În 16 octombrie e celebrată Ziua Internațională a Alimentației (și combaterii risipei alimentare), instituită în anul 1945, când a fost înființată (la Quebec, Canada) Organizația pentru Alimentație și Agricultură (FAO), o agenție specializată a Națiunilor Unite (O.N.U.) care luptă (de 78 de ani!) pentru eradicarea foametei, a malnutriției și a sărăciei pe plan internațional.
Testul unei civilizații este măsura în care îi pasă de membrii săi neajutorați. (Pearl S. Buck)
Între 1942 și 1945, britanicii au forțat transferul grânelor din India (colonie britanică la acea vreme) către Marea Britanie deși indienii se confruntau cu foametea (pe lângă brutalitatea crescândă a britanicilor). Armata Națională indiană condusă de Subhas Chandra Bose și mișcarea Părăsiți India! a lui Gandhi au creat multe probleme britanicilor și aceștia au răspuns prin impunerea unor măsuri și mai dure în India, măsuri care au contribuit la declanșarea unuia dintre cele mai grave cazuri de foamete din secolul XX. (in cartea Postdam, de Michael Neiberg). Oricând, oriunde se poate repeta istoria.
În 1945, după încetarea războiului, în Berlin, cetățenii se confruntau cu foametea și moneda de schimb pentru aproape orice ajunseseră să fie... țigările – germanii fumau pentru a-și bloca senzația de foame (Postdam, de M.N.).
Hrana insuficientă, săracă în cele necesare unei dezvoltări armonioase are impact negativ asupra sănătății, educației, dezvoltării economice și sociale a unor întregi comunități de pe tot globul.
În ultimii ani, în această zi se au în vedere diferite aspecte ale securității alimentare și agriculturii, inclusiv pescuitul (când nu e război și navele militare, submarinele, minele pun în pericol nu doar viața faunei subacvatice), schimbările climatice și biodiversitatea.
Ziua Mondială a Alimentației poate fi sărbătorită prin întâlniri cu familia și prietenii în jurul unei mese bine pregătite – privilegiu de care nu toți oamenii se pot bucura. Această zi nu este doar pentru sărbătorirea hranei sănătoase la care nu toți oamenii au acces, ci despre conștientizarea faptului că sunt foarte mulți oameni care aproape că nu au ce mânca în fiecare zi – măcar o dată pe zi.
Ziua de 16 octombrie este și despre conștientizarea dietelor sănătoase (a hranei sănătoase) – să învățăm care alimente sunt sănătoase și care nu sunt sănătoase. Ca și cum un om flămând ar fi foarte interesat ce conține un aliment pe care are ocazia să-l mănânce pentru a-și păcăli foamea. Ca fapt divers: produsele bio tradiționale in România tocmai s-au ales cu taxe mai mari (din 2024), ca o încurajare a consumului de hrană sănătoasă, fără aditivi fel de fel sau alte chimicale.
În esență, foamea în lume e măsurată prin numărul de oameni care sunt subnutriți în mod constant și nu primesc zilnic aportul caloric necesar unei sănătăți bune. Foamea înseamnă mai mult decât să nu ai suficientă hrană – e vorba despre a nu avea suficiente alimente hrănitoare; hrana fără aport suficient de calorii, proteine, vitamine și minerale împiedică dezvoltarea omului la orice vârstă. Copiii care nu beneficiază de aportul nutritiv necesar pentru a se dezvolta fizic și mintal se vor confrunta cu efecte negative pe termen lung. Se spune că din cauza alimentației deficitare mor în lume circa 45% dintre copii sub vârsta de cinci ani.
Terra produce suficientă hrană pentru a hrăni cele aproape opt miliarde de oameni, dar inegalitatea sistemică și disparitatea economică au condus la distribuție dezechilibrată și acces inegal când e vorba despre sursele de hrană.
