2014-02-05

Hagi-Tudose al mileniului trei?

Cred că azi sunt supărată rău! De când am ieșit din casă am parte numai de oameni… cultivați; adică de oameni care cred că de se culcă pe arătură se cultivă!

Igienă îndoielnică sau economisire?

Se spune că obișnuința e a doua natură. Posibil, dar orice învăț are și dezvăț.
În epoca - nu chiar cea foarte îndepărtată - în care nu exista canalizare și apă curentă oamenii se spălau și spălau haine care cum putea: ba la râu, ba în lighean. WC-urile erau în fundul curții și unii foloseau chiar și coceni pentru a-și curăța urmele din dos. De spălat pe mâini după ce-și dădeau cu mâna pe la fund nici nu se mai punea problema.
Omenirea a evoluat, s-au inventat canalizarea, bideurile, WC-urile la care se poate trage apa după fiecare utilizare, hârtia igienica, săpunul și alte soluții pentru igiena personală și nu numai.
A intervenit mai apoi (și la noi) era comunistă și de prin anii ’80 s-a hotărât conducătorul să plătească datoria externă a României - un lucru bun, negreșit, dar cetățenii au avut de suferit. Se economisea totul: energie electrică, apă, energia termică. Oamenii bâjbâiau pe întuneric din ce în ce mai multe ore pe zi, se spălau pe întuneric cu apă încălzită pe aragaz (dușuri comuniste - cum se numeau), găteau noaptea pentru a putea fierbe ciorba în mai puțin de o oră (pentru că presiunea gazului era foarte scăzută), își încălzeau locuințele cu aragazul, așezând în cuptor cărămizi, pentru a se păstra căldura mai mult timp. În magazine se găseau săpunuri fără parfum (da, foarte sănătoase, însă nu inalturau jegul foarte bine și miroseau a leșie), deodorantele erau din ce în ce mai puține și mai proaste, la fel pasta de dinți și hârtia igienică - totul mergea la export.
În sfârșit, s-a încheiat era comunistă și locuințele puteau fi incalzite dar - vai! – autoritățile umflau prețurile (mai mult sau mai puțin artificial - pentru a întreține coloși care aveau pierderi foarte mari). Cetățenii n-au mai vrut să plătească paușal - pe motiv că unii fac duș zilnic, de doua ori cel puțin, iar alții o dată pe săptămână; unii vor în casă temperaturi mai ridicate iar alții erau de părere că o pătură în plus sau mai multe haine scădeau cheltuielile la întreținere. S-au montat repartitoare de căldură și apometre și toată lumea a fost fericită - un timp (minunile țin trei zile). La acel moment ochii mei au început să se adune la centru! Auzeam oameni, care nu se puteau plânge de venituri mici, discutând și dând sfaturi despre cum se economisește. Unii ziceau că trag apa la budă după ce merg toți membrii familiei! Unul, care locuia singur, zicea că el trage apa la budă numai seara! Altul zicea că în familia lui apa în care au făcut baie o țin în vană și o folosesc la budă, mai apoi… OK! Mă gândeam… Adică, acei trei inși făceau baie în aceeași apă și apoi o păstrau pentru budă?! Adică, făceau baie o dată pe săptămână și se spălau zilnic ca pisica? Își spălau hainele în lighean și apa o puneau apoi tot în vană?
Mă întreb: într-o familie în care sunt patru persoane, să zicem, cum se procedează? Dimineața, înainte de a pleca la muncă și sau școală se duc la budă pe rând, își fac nevoile, se spală pe dinti, fac - eventual! - un duș în duhoare? Adică, cum se poate spăla cineva - pe dinți sau altfel - în putoarea lăsată de rahatul celui care a fost înaintea lui la budă și n-a tras apa pentru că - nu?! - încă nu și-au făcut nevoile toți membrii familiei?! Cum poate cineva afirma că este curat când în familia lui se păstrează apa de după baie în vană pentru a fi folosita la budă? Un calcul simplu dovedește că apa din vană nu se poate consuma pentru budă într-o singură zi! Concluzia?! Simplă: acei oameni se spală la chiuvetă - dacă se spală! Fundul și picioarele tot în chiuvetă și le spală? Sau în lighean - și completează mai apoi apa consumată din vană? Nu duș! Vorba aia: fac duș în fiecare dimineață și nu înțeleg de ce au cearceaful murdar la picioare! Și nu cumva să-și spele mâinile după ce-și pun mâna-n fund să se șteargă! De spălat nici nu poate fi vorba, pentru că se duc naibii și puținele rezerve de apă pe care le mai are Terra! Ar fi un consum de apă nejustificat!!! Oamenii aceștia care își imaginează că în astfel de moduri economisesc rezervele de apă ale Terrei chiar vor să fie crezuți că sunt și curați? După o zi caniculară, după 8-10 ore de muncă să nu facă un duș?! Îi pot înțelege pe aceia care au un venit de 300 de lei și se gospodăresc singuri - ei economisesc “la sânge” pentru a putea avea mâncare și, eventual, medicamente. Dar aceasta nu înseamnă că sunt și curați - sunt, eventual… clătiți. Iar dacă salvează planeta ucigând oamenii - cu mirosurile lor pestilențiale - n-au făcut nimic!
Cum - și când! - își spală rufele cei care păstrează apa în vană sau se spală vara cu apa încălzită la Soare, în balcon? Am auzit oameni care afirmă că ei adună apă în peturi, le țin vara în balcon și de acolo folosesc apă pentru a se spăla, pentru a spăla vasele, pentru… Înțeleg să nu lași apa să curgă la duș până te săpunești, dar chiar să te speli în lighean când ai apă curentă și îți poți permite să o folosești pentru că ai bani să plătești? Cum să păstrezi în vană apa în care faci baie?! Toate acele epitelii moarte… Îîîîhhh! Și să scufunzi acolo un vas pentru a pune apă în budă?! Crusta de pe vasul acela n-o mai spală; nu?!
Am mai auzit o mulțime de metode de economisire! OK, economisiți, dar nu vă mai mirați că pute în mijloacele de transport în comun și nu mai afirmați că sunteți curați când faceți duș o dată pe săptămână și purtați același tricou timp de o săptămănâ, chiar și vara! Sau… spălați zilnic acel tricou în apa unde ați făcut baie într-o duminică și pe care o păstrați în vană pentru budă?
Să fim bine înțeleși: m-am referit aici numai la aceia pe care i-am auzit cum economisesc și despre care știu că n-ar falimenta dacă ar plăti pentru circa 30 mc de apă într-o lună de zile.
Mai rămâne să taie coada pisicii - precum Hagi Tudose - că se risipește energia termică…

