2013-10-21

Bună dimineața, Soare!


sursa 
În mitologia tuturor popoarelor se întâlnește un cult al Soarelui, ca o recunoaștere a importanței acestuia pentru viața pe Terra.

În mitologia poporului Fon (Benin, la SV de Nigeria, Africa de Vest), Liza era zeul Soare și Mawu era sora lui, zeița Lunii. Erau frați gemeni dar și iubiți. Împreună au creat Universul, cu ajutorul șarpelui cosmic, Da.
Liza s-a folosit de fiul său Gu pentru a modela lumea și pentru a educa oamenii. Gu a fost instrumentul divin în formă de sabie din oțel, și zeul Soare i-a învățat pe oameni multe meserii, între care și prelucrarea fierului.
Liza a fost și zeul căldurii toride, al muncii și al forței. Mawu a fost zeița nopții și a maternității.

Buna dimineata Soare! Tabelul pentru înscriere îl găsiți la Iulisa.

8 comentarii:

  1. Răspunsuri
    1. Ca sa vezi! E numai potrivit sa zic: Multumesc la fel. :)

      Ștergere
  2. Nu stiam toate acestea!
    frumos articolul tau !
    Iti doresc o saptamana plina de veselie!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Multumesc, Iulisa.
      Ideea ta de joc ma inspira! :)
      Saptamana minunata sa iti fie!

      Ștergere
  3. interesant ,O zi frumoasa iti doresc si eu!

    RăspundețiȘtergere
  4. Stii cat de mult imi palce la tine? Intotdeauna aflu lucruri noi, despre care nu stiam nimic. Nici macar de existenta acelui popor nu auzisem. Interesant este faptul ca legendele seamana intre ele, indiferent de locul unde s-ar fi nascut.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Multumesc, Vienela, pentru compliment si pentru vizita! Stiu cat de prinsa esti - mai ales cu Superblog! Esti tare! De fapt, toti cei care v-ati incumetat la acest concurs sunteti de admirat! Eu obosesc numai cand ma gandesc! Mi-e peste poate!
      Sunt sigura ca legendele seamana. O multime - dar o multime! - am citit si la fel am inteles: seamana. Altfel spus: avem origine comuna, toti oamenii, indiferent unde suntem! :) E interesant studiul mitologiei :) Sigur, nu afirm ca studiez - in adevaratul sens al termenului - dar am citi multe (chiar daca nu stiu pe de rost tot ce-am citit), pentru ca-mi plac legendele.

      Ștergere

Va multumesc pentru ca sunteti aici. Comentariile sunt moderate deoarece e singura metoda pe care o stiu sa nu pierd vreun mesaj si sa evit mesajele nepotrivite. Le public imediat ce accesez blogul. Multumesc pentru intelegere.