2023-10-04

Ziua mondiala a Animalelor

vulpe roscata dormind incolacita pe o buturuga
An de an este marcată Ziua Internațională a Animalelor, în 4 octombrie, în cinstea Sfântului Francisc din Assisi, întemeietorul Ordinului Franciscan (între altele) și protectorul tuturor păsărilor și animalelor. Aproape întreaga viață a Sfântului Francisc e legată de dragostea pentru oameni dar și pentru animale. A predicat și oamenilor și animalelor că datoria tuturor este de a-l lăuda pe Domnul, iar oamenii au o datorie în plus: de a proteja natura cu toate ființele ei.

O legendă despre el spune că într-o zi, pe când călătorea alături de alți frați călugări, au dat de niște copaci plini cu păsări; i-a rugat pe călugări să-l aștepte, pentru a le predica surorilor lui, păsările – păsările l-au înconjurat, nici una nu a zburat.

În această zi sunt – n-ar fi rău să fie – sărbătorite toate animalele de pe Terra, fie sălbatice, fie domestice. Astfel de zile sunt menite ca, prin educație, conștientizare, lumea să devină un loc în care să conviețuiască în armonie oameni și animale.

E absolut clar că habitatul animalelor este influențat într-o (prea) mare măsură de acțiunile oamenilor (în special a celor care vor profit cu orice preț din prelucrarea/comercializarea lemnului – distrugând pădurile inclusiv pentru a construi vile de lux – prelucrarea/comercializarea blănurilor considerate prețioase, prin vânătoarea ca sport s.a.m.d.).

A fost sărbătorită pentru prima dată în Germania (Berlin), în anul 1925, la inițiativa scriitorului și activistului pentru drepturile animalelor Heinrich Zimmermann, care și-a dorit să se dedice o zi pentru celebrarea relației dintre oameni și animale și pentru a crește nivelul compasiunii și gradul de conștientizare cu privire la problemele privind bunăstarea animalelor – în 1931, după multă muncă de convingere, a obținut votul unanim pentru declararea datei de 4 octombrie ca Zi Mondială a Animalelor, în cadrul Congresului Internațional de Protecția animalelor din Florența.

pisica neagra cu ochi galbeni privind fix inainte
Istoria omenirii de defrișare, supraproducție, supraconsum, supradezvoltare își arată efectele – activitățile omului au avut un impact devastator asupra biodiversității, asupra populațiilor de animale sălbatice, mai ales.

Scopul sărbătorii de azi este de a scoate în evidență importanța pe care animalele o au în viața omului. La nivel mondial pare că tot mai multe țări se implică în susținerea acestei zile și a semnificației ei, tot mai multe state implicându-se și legislativ pentru protejarea biodiversității.

În aproape toată lumea sunt organizate evenimente și campanii prin care se atrage atenția asupra creșterii alarmante a speciilor pe cale de dispariție.

O altă specie pleacă... să sperăm că măcar în paradis nu există oameni, scria pe undeva.

Următorul animal dispărut ar putea fi chiar omul... Terra se va descurca minunat fără oameni, pentru că Natura își poate vedea de ale ei fără omul lacom și egoist.

Nu știu cine a zis-o, dar... privind în jurul meu cred că am ajuns în acea zi:

O societate căreia nu-i pasă de animalele pe cale de dispariție, care sunt aproape de moarte, nu-i va mai păsa într-o zi nici de bătrâni.

Au dispărut o mulțime de specii: marele pinguin nordic, leul de mare japonez (1974), tigrul tasmanian (1936), cormoranul cu ochelari, broasca de aur din Costa Rica (1989), vrabia de mare cenușie (1990), scoicarul canarian (1994), tigrul javaian (1994), capra din Pirinei – Ibex (2000), delfinul chinezesc (2006), broasca țestoasă de pe insula Pinta (2012) și multe altele.

Altele sunt în pericol critic de dispariție: lemurul roșu, rinocerul (negru, javanez și cel din Sumatra), jerboa (șoarecele cangur), tigrul de Sumatra, broasca țestoasă marină, antilopa saiga, și multe altele.

Cercetătorii afirmă că o specie tipică dispare în decurs de zece milioane de ani de la prima apariție – mă gândesc că e în firea lucrurilor, dar cred că intervenția agresivă a omului micșorează perioada...

