2014-02-17

Statuia de aur. Buna dimineata Soare!

Ai grija ce-ti doresti pentru ca s-ar putea sa primesti…

A fost odata ca niciodata un rege pe nume Midas. Traia alaturi de iubita lui fiica, Marigold, intr-un castel frumos inconjurat de o gradina minunata.
Acest rege foarte bogat cel mai mult pe lume iubea aurul. Intr-o zi, cand regele isi admira bogatia, un tanar a aparut brusc langa el.
- Esti un om foarte bogat - ii spune tanarul necunoscut.
- Da, sunt, dar mi-ar placea sa am puterea ca tot ceea ce ating sa se transforme in aur curat.
Tanarul, care era un vrajitor, i-a oferit regelui puterea de a transforma in aur tot ce atingea. Midas era in culmea fericirii: cand a atins masa, aceasta a devenit de aur si asa cu mai toate obiectele. A iesit apoi in
gradina, unde cresteau niste trandafiri superbi - i-a atins si florile s-au transformat in aur.
Marigold, care iubea trandafirii, a inceput sa planga cand i-a vazut transformati in aur, fara parfum si duri la atingere si a alergat in palat, la tatal sau, sa-i spuna ce tragedie s-a petrecut cu trandafirii. Induiosat, Midas si-a mangaiat copila pe crestet si in momentul urmator aceasta s-a transformat intr-o statuie de aur. Cand si-a dat seama ce-a facut, regele a inceput sa planga. Siroaie-siroaie ii curgeau lacrimile pe obraz dar cea mai iubita fiinta din lume ramanea din aur. Atunci, tanarul misterios a aparut brusc in gradina, intrebandu-l pe rege ce satisfactii ii aduce atingerea de aur.
- Sunt cel mai sarac om din lume! s-a tanguit regele. Am pierdut ceea ce inima mea pretuia cel mai mult.
- Ai devenit mai intelept, Midas - ii spune strainul. Vad ca inima ta nu mai e plina de iubirea pentru aur. Spune-mi: iti doresti sa pierzi puterea de a transforma in aur tot ceea ce atingi?
- Bineinteles! a strigat regele, cu speranta stralucindu-i in ochi. Bineinteles… - plangea in hohote.
- Atunci mergi si uda-ti mainile in paraul care curge in gradina, ia niste apa de acolo si stropeste tot ceea ce doresti sa transformi asa cum era inainte.
Ridicandu-si capul de pe lespezi, cu lacrimi in ochi, regele a vrut sa multumeasca strainului, dar acesta disparuse. N-a mai pierdut timpul si a alergat la parau, sarind cu totul acolo, udandu-se pana la piele, apoi a fugit in palat si primul lucru pe care l-a facut a fost sa ude stauia din aur. Incet, chipul ei redevenea firesc, rozaliu. Vazandu-se uda din cap pana in picioare, fata si-a privit tatal cu mare mirare, si a inceput sa planga:
- Tata, ce-ai facut? Aceasta rochie am imbracat-o prima data chiar in dimineata aceasta!
Regele si-a imbratisat fiica, razand, fara a-i spune cat de prostesc s-a comportat, apoi a fugit in gradina si a stropit si trandafirii, transformandu-i in aceleasi flori frumoase pe care le iubea fiica lui.
(adaptare dupa una dintre legendele despre Midas)

Text scris pentru Buna dimineata Soare! jocul inițiat de Iulisa, la care găsiți tabelul pentru înscriere.

18 comentarii:

  1. Bună diana!
    Și eu iubesc trandafirii,dar ce folos!
    Mi-a plăcut mult povestea ta,ca de altfel tot ce scri!
    Îți doresc o săptămână frumoasă ca sufletul tău!
    Pup și îmbrățișez cu mult drag!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Buna, Elena!
      Multumesc pentru aprecieri!
      Floarea mea preferata: trandafirul. :)
      Pupici si imbratisari cu drag! Zile fericite!

      Ștergere
  2. Frumoasa poveste.
    O seara placuta!

    RăspundețiȘtergere
  3. Buna seara! Nu stiam povestea, adica stiam de acest rege si patima pt aur, legendele au farmec lor, te transpun intr-o alta lume!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Buna seara! :)
      Sunt mai multe legende despre Modas si toate sunt interesante - ca toate legendele! :)
      Si mie imi place farmecul lor; ne poarta in lumi ideale, cel mai adesea.

