2013-03-04

Sinagoga Albastră și Sinagoga Neologă din Brașov

Prezența negustorilor evrei în Brașov este atestată din secolul al XV-lea dar primii evrei s-au stabilit în orașul Brașov în anul 1807, cu aprobarea consiliului local, printr-un decret imperial. Comunitatea evreilor a fost înființată oficial în 1826, de către primele patru familii de evrei. Existau restricții în ceea ce privește meseriile pe care le puteau practica, ei putându-se angaja doar dacă respectivul loc de muncă era refuzat de sași. Membrii comunității se îndeletniceau cu negustoria, dar mai existau și meseriași (pălărieri, croitori, zugravi, bijutieri) sau intelectuali în rândul populației evreiești.
După război, o parte importantă a evreilor din Brașov a emigrat. În 1890 trăiau în oraș 769 evrei, în anul 1940 numărul lor crescuse de la 4000 la 6.000 de persoane, ca urmare, în special, a evreilor refugiați din Moldova, Basarabia și Bucovina. Deși în Brașov exista o numeroasă populație de origine germană și evidente tendințe antisemite, totuși, nu a fost pusă în pericol viața evreilor. La data recensământului populației din 1956 în oraș mai locuiau doar 1.759 evrei; azi mai sunt circa 200 de membri. 
Sinagoga Neologă
Comunitatea evreilor din Brașov s-a divizat în 1877 în evreii de rit ortodox (tradiționalist) și cei de rit neolog. Evreii din cele două rituri și-au construit propriile lăcașe de cult.
Sinagoga Neologă din Brașov, situata pe str. Poarta Șchei nr. 29, a fost construită între anii 1899-1901, după planurile arhitectului maghiar Lipot (Leopold) Baumhorn (1860-1932), format la Școala Vieneză, și a fost inaugurată la 20 august 1901. Suprafața clădirii este de 657 mp.
Stilul de construcție al sinagogii este maur, având planul unei bazilici cu trei nave. Sunt prezente elemente decorative gotice (rozete, ancadramentele ferestrelor și porților) și romanice.
Sinagoga a fost renovată și resfințită în anul 2001, cu ocazia împlinirii a 100 de ani de existență. Este folosită și în prezent în scopuri rituale. Pe lângă sinagogă, comunitatea evreilor din Brașov dispune de un restaurant ritual, un cabinet medical și un serviciu de asistență la domiciliu.
Sinagoga a fost inclusă în lista monumentelor istorice de interes naţional.
Sinagoga  Albastră
Pe str. Castelului nr. 64, într-o curte, departe de privirile trecătorilor, nefiind în “circuitul turistic”, se află Sinagoga Albastră, construită in anul 1924 de evreii de rit ortodox și considerată o bijuterie arhitectonică. Zidul exterior al clădirii este o adevarată operă de artă. Sinagoga avea baie rituală și un cimitir central, pe str. Cloșca.
În anul 1941, sinagoga ortodoxă a fost devastată de legionari și se pare că de atunci și-a încetat funcționarea.
Sinagoga Albastră - detaliu
Peretele, deasupra intrării flancate de două coloane, este decorat cu mozaic din faianță albastră, cu motive de plante; în mijloc se afla menora, încadrată de doi lei poleiți. Apariția leilor în arta decorativă a sinagogilor din România este o raritate, cu toate că în cultul mozaic este permisă folosirea figurilor animale. Din păcate, monumentul este într-o stare avansată de degradare și vizitarea este interzisă deoarece există pericol de accidente. Geamurile sunt sparte, tencuiala e scorojită, spălată de ploi și zăpezi, tâmplăria e putrezită și gardurile ruginite. Nimeni nu se implică în renovare pe motiv că sinagoga aparține comunității de rit ortodox care nu mai are în Brașov niciun reprezentant. Deși degradată, cu puțină imaginație se poate ghici frumusețea de odinioară: faianța lucește, leii par din aur și menora nu e afectată prea tare de timp.
Nimeni nu pare să dorească reabilitarea edificiului pentru că sunt necesari bani mulți. Totuși, se aude din când în când despre dorința de reabilitare și despre încercarea de a găsi fondurile necesare.
Cine știe de existența ei și dorește să o vadă trebuie să sune la poartă și să aștepte ca un vecin să răspundă - în mod sigur persoana respectivă va permite accesul.

