2022-03-31

Oameni puțini pe Terra, viitor bun?

Pentru un viitor mai bun e nevoie de mai puțini oameni pe Terra – o afirmă unele dintre „mințile luminate” ale lumii. De exemplu, organizația (fundația sau ce-o fi) Population Metters, prin reprezentanții și simpatizanții ei, susține ideea de „familii mai mici”, adică familii cu mai puțini copii (dacă se poate, fără). Toate problemele noastre de mediu devin mai ușor de rezolvat cu mai puțini oameni și mai greu – și în cele din urmă imposibil – de rezolvat cu tot mai mulți oameni, susține unul dintre membrii organizației amintite, Sir David Attenborough.

Suprapopulare și ipocrizie

Planeta e suprapoluată! strigă unii. Trebuie să micșorăm rata natalității. Și se caută soluții „decente” care să nu încalce drepturile fundamentale ale omului: China se interzice mai mult de doi copii într-o familie (din 2015 – până atunci era doar unul permis), încălcând dreptul cuplurilor de-a avea o familie mai mare. În zona Asia-Africa s-a umblat, nu cu mult timp în urmă, cu sterilizarea – întâi s-au luat doar de femei, mai apoi și de bărbați.

N-am cum să nu observ că se dorește scăderea ratei natalității în zonele sărace și foarte sărace ale lumii. E un fapt: unde-i sărăcie mare, lipsă de educație etc., se nasc mai mulți copii, dar măsura sterilizării (benevole, în unele cazuri, se zice) nu o consider o soluție – educația fiind soluția, dar! Dacă în aceste zone sărace – cu sol și subsol extraordinar de bogate – ar fi mai puțină populație bănuiesc că le-ar fi mai ușor – celor interesați – să exploateze aceste bogății? Acești indivizi or avea interesul ca populația de acolo să fie decimată nu educată? Doar întreb, nu afirm.

Pe de altă parte, în zonele mai bogate se încurajează natalitatea. Unele state interzic avortul. Sunt și acele țări în care statul și biserica sunt una, în care avorturile sunt interzise prin definiție, să zic așa. Alte state nu interzic avortul și oferă „cadouri” celor care aduc pe lume copii, dar nu se deranjează să ofere și un mediu bun pentru educația acestora (a se vedea România).

Se face propagandă pentru inovațiile și descoperirile din medicină – mai ales în sfera geneticii – utile pentru a mări durata de viață, pentru a avea „numai” oameni sănătoși și viguroși etc. Dacă durata de viață se mărește și copii nu prea se mai nasc nu va avea Terra o populație preponderent îmbătrânită? Azi, unii se plâng că în statele lor populația e îmbătrânită și îndeamnă oamenii să aibă copii...

Din statisticile difuzate pe ici-colo de fel și fel de organizații care – în general – propun fel și fel de tratamente, vaccinuri, medicamente etc. - reiese că se moare pe capete în lume fără „medicinele” lor. În ideea „îngrijorărilor” n-ar fi bine să o lase baltă cu propovăduirea unei vieți mai sănătoase? Vor ajunge să aleagă administratorii statelor cine și când poate aduce în lume copii și ce condiții trebuie să îndeplinească la momentul în care fac cererea? (cum i-a dat prin minte primarului din Târgu Mureș, în anul 2020).

Se pot hotărî?! Să crească sau să scadă populația Terrei?! Vor s-o crească în anumite zone și s-o scadă în alte zone? De ce s-or mai „îngrijora” atâta de rata mortalității din cauze diverse? Există vreo logică în cea ce zic și ceea ce fac anumiți indivizi cu putere de decizie asupra vieții oamenilor în general?

Suprapopularea e o preocupare antică

Să nu-și imagineze cineva că problema suprapopulării e o temă nouă. Nu! Vine din negura vremii.

Poetul Stasinos, care a trăit între 776-580 i.e.n., scria: A fost o vreme când nenumărate triburi, deși dispersate pe arii largi, au ocupat suprafața Pământului sugându-i seva, iar Zeus a văzut și-a avut milă, și în inima lui înțeleaptă s-a hotărât să ușureze Pământul atot-hrănitor provocând marele război troian pentru ca moartea să golească lumea. Astfel, eroii au fost uciși în Troia și planul lui Zeus s-a împlinit.

