2013-01-13

Ce este lenea? (hw 2)

Ma intreb, asa… oare noi astia mai lenesi, mergem in Rai sau vine cineva dupa noi?

In DEXonline lenea e definita astfel: “inclinatia unei persoane careia nu-i place, care nu doreste, nu vrea sa munceasca, careia ii place sa stea fara sa munceasca, precum si faptul de a se complacea in inactivitate”.
Totusi, imi permit sa cred ca este o definitie mult prea simplista. Lenea, zic, e mai mult decat atat si cred ca notiunea poate fi introdusa pe lista notiunilor care nu pot fi definite fara echivoc, precum: dreptate, adevar, normal.
Lenea din punct de vedere economic
Ludwig von Mises scrie: A cheltui munca este considerat dureros. A nu munci este considerat drept o stare de lucruri mai satisfacatoare decat a munci. Daca pastram celelalte lucruri neschimbate, distractia este preferata muncii. Oamenii muncesc doar daca ei apreciaza rezultatul muncii ca avand o valoare mai mare decat scaderea satisfactiei produsa de micsorarea timpului de distractie.
Stiu ca ideea nu e originala dar mi se pare mai interesant sa fim intai pensionari – dupa terminarea liceului, sa zicem - si abia de pe la varsta de 50 de ani sa devenim salariati – poate ca am avea mai mult spor, pentru ca de distractie la multi le-a trecut… Cand muncesti zi lumina, de tanar, esti deja obosit cand ajungi sa ai timp de ghidusii.
Lenea ca factor de progres al omenirii
Robert A. Heinlein, scriitor american de literatura S.F., afirma ca progresul nu este realizat de catre cei care se scoala devreme. Este realizat de oameni lenesi care cauta cai mai usoare pentru a realiza ceva.
Lenea in viziunea unui comunist
O lucrare importanta care trateaza subiectul este Le droit à la paresse: réfutation du droit au travail de 1848, scrisa de Paul Lafargue (1842 - 1911) in 1880 si tradusa pentru prima oara in romana de Alexander Tendler, sub titlul Dreptul la lene.
In esenta, autorul arata ca marii industriasi / patroni considera ca lenea nu este buna, deoarece muncitorii lenesi le scad posibilitatea de a se imbogati tot mai mult. De aceea, prin publicitate, acestia conving masele sa cumpere mai mult, astfel ca, pentru a cumpara mai mult, muncitorii vor munci mai mult, in final ajungand sa fie epuizati fizic si inglodati in datorii.
Concluzia autorului este ca, daca am munci mai putin fiecare dintre noi, am putea trai toti mai bine, somajul ar scadea – iar nivelul de viata al populatiei s-ar imbunatati. Dar nu ar mai castiga atat de mult patronii.
Lenea lungeste viata
Doi cercetatori germani, dr. Peter Axt si fiica sa, dr. Michaela Axt-Gadermann, au publicat o carte Bucuria Lenii: Cum s-o lasi mai moale si sa traiesti mai mult, in care explica pe larg faptul ca toti oamenii poseda o cantitate limitata de "energie vitala" si ca viteza cu care aceasta este consumata, determina precis speranta de viata a fiecarei persoane.
Sau: lenea este, de asemenea, importanta pentru un sistem imunitar sanatos, pentru ca celulele specializate in apararea organismului sunt mai puternice in conditii de relaxare decat in situatții de stres.

Sursa de inspiratie: ro.wikipedia.org. Ar mai fi unele de scris dar lenea s-a incarcat si mi-e lene sa mai fac copy/paste iar voua o sa va fie tot mai lene sa cititi.
As fi facut ceva astazi dar n-am terminat de facut nimic ieri. Dar alaltaieri am fost harnica! Am facut tot ce mi-am propus: nimic.

HAPPY WEEKEND!
Happy Weekend! Editia a 2-a

15 comentarii:

  1. :)) La mine lenea se incarca relativ repede, iar cand se incarca mai greu si ma apuca cheful de munca ma asez in pat si astept sa se incarce :))

    RăspundețiȘtergere
  2. simplyuniqueword@wordpress.com13 ianuarie, 2013

    Am avut o discutie cu lenea acum cativa ani si am ajuns amandoua la o concluzie; eu ii dau cate o ora sau doua pe zi sa faca ce vrea cu mine si ea ma lasa in pace tot restul zilei.
    Ne-am inteles!
    :)
    Happy wkd!

    RăspundețiȘtergere
  3. uite ca de stiut nu stiam atatea despre lene dar de lenevit...daaa...
    uneori simt nevoia ca o zi intreaga sa nu misc un deget ceea ce si fac dar mai mult de o zi nu pentru ca nu are farmec...
    cred ca azi mi-ai dat un imbold,oricum afara e frig frig si in casa cald si bine :)
    o duminica cat mai placuta iti doresc Diana! :)

    RăspundețiȘtergere
  4. Minunat articol! Iar prima fotografie e geniala :))
    De vreo jumatate de an am devenit cam lenesa. Muncesc pe acasa dar se intampla cand vreau eu sau parintii :)) Iar pe blog, in 99% din timp muncesc de drag. Pe blog, acel 1% si-l revendica si lenea ;) :)) Trebuie sa recunosc ca rar exista si astfel de momente. ;)
    Super postarea!
    Happy Weekend, draga Diana! Ma bucur ca ni te-ai alaturat si azi. :)

    RăspundețiȘtergere
  5. ma ar trebui sa se faca un forum d-asta al lenesilor in romania...
    am fii milioane.
    Ideea e ca forumul ar muri. n-ar intra lumea... de lene!

    RăspundețiȘtergere
  6. Oare teoria lui Paul Lafargue se aplica si patronilor care au un singur angajat?pe el insusi...ma mut in China,dar am auzit ca aia muncesc de rup.

    RăspundețiȘtergere
  7. Forte buna tema aleasa de tine !Weekend placut !!

    RăspundețiȘtergere
  8. Pauzele lungi si dese, cheia marilor succese! :)

    La şcoală, elevii trebuie să scrie o lucrare cu tema “Ce este lenevia?”. Bulă predă caietul după numai câteva minute.
    Intrigat, profesorul îl deschide, dar nu găseşte decât foile goale. Abia pe ultima pagină, jos, stă scris cu caractere mici: “Asta-i lenevia”.

    RăspundețiȘtergere
  9. :)
    uite ca imi permit o completare la articolul tau: Lenea e ruda cu mos Ene! Si amandoi sunt prietenii mei! :)
    Seara buna!

    RăspundețiȘtergere
  10. Lenea este o stare de spirit.... draguti cei doi pisoi :))

    RăspundețiȘtergere
  11. :) Uite un banc si de la mine:

    Trei fraţi leneşi încercau să doarmă dar nu reuşeau pentru că era lumina aprinsă.
    După câteva minute, unul din ei întreabă:
    -Nu se mai arde odată becul ăsta?

    RăspundețiȘtergere
  12. hahaha...un adevarat eseu! :)
    Daca nu mi-ar fi atat de lene...
    O...seara...linistita... !!! :))

    RăspundețiȘtergere
  13. Sunt argumente de netagaduit !
    Am gasit

    Prefer lenea...

    RăspundețiȘtergere
  14. Se incarca si lenea? :))))))))))) Asta mi-a placut! :))))
    O saptamana minunata in continuare!

    RăspundețiȘtergere

Va multumesc pentru ca sunteti aici. Comentariile sunt moderate deoarece e singura metoda pe care o stiu sa nu pierd vreun mesaj si sa evit mesajele nepotrivite. Le public imediat ce accesez blogul. Multumesc pentru intelegere.