2022-03-01

Simboluri de Mărțișor

Calendaristic, a venit Primăvara! E prima zi de primăvară, e Ziua Mărțișorului!

Potrivit tradiției, mărțișorul era un șnur bicolor în care se împleteau iarna și vara – se oferea în dar de 1 Martie, de ziua Dochiei, la început de an agrar. Mai apoi, șnurului i-a fost atașat un bănuț din aur sau argint. Folcloriștii par a fi de acord că patronul spiritual al mărțișorului este Baba Dochia, ca stăpână a zilei de 1 martie – unele legende spun că ea este cea care a tors firul mărțișorului când a urcat la munte cu oile.

Tradițiile variază în ceea ce privește originea și forma „primului mărțișor”, dar ideea e aceeași: mărțișorul protejează împotriva deochiului, alungă paguba și dușmănia, aduce noroc și sănătate.

Micuțele obiecte la care se atașează firul alb-roșu sunt tot mai diferite în „epoca modernă”. Cât ar fi de diferite e bine că mai există; unele au ac precum broșele – ceea ce este un plus pentru că pot fi prinse mai ușor pe haină, dar unele mărțișoare au dimensiuni mari-mari (din ce-mi dau eu seama, mărțișoarele tradiționale sunt mititele – talismanele, în general, nu trebuie să fie cât o medalie de olimpiadă).

M-am luat cu vorba și-am neglijat ce-am vrut să scriu: despre simbolurile obiectelor mititele pe care le mai poartă pe rever sau la încheietura mâinii (sau cum le-or purta) oamenii.

Nu știu dacă a făcut cineva o statistică, dar îmi place să cred că cele mai multe mărțișoare oferite sunt cele în formă de inimă.
Inima
e simbolul iubirii, în primul rând, dar inima e și simbol al frumuseții, al bunătății sufletului.
Buburuza
aduce noroc și protecție. Buburuze roșii cu puncte negre nu am ca mărțișoare - nu iau în calcul buburuza pe care am făcut-o din scoică (nu mai e în posesia mea)
Trifoi cu patru foi
. Este un simbol universal al norocului: sănătate, dragoste, celebritate, bogăție – una pentru fiecare foaie. Se spune că cel care poartă asupra lui un trifoi cu patru foi va avea noroc în dragoste și va fi apărat de spiritele rele.
Potcoava
. La început, potcoavele, erau confecționate din fier. Protejează – oameni și animale deopotrivă - împotriva vrăjitoarelor, zânelor și duhurilor rele. E simbol al norocului, vitalității, fertilității.
Ancora
. Este simbol al speranței, al credinței, al stabilității.
Cheia
. Simbol al norocului: cheia spre succes, cheia spre împlinirea idealurilor.
Coșarul
. Coșarul negru este un vechi simbol românesc al norocului.
Ghiocelul
. Un simbol al speranței, al curajului, al fidelității, al puterii de rezistență. Ghiocelul e un adevărat simbol al primăverii.
Florile de primăvară
 și fluturii ca mărțișoare reprezintă renașterea naturii și bucuria. Ca mărțișor, 
fluturele
este și simbol al sociabilității și al sensibilității.
Trandafirul
. Petalele lui, se spune, exprimă infinitul; induce sentimente bune persoanei care îl primește. Trandafirul e întâlnit într-o mulțime de legende, în superstițiile popoarelor.

Steaua. Este tot un simbol al norocului: „stea norocoasă”. Pitagora considera această formă geometrică reprezintă perfecțiunea. În colecția de mărțișoare nu am găsit unul cu o stea.

Porumbelul. În tradiția mărțișorului aduce vestea bună a trezirii naturii la viață. Oferit copiilor și tinerilor subliniază inocența; dăruit femeilor e semn al aprecierii frumuseții. Mărțișor „porumbel” nu-mi amintesc să fi văzut în realitate.

Diverse. În zonele Banat, Bistrița-Năsăud, Bucovina, Maramureș și Moldova, în ziua de 1 martie fetele oferă mărțișoare băieților (lucrate de ele, conform tradiției), iar băieții oferă fetelor mărțișoare și mici cadouri în ziua de 8 martie. (am citit pe wikipedia).

Tradiția Mărțișorului există în Bulgaria (Martenița, și pare să aibă o altă origine față de mărțișorul românesc, și alte legende, evident), în Macedonia și în Albania.
La 1 martie încep și „Zilele Babelor”.
*
Pentru că tot am scotocit în colecția de mărțișoare am mai fotografiat și dintre cele care nu apar la „simboluri” (nu pentru că nu ar fi „purtătoare de simbolistică”) – aveam de gând să fotografiez mai multe dar timpul n-a fost de acord, ceea ce n-a făcut decât să-mi bucure răbdarea care era pe terminate. Am ales (aproape la întâmplare) mărțișoarele care mi-au atras atenția.
Mărțișoarele-
pisici îmi sunt foarte dragi, dar am găsit doar trei căutând pe repede-înainte ; am și câini-mărțișoare, dar n-am mai reușit să le fotografiez.
Portretele (cu ghilimele 
și fară) sunt mărțișoare pe care le-am primit în timp, în perioade anume. Vrăjitoarea am primit-o în vremea când mă jucam de-a ghicitul în cărțile de Tarot și în cărțile Lenormand (oracol).
De cărțile Lenormand am scăpat repede, adică le-am dat cui le-a vrut pentru că... prea au nimerit adevărul! Cărțile de Tarot le-am păstrat, pentru că sunt... filosofie (știu că pare greu de crezut).
Mărți
șorul cu pachetul mă distrează și azi; l-am primit în anul în care am început să fumez.