Peste mii de ani, biologul și autorul Paul Ralph Ehrlich (membru Population Matters, născut în 1932), spune ceva asemănător: Practic, există doar două soluții la problema populației. Una este „soluția pentru rata natalității”, în care găsim modalități de a reduce natalitatea. Cealaltă este o „soluție pentru rata de deces”, când modalitățile de creștere a ratei de deces: război, foamete, ciumă, ne lovesc.
Actualizare iulie 2023: din 2020 incoace pare ca s-au ales solutiile pentru pentru a creste rata de deces....

Filosoful Confucius (551-479 î.e.n.) și-a exprimat și el „temerile” privind suprapopularea: Creșterea excesivă (a populației) poate reduce producția per lucrător, poate diminua nivelul de trai al maselor și poate genera conflicte.

Ce să zic? Conflicte au fost și vor fi mereu, indiferent de numărul oamenilor care populează Terra.

Aristotel (384-322 î.e.n.) s-a băgat în seamă și pe tema suprapopulării: ... este mai necesar să se limiteze populația decât proprietatea... Neglijarea acestui subiect, care în statele existente este atât de comună, este o cauză nesfârșită a sărăciei în rândul cetățenilor, iar sărăcia este părintele atât al revoluției cât și al crimei.

În era noastră, scriitorul creștin timpuriu Tertulian (160 – 220), primul scriitor patristic care a publicat în limba latină, numit „părintele creștinătății apusene”, se îngrijora și el de numărul mare al oamenilor: Cea mai puternică dovadă este populația vastă a Pământului pentru care suntem o povară, și cu greu ne poate satisface nevoile. E ca și cum ne-ar spune că divinitatea nu știe ce face. "Părintele creștinătății apusene" pare să nu fie de acord cu ce scrie în Biblie, Geneza (Facerea) 1: 27, 28: Și a făcut Dumnezeu pe om după chipul Său; după chipul lui Dumnezeu l-a făcut; a făcut bărbat și femeie. Și Dumnezeu i-a binecuvântat, zicând: "Creșteți și vă înmulțiți și umpleți pământul”.

Unii ar spune că anticii au avut dreptate. Alții ar spune că previziunile lor nu s-au îndeplinit la vremea lor așa că... de ce s-ar dovedi reale previziunile contemporanilor?

Se bate monedă și pe consumul exagerat de orice! Acum, zău, oamenii săraci consumă cel mai puțin - amprenta lor de carbon (foarte la moda in ultimii ani) este foarte mica = ei polueaza cel mai putin.

„Rezolvări” ale suprapopulării?

Când auzi teoria că Terra e suprapopulată și asta-i dăunează, pentru că seacă resursele, se schimbă clima, consumul e exagerat și etc. din cauză că sunt prea mulți oameni, și trebuie luate unele măsuri împotriva creșterii necontrolate a populației (de parca ar vorbi despre cresterea necontrolata a buruienilor!), e posibil să-ți zici: „mda, s-ar putea”. Apoi verifici; începi să „aplici teoria” în practică – în diferite situații – și vezi că-ți dă cu rest.

Susțin „specialiștii” – și unii care zic că nu vor mai avea animalele loc de oameni – că trebuie luate măsuri împotriva creșterii „necontrolate” a populației. Deja s-au luat; una dintre măsuri se referă la îndemnarea tinerilor la o carieră profesională de succes mai întâi, apoi familie.

Să zicem că teoria, luată „la general”, e valabilă. Doar zicem, de amorul artei. Cum o aplici, însă?! Dai iama în statele unde există un număr foarte mare de oameni săraci și le impui sterilizarea?!

Unii teoreticieni insistă pe educarea fetelor și femeilor – puțini rostesc ceva despre educarea bărbaților. Studiu de caz: o femeie conștientă că în familia ei nu pot crește fără probleme mai mult de doi copii înghite anticoncepționale, la sfatul medicului. Și află soțul! Iar soțul este unul dintre aceia care cred că femeile înghit pastile doar pentru că vor "să-și facă de cap" fără grijă, și-o ia la bătaie pe soție.