Ziua de 4 octombrie e marcată și pentru bucuria celor care iubesc animalele. Pentru a nu tortura, pentru a nu ucide animale (din plăcere) nici nu e cazul să le iubească cineva... Nu mă refer la vânătoare – vânarea, în anumite situații, are sens; vânătoarea ca sport, însă, n-o înțeleg. Cine vrea trofee să se apuce de-un sport! Ah, nu! Prea mare efortul – mai ales pentru performanță = trofee. Mi se pare foarte trist că în unele zone din lume oamenii braconează de foame...

Un cap de animal ca trofeu nu te face câștigător; trofeul vieții aparține celor care reușesc să intre în capetele animalelor, înțelegându-le profund (nu știu cine a zis-o).

Animalele nu folosesc cuvinte, dar știu să ne arate recunoștință, respect și chiar... dragoste. Nu animalele sunt imperfecte, ci noi, pentru că nu am învățat să comunicăm.

Nimeni nu a învățat vreodată un pui să devină găină, dar trebuie să ne angajăm să creștem copiii astfel încât să devină adulți civilizați, capabili să-și respecte semenii, pentru că nu mai suntem în stare să ne ascultăm sufletul (nu știu pe cine citez)

O altă legendă despre Sfântul Francisc e despre lupul din Gubbio, care mânca oameni și animale. Francisc l-a rugat să facă pace cu oamenii; pentru a menține pacea, oamenii l-au hrănit. Sfântul Francisc a binecuvântat lupul pentru a întări pactul.

Când l-a văzut pe Sfântul Francisc, lupul a sărit să-l muște. Omul a întins mâna spre el și l-a chemat: - Frate. Lupul s-a oprit uimit. Până atunci toată lumea aruncase în el cu pietre, strigând urât. Ce frumos a fost acel cuvânt de dragoste! - Frate, nu mai face rău. Dacă ești bun, toată lumea te va iubi. Frate lup, promite-mi că nu vei mai ucide pe nimeni. Lupul și-a pus laba pe mâna Sfântului și promisiunea a fost făcută.

Pare că oamenii au pierdut relația cu natura, deci și cu ei, motiv pentru care, probabil, mulți devin violenți în raport cu cei care sunt diferiți și, în special, în raport cu animalele.

Toma de Celano spunea despre Francisc din Assisi:

Caritatea s-a extins, cu inimă de frate, nu numai asupra oamenilor nevoiași, ci și asupra animalelor, asupra reptilelor, asupra păsărilor, asupra tuturor ființelor. Cu toate acestea, el avea o tandrețe deosebită pentru miei, deoarece, în Scriptură, Isus Hristos e adesea comparat pentru smerenia sa cu mielul blând.

Secretul întregii Creații este cuprins în Sfântul Francisc și exemplul său: coexistența dintre om și natură care devine iubire și frăție. Dincolo de specia umană. Dincolo de specii.


1. Image by Pexels from Pixabay  2. Image by Claudia from Pixabay

12 comentarii:

  1. Los animales deben ser respetados. Profunda reflexion. Te mando un beso.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Yo también lo creo. Gracias por el agradecimiento. Te mando un beso.

      Ștergere
  2. am aflat lucruri noi. Despre oameni, căci animalele le iubesc și hrănesc de când mă știu. Mulțumesc.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Oamenii... :-) Intr-un fel, cred ca suntem la fel de imprevizibili ca oricare fiinta de sub cer. :-) Din "cauza" de drag pentru animale s-ar putea sa ajung... vegetarian. :-)) Am "eliminat" (fara intentie) din alimentatie carnea multor animalute nu pentru ca nu mi-ar placea sau pentru ca "sanatate" si alte cele, ci pentru ca, efectiv, in bucata de carne de iepuras, de exemplu, "vad" ochii si boticul - mi se "strange" si gatul, nu doar stomacul. :-)
      Cu placere! Si eu multumesc! <3

      Ștergere
  3. Tot de pe tel. Cand oamenii vor intelege ca toate sunt un Tot evenimentele se vor schimba ca prin magie. Doar ca daca nu se vor prinde mai repede, e posibil ca toti sa mai asteptam o runda...
    O duminica placuta, Diana draga.🙆❤
    Pupici! 💎

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Sceptica din mine isi da cu parerea: vom mai astepta (cel putin) o runda. 😊
      Sunt aproape sigura ca nu poate fi "extirpat" egoismul din om - mai mult sau mai putin, toti suntem egoisti in anumite situatii.
      Multumesc, Suzana draga! ❤ Duminica frumoasa si pentru tine! Pupici! 😘
      Hihi! .🙆 😊

      Ștergere
  4. I once wrote on 1 on my websites that every day is an animal day and even then one should love all animals. Unfortunately I still read posts that make me angry and also sad in the process. There are many days you had also written about but why does it have to be celebrated on a special day. 1 day is not enough but all days are important.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Yes, every day we have to value people, animals... It's impossible to love one day yes, one day no - either we love or not (when, sometimes, we get angry it doesn't mean we don't love) 😊
      There is a "special" for all this days in the desire to sensitize those who go through life taking only themselves into account - at least once a year to draw attention to the importance of some... things.
      I also read a lot that makes me sad and angry... I would like to think that there will be less and less bad things for me to find out...

