Ziua de 17 octombrie, altă zi de... mare importanță, maaare: Ziua Mondială de Eradicare a Sărăciei.
Sărăcia este cea mai gravă formă de violență. (Mahatma Gandhi)
Să nu înțeleagă cineva că minimalizez importanța unor astfel de zile dedicate – n-aș mai scrie despre - dar... prea pare vorbărie goală la nivel guvernamental. Nu știu... Doar pe mine mă pufnește râsul când aflu despre astfel de zile în care se fac cheltuieli foarte mari pentru a conștientiza populațiile existența sărăciei, a foametei, a bolilor etc. în lume?! La câți bani s-or cheltui pentru organizarea și desfășurarea unor conferințe internaționale pe teme vehiculate de zeci de ani, pentru alte mii de evenimente organizate menite să conștientizeze oamenii alea-alea... mai rămân bani pentru eradicarea sărăciei, a foametei?! Exagerez un pic. Totuși: chiar crede cineva că eradicarea sărăciei e posibilă la nivel mondial?
Am trăit în era comunistă, când se scanda că nu există oameni săraci, că nu există oameni fără adăpost pentru că... așa e comunismul: toți sunt egali, și unii mai egali decât alții – unii foarte bogați, alții foarte săraci (și ceva la mijloc), fix ca-n capitalismul blamat de susținătorii comunismului (ce utopie, comunismul! ce bătaie de joc, de fapt). Hm. Sunt unii, născuți și crescuți în era comuniștilor, care afirmă și azi că pe atunci nu existau oameni fără adăpost, oameni săraci și oameni flămânzi. În mod sigur, ei trăiau în lumea lor mică și comodă, nu aveau habar ce se întâmplă altora.
Când dau mâncare săracilor, sunt numit sfânt. Când întreb de ce săracii nu au mâncare, sunt numit comunist. (Dom Helder Camara)
Această zi de 17 octombrie, cu semnificația ei, e strâns legată și de eradicarea foametei (Ziua Mondială a Alimentației) dar și de Ziua Mondială a Persoanelor fără Adăpost.
Principalele cauze ale sărăciei, ale foametei
De ce ar trebui să existe foamete și lipsuri în orice țară, în orice oraș, la orice masă, când omul are resursele și cunoștințele științifice pentru a asigura întregii omeniri nevoile de bază ale vieții? Nu există deficit de resurse. Deficitul este în voința umană. (Martin Luther King Jr.)
Sărăcia este una dintre cauzele principale ale foametei. Mai sunt și altele: capriciile naturii, capriciile unor bogătași bătrâni care se plictisesc și le e ciudă pe tinerețea altora și atunci îi trimit la război... pentru patrie și neam să-și dea viața, desigur, în timp ce ei stau la căldurică sau se plimbă prin lume să citească discursuri, între altele.
Milioane de oameni nu-și pot permite să cumpere alimente hrănitoare, să-și cumpere /arendeze o bucată de pământ unde să cultive pentru consumul propriu sau pentru a crește câteva păsări / animale (când unii au, totuși, posibilitatea... ba dă gripa-n păsări, ba pesta în porci și oamenii rămân săraci lipiți – uneori, din nou).
Avem arme de distrugere în masă (...). Sărăcia este o armă de distrugere în masă. Sistemul de sănătate este o armă de distrugere în masă. Șomajul este o armă de distrugere în masă. (Dennis Kucinich)
Foarte mulți dintre semeni privesc cu dispreț spre oamenii săraci... Copiii din familiile fără posibilități financiare sunt marginalizați la școală, ba chiar batjocoriți (în unele cazuri). Oamenii săraci sunt acuzați – prea ușor – de lipsa chefului de muncă, de lene... Cei mai mulți oameni săraci nu au avut parte de învățătură, deci nu au prea mari șanse la un loc de muncă plătit decent; foarte mulți oameni săraci muncesc și tot nu le ajung banii de la un salariu la altul...
Când privești cu dispreț pe cineva care suferă vizibil pentru că se confruntă cu sărăcia sau lipsa unui adăpost, nu dovedește cât de mare ești; în schimb, dezvăluie cât de multă suferință interioară trăiești. (Terence Lester)
Conflictele (războaiele) și/sau instabilitatea politică sunt cauze probabile ale sărăciei (și foametei) în destul de multe state. Conflictele afectează comunitățile, nu doar indivizi izolați - nu există (sau e distrusă) infrastructura, nu există terenuri disponibile, alimentele sunt rare și foarte scumpe, spațiile de locuit puține și nesigure.