14 comentarii:

  1. O minunata lectie de istorie, arta si cultura! Cu siguranta, cine a citit acest articol al tau si va ajunge in Brasov, isi va dori sa viziteze neaparat aceste locuri, prezentate atat de frumos si detaliat. Multumim! ♡♥♡
    Sa ai o saptamana minunata, sa te bucuri de soare si flori :-)

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Mi-ar placea sa fie cautata mai des pentru a fi vizitata. Probabil ca la acel moment vor intelege edili ca e rost de venituri in plus la bugetul local si se vor implica cu mai multa pasiune - pentru ca acum, din cand in cand, sunt numai discutii "de principiu". Totusi, pana nu se va stabili cine e proprietar e posibil sa nu se demareze lucrarile de renovare - pentru ca investitia va fi foarte mare avand in vedere gradul de degradare (ma gandesc ca insasi structura e destul de... subreda).
      Iti doresc un minunat sfarsit de saptamana!

      Ștergere
  2. Bună Diana!
    Interesant articolul și imaginile sunt superbe!
    Îți doresc o săptămână frumoasă ca o primăvară!
    Cu drag!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Buna Elena!
      Multumesc pentru apreciere si pentru urare.
      Iti doresc un frumos final de saptamana!
      Cu drag!

      Ștergere
  3. Mda, nu am prea multe de comentat ptr ca nu vreau sa supar pe nimeni!
    Lectia ta de istorie în schimb, draga mea "enciclopedie" ambulanta a fost perfecta! O saptamana frumoasa sa ai!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Multumesc pentru apreciere si pentru compliment! :) Mi-ar placea sa fiu o enciclopedie, dar aceasta inseamna si "ordine" iar ideile, in capul meu, umbla de nebune si se amesteca unele cu celelalte! :))
      Din punctul meu de vedere poti sa scrii exact ce parere ai despre orice pentru ca nu ma supar. Pentru opinii nimeni nu ar trebui sa se supere, ci, eventual, cand are alta parere sa argumenteze. Si, ca tot veni vorba: cand vei avea ceva de criticat sau de corectat, te rog sa scrii fara retinere - daca vrei, pentru ca mi-ar fi util (mai ales daca gresesc). Imi doresc ca toti cei care citesc pe aici sa faca aceasta, dar sa fie directi pentru ca nu prea le am cu subtilitatile :)
      Un final de saptamana minunat sa ai! Pupici!

      Ștergere
  4. Un articol interesant.
    Mi se pare neobişnuit ca o sinagogă să adopte un stil maur, care din câte ştiu eu are de-a face cu arabii, cu berberii din nordul Africii.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Multumesc, Andreia!
      Posibil sa fie influentele evreilor refugiati din Spania. Chiar nu stiu (si nici nu am auzit zicandu-se) daca in Brasov au fost si refugiati din Spania; stiu ca in Bucuresti au fost destul de multi.

      Ștergere
  5. nu am intrat niciodata intr-o sinagoga...articolul tau mi-a starnit interesul...
    ce pacat ca o cladire atat de putin obisnuita este lasata prada degradarii...
    pacat pacat pacat...

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Am intrat de doua ori, in Sinagoga Neologa - inainte de reabilitare si dupa. Dupa (adica de prin 2001 incoace) e cu adevarat... stralucitoare. Nu am asistat, insa, niciodata,la slujba - sa zic asa.
      Din cauza ca nu se stie exact cine e proprietarul cred ca nu e inca reabilitata - ar costa "orasul" foarte multi bani. "Fonduri europene" nu ar putea fi obtinute din acelasi motiv. :( Ma gandesc chiar si la varianta ca nu se doreste, pentru ca e intr-o zona unde terenul e scump... si asteapta sa devina cu adevarat "periculoasa din cauza degradarii". Sper ca nu!

      Ștergere
  6. Interesant. Si cele doua sinagogi imi plac. Daca s-ar putea renova cea de-a doua cred ca n-ar fi rau. Imi place acel mozaic. De fapt acea decoratie, in totalitate.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Primul gand cand am vazut cei doi lei a fost la stema Regatului Romaniei Intregite... si am dat fuga - unde altundeva?! :) - la Google si am constatat ca sunt mai multe steme care au lei! Doar seamana, nu inseamna ca ar fi o legatura dar... mai stii! Poate ca au vrut sa "puncteze" si ei Marea Unire! :)
      Mie imi place menora - in general, nu doar cea de pe zidul sinagogii.

      Ștergere
  7. eu chiar caut proprietarul acestei locatii pentru un proiect de reabilitare. am vazut o este superba ... cine stie ceva va rog dati mi de stire

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Evreilor de rit ortodox se pare ca le apartine Sinagoga Albastra. Pentru un astfel de proiect va puteti adresa si primariei BV - acolo puteti afla ce si cum dar puteti cerceta si in arhive, poate aflati un proprietar cert (altul decat cel pe care il crede primaria: comunitatea evreiasca de rit ortodox).
      Succes!

      Ștergere

Va multumesc pentru ca sunteti aici. Comentariile sunt moderate deoarece e singura metoda pe care o stiu sa nu pierd vreun mesaj si sa evit mesajele nepotrivite. Le public imediat ce accesez blogul. Multumesc pentru intelegere.