))

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Multumesc, Rux! ❤ N-am prea ales cromatica - mai degraba n-am avut de ales daca voiam sa fac suportul. 😊
      Pfuuu... Chiar om mic! Imi dau seama ca ti-a parut rau dupa umbreluta... Stiu din experienta cum e, doar ca nu mi-a fost furata, ci am uitat-o la un chiosc de ziare si alte cele de unde am cumparat carti postale (eram in excursie cu clasa - in clasa a treia sau a patra eram, nu mai stiu sigur). M-am intors dupa ea dupa doar cateva minute dar vanzatoarea a zis ca n-a vazut nicio umbrela... Era o umbreluta in "degradeuri" de rosu si portocaliu, cu maner din plastic rosu aprins, lucios. Asa a fost sa fie. 😊
      Suporturile cilindrice pe care le-am avut aveau un metru inaltime - umbrelele "castigate" la "grisine" au 84 de cm lungime (mai am doua, asa ca am masurat acum) 😃 si mai era una (o am si acum, n-am prea folosit-o) care e lunga de 1,04 cm.
      Pupici! 💗

      Ștergere

Va multumesc pentru ca sunteti aici. Comentariile sunt moderate deoarece e singura metoda pe care o stiu sa nu pierd vreun mesaj si sa evit mesajele nepotrivite. Le public imediat ce accesez blogul. Multumesc pentru intelegere.