2014-02-17

Parfumul copilăriei

În nopțile de senine de vară îi plăcea să se întindă pe iarba din curte și să privească cerul plin de stele care sclipeau ca și cum i-ar fi făcut semn cu ochiul că totul va fi bine. Simțea parfumul ierbii cosite peste zi și al reginei nopții care-și avea locul de cinste în grădina bunicilor, crescând pe lângă zidul casei. Niciun parfum nu era mai puternic noaptea.
Întinsă pe iarbă, privind stelele strălucitoare, depăna amintirile copilăriei și visa la viitorul pe care și-l dorea. Își amintea cu drag mirosul laptelui ars pe care bunica îl uita pe foc adeseori pentru că trebuia să fie cu ochii pe nepoata care n-avea stare nicio clipă și dispărea ba prin curtea vecinilor, să se joace cu puii de găină, ba la poartă, să privească spre spitalul de copii de peste drum, ba între ramurile părului bătrân care făcea umbră unui sfert din curte și din vărful căruia se vedea strada până departe, spre bulevardul aglomerat. Îi plăcea mirosul dulce-acrișor din beci, unde bunicii păstrau mere, pere, și legume dar unde îi amenajaseră un loc special, lângă revistele pe care îi plăcea să le răsfoiască și să le rupa bucăți-bucăți încă înainte de a împlini vârsta de un an. Îi plăcea parfumul căruciorului surorii mai mici, pe care o plimba cu plăcere prin curte, împingând cu viteză pentru că-i plăcea să-și audă surioara râzând. Îi plăcea parfumul creioanelor colorate și al lipiciului pe care-l folosea pentru a lipi decupaje în caietul de “lucru manual” de la grădiniță.

Se trezea în lumina dimineții, cu razele Soarelui jucându-se în pletele ei, și zâmbea fericită mamei care se pregătea să plece la lucru. Ei nu-i rămânea decât să alerge în curte și să privească norișorii alburii care se alergau pe cer, să aștepte ca pâinea din cuptor să se coacă și bunica să vină să îi aducă un colț proaspăt și cald și o cană cu lapte, pe care le savura sub părul bătrân, așezată pe un trunchi retezat.
Nu-și imagina atunci că sunt în lume copii care privesc cerul și văd urma trasoarelor care luminează sumbru noaptea; nu-și imagina că sunt copii care inspiră zi de zi mirosul prafului de pușcă și care plâng în brațele părinților, de teamă, copii ale căror prime jucării au fost armele părinților. Nu-și imagina că sunt copii care nu se pot bucura de frumusețea Naturii și care nu au simțit niciodată parfumul florilor și nici nu-și putea imagina că sunt copii care nu pot zburda liberi pe câmp, alergând dupa fluturi și culegând floricele pe care să le ofere mămicilor. Toți acei copii a căror viață contrasta puternic cu a ei, copii care nu se trezeau fără griji în lumina dimineții și care abia dacă știau să zâmbească Soarelui. Copiii care mergeau la culcare nu în paturi cu saltele moi și parfumate, ci în cine știe ce adăpost întunecat, camuflat, cu saltea tare, făcuta din câlți sau direct pe pământ îi erau total străini la acea vreme când totul pentru ea era atât de frumos și viața părea una fără griji.
*******************
Copiii au soluția, copiii sunt soluția, spunea Gerald Ghislain, tată a patru copii, creatorul parfumului Make Perfume Not War de la Histoires de Parfums. E un parfum răcoros, care - zic cei care l-au cumpaărat - îți dă senzația că te afli într-o livadă de citrice: lămâie, grapefruit, portocale, mandarine, bergamot și treci, pe negândite, în una în care parfumul florilor tropicale, de mango și ananas, te învăluie cu grație, împletindu-se cu parfumul florilor de frezia, liliac și cyclama. Imaginația te poartă mai apoi într-un magazin de bomboane, pentru că parfumul cel mai puternic este cel de vanilie și, pentru a nu ameți de atâta dulce, faci un pas spre o pădurice de cedri.
Make Perfume Not War e un parfum simplu, în sensul că surprinde inocența copiilor, motivul pentru care a fost creat acest parfum; e un parfum despre care se spune că ne-ar putea ajuta să ne amintim zilele copilariei și cine l-a cumpărat a ajutat alți copii să aibă o copilărie mai frumos parfumată, un viitor mai bun.
Parfumul, unisex, a fost lansat în 2013, în ediție limitată. Notele de vârf sunt portocală, lămâie, grapefruit, mandarine și bergamot; notele de mijloc sunt mango, ananas, piersică, frezie, liliac și cyclamen iar notele de bază sunt mosc alb, vanilie, boabe de tonka și cedru.
E un parfum creat în scopuri umanitare; au mai fost astfel: Jabu, de Mona di Orio și Le Labo, Tokyo, creat pentru ajutorarea victimelor cutremurului din Japonia. Pentru fiecare sticlă de parfum Make Perfume Not War vândută o parte din bani va fi distribuită pentru a sprijini și proteja copii aflați în dificultate din întreaga lume. Astfel, un parfum poate deveni un apel la acțiune.

