2019-10-01

Păpuși la Sărbătoarea recoltei. Salvăm păpuși

Când te joci cu păpușile timpul pare că trece mai repede. Habar n-am când a trecut luna septembrie.
Tema numărul patru la Provocări verzi - Salvăm păpuși a fost despre Sărbătoarea recoltei.

Sărbătoarea recoltei e un fel de manifestare a recunoștinței omului față de natura care i-a oferit rod bogat. Ne place sau nu, suntem legați de pământ - fără un pământ bogat nu am avea hrană, dar nici trenuri, mașini, telefoane și computere; n-am avea nici bijuterii din aur și argint.

Pentru mine, această temă a fost provocatoare - hm! cam toate probele au fost provocatoare și, intuiesc, vor fi tot mai provocatoare. Am pierdut legătura cu ceea ce înseamnă recolta - una foarte strânsă nu a fost vreodată pentru că sunt... “animal de oraș”. Îmi place “la țară”, dar nu cred că m-aș adapta ușor unei astfel de vieți - ca producător, nu ca individ care are “casă la țară” și produsele alimentare le cumpără tot din supermarket.

Pentru această temă, Sărbătoarea recoltei, am păstrat păpușa îmbrăcată în costumul de sărbătoare al șcheiencelor (s-a permis) și am adăugat un “copil” pofticios..

O “Zi a Recoltei” e menită să aducă împreună oamenii care au cules roadele muncii de peste an. După solstițiu de vară încetează etapa creșterii în natură și se apropie vremea coacerii și recoltei. Când recoltarea se termină, oamenii sărbătoresc Natura, încă din antichitate. Azi, prin sărbătorirea unui astfel de eveniment - adunarea roadelor - diferitele comunități (în toată lumea) pot prezenta și diferite elemente de etnografie și folclor care le caracterizează.

N-am idee dacă și în România există o zi (sau o perioada) precis determinată pentru astfel de festival (parcă, e ceva, prin octombrie), dar mi-a plăcut să modelez din lut tomate, vinete, pere, castraveți.

Scrie lut pe ambalaj, dar seamănă bine cu pasta modelatoare - se întărește repede, fără foc, și devine dur că piatră.
miniaturi tomate, miniaturi dovleac,miniaturi vinete asezate pe tavite separate, expuse etajat si pe masa
Pepenii galbeni sunt din mărgele mari, galbene, vopsite pentru a nu luci, iar “codițele” sunt din hârtie creponată.
miniaturi castraveti, miniaturi pere, miniaturi  pepene galben expuse pe tavite separate, pe masa
Legumele și tomatele au dimensiuni de circa 1 cm și sunt vopsite în culori acrilice.
modelarea perelor din lut
Tăvile pe care am expus “roadele” sunt niște fișe găsite prin pungile cu chips - trebuiau adunate pentru nu mai știu ce joc cu Pokemoni (o piesă am utilizat-o la “tablourile” din capace de borcan.
fisele de joc transformate in tvi pentru legume si fructe
Sticlele sunt imagini decupate dintr-un catalog de magazin, și lipite pe câte un cilindru de carton.
Butoiul e o cană așezată cu gură în jos.
imaginea din hartie a unor sticle cu vin decupate din revista asezate pe un butoias din ceramica
Fotografia cu ansamblul pe care l-am imaginat pentru Salvăm Păpuși este în galeria de pe site-ul Provocări verzi.