Alte "metode" pentru scăderea numărului de oameni mai pot fi eugenia, eutanasiametodele deja folosite de naziști și nu numai.

Toată faza asta cu „suprapopularea pune în pericol Terra" seamănă cu Apocalipsa care se anunță la anumite intervale de timp, dar care se tot amână.

Într-o zi se va termina, probabil, cu Terra. Se va întâmpla natural, din vina celor care scârmă pământul în profunzime, din cauza celor care scârmă atmosfera în profunzime sau din cauza săracilor care-s mulți dar consumă într-o lună cât consumă un bogătaș într-o zi? Se va termina, probabil, cu Terra pentru ca este o planeta, in fond...

surse:
citate
https://populationmatters.org/quotes
primarul
https://www.digi24.ro/stiri/actualitate/politica/primarul-din-targu-mures-vrea-sa-selecteze-cuplurile-care-vor-sa-aiba-copii-tiganii-sunt-o-problema-serioasa-a-romaniei-1244824

36 de comentarii:

  1. Interesante opinii au avut si anticii. Nu le stiam si m-au dezamagit crunt!Asta e, se mai intampla. Recunosc ca ai spus multa esenta aici, asa ca voi adauga ceva, adica pe cineva, descoperit oarecum recent, Corrado Malanga.
    Iti las un video scurt, cumva esenta unuia pe care am avut rabdarea sa-l ascult (tine vreo patru ore).
    Cel scurt este: https://youtu.be/-gHZIPZ65_k
    Mai auzisem expresia de 'oameni fara suflet' si personal ii dadeam un sens metaforic. Insa pare sa nu fie asa. Luand in calcul aceasta 'ipoteza', brusc am vazut multe idei intr-o alta lumina. Si intr-un fel mi-am spulberat multe iluzii despre transformarea in bine a unor personaje.
    Iti las totusi si filmul lung. (e tradus)
    https://youtu.be/DjP3cnTE30U
    Nimic nu este ceea ce pare si din pacate inlaturarea aparentelor incepe sa fie complicat de realizat.

    Multumesc, draga Diana! Pupici si o zi frumoasa la tine. ❤️😘

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Oameni au fost si anticii, oameni sunt si cei care le-au urmat. Anticii au un punct in plus, pentru originalitate - altfel, nesemnificative diferente in ceea ce priveste constiinta, sufletul, spiritul. 😊 Oamenii din antichitate - fie ei elite sau ba - nu se temeau de moarte, ca regula, exceptie fiind cei care se temeau - acum pare ca e invers. Ar putea fi o diferenta semnificativa. 😊
      Multumesc pentru link - am urmarit acum "varianta scurta". Am zambit cand a spus despre cei care respecta regulile: vor sa stie din ce cutie fac parte, respecta regulile acelei cutii.
      S-ar putea spune ca e de bine daca e cum spune el: e suficient sa se trezeasca unul, si ceilalti se vor trezi si ei (citat foarte aproximativ, dar ideea am pastrat-o).
      Oameni "răi in esenta" nu cred ca exista, dar unii ajung sa se comporte rău din diferite motive: au tare genetice, au avut vreun accident la cap, au suferit o trauma la un moment dat (ca exemple). Multi dintre cei afectati la cap chiar ca nu se pot schimba in bine nici sub influenta chimicalelor, desi unii pot mima "binele".
      Chestiunea cu aparentele e o chestiune usor "ciudata" pentru ca aparentele pot diferi de la om la om. De exemplu, devenind adepta unei teorii automat "intru intr-o cutie", urmez "originalul" si ma straduiesc sa respect regulile... Altii adopta alte teorii - in contradictie cu cea agreata de mine - si iata cum "divide et impera" functioneaza... ca un perpetuum mobile. 😊
      Si eu iti multumesc, Suzana draga, ❤️ si iti doresc seara frumoasa! Pupici! 😘

      Ștergere
  2. Am uitat sa spun ca imi plac efectele si culoarea lor.
    Parca e o racheta in picaj...
    ❤️😘

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Sau... un inger care se ridica - un inger de lumina sau unul de intuneric, inca nu stiu. 😊
      Intre efectele pe care le-am obtinut de-a lungul timpului jucandu-ma cu tuxpi acesta este intre cele care-mi plac mult.
      Ma bucur sa stiu ca-ti place imaginea.
      😘 ❤️

      Ștergere
  3. Nu știu ce aș putea spune referitor la acest subiect. Simt c-ar mai lipsi niște piese din puzzle.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Sau sunt prea multe, la deruta, sa credem ca jocul e mai complicat decat este de fapt.