Poveste scrisă pentru Clubul Condeielor Parfumate găzduit de Mirela, pe o tema aleasă de vavaly.

10 comentarii:

  1. Răspunsuri
    1. Multumesc... dar in acea campanie n-am avut niciun rol. :)

      Ștergere
  2. Iar ai scris cu gândul la cei mai triști și mai oropsiți, la cei amărâți și nevoiași, la cei lipsiți de copilărie...La cei învățați că așa trebuie... Dacă voi găsi parfumul acesta îl voi cumpăra, sunt sigură că fiecare bănuț adunat acolo contează și măcar atât putem face și noi, dacă cei care se lăfăie în palate și vile luxoase n-o fac. Dar fiecare alege că să facă și cum să ajute, nu e nimeni obligat. Chiar de aceea apreciez odată în plus că te gândești mereu la ceilalți. Iar colțul de grădină din curtea bunicilor tăi e un colț de rai, o minune parfumată generos, dulce și ademenitoare. Ca și copilăria copiilor buni, cu părinți și bunici pe măsură, așa cum sigur ai avut și tu, Diana dragă! Te îmbrățișez cu tot dragul! :)

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Eeee... Aveam altceva in gand! :) Cautand un parfum potrivit pentru poveste am dat, pe net, de acest parfum si am vrut sa aflu ce-i cu el... Asa s-a facut ca m-am referit mai mult la parfum... Am vrut sa fac mai cunoscuta ideea ca si prin vanzarea de parfumuri poate fi ajutat un copil. :) Parfumurile nu sunt, intotdeauna, doar mofturi! :) Nu?! Cele reusite sunt frumosul in stare lichida! :)
      Sunt suficient de lucida si-mi dau seama ca in toate aceste campanii strategia de marketing isi spune cuvantul - de-ar fi fost 100% banii pentru copii as fi crezut mai mult in... bunatatea inimii creatorului :( Dar e bine si asa... Ce carcotasa! ar zice unii. :)
      Au fost produse 1000 de sticlute si cred ca la aceasta ora s-au vandut...
      Multumesc pentru aprecieri, Mirela. Da, si eu am avut o copilarie frumoasa, am avut mai mult decat ce mi-a fost necesar, desi nu tot ceea ce am vrut. :) Am avut parte de oameni inimosi pe langa mine, oameni care au avut grija de mine atunci cand nu ma puteam apara singura, oameni care m-au iubit si mi-au dat sansa de a putea face cat mai multe alegeri libere si nu mi-au intors spatele cand am ales cum se putea mai rau! :))
      Te imbratisez cu drag-drag! :)