Există destule pe această planetă pentru nevoile tuturor, dar nu pentru lăcomia tuturor. (...) Sunt oameni în lume atât de flămânzi, încât Dumnezeu nu li se poate arăta decât sub formă de pâine. (Mahatma Gandhi)
Când oamenilor le era foame, Isus nu a spus: Acum este politic sau social? El a spus: Te hrănesc. Pentru că vestea bună pentru omul flămând este pâinea. (arhiepiscopul Desmond Tutu)
Sunt (aproape) sigură că – deși pâine e metaforă - aici se vor auzi niște voci: pâinea nu e sănătoasă! Depinde de pâine, aș zice, și depinde de cantitate – pâinea făcută din ingrediente naturale, fără adaosuri artificiale, e bună. Când nu produci o pâine care rămâne proaspătă 14 zile reduci și risipa, ajuți și agricultorii (și pe alții din lanțul de producție).
Producerea hranei poluează
Producerea dispozitivelor electronice, a armamentului nu poluează, nici în timpul extracției materiilor necesare și nici în timpul producției... Nu, nu!
Agricultura e factor poluant, creșterea animalelor e factor poluant... Și-atunci... eradicăm agricultura, creșterea animalelor (cu toată industria aferentă) și oamenii se vor hrăni cu... produse fabricate în laborator, artificial, prin creșterea forțată a unei cefe de porc care n-a fost niciodată a unui porc.
Terenul agricol sub care s-au descoperit ceva minereuri valoroase pentru industria tehnologiei (sateliți, telefoane, televizoare, autoturisme etc.) trebuie desființat – pentru că e poluantă agricultura, nu de alta.
Terenul agricol sau pășunea unde vor unii să planteze pădure de eoliene trebuie scos din circuitul alimentar – pentru că energia verde (regenerabilă) e de preferat și... pășunatul, agricultura sunt poluante. Cât costă întreținerea unui astfel de parc eolian, cât costă să repari ceva la o eoliană, cât aluminiu și alte cele sunt necesare (și obținerea acestora e poluantă) contează mai puțin, cât timp nu mai poluează agricultura și pășunatul, care aduceau ceva mâncare oamenilor.
Atunci când sunt corect gestionate, agricultura, silvicultura, creșterea animalelor, pescuitul etc. pot oferi suficientă hrană tuturor oamenilor de pe planetă. Daaaar... Nu poți pescui în ape pline de petrol și mine neexplodate, de exemplu (de fapt, poți pescui, dar îți asumi riscurile) și nici in zonele unde se exploatează minereuri de litiu, de exemplu, nu poți face agricultură.
Dacă mi-e foame, aceasta este o problemă materială; dacă altcuiva îi este foame, această este o problemă spirituală. (Paul Farmer)
Oficialii ONU visează la foame zero! Îhî. Ei cu teoria și organizațiile neguvernamentale, oamenii cu suflet, în general, cu practica.
Ei au bani pentru războaie, dar nu pot hrăni pe cei săraci. (Tupac Shakur)
De-ar vrea politicienii lumii (și nu doar ei) hrană cu adevărat sănătoasă pentru toți oamenii nu ar mai permite să fie produse/comercializate toate chimicalele numite alimente. Poate că nu văd pădurea din cauza copacilor, dar mare mai e ipocrizia unora.
Parafrazându-l pe Jaques Diouf: foamea nu e o problemă de caritate, ci o problemă de justiție socială.
Mientras el hombre sea egoísta con la forma en la que maneja los recursos . El hambre existirá. Te mando un beso.
RăspundețiȘtergereAlgunos no paran de acumular...
ȘtergereEs un círculo vicioso que no creo que pueda romperse fácilmente.
Te mando un beso.
Un articol de nota 10+. Felicitari, draga Diana pentru curajul de a trage semnale de alarma! Schimbarea perceptiei universale începe cu ... (999)NOI UNA...
RăspundețiȘtergereO saptamâna minunata, relaxanta, în toate aspectele perceptiei Vietii, binecuvântata!
Iti multumesc pentru compliment! N-as zice chiar curaj. Noi scriem, actionam etc. dar cei care pot schimba lucrurile cu adevarat ne lasa sa "strigam" si isi vad de ale lor. Abia cand cei multi vor actiona vor fi nevoiti, cei care au putere, sa schimbe ceva in bine.
ȘtergereLa fel sa fie si pentru tine, Iosif!
Daca multi-miliardarii ar dona banii pe care ii cheltuiesc pe plimbari, timp de un an, pe planeta nu ar mai exista problema foametei! Dar asa ceva nu se va intampla, pentru ca bogatasii vor sa fie mai bogati!