      Ștergere
  4. ce poveste! impresionanta legenda... si eu iubesc trandafirii ;) si abia astept sa îndepartez sticlele de plastic de peste noii vlastari de trandafiri - dupa reteta pe care mi-a dat-o mamica ta! Am patru si îi voi boteza Sofi, Cotofana, Diana, Delia :)) Va pup dragele mele

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Toate popoarele lumii au legende frumoase! Mi-ar placea sa adun cat mai multe la "colectia" mea. :)
      :)) Deci asa! Numele nostru va fi... numele unor trandafiri!
      I-am zis mamei ce ai scris si a zis sa-ti scriu (ea nu e sigura daca ti-a zis, desi crede ca da - deh!) sa scoti intai dopul, in luna mai - sa intre aer - si abia in iunie sa lasi liberi trandafirii.
      Si noi te pupam! Cu drag!

      Ștergere
  5. Frumoasa poveste,as vrea sa n-o uit pana merg la nepoata.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Sunt convinsa ca nu o uiti! :) O poti copia, daca vrei, si o recitesti oricand. :)

      Ștergere

  6. De câte ori nu ne-am dorit ceva cu ardoare? De câte ori nu am crezut că, după aceea, totul se va transforma în bine? Şi de câte ori aşteptările ne-au fost înşelate? E ca o roată care se pune în mişcare şi nu se mai opreşte. Vrei ceva, naşti aşteptări, obţii ce vrei, eşti dezamăgit, vrei altceva, naşti alte aşteptări ş.a.m.d.Doar când ne simţim dezamăgiţi, realizăm că am fi vrut ca lucrurile să iasă altfel.
    O noapte linistita!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. In doctrina buddhista se afirma ca un om fara dorinte este un om fericit! :) Un om fara dorinte nu mai pune in miscare o roata ca cea amintita de tine. Dar cum sa facem asta cu efort cat mai mic?! :)
      Uneori, unii isi doresc atat de mult ceva incat nu se mai gandesc la un eventual rezultat dezastruos, un rezultat la care nici nu s-au gandit ca ar fi posibil - cum a patit Midas, orbit de iubirea pentru aur. Pentru ca rezultatul implinirii dorintei lui sa fi fost multumitoare ar fi trebuit sa-si doreasca sa transforme in aur orice obiect (specificand "obiect") pe care il va atinge, dar nimic din ceea ce are viata. :) dar atunci n-ar mai fi existat legenda. :)
      Multumesc! Zile fericite sa ai!

      Ștergere
  7. :) E o poveste care inca se repeta...
    Frumoasa si plina de invataminte. Mi-a placut intotdeauna povestea regelui Midas.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Se repeta, o, da! :) Oamenii isi doresc, dar nu mai stau sa cantareasca ce urmari ar putea avea indeplinirea anumitor dorinte!
      Si mie imi plac legendele, in general.

      Ștergere
  8. O poveste cu tâlc e binevenită oricând. Midas a reparat eroarea, totuși a mai făcut și alte prostii, în urma cărora s-a ales cu urechi de măgar. Definitive.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Pe aceasta o uitasem! :)) Da-da! Am citit adineauri despre urechile lui de magar! Si m-am amuzat... pe seama sclavului care-l tundea si i-a aflat secretul si pentru ca nu mai putea tine numai pentru el acest secret a facut o gaura in pamant si a spus pamantului ca Midas are urechi de magar! Si acolo unde a soptit sclavul a crescut o trestie care, la adierea vantului, spunea tuturor secretul lui Midas! :)) Nici pamantul nu poate tine un secret! :)

      Ștergere
  9. e mai mult o pilda... cu multe invataturi. e foarte interesanta. mi-a adus aminte de fiul risipitor

    RăspundețiȘtergere

Va multumesc pentru ca sunteti aici. Comentariile sunt moderate deoarece e singura metoda pe care o stiu sa nu pierd vreun mesaj si sa evit mesajele nepotrivite. Le public imediat ce accesez blogul. Multumesc pentru intelegere.