19 comentarii:

  1. Bogata toamna ta. Migalita mult. Mi-au placut roadele, imaginatia, migalitul de mana, culorile, realismul. Cana ca a ta am si eu - de pamaant, cred ca am luat-o dintr-un conced la Herculane, dar nu mi-ar fi trasnit s-o intorc pe dos, sa para butoi. :P Ingenioasa, deci mi-a placut mult. Ti-as da trofeul pentru tema asta. :) O zi bunaaaaa!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Multumesc pentru apreciere si complimente! :)
      Mie-mi place mult aceasta cana (din lut, smaltuita) - imi plac vasele din acest material si am si pentru supa/ciorba/altele, o strachina. :)
      Multumesc, la fel! <3

      Ștergere
  2. Stii cum asteptam povestea? Cu sufletul la gura <3. Abia asteptam sa aflu ce e cu copilul ;)). Asa deci.. un pofticios (si are si o masinuta pe dimensiunea lui).
    Tot ce ai modelat e genial (si ma razbuna pentru ca nu am reusit sa imi duc planul la capat cu aluatul meu sarat hahahaha). Imi place si butoiul (am unul in care se macina piper dar nu a mai avut loc in decor - asa ca ma bucur mult sa descopar unul la tine <3.
    Si ma bucur ca ai adus papusa roomancuta la festival <3!!!

    Sa stii ca poti pune fotografia cu ansamblul si aici ;)). Ca idee. daca vrei.

    Ah cat despre sarbatoare exista sigur. Exista si inainte de 89 - eu de fapt de acolo o stiu. Ca era tare frumos. Se faceau standuri cu recolta (legume, fructe... frumos frumos - paine cu sare pe stergare. ah ce dragut era). Ahhh tot atunci scobeam dovleci si ii faceam lanterne (fara legatura cu halloween - era de sarbatoarea recoltei).
    Acum mai recent se facea un fel de ceva targ (cu mult fum si... nu stiu nu prea pe gustul meu, dar macar mai vin si producatori, nu doar engrosisti care amesteca rosii autohtone cu cele de import si tot asa, de nu stii ce iei).

    Draga mea ador cum ai facut decorul de la tema asta!!! Muah :*!!
    merci mult pentru poveste :D. (ps trebuie sa imi fac si eu legume din aluat - dar chiar, pasta asta modelatoare miroase?? ca cea de care am vrut eu sa iau avea miros super nasol si am renuntat)

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Ma bucur tare mult ca iti place decorul! :) Cred ca nu exista festival/sarbatoare populara sau nu (pe orice tema) la care sa nu fie prezent si macar un copil. :)) Apoi, mi se parea cam neanimata "scena" numai cu scheianca - statea si astepta clienti pentru produsele ei?! :) Asa... are o preocupare in plus.

      Stiu ca au existat, si exista, astfel de targuri, doar ca nu stiu daca e ceva organizat anual la o data fixa sau se organizeaza in zile diferite prin orase si sate. Nu prea ma dau in vant dupa targuri si altele de gen pentru ca nu prea-mi place inghesuiala. :) Crezi ca la targurile cu produse romanesti nu sunt strecurate si produse de import?! :(

      Aceasta argila modelatoare nu are miros - nu am simtit vreun miros, dar nu stiu cat de sensibila esti (sora mea n-a zis nimic despre acest lut , cand lucram, deci chiar nu miroase) :) E "Cera kid" si scrie pe el "produs ecologic, nu contine materiale chimice". Am cumparat un pachet de la un magazin "Galeria Creativ". Are culoare intr-o nuanta de verde care bate-n gri inchis. Dupa ce-l desfaci, daca il inchizi ermetic se pastreaza pe termen nelimitat (eu il am de doi ani, si-am tot luat din el).
      Cu placere!
      Pupici cu drag! <3

      Ștergere
    2. Am uitat! :) Stiu ca as putea posta si aici fotografia finala, dar acolo e galeria si acolo trebuie sa mearga vizitatorii, sa le vada si pe celelalte. :) Poate ca li s-ar face, macar unora, pofta sa se joace. :)

      Ștergere
    3. Hmmm asta e un lucru bun :D. Poate ma voi intelege cu el - hihih.
      Asa, asa - fa-le pofta <3 :*
      Pupici cu drag <3

