2014-02-26

Doctrine politice - generalități

Doctrina politica - definitii

Doctrina reprezintă totalitatea principiilor unui sistem politic, științific, religios etc. (dex)

Noţiunea doctrină provine din latinescul doctrina, care înseamnă învăţătură - sau într-o accepţiune mai largă, concepţie, teorie - despre societate.

Dicționarul politic definește doctrina ca fiind un sistem închegat de concepţii şi de principii prin care se exprimă o anumită orientare, un curent de gândire filosofică, juridică, sociologică, ştiinţifică, religioasă, militară, etică, etc.

Doctrinele politice reprezintă sisteme de idei, teze, principii, concepţii, mai mult sau mai puţin elaborate, argumentate şi prezentate în modalităţi diverse, cu privire la organizarea și funcţionarea societăţii, la esenţa puterii politice, la conţinutul, formele și mecanismele de exercitare a acesteia, la rolul instituţiilor și al clasei politice, la raporturile dintre guvernanţi și guvernaţi.

Categorii de doctrine politice

1. Doctrine politice privind organizarea și conducerea democratică a societăţii - se ia în considerare îndeosebi voinţa cetăţenilor şi au la bază principiile statului de drept.

Aici sunt incluse:

Doctrinele politice liberale şi neoliberale care urmăresc respectarea voinţei cetăţenilor în organizarea și conducerea societăţii și a statului de drept, pluralismul politic; au la bază principiile unor schimbări în viaţa social-politică în raport cu situaţiile noi ce pot apărea. Cetăţenii se bucură de largi drepturi și libertăţi faţă de stat, iar statul nu trebuie să intervină prea mult în viața socială.

Doctrinele politice conservatoare și neconservatoare merg pe linia păstrării unor structuri existente sau efectuarea unor schimbări cu multă prudenţă de către cei care deţin puterea politică. Statul trebuie sa aibă un caracter autoritar, cu rol de intervenţie în viața socială.

Doctrina politică democrat-creştină, în organizarea și conducerea societăţii, îmbină valorile și normele religiei creştine cu principiile și valorile democratice.

Doctrinele politice social-democratice concep organizarea și conducerea societăţii ca o expresie a voinţei cetăţenilor, pe baza pluralismului politic şi a statului de drept, având însă la bază principiul promovării intereselor oamenilor muncii în raport cu cei bogaţi. Social democraţii susţin ca statul să ducă o largă politică de protecţie socială, recurgându-se chiar la limitarea puterii celor bogaţi.

2. Doctrine politice privind organizarea și conducerea în mod dictatorial a societăţii - voinţa și interesele cetăţenilor, și au la baza principiul statului totalitar.

Aici sunt incluse: doctrina fascistă, doctrina comunistă de tip marxist-leninist, doctrinele politice rasiste, social-darwiniste, elitiste, militariste etc.. Trăsătura comună a acestor doctrine, îndeosebi pentru cele fasciste și comuniste, este ignorarea pluralismului politic, a drepturilor şi libertăţilor democratice, promovarea făţişă a dictaturii, opresiunii şi discriminării sociale și rasiale, nesocotirea totală a principiilor statului de drept.

Comunismul, sau socialismul știintific, își are baza în socialismul utopic. Inițial gânditorii socialiști au conceput, teoretic, un stat în care sărăcia să fie eradicată - idee ce nu putea fi pusa în practica nici chiar prin încercarea de a duce la sărăcie pe cei bogați la acel moment al marilor revoluții sociale, prin naționalizarea băncilor comerciale, a tuturor întreprinderilor particulare și a imobilelor deținute de aceștia.

Doctrinele politice tehnocratice pot fi considerate ca doctrine de graniţă între cele două mari categorii. Tehnocraţia reprezintă o doctrină politică, care preconizează o organizare și conducere a societăţii pe baze raţionale, ştiinţifice, având în mod deosebit în atenţie ramurile productive. Instituţiile statului trebuie concepute în funcţie de nevoile obiective stabilite de ştiinţă, și urmează a fi realizate în conformitate cu cerinţele progresului istoric; statul nu va avea funcţii politice, ci doar funcţii tehnico-organizatorice.

