2014-02-25

Big Brother și orașul inteligent. Brașov, primul smart city

Fratele mai mare stă cu ochii pe tine (G. Orwell, "O mie nouă sute optzeci și patru")

În această lună, în Brașov s-a dat startul la un proiect de modernizare a sistemului de iluminat public.
Pe lângă faptul că se va face oarecare economie la energia electrică (becurile vor arde mai puțin în intervalul orar 1:00 - 5:00 a.m., scăzându-se automat intensitatea luminii pe 399 de străzi care vor avea aceste sisteme), pe stâlpi vor fi montate camere de supraveghere și butoane de panică, în zonele așa-numite de risc. Bineînțeles, pentru siguranța cetățeanului. Vor fi montate 42 de camere de supraveghere și tot atătea sisteme de alarmare în 29 de zone considerate cu risc ridicat de infracționalitate, facilitându-se astfel intervenția rapidă a organelor de ordine publică în situațiile care impun acest lucru.
De la butoanele de panică se vor putea iniţia apeluri de urgenţă şi suport video in timp real.
Mă întreb: dacă sunând la numărul unic de urgență un echipaj ajunge la locul unei infracțiuni după aproape o jumătate de oră (când agenții mai pot, eventual, să constate săvârșirea unei infracțiuni sau contravenții) - pe motiv că nu există un echipaj disponibil, toate fiind în… misiune - de ce aș crede că în cazul butoanelor ar apărea cineva mai repede?

Zonele cu risc ridicat de infracționalitate au fost identificate împreună cu reprezentanții poliției: Centrul Istoric, Centrul Civic, Parcul Tractorul, Parcul Trandafirilor din cartierul Răcădău, zona Gării centrale, alte zone intens circulate din municipiu.
Parcul Tractorul este unul foarte mare și sunt multe zone care pot rămâne în afara razei de acțiune a unei camere video, mai ales pe timp de noapte, dar, desigur, ei știu dacă aceste camere vor fi mobile, acoperind o anumită arie - și pe ce distanță - sau fixe, ceea ce ar fi chiar de râs.

Sistemul va funcționa non-stop și va fi monitorizat și coordonat dintr-un dispecerat care va funcționa în sediul primăriei și va fi dotat cu toate echipamentele și programele necesare.

Se estimează că sistemul va fi implementat până cel târziu în vara anului viitor, ceea ce ar face din municipiul Brașov primul smart city din Romania. E un proiect care face parte dintr-un concept mai amplu, smart city, adoptat de mai multe oraşe din Uniunea Europeană, care prevede o strategie de dezvoltare urbană unitară bazată pe astfel de sisteme moderne. Londra - ca exemplu - este unul dintre orașele unde a fost implementat sistemul și cetățenii - în mare parte - au fost nemulțumiți că pot fi urmăriți în activitățile lor de zi cu zi, dar la fel de mulți au credința că sistemele îi pot apăra și în eventualitatea unui atac terorist - acest gen de amenințare devenind un fel de bau-bau menit mai mult să permită autorităților  limitarea anumitor drepturi și libertăți cetățenești.

Cârcoteli:
Infractorii serioși nu se vor formaliza prea mult; vor ști unde sunt butoanele de panică, unde sunt camerele de filmat și vor avea grijă să opereze departe de acestea sau își vor masca fețele - nu-i suspectez de lipsa imaginației. Camerele de supraveghere vor aduce în atenția monitorilor eventual niște peștișori mititei și sărăcuți cu duhul și scandalagii nu tocmai periculoși dar cu creierul tăieței din cauza alcoolului sau alte substanțe care le anulează rațiunea.
Butoanele de panică pot fi distruse foarte usor…
Decât camere de supraveghere și butoane de panică - praf în ochi, dacă mă întrebați pe mine - mai indicați ar fi niște polițai (agenți) - sau jandarmi - care să patruleze și care să nu dispară în ceață când un cetățean are nevoie de ajutor, ci să acționeze prompt împotriva celor care tulbură liniștea publică. Ce folos că văd cum cineva smulge poșeta unei femei, sau pocnește pe careva și fuge dacă tot nu sunt acolo să-l prind, dacă tot nu îl voi putea recunoaște mai apoi. Sau, desigur, se va implementa și programul de recunoaștere facială, având la bază fotografiile și alte informații aflate în baza de date a Poliției și la evidența computerizată a persoanelor. Atunci putem afla, din înregistrări dacă nu instant, cine, unde, când, cu cine a fost și ce a făcut.

Să nu uităm că orice sistem informatic are limitele sale și poate fi accesat - mai ușor sau mai greu - și de persoane care nu sunt animate de bune intenții.

4 comentarii:

  1. oh vai! Curat murdar! ... ca alte cuvinte nu-mi vin, ca reactie la initiativa de monitorizare initiata in orasul tau! Diana draga, asta este "modernizarea orasului" facuta cu fundul pe un fotoliu de piele, intr-un birou luxurios... Imi pare sincer rau!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Si mie imi pare rau... pentru ca multe altele ar putea fi facute cu 10 milioane de lei - nu e o suma mare, dar e... mare, la cate alte "lipsuri" sunt in oras... Modul in care ne iau de fraieri e... enervant! :) Si nu ne putem opune... Sunt, deja, cateva camere care transmit "live"... in zona Garii, in Poiana BV si in cateva intersectii mari... Dar - vorba aceea: nu sunt pe aleile de sub Tampa, in centrul orasului...! :)
      Si avem strazi asfaltate care arata perfect cand e soare... dar cand ploua... se formeaza adevarate lacuri! Nu stiu cum au reusit o astfel de performanta! Pare drept, dar... e concav (sau convex) asfaltul turnat de ei... Sa nu mai zic ca au turnat asfalt asa de... aiurea incat cei care au garaje la subsolul blocurilor plang in pumn ca apa de ploaie se scurge in garaje! "Edilii" astia doar bifeaza sarcini indeplinite, 'ca nu-i intereseaza si functionalitatea, calitatea... Ei sunt jalnici, dar si cei care accepta aceasta bataie de joc sunt la fel de jalnici. Fara sa ne unim mai multi nu prea avem sanse de a schimba ceva in bine... Eh... Bine ca vom avea camere de supraveghere! :)) Tichia de margaritar sigur ne lipsea!

      Ștergere
  2. O metoda de a mai castiga niste banuti legali o firma care furnizeaza camerele. Firma care apartine cui trebuie.
    Diana, asta-seara voi fi la Brasov. Cu gandul, privind la preselectia pentru Eurovision. Spectacolul se petrece la Teatrul vostru :)

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Metode de a inghiti bani se gasesc. Uneori, banii se mai duc si unde chiar e nevoie dar camere video prin oras si "butoane de panica"...!?! Sunt cateva camere video si acum, in cateva mari intersectii, in zona garii, in Poina... dar probabil ca nu monitorizeaza nimeni ce se intampla in zona...
      Hahaha! De la tine aflu ca selectia nationala Eurovision a avut loc in BV! Imediat ce am aflat am intrebat pe cei din apropierea imediata si niciunul nu stia! Unul singur a zis ca... luna trecuta fotoliile nu erau montate in sala, ca tocmai renovasera... N-am reusit sa vad nici la TV emisiunea... :(

      Ștergere

Va multumesc pentru ca sunteti aici. Comentariile scrise dupa trei zile de la data publicării articolului vor fi moderate. Multumesc pentru intelegere.