      Ștergere
    2. Vorba 'ceea: "nu-i poti convinge, zapaceste-i!" :)

      Ștergere
  4. Yo creo que la sobre población es la forma más fácil de manejar a la gente. Primero siempre se consigue mano de obra barata o casi gratis. La gente en masa no piensa. Yo creo que el mundo si sigue así colapsara y terminaremos matandos unos a otros. Buena reflexion. Te mando un beso.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. La mano de obra barata no es solo porque hay demasiada gente, sino porque no están educados para pedir que les paguen más. Los pobres aceptan poco porque necesitan dinero. La educación, las condiciones de trabajo decente conducirían casi automáticamente a una disminución de los nacimientos. Los ricos, sin embargo, se beneficiarán lo máximo posible y les conviene pagar lo mínimo posible.
      Gracias!
      Te mando un beso.

      Ștergere
  5. Am crezut ca suprapopularea este ceva mai recent nu ca a fost o asa preocupare inca din antichitate. Stiu ca pe la scoala eram invatati de un asa numit echilibru al naturii. Proful de biologie ne-a spus ca s-a observat de-a lungul timpului ca dupa razmoi, se nasc majoritar baiteti ca o incercare a naturii de a ”inlocui” barbatii disparuti in lupte.
    Mereu am privit marile tragedii ale omenirii ca un fel de reechilibrare a naturii. Potopul, dezastrele naturale, epidemiile etc...Nu m-am gandit niciodată ca si omul va incerca sa decidă el cand si cum anume ar trebui echilibrata balanta asta. Cine ii da dreptul asta?

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. E posibil ca "zisele" anticilor sa nu le fi zis ei - sau sunt scoase din vreun context pentru ca unii autori sa-si "argumenteze" afirmatiile; am intalnit destule "vorbe de duh" spuse de unii si peste timp au ajuns sa fie atribuite altora (unele le pot verifica, altele ba).
      Si eu sunt de parere ca natura stie ce are de facut. Apoi, unii se "plang" ca nu mai au unde sa construiasca locuinte pentru oameni... Daca unii nu si-ar mai construi 10 case de dimensiunea casei poporului s-ar "economisi" ceva spatiu si pentru altii... Doar un exemplu banal.
      Nu-mi prea dau seama ce urmaresc cu propaganda "prea multi pe Terra"...

      Sunt unii carora le place sa se joace de-a divinitatea si si-au luat singuri dreptul de-a face ce vor... Au bani (si puterea pe care le-o dau banii) si stiu ei ce-i mai bine pentru oricine si orice...

      Pe site-ul de unde am copiat citatele sunt cativa nascuti dupa 1970, dupa 1950, dar cei mai multi sunt nascuti inainte de 1950 si chiar de 1940 - le da gura sa faca afirmatii (unii au copii mari, unii n-au si afirma ca nici nu vor, 'ca pot infia "gata facuti").

      Ștergere
  6. Deși există (câțiva) sâmburi de adevăr în anumite raționamente, mie mi se pare a fi ....o teorie a conspirației.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Sigur ca exista: cea mai buna minciuna e cea cu un sambure de adevar. In multe zone sarace ale lumii sunt fel si fel de conflicte - si se moare pe capete; in alte zone e liniste, dar se cheltuiesc miliarde pentru a hrani oamenii in loc sa se cheltuiasca pentru a le asigura independenta financiara prin... invatatura, locuri de munca - in loc sa le dea pestele gata prins sa-i invete sa pescuiasca. Zic si io.

      Nu-i tocmai o teorie a conspiratiei dar nu-mi dau seama ce urmaresc toti acestia. La cati oameni (copii, tineri, batrani) mor anual in lume... ramane loc pentru altii.

