2022-03-27

Germania. Deutschland. Serial

Deutschland este un serial (cu distribuție internațională) pe care l-am văzut relativ de curând. Mi-am amintit de serial datorită unor scenarii care par să se repete (și) în prezent. Desigur, a trebuit să-mi reîmprospătez memoria, deși în linii generale voi mai ști ceva timp despre ce e vorba în serial. E genul de film care-mi place (și) pentru că pe măsură ce trece timpul se mai „desecretizează” unele dosare, apar informații noi despre una-alta și se mai fac și filme cu ceva în plus față de cele pe care deja le-am văzut și care se referă, în general, la „războiul rece”.

Primul sezon a fost difuzat în anul 2015: Deutschland 83, când a (re)început "nebunia obsesiei" armelor nucleare și ideea dezarmării. În 1983, Serviciul Secret al Germaniei de Est este preocupat de planurile militare americane în Germania de Vest. Angajata de la Serviciul Secret German de Est, Lenora Rauch (actrița Maria Schrader), își trimite nepotul – pe Martin Rauch (Jonas Nay) în Germania de Vest pentru a acționa ca spion.
Titlurile episoadelor din acest sezon sunt inspirate de exercițiile militare ale NATO din 1983 (scrie pe wikipedia).

Deutschland 83 a fost apreciat de critici și a primit multe premii naționale și internaționale, inclusiv un premiu Emmy; unii critici l-au comparat cu serialul „The Americans” (serial american despre spioni ruși „adormiți” – infiltrați în societatea americană cu mulți ani înainte de a li se ordona să-și slujească țara).

Sezonul 2: Deutschland 86 (difuzat în 2018) - între altele, este despre implicarea comuniștilor în lupta anti Apartheid din Africa de Sud. Se arată și implicarea Germaniei de Est, în goana după valută forte, în comerțul cu armament, vânzând arme ambelor părți în conflictul Iran – Irak, de exemplu, dar au vândut și sânge peste hotare (în special în Germania de Vest, fără a-l testa pentru HIV, deși boala era relativ recent descoperită și se știa că e mortală). E amintită și explozia de la Cernobîl, din aprilie 1986.

The Guardian a descris serialul ca fiind „fascinant din punct de vedere geopolitic”.

Sezonul 3: Deutschland 89 (difuzat în 2020) – acțiunea se petrece un pic înainte de a cădea Zidul Berlinului, și după.

Pe măsură ce Zidul Berlinului cade, agenții STASI încearcă să se protejeze de consecințe. Personajul Martin Rauch lucrează pentru o companie de stat din domeniul tehnologiei dar e forțat să-și reia activitatea de spion și va acționa ca agent dublul. I se spune simplu: „Nu-ți imagina că vei putea trăi o viață simplă. Ai trei opțiuni: fie ești ucis, fie ajungi la tribunal, fie lucrezi din nou într-un serviciu secret”. Pentru că tinde să refuze să lucreze din nou ca spion este amenințat că fiul lui va fi trimis la Moscova. Misiunea este de a ucide liderul est-german dacă va promulga o lege a călătoriei în străinătate pentru oricine, fără condițiile impuse până atunci.
Acest ultim sezon al serialului a primit critici mixte, cei mai mulți observând că „a scăzut ritmul”. Într-adevăr, aceste ultime episoade nu mai au intensitatea din primele sezoane.

E un film cu spioni, în general, cu spioni est-germani în special. E ficțiune istorică, dar ca oricare ficțiune istorică are împletite fapte care s-au întâmplat la un moment dat.

