2012-05-04

Scriitori care au ȋncercat să se sinucidă

Actul sinuciderii este foarte greu de inteles de cei carora nu le trece prin minte, cu adevarat, sa o faca. Foarte multi artisti, jurnalisti, scriitori s-au sinucis. Altii au incercat sa se sinucida si dupa o singura tentativa nereusita au renuntat - sau au ascuns o eventuala alta tentativa nereusita. Intre cei care au incercat sa se sinucida am gasit doar pe urmatorii:
Edgar Allan Poe (19.01.1809, Boston, Massachusetts - 07.10.1849, Baltimore, Maryland), poet, romancier, nuvelist si critic literar american, creator al genului de scurte povestiri si precursor al literaturii moderne de fictiune stiintifico-fantastica.
Edgar Allan Poe, geniul torturat al macabrului, traieste in viata sa drama dupa drama. Recurge la droguri si alcool, iar melancolia sa intensa, precum si obsesia mortii se intrevad destul de clar in opera sa de un romantism intunecat, in special in ”The Raven” (Corbul), o balada a iubirii pierdute care ii aduce succes national. Incearca sa se sinucida in 1848, cand este gasit intr-o stare de inconstienta intr-o taverna din Baltimore. Moare pe 7 octombrie 1849. Cauza mortii ramane si astazi un mister, avansandu-se teorii din cele mai diverse, cum ar fi de pilda rabia.
Raymond Thornton Chandler (n. 23.07.1888, Chicago - d. 26.03.1959, La Jolla, San Diego, California), este parintele lui Philip Marlowe, detectivul perspicace si dinamic interpretat de Humphrey Bogart in ”The Big Sleep” (Somnul de veci). Nu publica nimic pâna la varsta de 50 de ani. Era dependent de alcool, destul de irascibil, cu tendinte depresive accentuate. Cand sotia sa, cu 18 ani mai mare ca el, moare in 1954, intra intr-o criza serioasa, incercand sa se sinucida in 1955. Proza sa curajoasa, minimalista, devine celebra postum.  
Kurt Vonnegut (n. 11.11.1922 - d. 11.04.2007), a fost romancier, eseist, poate cel mai bine cunoscut pentru romanul ”Abatorul Cinci” (1969), o satira despre propriile experiente din timpul celui de-al doilea razboi mondial. Romanul e astazi considerat unul dintre cele mai bune romane americane ale secolului al XX-lea. In romanele sale combina armonios si unic satira, umorul negru si stiintifico-fantasticul. Tot el a scris si Leganul pisicii (1963), care a devenit in scurt timp best seller.
S-a nascut, probabil, cu o samanta de boala mintala; mama sa s-a sinucis în 1944 cu somnifere. Vonnegut se considera un spirit umanist si neglija in buna masura preceptele religioase. Scrierile sale contin ceva din seva umoristica si intunecoasa a lui Mark Twain, pe care il venera. Suferea de depresie si a incercat sa se sinucida in 1984.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Va multumesc pentru ca sunteti aici. Comentariile sunt moderate deoarece e singura metoda pe care o stiu sa nu pierd vreun mesaj si sa evit mesajele nepotrivite. Le public imediat ce accesez blogul. Multumesc pentru intelegere.