2022-03-29

Floare din hârtie pliată

Sunt tentată să afirm că am devenit dependentă de joaca aceasta cu hârtie, ață, carton, fel și fel de stiluri de lucru – dar nu sunt; nu încă.

Săptămâna trecută, Niko a prezentat – de la A la Z - o altă tehnică pentru felicitări (și nu numai): iris folding. Ha! Denumirea nu mi-a spus nimic, dar când am văzut despre ce este am făcut „traducerea” în stil propriu: „hârtie pliată” (care nu e origami) – și m-am entuziasmat! Aveam altceva de făcut atunci, dar piticii s-au aliniat și-au cerut în cor să mă joc cu hârtia pliată. Cum să-mi dezamăgesc piticii?!

Am ales un model cu prea multe culori pentru un începător: cinci – prima greșeală. Și-am lucrat o floare

floare lucrata din fasii de hartie pliata
Imaginea următoare e modificarea precedentei, în programul tuxpi
floare de hartie modificata - arata ca o stea
N-am gândit prea mult ce hârtie să aleg pentru că fiind prima lucrare de acest gen am vrut mai întâi să-mi „exersez mâna” (am t
ăiat dintr-o revistă cu pagini lucioase). Cartonul verde a fost un pătrat cu latura de 9 cm, dar l-am tot ciopârțit și acum e un... dreptunghi de 8 pe 9 cm (circa și ceva).
Tiparul folosit este la adresa:
https://servimg.com/image_preview.php?i=193&u=12763693#

Am copiat direct de pe ecran tiparul, din cauză de incompatibilitate laptop-imprimantă (= pot încărca programul imprimantei doar de pe un stick și nu am programul pe stick). 

tipar pentru iris folding si fasiile de hartie
N-a ieșit rău tiparul, a ieșit rău modul în care am lipit tiparul pentru a „monta” fâșiile de hârtie: am pus banda adeziv
ă unde nu trebuia (a doua greșeală!), dar fiind doar „de probă” nu mi-am făcut sânge rău când am terminat de lipit și-am văzut – din contră: m-am distrat! Ar fi fost culmea să nimeresc din prima!
Fâșiile de hârtie le-am pregătit și le-am... notat! Să știu care cu ce cifră votează! 
A rămas ceva spațiu între "petalele" florii și carton (a treia greșeală: n-am lipit tocmai corect fâșiile). Să nu se observe distanța dintre hârtie și carton am pus lipici cu sclipici.
A mers mai ușor decât mă așteptam, dar teancul de fâșii s-a tot înălțat!
floare in tehnica iris folding, lipirea fasiilor de hartie
După ce-am terminat de lipit am tăiat surplusul.

În centrul florii am lipit staniol auriu și un „nasture” galben – centrul e a patra greșeală! E prea mare, prea greu, „nasturele”.

Se potrivește, eventual, ca tablou, dar ca felicitare nu: e prea groasă! S-ar îngroșa și mai mult lipind peste fâșiile colorate o altă hârtie sau carton, să nu se vadă „lucrătura”.

Am hotărât: va fi „tablou” - încă nu știu din ce-i voi face ramă, dar nu-i grabă, 'că nu cere la plimbare.

17 comentarii:

  1. Pot marturisi ca aceasta tehnica mi-a extaziat neuronii? Inca nu m-am hotarat ce tipare sa folosesc. Am o alta idee, dar imi trebuie o solutie mai inginereasca...😊
    Arata foarte frumos. Nasturele pare ca un cristal, dar nu imi dau seama daca e asa. Am vazut ceva pe net. Pe spate, pentru a micsora grosimea punea un scotch transparent peste toata suprafata, planand cat se poate.
    Si intr-un alt filmulet, hartia era indoita nu la jumatate, asa ca practic pe spate grosimea era diminuata. Cred ca trebuie incercat. Evident conteaza si hartia in sine. Oricum, subiectul este minunat. Nici nu ma gandeam ca dintr-un joc provocat de Niko, au aparut atatea idei noi, pentru mine cu siguranta!
    Felicitari, Diana draga!
    Spor si inspiratie in continuare! Pupici!😘 ❤️

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Si mie! Dar nu mai mult decat "spirelli"! :))
      E din plastic "nasturele", "taiat" cu fatete ca la diamant (e un accesoriu de cusut pe diverse, nu nasture propriu-zis) si arata fain, in sine, dar pe felicitare nu e contrastul suficient de mare pentru a se observa (i-am pus si staniol auriu sub el!!)
      Am ales hartia cat de subtire am gasit prin casa (hartia colorata e mai groasa decat aceste pagini) dar e stratul gros. Fasiile le-am lipit cu aracet - e mai comod - dar apoi le-am aplicat si banda adeziva transparenta (dupa ce am "montat" centrul (sa fiu sigura ca rezista mai mult) 😊 Pentru "prima data" sunt multumita de cum a iesit.

