2014-02-11

Uciderea, o soluție aleasă pentru orice…

Întâi se pregătește populația, povestindu-i des și convingător despre daunele îngrozitoare care s-au produs, se produc și se vor produce dacă… ceva sau dacă nu ceva, apoi se alege soluția extremă. Populația dă din cap în semn de sigur, e cea mai bună soluție. Câți mai stau să treacă prin filtrul gândirii ce aud?!

Unii au probleme cu prea mulți câini maidanezi, alții cu prea multe girafe și unii cu prea mulți dromaderi sălbatici.
Photo: John O'Neill (Jjron)
Dromaderii sunt cămilele cu o singură cocoașă și au fost importați din India în Australia, de britanici, în anul 1840. Cămilele au fost folosite la transport și au ajutat la construirea primelor șosele și căi ferate care străbat deșerturile australiene. Lipsite de dușmani naturali numărul lor ajunsese în anul 2009 la peste 1 milion exemplare (precizează The Independent). Autoritățile australiene erau nevoite să împuște anual cam 80 de mii de cămile pentru că pun în pericol fragilul echilibru ecologic din Australia. Cămilele mănâncă mai mult decât turmele de oi și capre și pun în pericol nu doar vegetația sălbatică, ci și culturile agricole. Dromaderii mănânca până la 80% din plantele disponibile, declara profesorul Murray McGregor, directorul general al institutului Desert Knowledge Cooperative Research Center.

În anul 2009, aproximativ 6.000 de cămile înnebunite de sete au terorizat timp de mai multe săptămâni oraşul Docker River din nordul Australiei; au rupt în bucăţi conductele de apă, canalizarea şi au scos aparatele de aer condiţionat din pereţii caselor. Guvernul a fost nevoit să trimită elicoptere pentru a mitralia din văzduh (scrie MigNews).

În iunie 2011 guvernul australian a adoptat o decizie în care era prevăzută o recompensă de 75 de dolari australieni pentru ficare cămilă ucisă. Se susţinea că sacrificarea tuturor cămilelor sălbatice din Australia va echivala cu scoaterea a circa 300.000 de autoturisme din circulaţie.

La sfârșitul anului 2013 populația de dromaderi a fost redusă la 300 de mii de exemplare prin uciderea în masă realizată cu ajutorul elicopterelor pe o suprafaţă de peste 3 milioane de kilometri pătraţi.
Avem o şansă reală acum de a menţine un număr redus de dromaderi sălbatici în deşertul Simpson şi regiunea Pilbara, afirmă Jan Ferguson, director al asociaţiei Ninti One, un ONG care gestionează programul implementat în anul 2009 de gestionare a dromaderilor salbatici (scopul declarat al programului fiind acela de a studia impactul asupra mediului și reducerea populației de dromaderi).

Fondurile obținute din comercializarea cărnii de cămilă vor fi vărsate în conturile organizațiilor ecologiste care se ocupă de conservarea mediului natural din Australia, mai declara profesorul Murray McGregor pe la finalul anului 2008.
Specialiștii nutriționiști și gastronomi afirmă că produsele din carne de cămilă sunt, practic, carnea viitorului. Carnea de cămilă nu conține colesterol, dar are o cantitate de proteine, vitamine și minerale superioară cărnii de vită (sursa: descopera.ro, 2008)
*
John Hare, fondatorul şi directorul fundaţiei Wild Camel Protection, spunea prin anul 2010dromaderul a dispărut deja din sălbăticie și bactrienele sălbatice (cămilele cu două cocoașe) sunt pe cale de a dispărea deoarece sunt vânate pentru carne. (sursa: realitatea.net)

Diverse ;)
Cămila mănâncă doar câteva frunze de la fiecare plantă, în felul acesta reduce nivelul de distrugere al plantelor și concurează foarte puțin cu alte animale din deșert.

Industria cărnurilor exotice este în creștere, iar oferta este una foarte mare. Ce mănâncă ce-i care-și permit să plătească pentru delicatese?! Între altele: carne de leu, de coiot, de broască țestoasă, de cămilă, lamă sau antilopă. (sursa: foodstory.ro)

În anul 2009 un restaurant fast food din Arabia Saudită a introdus carnea de pui de cămilă în sortimentul său de burgeri; în 2010, restaurantul cu specific arab Local House, din Dubai, oferă burgeri de cămilă cu brânză, sos și garnitură de cartofi prăjiți. Burgerii de cămila ar putea fi comercializați chiar în Burj Khalifa (cea mai înaltă clădire din lume, denumită anterior Burj Dubai). (sursa: descopera.ro, 2010)

Dubai’s Al Nassma, prima marcă din lume care produce ciocolată cu lapte de cămilă, plănuiește să se extindă prin dechiderea de noi reprezentanțe în țările arabe, Europa, Japonia și Statele Unite […] (sursa: descopera.ro, 2009)
Actualizare 14.02.
Vegetația Australiei nu mai e păscută de cămile, e mâncată de foc.
Mâncătorii de carne de cămilă care au închiriate apartamente în Burj Khalifa, ar putea rămâne fără lifturi și să urce pe jos cca. trei mii de trepte.
(de pe fluxul de știri yahoo)

8 comentarii:

  1. Tu ai publicat acest articol pentru ca ai auzit ce sa întamplat in Kopenhaga?
    Daca nu uite aici ce vreau sa spun:
    http://www.mediafax.ro/externe/controverse-in-danemarca-o-girafa-a-fost-ucisa-transata-si-aruncata-la-lei-de-angajatii-unei-gradini-zoologice-foto-video-12054170