Primul episod din sezonul unu, începe cu un discurs al președintelui Ronald Reagan, difuzat la TV: „Cel mai mare rău nu are loc acum, ci e comandat și pus la cale în birouri curate, decorate cu covoare, încălzite și bine luminate, de oameni liniștiți cu gulere albe și unghii îngrijite și obraji bine bărbieriți. Ei sunt focarul răului în lumea modernă. Da, să ne rugăm pentru mântuirea celor care trăiesc în întunericul totalitar. (...) Unii ar vrea să-i credem pe cuvânt și să ne obișnuim cu pornirile lor agresive. Dar dacă istoria ne învață ceva, lecția e aceasta: concilierea naivă sau închipuirile deșarte despre adversarii noștri sunt o nebunie. (...) Deci în discuțiile noastre despre stoparea cursei nucleare trebuie să ne eliberăm de ispita mândriei, de ispita de a ne declara deasupra tuturor, de a ignora adevărurile istoriei și impulsurile agresive ale unui imperiu al răului, trebuie să discernem între ce e drept și ce e greșit, între bine și rău.”

Ascultând discursul, coroborând cu alte informații obținute, spionii est-germani și cei ruși (aflați în Germania de Est) au ajuns la concluzia că americanii îi vor ataca - pe ei și/sau pe ruși - pentru că urma să fie plasat armament și aduși soldați pe teritoriul Republicii Federale Germania. Și-atunci își trimit un spion la cartierul general al armatei federale. Spionul află că nu e nici gând să fie atacată Germania Democrată dar șefii lui trimit mai sus – pe linie ierarhică – ceea ce vor ei, astfel încât să coincidă cu ceea ce "intuiesc" ei, ignorând intențiile reale ale „capitaliștilor asupritori”.

O altă fază reținută din film este despre un ofițer de la grăniceri care a prins doi tineri studenți cu două cărți cu operele lui Shakespeare, care le spunea acestora că „cel mai mare atu al socialismului este libertatea: eliberarea de lăcomie, lăcomie care va împins pe voi să încălcați legea pentru a vă fi numai vouă mai bine. Trudim laolaltă să ne meargă bine tuturor.” Modul cum s-a comportat mai apoi, împreună cu colegii săi grăniceri, dă de înțeles că nu prea credea ce spunea. Acest ofițer de la poliția de frontieră va deveni (în film) unul dintre spionii cei mai importanți ai Germaniei Democrate: Martin Rauch.

Soția acestui super-spion devine o comunistă înfocată ce-i capabilă să-și vândă și neamul pentru „triumful comunismului”. Împreună, cei doi au un băiețel. În ansamblu, familia spionului este foarte interesantă.

N-aș zice că e un serial spectaculos, dar ilustrează lucrurile destul de aproape de cum s-au petrecut – în linii generale, desigur. Mi-a plăcut și ironia cu care au tratat anumite aspecte, din toate taberele.

Republica Democrată Germană (RDG) - din anul 1949 - nu a fost recunoscută ca stat nici de Republica Federală Germană (RFG) și nici de (alte) state capitaliste (sau nu). Se poate spune că RDG a fost un experiment eșuat de dictatură.

Creatorii serialului, și producători executivi, sunt soții Anna și Jörg Winger (scrie pe IMDb).

Sursa foto (fair use): https://en.wikipedia.org/wiki/File:Deutschland83-Title-Card.jpg 

16 comentarii:

  1. Parece una buena serie, si hubiera en Neflix la vería. Te mando un beso.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Es interesante, pero no es al "estilo americano".
      Te mando un beso.

      Ștergere
  2. Interesting and very knowledgeable post, well reaserched sharing. Have a lovely Sunday.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Thank you for your appreciation.
      I wrote about the series - not much research.
      Thank you. Have a nice week!