      Ștergere
  7. Iti spun de azi un weekend placut.
    Maine voi fi off-line! 😊
    Pupici, Diana draga!❤️😘

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Iti multumesc, Suzana draga! ❤️
      Weekend placut iti doresc sa ai si tu!
      Spor in toate cele bune!
      Pupici! 😘

      Ștergere
  8. Dacă atâtea capete ”luminate” și-au dat cu părerea asupra suprapopulării, eu ce să mai zic? :) Oricum, sunt una din persoanele care cred că pandemia de Covid-19 a pornit dintr-un laborator, iar scopul a fost exact diminuarea populației.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Hello Jo! 😊 Ma bucur sa te vad aici! ❤️

      Cand "specialistii" vorbesc... nimeni nu mai intelege nimic (nici ei intre ei nu pot fi de acord total, in prea multe situatii)! :)) E atat de posibil sa fie asa incat aproape ca nu mai are sens sa ne gandim la o "varianta naturala". 😊

      Ștergere
    2. Pe mine m-a pus pe gânduri știrea de la WHO că pandemia îi afectează mai puțin pe copii, lucru pe care l-am constatat în propria mea familie. Vreau să spun că INITIAL Covid-19 îi afecta mai puțin pe copii. Variantele ulterioare n-au fost chiar atât de blânde cu cei mici. Bănuiesc că la asta nu s-au gândit cei care au creat virusul... In fine!

      Ștergere
    3. Cat timp exista laboratoare unde se experimenteaza cu virusuri vor exista mereu accidente. "Stiinta" a ajuns pana acolo incat se pot "face" virusuri "cu dedicatie" pentru cei cu anumite gene (am vazut un documentar pe tema si ma gandesc - sper! - sa fie SF). :(
      Vorba 'ceea: dupa ce ai "construit" ceva trebuie sa experimentezi si pe scara larga. Vreau sa cred ca nu e asa, dar in "logica medicinei"... ceva da cu rest.

      Ștergere
  9. Conspiratia lui Satan împotriva creatiei lui Dumnezeu, începuta în Eden, continua evoluând pâna când va interveni Judecatorul Suprem, iar toti cei nascuti din Dumnezeu, de nici un rau nu se tem.
    Eugenia si eutanasia, plus multe alte experiente de modificare a genomului uman, sunt doar câteva din încercarile celui rau "omul faradelegii" de a imita, plagia, si lupta cu Dumnezeu, însa acesta stie ca vremea lui este pe sfârsite si îsi arunca în acest "razboi final" toate puterile întunecate virtuale, imaginare, ireale ale inteligentei artificiale utilizate "aparent" cu succes de institutiile ocultei mondiale.

    "Şarpele era mai şiret decât toate fiarele câmpului pe care le făcuse Domnul Dumnezeu.El a zis femeii: „Oare a zis Dumnezeu cu adevărat: ‘Să nu mâncaţi din toţi pomii din grădină’?”
    Femeia a răspuns şarpelui: „Putem să mâncăm din rodul tuturor pomilor din grădină.
    Dar, despre rodul pomului din mijlocul grădinii, Dumnezeu a zis: ‘Să nu mâncaţi din el şi nici să nu vă atingeţi de el, ca să nu muriţi.’”
    Atunci, şarpele a zis femeii: „Hotărât că nu veţi muri,
    dar Dumnezeu ştie că, în ziua când veţi mânca din el, vi se vor deschide ochii şi veţi fi ca Dumnezeu, cunoscând binele şi răul.”
    Femeia a văzut că pomul era bun de mâncat şi plăcut de privit şi că pomul era de dorit ca să deschidă cuiva mintea. A luat deci din rodul lui şi a mâncat; a dat şi bărbatului ei, care era lângă ea, şi bărbatul a mâncat şi el.
    Un sfârsit de saptamâna minunat, în toate aspectele binecuvântat, draga Diana !

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Intr-un fel, daca Eva nu asculta de Sarpe eram toti fericiti, sanatosi si traiam etern. Dar, nu cumva, am fi ramas, toti, in pielea goala, hranindu-ne cu rodul pomilor? E drept, necunoscand altceva ne-ar fi fost suficient. Apoi, tot nascandu-se oameni... unul tot ar fi cules din "pomul din mijlocul gradinii". 😊 Fiecare copil (copiii lui Dumnezeu, generic) trebuie sa invete niste lectii. Toti copiii merg la scoala; unii invata bine, altii deloc etc.; se poate sa fie si asa, viata omului: o scoala la care ne-a trimis divinitatea. El va hotari cand va fi "ultima promotie" la scoala vietii. 😊
      Probabil ca va interveni la un moment dat...

