2022-03-18

Salvat de Ruby. Câinele Anului 2018

Un câine poate salva vieți în mai multe feluri, și acest film difuzat în anul 2022, "Rescued by Ruby”, este exact despre asta. E un film emoționant, din punctul meu de vedere, mai ales că este bazat pe fapte reale și, cumva, pare incredibil cum s-au înlănțuit faptele.

E simplu să povestesc filmul, dar n-o fac pentru că este acel gen de filme pe care povestindu-l cuiva care iubește câinii ar fi ca și când aș descrie cuiva care vede un peisaj pe care tocmai îl privește. Povestind pentru cineva care nu apreciază câinii – ba chiar îi detestă – ar fi pierdere de timp.

Ruby trăiește și azi, și încă lucrează la „Poliția Canină” din Rhode Island, State Police, alături de partenerul ei uman, Daniel O’Neil (care are acum 41 de ani). Ocazional mai face probleme, dar nu la fel de mari ca înainte – excepție, poate, ziua când a fugit și a fost căutată timp de 19 ore; s-a întors singură acasă, sănătoasă, cu un sconcs viu în gură. 

(scrie pe https://decider.com/2022/03/17/rescued-by-ruby-true-story-netflix-grant-gustin/)

Este un câine metis: Ciobănesc Australian (câini considerați a fi extraordinar de inteligenți) și Border Collie, câini care sunt adesea menționați ca fiind cei mai inteligenți câini din lume. Ruby a îmbinat toate calitățile celor două rase – și nu sunt puține. A devenit câine polițist datorită pasiunii lui Daniel pentru câini și dorinței sale de a lucra la „Poliția Canină”.

Ruby a fost găsită vagabondând și dusă la un adăpost canin, unde Patricia Inman, voluntar la adăpost, s-a îndrăgostit, efectiv de cățelușă și a salvat-o de câteva ori de la eutanasiere. De cinci ori fusese adoptată, și de cinci ori fusese returnată pentru că era plină de energie – o clipă nu stătea locului – nu voia să asculte și provoca pagube în casele și grădinile celor care doriseră să o adopte. Când Daniel O’Neil a ajuns la adăpost, să caute un câine alături de care să candideze pentru un loc la Poliția Canină, era ziua la finalul căreia Ruby ar fi fost eutanasiată... Între polițist și câine s-a creat imediat o legătură – câinele l-a urmat fără să se opună, ceea ce n-a putut decât s-o bucure pe Patricia, voluntara care o iubea dar n-a putut s-o ia și pe ea acasă pentru că avea deja multe animale, reptile, păsări și vreo trei copii.

Daniel și soția lui i-au oferit câinelui dragoste necondiționată, deși le-a pus și lor răbdarea la încercare, având o mulțime de probleme de comportament, dar amândoi s-au implicat în educarea cățelușei pentru a fi acceptată în „trupele” K-9, iar ea i-a răsplătit din plin.

La șase ani după ce Ruby a fost salvată și acceptată la Poliția Canină, cățelușa a salvat viața unui adolescent care se rătăcise în pădure și care nu fusese găsit nici după 36 de ore. Ruby a fost cea care l-a găsit – aici pare că a lucrat Universul: Ruby a făcut o salvare incredibilă și extraordinar de puțin probabilă. Sigur, în cariera ei de câine de căutare și salvare a salvat mai multe vieți, dar salvarea vieții adolescentului a fost un fel de „răsplată karmică”.

În anul 2011 a fost adoptată Ruby. Pentru eforturile ei, în anul 2018, a fost aleasă, de organizația American Humane Hero Dog, „Câinele Anului”.

Rescued by Ruby (Salvat de Ruby) este un film care mi-a plăcut foarte mult. Timp de o oră și jumătate nu m-am plictisit o clipă – adică, nu există „scene de umplutură”; totul decurge lin și e amuzant în aproape toate scenele.

Regia e semnată de Katt Shea și scenariul de Karen Janszen (care a scris și scenariul pentru „Povestea delfinului” – un alt film excelent inspirat din realitate, despre un delfin care-și rănește coada într-o capcană pentru crabi).

Actorii: Grant Gustin (Daniel O’Neill), Kaylah Zander (Melissa O’Neil), Scott Wolf (Matt Zarrella, comandantul unității canine), Camille Sullivan (Patricia Inman, voluntară la SPCA – adăpost pentru animale fără stăpân).
Rolul câinelui Ruby este interpretat de doi câini salvați dintr-un adăpost de animale: Bear, un câine care urma a fi eutanasiat din aceleași motive ca și Ruby: probleme de comportament care-l făceau „neadoptabil”. L-au adoptat pe Bear, dar și pe prietenul lui nedespărțit: Shiloh, care a fost „dublura” pentru Bear în unele scene.

