2022-03-03

Ședință la blocatari

Comitetul de scară format din trei persoane care s-au numit singure și s-au făcut că plouă cu privire la voturile celorlalți blocatari, au organizat un discurs susținut de una dintre persoane, și i-au spus „ședință de scară”.

"Pentru că mulți oameni au cam rămas fără venituri în ultimii doi ani, pentru că s-au scumpit utilitățile și toate produsele alimentare și nealimentare, noi ne-am gândit să alea-alea-valea! Cui nu-i convine, să se mute." Pe ordinea de zi avem așa:

1. cabină lift nouă, să fie frumos;
2. camera de supraveghere, să știm cine la cine vine, când;
3. femeia de serviciu care nu face curățenie.
(numai paragraful dintre ghilimele e "pamflet")

Discursul s-a axat pe cabina de lift – între cei prezenți cei mai mulți au zis nu, dar nu au fost luați în seamă. În câteva minute, vorbeau toți deodată, ca la Bursă, strigând să acopere vocea persoanei care ținea discursul și care-i punea pe toți în fața faptului împlinit: cabina liftului va fi schimbată, pe banii tuturor. Cei care au apartament cu mai multe camere plătind mult mai mult decât cei care au apartament cu două camere, deși în mai puține camere locuiesc trei-patru persoane care „forjează” liftul zilnic de cel puțin zece ori pentru că au copii pe care-i duc-aduc la-de la școală, cursuri, joacă, iar ei merg-vin la-de la muncă și cumpărături etc.

- Eu folosesc liftul cam de trei ori pe săptămână, când ies la cumpărături – încearcă să se facă auzită vocea pierită a unei pensionare. Suma e prea mare pentru pensia mea.
- Ce să facem, doamnă, asta e; trebuie schimbată cabina – răspunde persoana care a ținut discursul-ședință.
- Cei care-s mulți ar trebui să plătească mai mult, pentru că ei folosesc cel mai mult liftul – își dă cu părerea alt pensionar.
- Legea spune că se plătește în acest caz pe „cotă parte suprafață apartament”.
- Legea spune și că părțile se pot înțelege – se aude o voce mai puternică.
- Consumul de energie electrică se plătește „pe număr de persoane” – insistă vocea-discurs, vocea persoanei care, cu ani în urmă, voia lift cu cartelă, iar cei care nu ar fi plătit nu ar fi avut dreptul să-l folosească. Vocea puternică râde:
- Bineințeles! Consumul e repartizat tuturor, indiferent că folosesc liftul o dată sau de zece ori pe zi. Doamna – arată spre pensionara care a spus că nu poate plăti suma – plătește o parte din ceea ce consumați voi, pentru că nu calculează nimeni de câte ori folosește cineva liftul. Exemplu: sunteți doar voi; tu folosești liftul de 10 ori pe zi, doamna doar o dată, dar în sistemul acesta plata s-ar face jumi’-juma’. Nu-i prea cinstit; nu?
În vocea-discurs se ghicește satisfacția. Ridică din umeri și zice:
- Ce să facem? Așa e legea.
- Avem ce face, după ce scăpam de greierii din călcâie – zice vocea mai puternică. Plătim egal pentru schimbarea cabinei.
- Asta nu! sar și celelalte voci ale persoanelor din „comitetul” autodesemnat, persoane care sunt plătite de la stat pentru munca ce-o depun în vedera unei pensii ulterioare, și care n-au cunoscut nicio pierdere financiară în ultimi doi ani de praf și ceață, cum li s-a întâmplat celor care nu depind de bani statului.

Discursul-ședință se termină; cei prezenți sunt îndemnați să semneze un tabel „de prezență”, practic, dar e ca și cum toți și-ar da acceptul la schimbarea cabinei. Câțiva nu semnează pentru că vor să vadă procesul verbal care va fi încheiat și despre care se susține că va fi afișat, să-l vadă toți cei interesați, dar îl vor vedea numai cei care îl vor cere special, și vor constata că nu e întocmit conform legii, deci ar putea foarte bine să nu dea un ban pentru lift.

Camera de supraveghere a fost propusă pentru că... s-a furat o mușama de pe o masă veche pe care cineva a lăsat-o în holul scării pentru că nu mai avea nevoie de ea și nu avea un loc special amenajat unde s-o lase fără a primi amendă. Tema doi nu s-a discutat în detaliu, și nici tema trei.