În situaţia când se face abstracţie de voinţa cetăţenilor aceste doctrine deschid calea unor regimuri politice dictatoriale. Aplicarea ei în practică poate fi benefică numai în măsura în care nu face abstracţie de principiile politice ale democraţiei, ale statului de drept.

Doctrine economice

Orice doctrină politică este - trebuie să fie - dublată de o doctrină economică.

Doctrinele politice privind organizarea și conducerea democratică a societăţii se bazează pe doctrine economice privind economia de piaţa liberă, pe câta vreme doctrinele politice privind organizarea și conducerea dictatorială a societăţii au la bază doctrine economice bazate pe economia centralizată, pe amestecul fățiş al statului în economie ș.a.

Din punct de vedere economic, stânga favorizează intervenția statului în economie, iar dreapta garantează independența piețelor economice. Stânga susține interesele muncitorului, iar dreapta pe cele ale organizațiilor, ale întreprinzătorilor.

Ce este spectrul politic

Spectrul politic este o clasificare a pozițiilor politice, a ideologiilor sau a partidelor politice de-a lungul unei singure dimensiuni.

Stânga și dreapta sunt denumite extremele acestui spectru, în sensul că se situează la dreapta și la stănga unui centru politic, și reprezintă o categorisire largă a abordării diverselor probleme politice. Pozițiile apropiate de centru, cele mai moderate, poartă denumirile de centru-stânga și centru-dreapta. Extrema stângă și extrema dreaptă sunt situate spre capetele axei.

Acest concept de împărtire stânga-dreapta își are originea în modalitatea prin care s-a adoptat o decizie majoră în cadrul Adunării Constiuante a Franței, în anul 1789. În ideea simplificării procedurii de numărare a voturilor, adepții conservării prerogativelor regelui s-au așezat în dreapta Președintelui Adunării, în timp ce adversarii lor s-au așezat în stânga.

Stânga include social-democrația, socialismul, comunismul și, în unele opinii, anarhismul (ultimele două fiind considerate de extremă stângă). Dreapta include liberalismul, monarhismul, conservatorismul, naționalismul și fascismul (ultimele două fiind considerate de extremă dreaptă).

În cazul partidelor de dreapta:

Economia e guvernată de legea pieței; control minim din partea statului;

Filosofia muncii e centrată pe proprietar. Dreapta urmărește egalitatea de șanse și cultura e cea care impune legea.

Ideile care i se atribuie în prezent dreptei sunt cele de ordine, morală, credință, familie, iar liberalismul este considerat principalul exponent al dreptei.

În cazul partidelor de stânga:

Economia e controlată sau parțial controlată de stat;

Filosofia muncii e centrată pe muncitor. Stânga urmărește egalitatea rezultatului, iar legea e cea care impune cultura.

La început stânga a fost asociată ideii de transformare, făcea apel al modernizare, la progres; de-a lungul timpului în această categorie au început să se încadreze partidele de orientare socialistă. Valorile care i se atribuie în prezent stângii sunt: reformă, dreptate socială, egalitate, libertate.


Surse: resurse pentru democratie.ro; Note de curs, prof. Emil Răcilă; dictionar politic, wikipedia.org

Vezi și
https://diana-kundalini.blogspot.com/2014/02/partide-politice-generalitati-si.html
https://diana-kundalini.blogspot.com/2014/06/liberalismul-doctrina-politica.html  

10 comentarii:

  1. :) eşti uşor răcită????
    te referi la TEORIE!
    la noi e tot un drac! :)

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Cred ca am racit rau de tot! :))) Partea rea ca numai maine nu-s alegeri si nu stiu cu cine sa votez! :( Sa votez aiurea, pentru a fi votul anulat?! Pare a fi singura alegere (personala) posibil-corecta in contextul... timpului...
      Pentru ca nu ”ma pricep” la politica ma intorc la teorie si incerc sa aflu daca, politic discutand, aceasta tara mai poate fi salvata. Am senzatia ca Romania supravietuieste ca stat in... virtutea inertiei, a legilor internationale pe care altii se straduiesc sa le respecte sau pentru ca au interes ca tara numita Romania sa existe, pentru ca reprezentantii acesteia (oameni de paie) sa legitimeze orice fel de contracte / intelegeri stupide si semilegale ce ar fi incheiate...