      Ștergere
  3. Ai avut o copilarie tare frumoasa, Diana. Ai avut sansa sa cresti sub privirile ocrotitoare ale bunicilor. Ce poate fi mai minunat?
    Adevarat ca sunt in lume multi copii fara copilarie si-i mare pacat. Zonele lumii in care conflictele militare nu se mai sfarsesc ii afecteaza grav pe copii. Si cred ca ireversibil. Nu stiu ce oameni vor deveni, poate foarte tristi sau nu stiu... In orice caz, e dureros dar pe de alta pare incurajator ca exista totusi oameni care se gandesc la ei. Nu stiu cat ar putea ajuta 1000 de sticlute de parfum, rezulta 50.000 de $ care s-au dus in acele fonduri. Nu e o suma prea mare dar e totusi ceva si cred ca, de fapt, ideea e importanta, promovarea ei. Si-mi place mult ca ai ales sa scrii despre un astfel de parfum si campania respectiva.
    Cred ca mi-ar placea parfumul, ador parfumurile cu citrice. :)
    O saptamana buna, draga mea!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Imi amintesc cu drag de anii copilariei si ai adolescentei; de fapt, imi amintesc cu drag de toti anii... lasati in urma :) chiar daca acolo sunt acele momente in care dadeam cu fruntea de pragul de sus - o mai patesc si azi! :) Tot acolo sunt si multe momente neplacute si unele chiar tragice, momente pe care le-am depasit cu bine si din care am invatat multe - desi mai fac si azi unele dintre greselile de atunci... :)
      Tragismul este ca nu se vor sfarsi niciodata conflictele militare, indiferent ce dau pe gura "puternicii lumii". Spunea cineva (un analist francez al carui nume nu-mi vine in minte) ca de s-ar retrage de pe piata banii proveniti din industria de armament, din prostitutie si din droguri sistemul financiar global ar intra in colaps... Cred ca are dreptate... :( As adauga pe lista si industria farmaceutica, mai nou...
      Multumesc pentru apreciere, Elly! Si multumesc pentru urare!
      Zile fericite iti doresc sa ai! Cu drag!

      Ștergere
  4. Povestea ta frumoasă m-a dus pe prispa bunicii, unde stăteam seara târziu să miros...stele. Nu am văzut stele mai aproape de pământ ca acolo, în raiul copilăriei mele. Erau atât de multe și miroseau atât de frumos a regina nopții și a crăițe!
    Să știi Diana că uneori copii săraci sunt mult mai fericiți decât cei ce au de toate.Nu spun nimic nou, știu , dar totuși uneori istoria se repetă. Mi-aș dori să citești asta http://copaculcuvise.blogspot.ro/2013/10/lucruri-marunte.html , deși recunosc, poate fi pentru unii mult mai rău de atât. Pentru cei din urmă ar trebui transformate toate războaiele în parfumuri.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Daaa! Minunatele nopti senine! :)
      Cred ca, uneori, copiii saraci sunt mai fericiti decat cei care au tot ce le pofteste inimioara lor dar cred ca exista o conditie importanta si... vitala: parinti care sa le fie aproape, care sa-i incurajeze si sa le ghideze pasii pe un drum luminos.
      Am citit textul pe care mi l-ai recomandat - am lasat acolo cateva ganduri. :) M-a emotionat ceea ce ai scris! Foarte mult! M-am gandit la mama, la tata, la bunici... :) dar nu ti-am umplut blogul cu un comentariu prea lung. :) Multe amintiri a readus in atentie povestea pe care ai scris-o acolo.
      Mi-ar placea ca toti banii din industria de armamenet sa fie utilizati pentru... parfumuri! Cine vrea razboi sa se... inarmeze cu automate care trag 1000 de bile gelatinoase parfumate pe minut! Sa se scoata din functiune improscandu-se cu parfum! :) Ar fi amuzant! :)

      Ștergere
  5. Great blog. All posts have something to learn. Your work is very good and I appreciate you and hopping for some more informative posts. Parfumuri pentru copii

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Thank you for your appreciation, and for your visit. 😊

      Ștergere

Va multumesc pentru ca sunteti aici. Comentariile sunt moderate deoarece e singura metoda pe care o stiu sa nu pierd vreun mesaj si sa evit mesajele nepotrivite. Le public imediat ce accesez blogul. Multumesc pentru intelegere.