16 comentarii:

  1. Ca la Caragiale! :) Curat murdar!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Bine-a zis-o! Multumesc ca mi-ai reamintit! 😊 Sintetizat perfect!

      Ștergere
  2. Hopa, că mi-ai amintit: am dat prin octombrie-noiembrie nişte bani, adică nişte mai mulţi, pentru schimbat cabină lift. Şi nimic până acum. Am şi uitat.
    Şi da, fix asta am zis şi eu când am auzit că e după camere, nu după câte persoane sunt: adică dacă-n două camere stau 4 persoane, e mai ieftin decât la unul singur în patru camere? Da. Ce aberaţie!
    Mă rog, eu stau la două camere deci m-am scos :D
    Aşa că e excesiv de real tot textul!
    Şi deşi nu-s cârcotaşă, chiar arată rău cabina, mă întreb aşa: dacă schimbă doar cabina, în afară de aspect ce se schimbă? Că tot aşa se va bloca de mă nimereşte tot când vin din deplasare, cu bagaje după mine, să urc 6 etaje, de-mi ies şi amintirile pe nas.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. In 2017 au inceput sa adune si la noi bani - si multi bani s-au adunat, si nimic, dar oamenii si-au primit banii inapoi in 2019, parca (fara dobanda, evident) ;)
      E aberanta legea asociatiilor de proprietari nu doar in acest punct, dar in noua forma (noua lege) se permite intelegerea intre parti - se permitea si inainte, dar in baza codului civil (alte articole decat azi).
      Nici la noi nu arata foarte bine, dar vor aduce una care nu e dotata cu acele "manere-gauri" ca cele facute de profesionisti, sa intre ceva aer, sa ai de ce sa te agati in caz ca se duce-n jos cabina. Intr-o cabina noua, la o scara vecina, daca urca in lift 4 persoane, pana la ultimul etaj nu mai ramane aer!
      Cred ca vor schimba si instalatia electrica la voi - asa ar trebui! Apoi, daca s-au adunat banii (macar avansul - in functie de cum s-au inteles cu firma) ar trebui sa inceapa lucrarea...

      Ștergere
  3. E complicat cu comitetul, dar e greu și fără. Am fost coproprietar într-un imobil cu patru apartamente. Nu am putut constitui asociație deoarece s-a vota constant 2 -2. Situația a durat cea 20 de ani. 20 de ani de degradare a clădirii, a gardurilor, a instalațiilor comune-inclusiv conducte de gaz... Vedeam cum scade valoarea imobilului. Într-un final am reușit să vindem partea noastră unuia dintre ceilalți coproprietari, ceea ce probabil va ușura luarea deciziilor...
    Toate cele bune!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Pfuuu! Daca atunci cand sunt 4 apartamente nu vor unii sa se inteleaga, ce ma mai mir la 30 de apartamente...?
      Greu fara comitet, dar si cand e unul (aproape ad-hoc) care face lucruri "dupa chef" e nasol.
      Rezolvarea in cazul vostru ar fi fost instanta de judecata, dar ma gandesc ca nu merita... desi nu e de ici, de colo sa vezi cum se degradeaza imobilul. Poate ca deciziile vor fi mai usor de luat, dar... banii?!
      In general, aici nu se prea comenteaza (mult) cand e vorba despre reparatii esentiale, dar liftul e, la aceasta ora, mai mult un moft - sunt altele mult mai importante de facut.
      Multumesc! Toate cele bune!

      Ștergere
  4. Nasol la bloc. Ma bucur ca am scapat cumva. Inca mai sunt proprietar, dar nu mai locuiesc acolo. La ultima vizita am aflat ca cineva de pe scra a hotarat de unul singur si a facut nu stiu ce lucrare pe acoperisul blocului. Cu nu stiu ce firma. Acum vrea 1000 lei de apartament sa isi recupereze banii care se presupune ca i-a platit pentru lucrare. Am inteles ca nici macar cei care inca mai locuiesc acolo nu vor sa cotizeze, supa fiind mult prea mare pentru ceea ce ar fi trebuit reparat, plus ca toti sunt destul de suparati ca nu au fost consultati inainte de a se face acele reparatii. N-am auzit pe nimeni sa se si zica ca da, chiar s-a reparat.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. La noi in bloc a fost super fain pana pe la sfarsitul anilor 1990 cand cei mai multi s-au mutat la casa; au venit "oameni noi" si intre acestia sunt trei cu idei crete. As putea sa ma mut la casa, dar e pe un deal si de cand nu mai am masina pe numele meu e tare aiurea, pentru ca sunt departe de toti si de toate. M-am obisnuit aici, unde aproape tot ce e strict necesar gasesc la o distanta de cinci minute de mers.