      Cum-necum am asistat la o discutie pe tema doctrinelor politice (nu m-am bagat in seama, doar am ascultat). Oameni de la care... aveam pretentii sustineau ca partidul conservator e - traditional!!! - de stanga. Teoretic, deci, nu e de stanga. Titulescu s-ar rasuci in mormant auzindu-i!
      Cu alta ocazie am auzit ca social-democratii sunt de dreapta!

      Categoric ca la noi e tot un draq, pentru ca partidele - in primul rand - au devenit structuri nonideologice. Cetatenii cu drept de vot au permis asta, in cea mai mare parte. Votantii pot impune revenirea partidelor la ideologii clar conturate, chiar daca trebuie sa atinga si latura care, traditional (teoretic), nu le este caracteristica...
      In al doilea rand, contextul social general (inclusiv la nivel international) nu mai permite ”ideologii stricte” de stanga sau de dreapta si trebuie ca fiecare sa includa anumite masuri pentru protectie sociala (ca exemplu si mai ales), dar inteventia statului in economie, cel putin, ar putea fi mai mica.
      In al treilea rand, chiar daca nu mai permite contextul social general ”ideologii pure” aceasta nu trebuie sa insemne ca aceste partide trebuie lasate sa derapeze atat de... penibil. Frană le pot pune cetatenii cu drept de vot, orientandu-se si dupa... teorie. :)

      Sa nu mai spun ca unii sustineau despre tehnocratie ca e potrivita in RO! Pușchea pe limba! E greu cand unii refuza sa vada ”imaginea de ansamblu”...

      Ștergere
  2. Pe la noi, partidele nu-şi bat capu' cu de-astea. Doctrina-i de stânga, comportamentul de dreapta, dacă aşa o cere interesul ... ciolanului.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Trebuie sa le fie... taiata alimentarea cu ciolane! :)

      Nimic de comentat, strict si trist adevarat. Dar tocmai de aceea cred ca ar fi mai mult decat indicat ca fiecare persoana care are vointa de a vota sa stie exact ce sa pretinda alesilor posibili si probabili si catre ce sa se orienteze. Mai devreme sau mai tarziu, mai mult sau mai putin, partidele politice (prin reprezentanti) vor fi obligate sa se incadreze intr-un fagas relativ firesc... Dar, pentru a se realiza, ar fi nevoie nu doar de oameni care inteleg care e ”mersul” dar au si dorinta si vointa si coloana vertebrala solida sa impuna acest fagas... si sa nu se lase impresionati de zahar si ulei, de pixuri si brichete...
      Nu e suficient ca la votare sa fie multi prezenti, e necesar ca cei care sunt prezenti sa aiba convingeri puternice, bazate pe informatii cat mai corecte (concrete) despre omul pe care-l voteaza, despre partidul pe care-l sustine...
      Votantul e cel care poate impune o line de conduita unui partid - dar e nevoie de un votant informat, indiferent cu ce partid voteaza, cu ce oameni...
      Teoria ramane teorie doar pana cand oamenii se hotarasc sa o transpuna in practica (macar sa incerce sa o faca).

      Ștergere
  3. Grea postarea ta de azi.Bine ca eu sunt pe axa si nu ma mai dau jos de-acolo.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. E doar teorie... :) Informatii, altfel spus.
      E bine ca ai o parere politica ferma! E bine ca stii cu cine si de ce votezi.

      Imi doresc ca romanii sa se trezeasca, sa nu mai fie obedienti, sa isi ceara drepturile raspicat, sa gaseasca puterea de a face sacrificii pentru a obtine cele la care au dreptul!
      Prea multi spun: ”am familie, nu pot face una-alta”... Dar nu se gandesc ca aceste familii (copiii, in speta) vor creste si vor suferi aceleasi neajunsuri si vor spune, la randul lor: ”nu pot una-alta pentru ca am familie”... si vor continua sa traga la jug pentru ca altii sa se lafaie pe plaje luxoase... :(
      Un om informat e mai puternic, un om informat e mai greu de manipulat, un om informat e un om mai... liber! :)
      Cel care spune ”nu ma intereseaza politica” greseste... Politica nu ma intereseaza in sensul de a obtine vreun rol pe scena politica, dar altfel ma intereseaza, pentru ca merg sa votez, si nu vreau sa votez doar pentru ca... da bine. Vreau sa stiu pe cine si pentru ce votez...