      Ștergere
  5. iubim animalele si pasarile - atâta vreme cât nu ne pun viata în pericol. Serpi veninosi, paienjeni veninosi, sobolani, capuse... se aude tot mai des ca ne invadeaza, in orase, în orasele aglomerate! Bineînteles ca de vina sunt numai si numai oamenii, dar totusi, daca ar fi sa pot alege sa protejez viata unui om sau a unui animal, votez pentru salvarea omului ♥ Stiu ca postarea ta aici se refera la animalele salbatice a caror habitat este pus in primejdie si da, cei care se pricep, trebuie sa le apere. Eu habar nu am despre animale, decât ce am invatat la zoologie si din informatiile puse la dispozitie in vreun documentar sau muzeu. Banuiesc ca informatiile sunt de buna credinta...ca nu au interes sa ne manipuleze mintile... Contact cu animalele nu am avut niciodata, decat cu cele cateva domestice, de la bunica din curte.
    Mi-a placut, copil fiind sa merg la circ, unde existau dresuri cu animale... Eram impresionati. Eram "educati" sa fim impresionati... Ne era mila si ne era frica... Intre timp, animalele au câstigat dreptul de a nu mai fi prezentate la circ. Astazi circul prezinta acrobatii cu oameni... Incredibil cate pot face acesti artisti! Este in general o meserie transmisa "din tata in fiu" cum ar veni vorba... dar copiii sunt antrenati de mici sa fie contorsionisti, sa sara la trapez sau sa fie mascarici... Daca aceasta meserie este o pasiune, atunci este OK!
    Gradinile Zoo prezinta deasemenea animale in cusca... Oare este etic?! Eu sunt 50% pro si 50% contra... Dar cine tine seama de ce gandesc eu?!
    Leo al nostru este copilul nostru blanos. Mai multi catei însa nu as adopta, pentru ca nu vreau sa ies din zon de confort... Sunt om rau?!
    Hranim pasarile cerului din octombrie pâna în mai... Donez de multe ori doze de mâncare pe care le cumpar in magazinele speciale pentru animale, am donat de cateva ori si bani, dar... atât.
    Manânc carne, fructe, legume, oua, lapte si... nu ma simt vinovata... În plus, îmi place incaltamintea din piele pentru ca piciorul nu transpira si nu miroase. Un pantof de plastic poti sa il porti cel mult 3 luni, dupa care trebuie aruncat! Eu am si de douazeci de ani inca pantofi de piele si arata ca noi!
    Omul a devenit vânator si agricultor pentru a supravietui; abuzurile sunt de condamnat! Dar intre timp suntem 7,88 miliarde!!! sitoti vrem sa traim bine... si totul este relativ!
    Ah cate as mai povesti cu tine, ca imi plac temele pe care le alegi! Dar am scris mult si pierd cumva firul, ca nu mai vad ce am scris ☺☺☺
    ♥ Te pup. Ganduri bune si îmbratisari, de la trio pentru quattro ♥♥♥♥