      Iti multumesc, Iosif! La fel iti doresc si eu tie!

      Ștergere
    2. Se pare ca exista o ciclicitate perpetua universala, un calendar astral atemporal, prin care graviteaza constiinta omului creat de Dumnezeu dupa chipul Sau, iar la anumite perioade este înselata, pervertita si preluata de spirite întunecate, ego cen triste, potrivnice Dumnezeului Atotputernic, autodistrugându-se prin propria inteligenta aparenta, asemeni locuitorilor Atlantidei.
      https://www.youtube.com/watch?v=5CyNIsnAzpM

      Ștergere
    3. Multumesc pentru video - e interesant. Am mai vazut documentare asemanatoare, dar nu ma prea impac cu ideea de "secret". Anticii - am scris si mai sus (in alt context) au "beneficiul originalitatii". Ca si azi, multe descoperiri, inventii, nu erau "date publicitatii" pentru ca ar fi condus la o lume fara sclavi, intre altele, la o lume in care o anumita categorie de oameni si-ai fi pierdut privilegiile. In acest sens, multe au fost ascunse (tinute la secret), sa nu conduca la o... "revolutie industriala". Preotii din Egipt, de exemplu, pastrau pentru ei descoperirile savantilor pentru a prosti masele cu "minunile" de care erau capabili si care ii imbogateau, intre altele. Doar in acest sens erau secrete - si, in timp, din cauze diverse, multe s-au pierdut (distrugerea bibliotcii din Alexandria, de exemplu.
      Omul si-a dorit mereu sa zboare, deci nu e de mirare ca s-au facut incercari inca din antichitate (sau evul mediu)...
      Cum ai scris si tu: ciclicitatea. Nu cred ca vorba despre reincarnarea savantilor antichitatii - unii oameni (in orice epoca) au o minte mai dezvoltata (de aceea, probabil, se zice despre unii ca sunt "nascuti prea devreme") 😊 Nu se poate merge la oameni pentru a le spune: "am un cip pe care ti-l pot implanta in degetul aratator si astfel nu-ti mai trebuie carte de identitate, card s.a.m.d." :)) Oamenii trebuie "obisnuiti cu ideea", incetisor, sa nu fie refractari, sa ajunga sa creada ca e ceva mai mult decat firesc sa fie "conectati" la o megabaza de date, in "avantajul" lor. 😊
      Poate ca inteligenta ne va conduce pe drumul distrugerii - nu-i spun auto-distrugere pentru ca nu toti oamenii folosesc in scopuri "rele" ceea ce a fost inventat pentru "bine".
      Cat despre "oglinzile lui Arhimede", inca nu e cert daca e mit sau realitate (opiniile oamenilor de stiinta sunt impartite, si in acest caz) 😊 Avea el posibilitatea tehnica sa construiasca, atunci, multe oglinzi atat de mari sau a fost folosit "focul grecesc"?

      Ștergere
  10. A super população mundial se concentra em determinados países, se fosse em todos os países o planeta já estava em colapso.
    Mas por enquanto vamos aproveitar e tentar fazer o melhor para preservar o meio ambiente.

    Bom fim de semana.
    Gratidão pelos comentários em meu blog.

    Beijinhos🌷

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. É muito verdade! Mas mesmo nessas áreas, se o desenvolvimento ocorresse em toda a superfície, a população não estaria tão concentrada. Como a maioria dos empregos está nas cidades, é natural que as pessoas queiram chegar à cidade.
      Obrigado. Te desejo um lindo domingo! Boa saúde!
      Beijinhos 🌹

      Ștergere
  11. N-am urmărit de teoriile despre suprapopulație cam de când au hotărât chinezii să limiteze nașterile.
    In ce privește sărăcia, am găsit cugetarea:
    ”Un om bogat nu este decât un om sărac cu bani.
    (citat din W. C. Felds)
    Weekend plăcut!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Si la ei "marile aglomerari" sunt in anumite zone - de-ar urmari sa dezvolte toate zonele cred ca altfel ar sta lucrurile.
      Nu-l contrazic pe W.C.F. 😊 doar ca acesti saraci cu bani vor sa fie pe Terra numai ei si cativa "sclavi".
      Multumesc! Duminica frumoasa!