RăspundețiȘtergereMancarea sanatoasa este din ce in ce mai rara... Pur si simplu ti e frica sa mai cumperi ceva... trebuie sa citesti toate etichetele tiparite in miniatura, cu intentia de a fi indescifrabile!
Cu fructele si legumele avem si mai mari probleme! Se coc pe drum in magazine, unele nici nu vad soarele!
In plus, meseria ne obliga pe majoritatea la sedentarism... Traim din zi in zi tot mai nesanatos.
Pup Diana draga. Imbratisari si ganduri bune de la Trio pentru Quattro 😘🐾💞🤗
Bine zis: bogatasi sa rezolve problema foametei in lume nu exista. Pentru obiectivitate: unii doneaza multi bani, dar nu au timp (chef?!) sa afle unde se duc banii lor, de fapt; plus ca in zonele unde foametea e "la ea acasa" sunt, in general, conflicte unde nici "convoaiele umanitare" nu mai ajung, din mai multe motive...
ȘtergereE ametitor cand citesc/aud pe undeva cate sute de miliarde au uniii in conturile bancare! Ar trai mai mult decat bine numai din dobanda la cateva miliarde, dar tot le trebuie... Ce-or face cu ei?! Cat ar cheltui, tot foarte multi le raman... Unii ar putea "intetine" un orasel intreg fara a simti vreo pierdere financiara! 😊
Pfuuu... De pe la sfarstul anilor 1990 citesc etichetele produselor alimentare si... Zau daca stiu ce sa mai cumpar! Am "gasit" cateva produse care-mi par mai "curate" si cam tot pe acelea le cumpar - or crede vanzatoarele ca nu mancam decat acele alimente! 😂 Glumesc. Ele stiu, deja, motivul pentru care nu prea cumpar altceva (merg acolo de cativa ani) si, uneori, mi-au recomandat cate ceva "mai curat", si chiar au fost ok. Dar chiar si la acelasi produs, de la acelasi producator si tot sunt unele diferente la gust - uneori e mai nasol... desi, evident, eticheta e aceeasi.
La fructe, legume e mai usor pentru noi, cred. Sunt multi producatori autohtoni in piata si deja ii cam stiu pe cei care nu folosesc la greu chimicale (dar folosesc). Totusi, merele lor nu se pastreaza "superbe" trei saptamani, pe masa, sub razele soarelui de vara. 😊
Sedentarismul e tare nasol! M-a "lovit" in primii ani cand am ales sa lucrez pe cont propriu si lucram acasa (nu am avut nici caine de plimbat, o perioada) 😊
Pupici si de la mine pentru tine, Carmen draga! ❤ Ganduri bune de la quattro pentru trio! 😘 💕 🐾 🤗
Evident ca nu stiam asa ceva. Ma si intreb la ce foloseste, ca oricum subiectul este gestionat distopic. Sunt cam multi care taie frunza la caini pe planeta, pentru a rezolva foametea pe Pamant. (Banc pe telefon: cum se taie frunzele la caini? Pe lung sau pe lat? ) Nu stiu unde citisem, ca planeta ar suporta 80 de miliarde de suflete pe care le-ar putea hrani bine mersi. Dar trebuie sa si vrea unii si altii. Justitia sociala cred ca s-a evaporat pe undeva prin univers.
RăspundețiȘtergereOricum observ pe unde ma mai aprovizionez, ca sunt mai multe goluri pe rafturi, ceea ce nu e un semn bun. Din ce in ce mai naspa totul.
Sper ca ai avut zile frumoase, Diana draga. Eu am ajuns la o intalnire cu colegi de liceu. E adevarat ca nu am fost multi, insa eu cam absentasem la anterioarele. Mi-a prins cumva bine revederea.