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Da… Nu mi-a venit a crede! Nu m-a mirat faptul ca a fost ucis animalul (sunt convinsa ca in toate gradinile zoologice se intampla), ci faptul ca oamenii au privit si si-au lasat copiii sa priveasca… Stiu ca este un “val educational” prin care se doreste educarea copiilor in ceea ce inseamna uciderea animalelor, legea firii… dar, totusi, consider ca nu e deloc sanatos pentru psihicul copiilor… Ii vor educati in sensul eliminarii sensibilitatii, al emaptiei cu alte specii si, in final, cu semenii?!
      Acum incep sa inteleg mai bine de ce doresc unii sa fie desfiintate gradinile zoologice… dar si de-ar face “rezervatii”… tot la astfel de probleme s-ar ajunge…
      Unii dintre copiii români nu doar că privesc la uciderea animalelor si pasarilor din gospodarie (a porcului, a mielului), ci si ajuta, in unele cazuri, la ucidere, iar la pasari le… sucesc gatul chiar ei… Nu e o regula, dar se intampla. Insa, mai exista un aspect: cine vrea sa manance carne… trebuie sa ucida vietatea… In situatii exceptionale (pe care nu mi le doresc) banuiesc ca as putea ucide o vietate pentru a supravietui, dar sa o fac - sau sa privesc pe altii cum o fac - numai din placere, nu pot…

      Ștergere
  2. Intotdeauna cea mai buna solutie e si cea mai dureroasa..nu stiu prea bine despre aceasta problema, insa aceste camile sunt erbivore pana la urma nu fac rau nimanui, nu ataca omul, ci dupa spusele lor halesc toata mancarea. Sincer ma depaseste acest subiect, nu vad ce solutie ar fi, dar in niciun caz masacrarea lor!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Sunt convinsa ca un milion de camile pot produce dezechilibru ecologic, dar situatia nu era cunoscuta doar din anul 2008, doar ca atunci si-au dat seama ca sunt mai valoroase moarte decat vii. Ceva de genul: salvati camilele! mancati-le!
      Din parul de camila se fac stofe, care nu-s deloc ieftine (si nu trebuie ucise pentru a colecta parul - se pot aduna circa doua kg de par la o naparlire) dar carnea lor e mult mai scumpa.
      Perioada de gestatie la camile este intre 350-440 de zile si timp de doi ani dupa ce a fatat camila nu e apta pentru imperechere; femelele ajung la maturitate sexuala la 3 ani, masculii la 4-6 ani; camila poate aduce pe lume doar un pui la o gestatie (gemenii sunt extrem de rari); un animal traieste intre 40-50 de ani si femelele, avand in vedere ca numai din trei in trei ani se imperceheaza, nu aduc pe lume pui la fel de multi ca alte animale care traiesc in zonele desertice - deci se putea tine sub control inmultirea lor fara a se ajunge la masacru.
      Le puteau dona celor care erau dispusi sa le aiba... Sunt destule zone in care populatia de camile e pe cale de disparitie... In unele statistici se afirma ca mai sunt circa 1,4 milioane de camile la nivel global, intre care numai 1000 sunt salbatice.
      Camila poate sa reziste fara a se hrani timp de 30 de zile. Rezerva de apa a unei camile, acumulata in stomac, atinge o cantitate intre 100 si 150 litri, cantitate suficienta pentru 2 saptamani - si mi se pare exagerata declaratia ca 6000 de camile au fost innebunite de sete si au distrus conducte si au smuls aparatele de aer conditionat din peretii caselor...
      Pe scurt: cred (sunt aproape convinsa) ca exista si alta solutie - camilele sunt pe cale de disparitie! asa afirma unii... iar altii le ucid mitraliindu-le...

      Ștergere
  3. E multa violenta.
    Nu stiam de situatia din Australia; doar despre iepuri, canguri si... aborigeni.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Se pare ca Soarele incepe sa dauneze grav si australienilor... :( Fac o observatie rautacioasa si scriu: ma mir ca nu mai iau copiii aborigenilor pentru a-i creste in camine speciale si a-i da spre adoptie... pe motiv ca astfel vor avea acces la educatie si la o viata mai buna...
      Am senzatia ca... traiesc un paradox! Pe de o parte se striga: interziceti jocurile cu violenta, avertizati la TV pentru stiri socante, iar pe de alta parte se transeaza o girafa pentru placerea publicului, la o gradina zoologica!
      Se striga: animalele cutare sunt pe cale de disparitie la nivel global! Iar in zonele unde sunt "surplus" sunt masacrate!
      Se face tam-tam ca populatia lumii e prea mare... si pe de alta parte se incurajeaza inmultirea...

      Ștergere
  4. Diana, multe sunt aiurea si nedrepte pe lumea asta. Nenorocirea este ca la aceste dezechilibre tot oamenii au contribuit, de fapt le-au creat fara sa gandeasca. Acum incearca sa repare greselile. Acele camile, iepuri, pisici si alte animale nespecifice Australiei n-ar fi existat acolo daca oamenii n-ar fi fost iresponsabili acum cam multe zeci de ani... E trist.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Categoric, Elly, ca vina apartine oamenilor. Poate ca dromaderul nu era... australian la origini, dar e adaptabil zonelor desertice - si in lume e pe cale de disparitie... Ar fi putut fi donati celor care vor sa refaca fauna in... deserturile Asiei, ca exemplu. :)
      Ceea ce au vrut sa salveze de gurile camilelor se pare ca le mananca acum focul... deci tot raman fara vegetatia pe care au "dorit" sa o salveze... Sarmanele animale din zona aceea! :( Si sarmanii oameni...

      Ștergere

Va multumesc pentru ca sunteti aici. Comentariile sunt moderate deoarece e singura metoda pe care o stiu sa nu pierd vreun mesaj si sa evit mesajele nepotrivite. Le public imediat ce accesez blogul. Multumesc pentru intelegere.