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Iti multumesc, Carmen draga! ❤
      Putem indragi animalele/pasarile si sa ne aparam impotriva lor atunci cand este cazul. 😊 Capusele (si altele de gen) le-as ucide - ca nu prea am de ales. Atunci cand "exced" trebuie intervenit. Nu stiu cat de vinovati sunt oamenii pentru ca se inmultesc atat de mult unele insecte daunatoare, dar stiu ca pe masura ce "pradatorii" naturali ai unor insecte dispar sau isi gasesc loc prin alte zone insectele se inmultesc. Liliecii, de exemplu, se hranesc cu milioane de tantari (si alte ganganii nocturne) pe noapte - dar liliecii sunt ucisi fara mila, alungati de prin orase s.a.m.d.
      Sigur ca orice om normal la cap ar alege sa salveze un om nu un animal - in caz extrem. Hm. 😊 Proabil ca nu-s prea normala dar... sunt cativa oameni in lume pe care nu m-as deranja sa-i salvez (as alege animalul) 😃 Sigur, nu voi avea vreodata asemenea "cumpana" dar ca idee. 😊
      Foarte multe nu stiu nici eu despre animale, dar stiu ca le-a fost invadat habitatul (ce s-a intamplat pe dealurile impadurite din BV sunt convinsa ca s-a intampalt in foarte multe locuri). Stiu ca o firma culege si exporta tone de fructe de padure - care-s hrana inclusiv pentru ursi. Incetisor, omu' lacom lasa animalele si fara hrana dupa ce i-a micsorat teritoriul...
      Circul! Cand eram copil, circul era in apropiere, si mergeam cu tata destul de des. Mie imi placea sa merg "in spate", sa vad animalele de aproape - in arena nu-mi prea placea sa le vad decat daca aveam loc in primul rand. 😊 Si-mi placeau clovnii! Si-acum imi plac 😊 doar ca nu am mai fost la circ de nici nu mai stiu cand - acrobatii ii admir, dar am rabdare sa le urmaresc numarul foarte putin timp.
      Gradinile zoo le consider utile (cat timp animalele sunt macar hranite) - nu toti oamenii au posibilitatea sa vada animalele in mediul lor natural; in plus la gradinile zoo mai ajung si animalute are nu se pot descurca singure in salbaticie. Altfel spus: 50-50 si eu.
      Desi iubesc cainii de cand ma stiu nu am dorit sa am unul in apartament de bloc. 😃 Dar am tot avut! Asa se "broda" ca nu prea aveam de ales decat sa-l tin sau... sa-l trimit la adapost pentru caini - ceea ce, pentru caini gen Boxer putea insemna moartea. Asa ca... ne-am adaptat, si avem si prieteni care pot avea grija de catel si pisoi atunci cand lipsim de acasa toti (toti lipsim extrem de rar).
      Hahaha! Om rau! Ai ingrijit un arici! ❤
      Cine poate sa se implice se implica in protejarea faunei- fiecare cum ii este mai bine. Ideal ar fi ca aceia care spun ca sunt indiferenti sa fie cu adevarat indiferenti, in sensul sa nu faca nici rau daca nu pot/nu vor sa fie de ajutor.
      Iar zambesc! Nici eu nu ma simt vinovata cand mananc carne! 😊 Doar ca sunt unele pe care nu le pot manca, dar nu pentru ca nu mi-ar placea sau n-am mancat vreodata. Pur si simplu asa a fost sa fie. Cand am vazut mieii in realitate, iepurasii... nu le-am mai putut manca, efectiv, carnea...
      Si incaltaminte de piele port. Probabil ca n-as cumpara produse din pielea animalelor "rare" (dar... n-am eu bani de asa ceva!) 😊
      La faza cu vanatoarea se "intampla" ca bogatasul care ucide orice, oricand, sa fie, eventual, amendat, iar cel care braconeaza pentru a-si hrani familia e condamnat la inchisoare... :-( Hrana e pentru toti, doar ca e "repartizata"... aiurea. Se arunca mii de tone de mancare, lunar!
      Mi-a placut sa citesc randurile tale! ❤ Te imbratisez cu drag!
      Pupici si ganduri bune de la quattro pentru trio! 😘 💕 💖 🐾 🤗

      Ștergere
  6. Este trist cat de multe specii au disparut in ultimii 50 de ani. Trist nu este chiar cuvantul potrivit, dar cuvintele celelalte sunt atat de folosite prin stirile de senzatie...
    In fine.. Oricum trist este.
    Ne cam taiem craca, mda.

    Dar ce frumusica e vulpita din poza. Si mi-a placut sa citesc ce ai scris de spre Sf Assisi.
    pupici !!!! :*

    RăspundețiȘtergere
  7. Sunt atat de multe animale, si pasari, si altele pe cale de a disparea... Unele mai sunt - in cateva exemplare - prin rezervatii/gradini zoo... Disparitia unei specii atrage "perturbari" in ecosistem si pana se regleaza lucrurile... mdeh. Vorba ta: ne taiem craca, incet dar sigur.
    Multumesc, Rux! Pupici! 💗

    RăspundețiȘtergere

Va multumesc pentru ca sunteti aici. Comentariile sunt moderate deoarece e singura metoda pe care o stiu sa nu pierd vreun mesaj si sa evit mesajele nepotrivite. Le public imediat ce accesez blogul. Multumesc pentru intelegere.