Pupici si o saptamana cu spor la ceea ce vrei tu! ❤️😘
Ma intreb si eu la ce folosesc astfel de zile dedicate, dar... ca utopicul: sper in mai bine si le bag in seama... In astfel de zile, macar, unii dintre cei aflati in nevoie beneficiaza de o picatura in plus - care-i un fel de... frectie la picior de lemn, in fapt. :( Deocamdata e cert un lucru: sunt cheltuiti multi bani pentru organizarea de conferinte si fel de fel de alte evenimente menite sa... ce?! (asta-i intrebarea!) 😊
ȘtergereFain bancul sec! Ador bancuile seci! Pe lat tai eu frunzele la caini! 😊 Aia de zici, nici macar nu taie ei frunze la caini... le taie altii pentru ei - ei incaseaza bani, bani si iar bani, si privilegii. Cand s-or satura de diamante, de aur, argint, litiu, aluminiu, petrol, gaze naturale etc. probabil ca se vor ocupa de ceva si pentru oamenii pe care-i tin in foame pentru a beneficia ei de cele enumerate anterior.
Justitia sociala, eradicarea foametei, adpaost pentru toti sunt lozinci fara continut... Incercam, dar... incercam de zeci de ani, si nimic in plus - rezolvi intr-o parte, se strica in alta (un cerc vicios din care nu se poate iesi). :(
Poate deduci ce produse lipsesc... Sunt mai multe cauze posibile pentru lipsa (si, de data aceasta, "criza" nu e printre ele): urmeaza ca unele sa se scumpeasca (prin cresterea TVA) si unii asteapta "noua" marfa sau... au pitit marfa (manevra ilegala, desigur) si asteapta scumpirea; puterea de cumparare a scazut si unele produse - cu o cautare mai mica - nu mai sunt comandate. Locul liber pe raft - neocupat de alte produse - dovedeste ca acolo se va "umple" la un moment dat (altfel nu lasau spatiul gol pentru ca nu da bine - doar daca vor sa creeze falsa impresie a unei... penurii/crize)
A fost un sfarsit de saptamana fain - visam la mai mult timp pentru... leneveala, dar a fost fain. Multumesc. 😊 😘
Faaaain de tot sa te intalnesti cu fosti colegi de liceu!!! ❤ Ma bucur de parca as fi fost eu la intalnirea cu fosti colegi! 😊 Mi-ar fi placut sa putem si noi organiza astfel de intalniri, din timp in timp! Am fost un colectiv "omogen" - in mare masura - dar... de cand eram colegi am fost care de pe te miri unde, iar acum multi sunt imprastiati prin tara si pe aiurea - cred ca am reusi sa ne intalnim doar cativa...
Iti multumesc, Suzana draga! ❤ Saptamana buna si cu spor si pentru tine! Pupici! 😘
Ce de zile mondiale avem! Constat...
RăspundețiȘtergereHrana este un subiect care ma afecteaza. Cand mi-e foame ma gandesc la cei care nu au deloc si imi fac curaj. Dar sincer, nu am facut foamea inainte de 89 cum o fac de cativa ani deja... cel putin din 2020, de cand cu pandemia... Anul acesta ca niciodata mi-a fost si mie pofta efectiv sa mananc conopida.. sau sfecla... Mda.. stiu ca se gaseste. Dar la ce rau mi-a fost de la conopida din piata sau ce am patit de la sfecla rosie de la magazin, ma cam lipsesc. :)
Bineinteles ca se poate... sa se face in asa fel incat sa fie sigur si suficient... dar interesele sunt altele,
Imbratisari cu drag si pupici!
"Aproape" in fiecare zi din an e cate o "zi mondiala", prin care mare lucru (spre nimic) nu se rezolva . 😊
ȘtergereCei mai multi n-au facut foamea inainte de 1990 (n-o fac nici azi, dar azi sunt mai multi cei care nu au hrana suficienta si... hranitoare). Nu aveai nici problemele pe care le ai azi - inainte de 1990 se stropeau la greu culturile, cu chimicale "serioase", iar faptul ca pe etichetele produselor nu erau scrise toate chimicalele nu inseamna ca nu erau si chimicale (nu chiar asa multe ca azi, e adevarat). Erau si mai multi "mici producatori" care nu exagerau cu chimicalele dar nu oricine avea "acces" la acestia.
Un pic, lucrurile se misca spre mai bine, dar va dura enorm 😊 de mult timp sa se si "simta" binele... Nici oamenii nu mai cumpara chiar orice, de oriunde...
Pupici si imbratisari! 💗