      Ștergere
  3. Mi-am adus aminte ca citisem undeva ca diluat prin filme, desene animate, benzi desenate au aparut sau apar idei ce se vor a fi aduse in realitate.
    Poate o fi asa, poate nu. Poate ca sunt mesageri care vor sa spuna lucruri si nu pot altfel. Nu poti acuza o fictiune ca te-ai face de ras. Ceea ce e foarte corect. Si atunci cand anumite chestii se intampla, cineva ar putea zice: vezi, eu ti-am spus. Ti-am dat o idee de urmarit, insa tu....
    Nu pot spune ca voi incepe sa vad mai multe filme, ca nu mai intra in program...
    Dar am la cine sa apelez daca am intrebari, asa ca e perfect.
    Pup si o duminica fruumoasa.😘 ❤️

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Da, e multa propaganda si publicitate in cele mai multe filme (de care or fi acestea). 😊 Exact! Vor sa ne obisnuiasca, uneori, cu una-alta, sa ne arate de ce e bine sa una-alta si tot asa, dar unii vor sa ne spuna ceea ce ar putea exista dar nu se poate dovedi la orice nivel sau nu e ok sa dezvaluie, asa ca se merge pe ideea "orice asemanare cu realitatea e intamplatoare". 😊
      Multumesc pentru compliment. Si Jo si eu cred ca ne descurcam in materie de filme. 😊
      Saptamana minunata sa iti fie, Suzana draga! ❤️ Pupici! 😘

      Ștergere
  4. Acum înțeleg de ce nu-ți plac serialele pe care le promovez eu pe blog. Ție-ți plac chestiile serioase, nu glumă. :) Deși mi-a făcut plăcere să citesc articolul tău, mărturisesc că nu sunt atrasă de subiect. Din păcate am trăit comunismul... nu la nivel de spionaj or anything, dar tot nu-mi place să retrăiesc perioada aceea prin producții TV. Da, sunt superficială!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Esti nedreapta! si cu tine si cu mine. 😊
      De-ar fi filme, as urmari cu interes cele mai multe dintre serialele despre care scrii.
      Comunismul l-am trait din plin si eu - nu voi uita, cred, da-mi place sa inteleg cum a fost posibil... Vreau sa stiu cum a fost la altii etc., in incercarea de-a intelege prezentul. 😊 Ma amuza, cumva, sa vad cum se repeta istoria, scenariile, cum se minuneaza/ingrozeste lumea ca si cum ar fi ceva nou (nou e doar pentru cei care nu stiu "varianta veche" - ca la filme: cine n-a vazut originalul crede ca n-a mai fost filmul si inainte)
      *
      Asta nu-i superficialitate! 😊

      Ștergere
  5. Ce poveste interesanta! :) Trebuie vazut serialul, n-am auzit de el.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. E interesant mai ales daca te intereseaza chiar si numai un pic ce se intampla dupa "cortina de fier". 😊

      Ștergere
  6. Cred că mi ar plăcea să văd acest serial.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. E interesant de vazut. Germanii au un grad mult mai mare de sinceritate cand fac astfel de filme - nu vor sa para "cei mai cei", ci ilustreaza realitatea.
      Alt film: "Generation War" (nu mai stiu titlul in engleza) e o miniserie despre unele adevaruri din al doilea razboi mondial (din perspectiva germanilor).

      Ștergere
  7. Urmăresc cu interes acest gen de filme.
    Mulțumesc!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Cu placere!
      Sezonul unu mi s-a parut cel mai fain. 😊

      Ștergere
  8. Hmmm interesant! Mi-a adus aminte de filmul Top Secret cu Val Kilmer. Stii filmul? Este delicios. ti-l recomand :)
    Pupici

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Multumesc! Am vazut acum trailer pe IMDb... Sunt absolut sigura ca am vazut filmul la un moment dat, dar nu-mi reamintesc. Daca-l gasesc online caut timp sa-l vad. Pare o comedie spumoasa. "Deutschaland" e cu totu' altceva.
      Pupici! <3

      Ștergere

Va multumesc pentru ca sunteti aici. Comentariile sunt moderate deoarece e singura metoda pe care o stiu sa nu pierd vreun mesaj si sa evit mesajele nepotrivite. Le public imediat ce accesez blogul. Multumesc pentru intelegere.