Citiți și aici:
Veți zâmbi, chiar dacă strâmb...

6 comentarii:

  1. M-ai facut sa rad cu lacrimi desi sunt constienta ca situatia este foarte trista, dar ca sa te consolez îti pot spune ca si aici sunt destul de multi oameni certati cu higiena personala....... mai ales vara!
    Intri in market si iesi cu nasul stramb! Cum folosesc "apa din vana" nu stiu... :))))
    pupici!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Dar tu nu ii auzi cum dau... sfaturi pentru a economisi! :))) Ii priveam, ii auzeam, dar aveam impresia ca traiesc un vis urat!! Mai ramanea sa spuna ca pastreaza hartia igienica folosita si o spala! Sau - mai rau! - c-o aduna si o duc la centru de colectare materiale reciclabile! :)))
      Pupici!

      Ștergere
  2. Ha, ha! Saracul Hagi Tudose, daca ar sti el cati adepti are in ziua de azi... Iar unii cred ca-l si intrec.
    Lasand la o parte pretextul "economisirii", eu cred ca astfel de oameni mai degraba nu suporta apa si spalatul. Astfel de "sconcsi" trebuie amendati cand atenteaza la nasul si sanatatea semenilor, caci nimeni nu e obligat sa-i suporte pe jegosi. Chiar ar fi buna o astfel de lege! Iar de la lipsa de igiena, apar si bolile de tot felul. Iar daca mai stau si la bloc.... sa te tii! Treci pe langa cate o usa si simti duhoarea cum iese prin pereti, dar sa mai si intri acolo!
    Cu ani in urma, am auzit o intamplare cu o babuta "econoama", care nu s-a spalat toata iarna!!! Iar cand a facut si ea o baie (de gura fiicei), se plangea ca a racit, caci jegul ii tinea de cald! Ha, ha! Halal sa ne fie. In secolul XXI? Si cati sunt... din pacate... Invatatoarea mea, in primii ani de scoala, ne cauta la unghii, in urechi si la gulerul camasii, caci nu suporta sa fim neingrijiti.
    Numai bine, Diana! :-)

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. :)) Hagi Tudose cred ca i-ar fi zis nepoatei care-l avea in grija: "Vezi?! Am dreptate! Trebuie sa facem economie!"
      Mai tii minte ca voiau guvernantii, acum cativa ani, sa ofere deodorante tuturor celor care cumparau bilet de autobuz?! Inca nu-mi vine a crede ca s-a ajuns pana acolo (sigur, au renuntat la idee imediat), dar e o dovada ca "economisirea" e o... boala extinsa si simptomul principal e mirosul urat... :) Si apoi, degeaba le-ar fi oferit. Ar fi fost ca-n banc: Bula ii zice nevestei: "Fa, da-te si tu cu un spray, ceva, ca mirosi ca un rahat". Nevasta isi cumpara un deodorant cu aroma de brad, se "spreiaza" puternic si merge la Bula: "Acum cum miros? Ca un rahat intr-o tufa de brad!" ii raspunde el.

      Si la noi tot asa proceda invatatoarea, pentru a fi siguri ca suntem curati. :) Azi s-ar zice ca le incalca elevilor dreptul la intimitate! :)
      Am auzit si eu de batrani care nu se spala iarna! Ceea ce este infiorator! Sigur ca nu se murdaresc ca cei care transpira la sapat santuri dar la batranete toxinele se simt mai accentuat... :(
      Multumesc! O zi minunata iti doresc, Alex! :)

      Ștergere
  3. Da, din pacate sunt multi oameni langa care nu prea poti sa stationezi mai mult de cateva secunde. Iar daca esti fortat s-o faci...simti ca te axfisiezi.
    Chiar ca nu stiam cum economisesc unii. Parca e prea exagerat...te ingrozesti.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Cand l-am auzit pe unul povestind am crezut ca face bascalie, dar era serios! Cand au inceput altii sa-l sustina (si cand am tot auzit d'astea) mi-am dat seama ca oamenii acestia chiar cred ca sunt si economi cu resursele Terrei, banii proprii si mai sunt si curati! Nu-mi pot imagina (mai bine zis: nu vreau) cum pute la acestia in baie, vara...
      Imi amintesc atat de bine chinul din era comunista incat mi-e greu sa cred ca cineva alege aceste metode de "economisire"... Incep sa nu ma mai mir de ce zic unii ca le-a fost bine pe atunci... :(

      Ștergere

Va multumesc pentru ca sunteti aici. Comentariile scrise dupa trei zile de la data publicării articolului vor fi moderate. Multumesc pentru intelegere.