Filmul poate fi văzut pe Netflix; nu e total fidel realității în multe puncte, dar salvarea vieții adolescentului este reală punct cu punct.

A fost un deliciu să văd câinele cum se joacă, face năzdrăvănii și tumbe, cum își manifestă dragostea și recunoștința față de prietenii ei umani și cum își ia în serios misiunea de salvator.

Sursa foto: https://en.wikipedia.org/wiki/File:Rescued_by_Ruby.jpeg

32 de comentarii:

  1. Eu n-am netflix-ul asta. Nu m-a preocupat si nici nu ma va preocupa.
    Dar ma bucur de acest gen de subiecte minunate!
    Tocmai trecusem pe la tine sa-ti spun weekend placut. Dar am citit ceva bunut si m-am bucurat!
    Vizionari cat mai placute, draga mea! Pupici!❤️😘

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Nici eu n-am, dar au altii, 😊 iar unele filme pot fi vazute pe net.
      E un film reconfortant, dar nu prea are farmec povestit - trebuie vazut. 😊
      Iti multumesc de trecere si gand, Suzana draga! ❤️ Weekend frumos iti doresc, si spor in ceea ce-ti propui! Pupici! 😊

      Ștergere
    2. Fara legatura:
      https://www.allthingspaper.net/2016/02/learn-to-stitch-on-paper-round-up-of.html
      L-am plantat si la Niko! ❤️😘

      Ștergere
    3. Sunt excelente modelele! Multumesc! Unele par chiar simplu de cusut, si pentru mine - am cam renuntat sa incerc pentru ca nu-mi iese ceva ca lumea.

      Era aproape ora 22 cand am accesat blogul, am vazut mesajele, am accesat linkul de la tine si-am inceput sa caut colectia de carti postale. :)) Pe site-ul despre cusut pe hartie am vazut o dansatoare si mi-am amintit ca am in colectie un cuplu de dansatori (fusta ei e cusuta). Am gasit colectia. 😊
      Pupici! 😘 ❤️

      Ștergere
  2. Parece una buena película pero yo cada vez que veo una película de animales llorro. Gracias por la reseña. Te mando un beso.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Es una buena, "carina" película, y el perro no sale lastimado. :)
      Con mucho gusto!
      Te mando un beso.

      Ștergere
  3. Răspunsuri
    1. Cu un caine tare simpatic. Vizionare placuta, eventual. 😊

      Ștergere
  4. Mulţumesc, Diana!! Va trebui să mă grăbesc să-l văd, că am citit că se pune Netflixul pe mărit abonamente unde miroase că-s mai mulţi pe unul singur. Şi mă uit pe contul altcuiva :D :D
    Zi frumoasă să ai!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Cu drag, Potecuta!
      E tare simpatic cainele si filmul nu-i rau deloc - de fapt, si de-ar juca super aiurea actorii nu cred ca s-ar observa, datorita cainelui. 😊
      Iti multumesc! Noapte buna, zi frumoasa!

      Ștergere
  5. Tii, ce film simpatic! M-am cutremurat când am auzit că Ruby a fost salvată în ultima clipă. Nici nu vreau să mă gândesc câte alte povești de același gen n-au mai fost spuse pentru că... :( Oricum, Ruby este un câine de nădejde, asta-i sigur. :)

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Sa stii ca este! Ruby e in rolul principal si e o dulceata de caine!
      Da... stiu ce zici. Cam la fel am gandit si eu la scena in care se vorbea despre eutanasiere. :((
      Un caine erou e Ruby! Un erou viu, de data aceasta. 😊

      Ștergere
  6. Olá, Diana
    Muito boa a sua matéria, ótimo texto.

    Desejo-lhe um feliz domingo.

    Beijos

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Olá, Fatyma!
      Obrigado por sua apreciação!
      Desejo uma semana de paz!
      Beijinhos 💐

      Ștergere
  7. Info:
    https://www.avocatnet.ro/articol_56697/Ultimele-detalii-ale-recens%C4%83mantului-din-acest-an-oficializate-Salaria%C5%A3ii-care-se-vor-autorecenza-in-prim%C4%83var%C4%83-vor-primi-o-zi-liber%C4%83-in-plus.html
    Formularele de recensamant. Am zis ca merita sa le studiem...

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Multumesc pentntru link. Am citit formularelele si sunt unele chestiuni carora nu le vad rostul, pentru ca nu stiu la ce le trebuie acele info.
      Sa nu mai zic ca iar fac discriminari administratorii statului: zi libera pentru salariati... Ceilalti - angajatori, pe cont propriu, fara loc de munca etc. - de ce nu sunt premiati daca se auto-recenzeaza? :D

      Ștergere
  8. Hello dear!
    It must be a great movie. I always cry when I watch animal movies. They move me enormously. I love animals :) I must see this movie. Great review!
    Greetings from Poland!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Hello Klaudia!
      I cry too at animal movies, but only if they are tormented or die. Everything is ok in this movie.
      Thank you! Greetings!