      Ștergere
    4. S-ar putea sa te intelegi cu el.:) Nici nu stiam ca sunt si paste modelatoare care au miros puternic - am si o pasta polimerica alba (Cernit ii zice, si sunt pachetele cu diverse culori) ce se intareste prin coacere si are aspect de portelan, cica, dar nu am copt margelele pe care le-am facut. :) Si nici aceasta nu are miros (scrie pe ambalaj ca trebuie "coapta" intr-o incapere bine ventilata).
      Ma straduiesc, dar stii cum se zice (parafrazez): pofta de lucru vine lucrand. :)
      Pupici cu drag! <3

      Ștergere
  3. Ai o răbdare fantastică ... nu cred că pot să stau să mă "pigulesc" făcând roșii, pere și castraveți din pastă modelatoare! :)) Am văzut și "poza de ansamblu" și mi-a plăcut! Apreciez modul tău de a sărbătorii recolta!
    Să ai spor în tot ceea ce faci! Pupici! <3

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Multumesc pentru complimente! Nu stiu daca-i vorba despre rabdare pentru ca placerea pentru miniaturi este asa de mare incat nici nu-mi dau seama cat de repede trece timpul sau cat timp imi ia. Oricum, la asa ceva am rabdare, insa rabdarea-mi lipseste total cand trebuie sa astept (orice si oriunde!): autobuzul, sa se incarce paginile de net... :) Mai sunt multe situatii in care nu am rabdare - e muuult prea lunga lista.
      Multumesc, Ella draga! La fel! Pupici! <3

      Ștergere
  4. Îmi place extrem de mult joaca asta a vostră şi sunt topită după ceea ce realizezi. Te felicit, draga mea!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Iti multumesc pentru complimente si aprecieri, Potecuta draga! <3

      Ștergere
  5. Ce frumooos! Chiar o sarbatoare a recoltei! Mi-am adus aminte de nepotica noastra care gaticea intr-o bucatarioare pentru copii. Avea vase cu diverse fructe si prajiturele si imi tot dadea inghetata sa gust!
    Totusi fructele confectionate si pictate parca sunt mai dragalase decat cele de plastic. Mi-a placut mult de tot ansamblul! Felicitari!

    Pupici si spor la tot sa ai, Diana draga! <3

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Iti multumesc, Suzana draga, pentru imaginea pe care ai creat-o in mintea mea: nepotica bucatarind si oferindu-ti inghetata cu manutele ei gingase, cu degetelele abia obisnuite sa "lucreze". <3
      Haha! Pana sa ma incumet sa migalesc din lut am cautat una-alta in doua magazine de jucarii care-mi sunt in cale. Pentru ca n-am gasit asa marunte am trecut la treaba. :) Dar da, cred ca lutul e mai aproape de ideea unei sarbatori dedicata pamantului. :)
      Multumesc pentru apreciere! Pupici! <3

      Ștergere
  6. Uau, câtă răbdare poți să ai!
    Dau un vot pentru lucrările tale sau chiar două dacă se poate.
    Zi faină să ai, dragă Diana!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Multumesc, Dana draga! <3
      Cand dau de ceva care-mi place nici nu stiu ca imi trebuie rabdare.:)
      Multumesc. Zile senine iti doresc.

      Ștergere
  7. I-ai făcut poftă la Ardeleanca mea de atâtea bunătăț, și eu o tot poftesc în pivniță, da o zâs că să mai aștept un pic că no terminat cu zacusca ha, ha, ha :)))
    Fie ele artificiale dar culorile și formele alea parcă își bat joc de papilele mele gustative..

    Bravooo, mi-a Plăcut Mult de gospodina ta !!!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. "Mere" ea in pivnita dupa ce-o gata zacusca - sau te trimite pe tine sa duci borcanele. :))
      Cand am colorat perele mie mi s-a facut pofta de pere!:))
      Multumesc, Stef!

      Ștergere

Va multumesc pentru ca sunteti aici. Comentariile sunt moderate deoarece e singura metoda pe care o stiu sa nu pierd vreun mesaj si sa evit mesajele nepotrivite. Le public imediat ce accesez blogul. Multumesc pentru intelegere.