      Ooooh! Dar pentru mine?! Atatea sunt noi incat nu stiu la ce sa ma opresc mai intai! 😊
      Iti multumesc!
      Spor si inspiratie si pentru tine, Suzana draga! ❤️ Pupici! 😘

      Ștergere
  2. Linda flor,. Eres muy habil. Te mando un beso.

    RăspundețiȘtergere
  3. Migăloasă treabă, zic și eu! :)

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Destul de migaloasa, dar dupa ce "prinzi miscarea" merge repede - mai ales cand sabonul e gata tiparit. 😊

      Ștergere
  4. Nu-mi place neam rezultatul, dar te aplaud pentru munca depusă. Sunt convinsă că ai învățat ceva și data viitoare (neapărat să fie o dată viitoare) o să iasă mai bine.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Nu-ti place floarea lucrata de mine! :((( Imi iau jucariile si plec! 😊
      Va mai fi o data viitoare pentru ca-mi place tehnica. Din fericire, in realitate, culorile nu-s asa de palide si transformata in tablou isi va gasi locul in balcon. 😊

      Ștergere
  5. Da, ca tablou va ieşi tare fain! E frumoasă şi tehnica e wooow! Felicitări!
    Zic şi eu, fără să mă pricep deloc. Daco lipeşti pe o bucată de... PVC se numeşte oare placajul ăla subţire? Deci pe un placaj sau un carton foarte rezistent, şi în loc de ramă îi pui fâşii din autocolant din ăla care imită lemnul, nu merge? Că la Dedeman se vând din alea şi pe bucăţi mai mici.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Multumesc, Potecuta!
      Tehnica m-a entuziasmat! 😊
      Sunt si din PVC - e o idee la care nu m-as fi gandit. Merge perfect cum ai zis! Cred ca ceva fasii de autocolant care imita lemnul mai am pe undeva (un magazin unde as gasi asa lucruri e prea departe de mine) :-) si-am o lene de ma doare!

      Ștergere
  6. Am revenit aici, pentru ca iti scrisesem la mine in comentariu, dar nu stiu daca l-ai vazut:
    https://www.youtube.com/watch?v=_9rmM2IKP8U
    Poate fi buna ideea de dezvoltat ca principiu!
    Pup.❤️😘

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Multumesc pentru link! 😘 ❤️ Am mai invatat ceva - unde sa plasez, exact, lipiciul. 😊 Si-am privit cu pofta :)) la ce instrumente de lucru are.

      De regula, mereu revin sa vad ce ai scris ca "raspuns", dar azi abia acum reusesc sa "trec" mai departe de blogul meu. 😊

      Ștergere
  7. Zilele trecute am stat aici pe blog admirand ce ai facut ca am uitat sa plec la timp la scoala dupa fete. Cand m-am intors nu mai stiam daca am comentat sau nu. Se pare ca totusi fie nu am comentat fie am uitat sa postez comentariul.
    Motivul pentru care ti-a iesit un strat foarte gros cred ca acum dupa filmuletul de la Suzana, l-ai inteles: fasiile de hartie lungi se suprapun foarte mult una peste alta. Eu le tai cat se poate de mici, ca in filmulet si le li lipesc ca sa fie cat mai plate.
    Cand centrul mi se pare prea mare, completez eu cu inca un rand de fasii in spirala. Am facut candva demult floarea asta in culorile curcubeului. Fiecare spirala o alta culoare. Arata deosebit.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Niko, mi-ai facut un super-compliment! 😊 Multumesc! ❤️
      Dupa ce am vazut filmuletul am inteles si ca trebuie sa tai fasiile si unde sa "plasez" lipici. Chiar si pliata hartia folosita era subtirica, dar daca am lasat un km de fasie...! 😊
      Multam pentru ideea de completat un centru prea mare. E incredibil cum nu ma gandesc la... evidenta in unele situatii! :))
      Uau! Cred ca floarea pe care ai facut-o tu arata superb!

      Ștergere
  8. Ahaaaa...... eu nu vedeam nicio greseala :))). Dar atunci cand lucrez le vad pe toate si le stiu, asa ca inteleg notele tale :D.
    E superba floarea (acum am pus gand rau potentialelor reviste care imi ies in cale :)))))
    Pupici!

    RăspundețiȘtergere

Va multumesc pentru ca sunteti aici. Comentariile sunt moderate deoarece e singura metoda pe care o stiu sa nu pierd vreun mesaj si sa evit mesajele nepotrivite. Le public imediat ce accesez blogul. Multumesc pentru intelegere.