      O mie de lei de apartament?! A reparat tot acoperisul?! E drept, nu stiu cate apartamente sunt, dar... Nu exista un administrator acolo, un presedinte, care sa rezolve, sa afle daca si ce s-a facut, daca era necesar? Administratorul a acceptat sa treaca sumele in contabilitate? In conditiile date cred ca omu' se poate "scoate" doar daca dovedeste urgenta reparatiei...

      Ștergere
    2. de scos nu o sa scoata. Nu cred ca vor da nici cei care stau acolo. Eu le-am zis ca o sa contribui daca vad niste facturi ceva care sa-mi dovedeasca ca acea lucrare chiar costa atat. Dar acolo sepractica munca la negru ( stiu eu pe cineva care poata sa faca....).Exista un presedinte de asociatie pe cartier. Nu face decat sa adune intretinerea in care intra apa si gunoiul. Restul sunt individuale pe apartamente. Blocul are 3 scari, cu minim 16 apartamente pe scara, dar fiecare scara "actioneaza" independent. Pe scara mea cel putin un sfert din apartamente sunt nelocuite si de obicei nu participa la aceste cheltuieli.

      Ștergere
    3. Mi se pare corect sa nu dati bani daca nu exista documente justificative; mai e nevoie si de garantie la lucrari de gen...
      Nasoala situatia pe care o descrii. Totusi, trebuie sa existe un contabil, ceva... Daca intocmeste presedintele situatiile contabile (desi ar fi cam ciudat) ar trebui sa ajunga la el devizele, facturile etc. ale lucrarii presupus efectuate. Din ce stiu eu, prin lege e obligatoriu un administrator - fara presedinte mai treaca-mearga. 😊
      Sa-i solicite cineva sa afiseze la avizier (sau pe undeva) cópii dupa documentele justificative, sa se poata verifica, daca vrea banii (daca s-a lucrat la negru... ghinionul lui).

      Ștergere
  5. Doar o intrebare. A schimba cabina inseamna sa schimbi si motorul? Ca poate sunt etape distincte...
    Sper ca este un pamflet, desi dupa cum sunt unii nu m-ar mira sa fie si un sambure de adevar. Acum ca zici, nu am mai avut o astfel de sedinta, dar nici prea mari probleme nu sunt in afara unor mici sincope al simtului cel bun...😊
    Stii, la cativa ani dupa '89, tata spunea ca nu credea sa ajunga sa se teama de semenii lui. Iti dai seama cum e acum?
    Seara frumoasa, Diana draga! ❤️ 😘

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Pamflet e doar inceputul - intre ghilimele (cred ca ar fi fost bine sa fiu mai "specifica").
      Pot fi schimbate deodata sau separat, cabina si motorul. Din ce-am aflat, motoarele lifturilor construite in anii '60-'70 sunt foarte bune si, inca, mai pot fi rebobinate daca e cazul.
      Nici la noi nu erau, pana sa vina "oamenii noi", intre care numai 3 au fel si fel de idei - cred ca e luna si ideea! Nu sunt luati in seama chiar de fiecare data, dar au si facut cateva rahaturi pe care le putem "demonta" doar in instanta (si, inca, nu e cazul). :(
      Stiu cum e acum, da... Si cred ca stiu la ce se referea cu ne-teama de semeni. In era comunista aveam printre noi si informatorii cu juma' de norma... Eu n-am prins vremurile in care sa nu ma tem de semeni - in sensul ca ma astept la orice de la ei.
      Iti multumesc, Suzana draga! ❤️ Noapte buna! Pupici! 😘

      Ștergere
  6. Uy se parece las reuniones del edificio que rento. Te mando un beso.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Creo que todas esas reuniones son similares. 😊
      Te mando un beso.

      Ștergere
  7. La noi, domnul preș e obsedat de parcare. Altceva nu prea il intereseaza.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Noi nu mai avem pres de cativa ani - penultimul era obsedat de parcari (voia sa fie taiati aproape toti pomii, sa fie locuri de parcare; nu i-a iesit figura).

      Ștergere

Va multumesc pentru ca sunteti aici. Comentariile sunt moderate deoarece e singura metoda pe care o stiu sa nu pierd vreun mesaj si sa evit mesajele nepotrivite. Le public imediat ce accesez blogul. Multumesc pentru intelegere.