14 oct. 2013

Buna dimineața, Soare! Raza verdephoto by Brocken Inaglory

O clipă după ce Soarele a apus sau cu o clipă înainte de a răsări, apare pe cer, în dreptul lui, o scurtă strălucire verde - o culoare neobişnuită, nu prea des asociată cu soarele, la care ne gândim mai ales în "termeni" de galben, portocaliu şi roşu.
Poate să arate ca o mică pată de lumină verde pe cer, durând doar o secundă-două, sau ca o scurtă fulgerare, ca o rază verde pornind din Soare.
Cel mai interesant lucru e faptul că are loc când Soarele nu e vizibil, când se află sub linia orizontului - dar efectul e dat tot de lumina lui. (descopera.ro)

Jules Verne a scris un roman cu titlul Raza verde (Le Rayon vert). Eroii romanului caută cu multă răbdare să asiste la fenomenul apariției razei verzi în Scoția, o regiune prea puțin favorabilă observațiilor de acest gen, din cauza negurilor.
Numeroasele tentative sunt acompaniate de eșec din cauza norilor, a stolurilor de păsări sau de pânza vreunui vapor din depărtare care ascund, de fiecare dată, soarele. Când, în cele din urmă, fenonenul se face vizibil în toată splendoarea sa, fără a fi obturat de nimic, cele două personaje principale îl ratează, fiind prea ocupate să descopere raza iubirii în ochii celuilalt.

Buna dimineata Soare! Tabel de inscriere la Iulisa.

4 comentarii:

 1. ce frumooos! e o postare numai buna pt inceputul de saptamana! :)

  RăspundețiȘtergere
 2. Am citit si eu Raza Verde insa e una dintre putinele carti ale lui Verne din care n-am ramas cu nimic :( Adica nu numai ca am uitat povestea dar nici atunci nu m-a incantat prea mult. :(

  RăspundețiȘtergere
 3. Nu am citit Raza Verde ,dar imaginea e superba !
  Un gand bun pleaca catre tine!

  RăspundețiȘtergere
 4. Un cer ireal si o raza fantastica ! Inspirata alegere !
  Multe salutari!

  RăspundețiȘtergere