      Ștergere
  4. E o temă grea.
    In ultimii vreo 45 de ani, urmarirea stirilor politice -interne si externe- imi consuma min.2 ore/zi.
    PS. La inceputul blogărelii, prin 2009, o spuneam foarte des: sustin orice partid hotărât să reinstaureze monarhia. Acum o spun mai rar pentru a nu-mi speria vizitatorii-cititori...

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. :) Simpatizand cu liberalii as zice ca sunt la un pas de a dori monarhie…

      Practic, emisiuni de “stiri” nu mai urmaresc de ani buni dar, uneori, imi pun mintea cu stiristii si le analizez informatiile pe care le dau despre una alta…Deloc nu ma surprinde cand constat cum scot din context anumite fraze rostite cu cine stie ce ocazie de un politician sau altul - fiecare “jurnalist” isi aranjeaza textul pentru a se potrivi cu orientarea politica / simpatiile patronului de televiziune… si a telespectatorilor care urmaresc un post sau altul…
      Cu toate ca nu stau la TV, de stiri am parte: de pe fluxul de stiri yahoo, unele agentii de stiri, vecini, amici, rude, prieteni sau aud de la oameni pe care nu-i cunosc dar alaturi de care sunt nevoita, in anumite contexte, sa stau… Cand ceva imi zgarie auzul dau fuga si caut informatiile pe larg.

      Monarhia. Sa zicem ca schimbam sistemul politic in monarhie. Cum s-ar rezolva problemele grave ale statului? Problemele cetatenilor, de fapt? Parlamentul si guvernul sunt formate din oamenii pe care deja ii stim prea bine si din oameni care doar stau pe acolo si nu se fac mai deloc auziti - doar “ridica mana” pentru cvorum si isi incaseaza banii…
      Un partid care sa sustina cu hotarare monarhia trebuie sa fie unul puternic, cu ideologie clara… format din oameni care sa inspire incredere. Cred ca in RO nu exista un astfel de partid.
      Monarhista - cum s-ar zice - nu-s, dar ma intereseaza mai putin daca persoana din fruntea statului e numita rege sau e numita presedinte. Ceea ce ma intereseaza este… o relaxare fiscala, crearea unui context in care fiecare sa isi poata dezvolta o afacere fara a fi sufocat de taxe, de aprobari la aprobarea aprobarii… Agricultorii, crescatorii de animale, mestesugarii si altii ca ei alearga ca disperatiii sa depuna acte, sa obtina aprobari, sa obtina standarde peste standarde - pentru siguranta cetateanului, evident (glumesc) - pe cand companiile farmaceutice desfac in RO medicamente care in multe alte state ale lumii au fost scoase de pe piata…
      Ar opri un rege taierea haotica a padurilor? Banuiesc ca nu… Tot la parlementari si membri ai guvernului ar trebui “strigat” :) Asa cred… Si… nu mi-as dori o monarhie ereditara, ci una... electiva.

      Ștergere
  5. Cea mai cea doctrina e "Interesu' poarta fesu'. ;) Care se aplica la noi constant.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Sunt convinsa ca si prin alte parti tot interesul poarta fesul dar, parca, in alte parti nu e chiar asa pe față; au ceva decenta, dar si alte parghii prin care pot fi trasi la raspundere cand sunt prea evidente mișculatiile...
      Toti observam ce se intampla, dar - din pacate - prea multe nu putem schimba... Stiu pe cate cineva care s-a implicat "in politica"; si si-au dat seama ca degeaba au vointa de a-si indeplini promisiunile electorale pentru ca se izbesc de interesele personale ale "pestilor rapitori" si n-au nicio sansa... Unii au renuntat, demisiionand, altii au zis ca, daca tot au ajuns acolo, sa-si incheie mandatul si dintre acestia unii au invatat sa inoate cu "pestii rapitori"...

      Ștergere

Va multumesc pentru ca sunteti aici. Comentariile sunt moderate deoarece e singura metoda pe care o stiu sa nu pierd vreun mesaj si sa evit mesajele nepotrivite. Le public imediat ce accesez blogul. Multumesc pentru intelegere.