12 comentarii:

  1. Să știi că sunt mare fan mărțișoare ca pe vremuri. Mici, finuțe, taman bune de agățat în piept. Tocmai am primit o libelulă pe care o port cu mândrie. :) Mărțișorul ăla Kent m-a dat pe spate. :D

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Si eu, din aceleasi motive.
      Libelule sunt tare frumoase - si ca insecte nu doar ca martisoare! S-o porti si cu sanatate! ❤️
      Cam la fel am "reactionat" si eu cand l-am primit. :D

      Ștergere
  2. Imi place mult colectia! Martisoare simple, dragute si simbolice!
    Cred ca ar merita sa incercam formele alea pe quilling. Asa, de curiozitate!😊
    Mi-am luat si eu o carte de tarot, dar nu am mers mai departe. Am zis, asa ca documentatie pentru scris, ca altfel, parca e ceva care ma opreste... Acum cativa ani am facut un mic tablou pentru copii utilizand cosarii, lipiti pe un fundal auriu cu hot glue. Nu mai stiu, sper sa mai am poza. Dar a fost simpatica ideea.
    Sa te bucuri de colectie si sa-ti vina si alte idei!
    Pupici si inca o data iti spun o primavara destinsa si bucuroasa!❤️😘

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Mi-e greu sa ma "despart" de aceasta colectie de martisoare, desi am dat, deja, foarte multe. Fiind mititele am sentimentul ca sunt mai aproape de ceea ce inseamna "martisor" - si-mi plac foarte mult.
      Te referi la o ancora quilling, de exemplu?! Ghiocel am facut, la o provocare de la Rux, dar ancora, de exemplu, nu-mi imaginez cum ar putea fi.
      Filosofia tarotului ma atrage: apa, vant, foc etc. si multe altele care fac "legatura" cu "lumea nevazuta" (foarte simplist am incercat sa sintetizez ideea).
      Parca-mi amintesc ca ai mai amintit 😊 ceva despre si cred ca-mi exprimam dorinta/intentia sa realizez si eu ceva din martisoare. Daca mai ai poza... mi-ar placea sa o vad. 😊

      Iti multumesc, Suzana draga! ❤️ Primavara sa fie si pentru tine frumoasa, linisitita, senina! Pupici! 😘

      Ștergere
  3. Hornar am ales azi să port. Mâine nu ştiu, dar cu el am început.
    Frumoase-s toate, dar da, ultimul e haios tare!
    Să-ţi fie cu noroc şi bucurii multe!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Hahaha! Cu un hornar am inceput si eu! In fiecare an, la 1 martie, port un hornar cu mine. 😊 In zilele urmatoare, ca si tine: vad eu, maine... 😊
      Iti multumesc, Potecuta! Noroc si multe bucurii si pentru tine! ❤️

      Ștergere
  4. Din păcate (cred) simbolurile s au pierdut, mărțișoarele sunt oferite adesea din o oarecare obligație socială sau chiar profesională, puțini sunt cei care vor să transmită ceva cu un mărțișor.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Maaare adevar ai scris! Mai sunt, totusi, oameni care ofera martisoare din tot sufletul, pentru ca le place s-o faca. 😊

      Ștergere
  5. mi-as dori sa mai gasesc martisoare om de zapada si iepuras din sticla cum aveam in copilarie. Frumoasa colectia. De pus in rama.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Sunt tare fine cele din sticla.
      Azi am aruncat o privire pe tarabele comerciantilor... Frumos ambalate, cu snur, dar mi s-a parut ca nu au suflet. 😊 Artistii plastici mai lucreaza, unii, unicate care pastreaza traditia, dar in perioada aceasta de "spala-te des pe maini" nu prea multi au confectionat martisoare.

      Ma bucur ca iti place colectia mea. Multumesc. 😊

      Ștergere
  6. Îmi place colecția ta. Oare ești profeoară ca sora mea mai mică ce primea zeci de mărțișoare?
    Îmi amintesc și de familia col Florea din Brașov care avea pe perete o pânză cu sute de mărțișoare. Odată, cândva, i-am admirat și invidiat.
    O să scriu un comentariu la precedenta postare cu cele citite la Simion Florea Marian. Pentru cea de aici zicea el că șnururile alb/roșii se purtau doar la gât sau la mână. Eu le port la mână.
    Urez O primăvară frumoasă și o viață asemenea.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. La gât si la mâna am stiut si eu, mult timp, ca se purtau; si mai era "varianta" ca femeile maritate purtau snurul pe sub haine - pentru fertilitate - iar barbatii la palarie, 'ca sunt "capul familiei".
      Dupa data de 8 martie nu mai port martisorul in piept, leg snurul la incheietura mainii - toata luna martie. Imi place foarte mult aceasta traditie. 😊
      Nu sunt profesoara - in tinerete am fost suplinitoare la o gradinita, pentru foarte scurt timp, si nu in martie. 😊 De-a lungul timpului am fost norocoasa: au fost multi oameni in jurul meu - plus un neam mare. :)) Inca de la gradinita am martisoare (mama le-a pastrat, apoi, crescand, am "preluat" eu colectionarea); de la colegi si colege (de scoala, de munca, fel si fel de cursuri), anturaj, vecini si vecine si tot asa. M-am tot gandit cum as putea sa le pastrez altfel decat gramada, in cutii, dar pentru a le expune cu succes nu avem un spatiu potrivit.
      Iti multumesc! Primavara si viata minunata iti doresc si eu tie! ❤️

      Ștergere

Va multumesc pentru ca sunteti aici. Comentariile sunt moderate deoarece e singura metoda pe care o stiu sa nu pierd vreun mesaj si sa evit mesajele nepotrivite. Le public imediat ce accesez blogul. Multumesc pentru intelegere.