      Ștergere
  9. De când cu internetul, sunt foarte selectiv cu filmele. Totuși, mă alătur foarte des celor care urmăresc cele doua seriale polițiste cu Rex: unul italian, altul canadian.
    O săptămână spornică!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Oooo! Super! 😊 Si mie-mi place Rex! Nu-i cine stie ce intriga, cine stie ce super "joc de scena" al actorilor, dar de Rex nu ma pot satura.
      Serialul original e austriac (l-am vazut incepand de pe la mijlocul anilor 1990, cand "au adus cablu si in Ro) si mi se pare cel mai interesant/fain realizat (mi-ar placea sa-l revad) - Rex face mult mai multe, "mai complexe", dar cainele e caine! Am urmarit si serialul italian si imi place si cel canadian, desi in ultimul timp l-am cam "sarit".
      La cat am scris cred ca-ti dai seama cat de mult imi place Rex! 😊

      Multumesc, la fel! Numai de bine!

      Ștergere
  10. This kind of films are very popular here! I would love to watch it. I have watched many dog films. Thanks for the review.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Here too. I guess there aren't many people who don't like such films.
      Me too! I've seen a lot of dog movies. I like very much this kind of films!
      With pleasure!

      Ștergere
  11. vax albina23 martie, 2022

    Sună grozav,dar nu știu dacă mă pot uita. La sfârșit de ianiuarie mi-a murit maidaneza pe care o îngrijeam cu multe peripeții. După 10 ani. Oare ți-am mai spus? M-am dezabonat de la toate grupurile de FB cu animale. Nu mai pot vedea povești. Nici pe cele nefericite, nici pe cele fericite. Am nevoie de timp. Să ai parte doar de bine.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Oooof... Tare, tare rau imi pare. Stiu cat de tare doare sufletul si imi dau seama ca e prea curand sa vezi filme de gen... Stiu din experienta.

      Mi-ai spus de draguta, ca era terorizata de zgomotul artificiilor, intre altele. M-am mai gandit la ea, dar nu am intrebat nimic pentru ca fiind batranica... nu voiam sa-ti tulbur sufletul mai mult decat iti era si (egoista cum sunt) nu voiam sa aflu vesti rele. Of. Iti multumesc ca mi-ai spus.

      Eu nu ma pot uita la filmul Hachiko... si e facut cu ani in urma, dar efectiv nu pot...
      Iti multumesc, si iti doresc la fel: numai de bine. O imbratisare virtuala. 💕

      Ștergere
  12. Am vazut aceasta postare fix in ziua in care ma hotarasem sa vad filmul asa ca am sarit repede peste ca sa nu primesc spoilere. Acum am revenit cu impresii si am citit si articolul tau. Multumesc, mi-a completat detalii despre Ruby, a clarificat niste lucruri. In film mi s-a parut ca salvarea copilului a venit cum cam repede, ca a fost declarata cam repede cel mai pun caine politist.
    Mi-au impresionat mult doua lucruri : cand a vrut si Daniel sa o duca inapoi, si a fost intrebat ”dar daca nici tu nu crezi in ea, atunci cine o sa mai creada?” si dragostea si increderea neconditionata a sotiei lui Daniel, in el, in reusita lui si a lui Ruby. Un film foarte emotionant.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Derularea "pe repede inainte" a povestii m-a determinat sa aflu amanunte "din realitate". 😊 Banuiam ca faptele s-au derulat intr-un interval mai lung de timp, dar m-am bucurat ca n-au lungit filmul cu "scene de umplutura".
      Sunt cateva "lectii de retinut" in film si care m-au impresionat. N-am intrat in amanunte in text tocmai pentru a nu strica surpriza celor care, eventual, vor sa vada filmul. 😊
      Ma bucur ca l-ai vazut si ca ti-a placut. Adica, deduc ca ti-a placut. 😊 E un sentiment fain.

      Ștergere
    2. Da, mi-a placut. Mi-a placut cu atat mai mult pentru lectiile "predate"

      Ștergere
    3. Da-da; n-a fost doar despre oameni si caini, ci si despre oameni si oameni.

      Ștergere

Va multumesc pentru ca sunteti aici. Comentariile sunt moderate deoarece e singura metoda pe care o stiu sa nu pierd vreun mesaj si sa evit mesajele nepotrivite. Le public imediat ce accesez blogul. Multumesc pentru intelegere.