Instabilitatea economică (crizele financiare) altă cauză probabilă pentru sărăcie și foamete în lume.
Încetinirea dezvoltării economice globale, diminuarea producției (creșterea, implicită, a șomajului), creșterea costurilor, reducerea cheltuielilor s.a. au impact negativ asupra capacității oamenilor din multe state de a-și procura alimente, de a-și satisface alte necesități de bază.
Libertatea este lipsită de sens dacă oamenii nu pot avea mâncare în stomac, dacă nu pot avea un adăpost, dacă analfabetismul și bolile continuă să-i urmărească. (Nelson Mandela)
Clima poate fi o altă cauză probabilă. Extremele meteo pot deveni cauza sărăciei. Lipsa hranei este semnificativ mai gravă în zonele cu sisteme agricole sensibile la variațiile de temperatură și precipitațiilor.
Bucata mea de pâine îmi aparține numai când știu că toți ceilalți au o parte și că nimeni nu moare de foame în timp ce eu mănânc. (Lev Tolstoi)
Colaborarea între guverne, organizații neguvernamentale, lideri mondiali din toate sectoarele ar trebui să lucreze împreună pentru a eradica, măcar în parte, sărăcia, foametea la nivel mondial. Dar cum să se înțeleagă – guvernele, liderii mondiali - în mărunțișuri de gen când ei au alte nevoi, alte interese?! Tot pentru binele public, desigur.
Ai întotdeauna o mână dispusă să ajute pe cineva, s-ar putea să fii singurul care o face. (Roy T. Bennett)
La pobreza te permite tener mano de obra barata y ciudadanos que votan por la esperanza de mejorar, Mientras esto siga dudo que se un factor a erradicar.
RăspundețiȘtergereHas descrito perfectamente el círculo vicioso del que no podemos salir! Es muy triste que el voto cambia sólo... a los políticos que llegan al poder.
ȘtergereTe mando un beso.
(999)Noi unA credem ca Fiul omului, Hristos cu cei 12 Apostoli a conceput si initiat ideologia comunista IDEALA, în care toti se împartasau din aceeasi "oala"!
RăspundețiȘtergereZile relaxante, minunate, în toate aspectele binecuvântate, ideale, îmbelsugate si nu în ultimul rând, multa întelepciune si sanatate!
Hmmmm.... Oare nu seamana bine (si) cu democratia ceea ce a initiat Hristos? "La comun" este, cumva, infiorator... din punctul meu de vedere, desigur. 😊
ȘtergereIti multumesc, Iosif, la fel! Sanatate si pentru tine! Viata armonioasa!
https://www.youtube.com/watch?v=xWqF8WcIZbE
ȘtergerePrea multe nu am de zis... 😊 Dar... "unitate planetara" unii ar "traduce" globalizare...
ȘtergereNu ştiu dacă mai sunt şanse reale de combatere a fenomenului, e prea adânc, prea extins şi, în unele cazuri, chiar e imposibil.
RăspundețiȘtergereLa fel gandesc... si, uneori, imi vine sa las totul balta. Macar pentru unii, tot cred ca se mai poate face ceva. In unele cazuri ar fi mai putin complicat, dar nu exista vointa politica de a permite oamenilor sa se descurce singuri -impovararea cu taxe (in special, dar nu numai) distruge aproape orice speranta pentru multi, iar pe altii ii arunca in saracie...
ȘtergereCred ca acum se cheltuie mult mai multi bani pe analize, studii, reclame si alte asemenea, in loc de lucruri cu adevarat utile. Nu ma mira ca nu mai ajung banutii ca sa se rezolve si problemele. Poate ca astea ar costa mai putin...
RăspundețiȘtergereSincer, nu mai vreau sa ma enervez. Toate se impletesc contra noastra...
Asa ca iti spun seara frumoasa si o saptamana linistita, draga Diana! ❤️😘
O multime de bani se cheltuiesc pe ceea ce amintesti... Ha! E ca la construirea unei autostrazi, sa zicem. Am o suma x de bani si la inceput imi trebuie (si) studiul de fezabilitate. Platesc pentru studiu toata suma, rezultatul studiului zice ca e ok sa pornesc constructia dar... nu mai am bani! Asa pare ca fac si politicienii care aduna "studii" despre oamenii care au nevoie de ajutor - macar un impuls, sa demareze (multi s-ar descurca singuri mai apoi).