      Ștergere
  12. Pai, dupa cum decurg lucrurile si evenimentele istorice la scara planetara, (raportându-le la Cuvântul lui Dumnezeu) se pare ca noi am fi aceasta "ultima promotie" înainte de "Marea interventie" ! :)

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. In logica Bibliei s-ar putea sa nu fim "ultima promotie" pentru ca mai sunt copii. 😊 Cand Sodoma si Gomora au fost distruse nu s-a spus nimic despre copii, si nici cand Noe si-a construit arca. Cred ca divinitatea nu pedepseste copiii pentru pacatele parintilor. Doar cred. 😊 Iar daca ma gandesc la Noul Testament, cu atat mai putin cred ca va interveni radical cat timp mai sunt copii mici.

      Ștergere
  13. Do our part to preserve the world, some countries know well to manage yet some still learning hopefully. Have a nice day.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Most of us do what we can, but the big "destroyers" are smaller in number and more destructive, and they are not very concerned. :(
      Thank you. I wish you a nice day too.

      Ștergere
  14. Suntem mult prea mici, pentru un "razboi" atât de mare. Cert e ca viata este într-o perpetua miscare, evolutie, transformare, elevare, iar tot ce-a fost se repeta dupa o perfecta, absoluta, atemporala (pre)programare, iar pamântul este dependent de (r)evolutiile astrale, planete, stele, luna, soare, dupa "0 Lege Sfânta" Adevarata, Absoluta, Atemporala, revelatoare, eliberatoare, nepieritoare...
    O duminica frumoasa cu bucurii si pace în "casa", draga Diana !

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Altfel spus, nu prea putem fi siguri cand va fi un nou "moment zero" - sau daca va fi. In trecut, o civilizatie disparea "in paralel" cu aparitia alteia.
      Iti multumesc, Iosif! Duminica frumoasa, cu bucurii si pace iti doresc sa ai si tu!

      Ștergere
  15. Si iata, se demonstreaza din nou, daca mai era nevoie, ca nu poti sa fii de acord 100 la suta cu un om, chiar daca il simpatizezi, sau ii apreciezi activitatea (de exemplu, eu am vazut cateva documentare foarte interesante realizate de Sir David Attenborough). Si nici ce a spus Confucius nu mi-a picat prea bine :))))

    De chestiunile cu reducerea numarului, nici nu mai vreau sa ma leg. Spun doar ca am citit de curand despre ce menirea aveau anticonceptionalele initial, despre femeile din Puerto Rico (cobai) .... in fine.

    Cred ca avem destul loc sub soare.... altele sunt de fapt, problemele.
    Pupic!!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Poate ca nu degeaba unii sustin ca nu e sanatos sa avem idoli. 😊
      Ca si tine (in context) oricat as simpatiza/respecta pe cineva nu as fi de acord cu orice ar spune/face daca nu "cadreaza" opiniilor mele.
      Hm. Pare ca, incepand cu anul 2020, au ales solutiile care cresc rata mortalitatii: pandemii, razboaie, foamete... Poate ca, in paralel, aplica si solutiile de scadere a natalitatii...
      Nu stiu despre anticonceptionale, dar voi cauta... Stiu doar despre sterilizarea (fara acord si fara stirea lor) unor native-americane si a unor afro-americane...
      Avem loc sub soare dar... Cred ca monegii miliardari sunt gelosi pe tineretea celorlalti si nu vor sa plece pana nu fac ceva rau-rau... 😃 Si se straduiesc teribil sa castige multi adepti din generatia "verde" si foarte "verde".
      Pupici! 💗

      Am dat intamplator de mesajul tau, cautand un text despre suprapopularea Terrei.... Stiu ca sunt multe mesaje la care nu am reusit sa raspund si te rog sa ma ierti.

      Ștergere

Va multumesc pentru ca sunteti aici. Comentariile scrise dupa trei zile de la data publicării articolului vor fi moderate. Multumesc pentru intelegere.