ȘtergereAcum, sa-mi fie cu iertare... dar noi, oamenii (care suntem o multime in comparatie cu astia care ne tot "croseteaza") ce facem sa despletim impletitura lor? 😊
Iti multumesc, Suzana draga! 💕 Noapte buna si zile senine, armonioase! Pupici! 😘
Este cumplit, ca exista foamete pe lumea asta! Este cu atat mai trist cu cat noi aici in Europa, aruncam deseori mancare buna la gunoi! In Africa se moare de foame.... Eu nu cred ca se va putea eradica vreodata saracia....
RăspundețiȘtergereDar,observ ca patura de mijloc a societatii e din ce in ce mai subtire. Saracim cu totii.... Vom fi tot mai multi saraci si acei putini "extrem de bogati" ne vor manipula dupa cum vor vrea! Transformarile sunt in ultimii ani tot mai rapide....Peste 15-18 ani, vor fi in Europa cei mai multi pensionari.... Conturile unde se cotizeaza asigurarea de pensii sunt tot mai goale...Ce se va intampla cand majoritatea oamenilor vor fi batrani si fara bani?! Nu vreau sa gandesc negativ, insa spre asta ne indreptam!
Te pup draga mea. Noapte buna.
Pupici si imbratisari de la Trio pentru Quattro 😘🐾💞🤗
Cred ca ai facut o descriere fidela viitorului... :( Ne indreptam spre un ev mediu... super-tehnologizat. Batranii vor trai din ce le arunca feudalii viitorului. Sau... se va proceda cum procedau candva - se zice - inuitii: batranii plecau cu barca in largul oceanului inghetat, de buna-voie, pentru ca tinerii sa aiba resurse de hrana suficiente (si altele de gen). Hm. Oare de ce mai "lucreaza" sa prelungeasca durata de viata a omului, sa fie numai oameni sanatosi (cu inimi clonate si alte cele) daca tot se plang (altii) ca suntem prea multi pe Terra, ca populatiile sunt tot mai imbatranite s.a.m.d.? De ce or mai visa la "banci de copii" daca acei copii vor deveni adulti si nu vor avea unde sa munceasca?
ȘtergereMigratia (nedorita de oameni, in general) va "repopula" Europa...
Cred, totusi, ca parcurgem "o faza" de genul celor prin care omenirea a mai trecut... Va exista o "revenire" la un anumit echilibru dar... trebuie sa forteze aceasta revenire populatiile... Daca nu vrem sa ne "taram" vreo 50 de ani... Intr-o masura destul de mare, ceea ce se intampla in lume in prezent seamana bine cu ceea ce se intampla inainte de izbucnirea celui de-al doilea razboi mondial. Oh, nu va fi un razboi mondial ca cel numit "al doilea", dar va fi nasol... mai ales din punct de vedere economic, dar si politic.
Sper la o revenire catre echilibru cat mai rapida!
Te pup si eu, Carmen draga! 💕 Multumesc!
Imbratisari si pupici cu drag de la quattro pentru trio! ❤ 😘 🍀 🐾 🤗
Poverty has always existed. There have always been those smarter, more clever, more hard working or just luckier than others; but these days I think the human footprint on the earth grows bigger and bigger, while the sustainability footprint grows smaller and smaller. Doesn't take a genius to figure out where this is ending.
RăspundețiȘtergereIt's very true! I think that one of the biggest problems is the lack of jobs (mostly due to the development of technology); another big problem is the exploitation (very polluting) of all kinds of ores necessary including in technology and energy production - for which (among other things) hundreds of tons of water are needed (many extracted from the water table). Thousands of hectares of land are "used" for wind turbines, constructions, mining, etc. and many people can no longer farm, raise animals, etc.
ȘtergereIt won't be too good...
Dacă se lua o decizie și se punea în practică, se putea eradica, dar asta cu mulți ani în urmă. Acum, însă, e prea extinsă...nu știu dacă s-ar mai putea face cu adevărat ceva.
RăspundețiȘtergereCu foarte multi ani in urma, da, si... nici atunci in toate zonele lumii. Ai dreptate! Prea multe nu se mai pot face; cu fiecare zi care trece pare ca sunt tot mai multi oameni care ajung sa traiasca sub limita saraciei...
ȘtergerePopoarele sărace încercă în număr tot mai mare să emigreze peste popoarele bogate din emisfera nordică. Se pare că sunt si instigați și finanțați...
RăspundețiȘtergereE o realitate trista... Cei mai multi - instigati/finantati sau ba - vin aici din state unde sunt conflicte armate (interstate sau intrastate)... Cred ca ideea nu e incercarea de a "falimenta" "nordul", ci de a scapa de oameni dintr-o zona care prezinta interes din diverse motive.
Ștergere